Warhammer Football Battle 2008

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arecki
Mudżahedin

Post autor: Arecki »

Prosze o dopisanie :)
Jako Arecki tylko :)

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

I mnie tez:)

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

W rozpisce na 3000 daję oddział longbeards i wojowników, którzy mi to umożliwiają. Czy na 2300 , też muszę wystawić wojowników by móc wystawić longbeards , czy mogę ich wystawić, mając wojowników w rezerwie? Podobne zasady są też w innych armiach, więc dobrze byłoby to uściślić.

Może wprowadźcie możliwość wymiany trzech jednostek. Jeżeli jednostka dojdzie do krawędzi stołu, to można ją wymienić na inną (o ile nie przekracza wartości punktowej wychodzącego oddziału), która traktuje sie jako jednostkę powracająca na stół. Oczywiście, jeżeli zdjęliśmy połowę oddziału przeciwnikowi, a on go wymienia, to nadal dostajemy połowę punktów.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Grichalk pisze:W rozpisce na 3000 daję oddział longbeards i wojowników, którzy mi to umożliwiają. Czy na 2300 , też muszę wystawić wojowników by móc wystawić longbeards , czy mogę ich wystawić, mając wojowników w rezerwie? Podobne zasady są też w innych armiach, więc dobrze byłoby to uściślić.
armia na 2300 musi byc legalna, wiec nei ma co kombinowac... warriorzy musza byc :)
Obrazek

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

Post autor: czreq »

Dokładnie jak Asassello pisze. W razie przewałów z granymi rozpiskami będziemy bezlitośnie wlepiać żółte i czerwone kartki ;] Więc pilnować się przy składaniu rozpisek.

Chłopaki, tak generalnie, to:
Tommy pisze:Zgłoszenia:
Proszę wysyłać na mail wfb.paradox@gmail.com
;)

ad. Shino: Nie będziemy robić turnieju na pseudotajne rozpiski. Poznajesz rozpę przeciwnika na 3k, potem w 3 minuty na kartce zapisujesz co bierzesz na tego przeciwnika, i równocześnie wymieniacie się granymi rozpiskami. A potem już normalna bitwa. Jeszcze przedyskutuję to z Tommym, ale wydaje mi się, że on ma takie samo podejście do tej sprawy.

Awatar użytkownika
Mobi
Mudżahedin

Post autor: Mobi »

wpisz mnie takze prosze (rozpiske przesle jak uporam sie z problemami z netem :/ )
Czasami mysle ze Ewa w raju opieprzyla nie tylko jablko ale i weza.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Trochę martwi mnie układanie rozpisek w 5min przed bitwą.
Będą błędy, jeżeli nie wałki.

Nie podoba mnie się.

Można to zrobić inaczej - np. bierzesz na turniej 3 rozpy i wybierasz, której z kim używasz.
Oszczędzi masy problemów.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jacek, nie marudź tylko spróbuj przemycić Slaughtermastera :P ;)

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Fajny turniej, szkoda że mam wtedy egzamin o 10:00, a nie dało by rady tydzień później tego zorganizować?? PLIIIIZZZZZ

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Post autor: max1 »

Dołączam się do prośby... Muszę sobie kupić wildów drugich, turniej 29, a brat mi obicał ich kupić po wypłacie czyli 30...

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

co do robienia rozpisek w 3 min to wiadomo ze raczej tak nie bedzie...kazdy z armii na 3k bedzie mial juz ulozone 2-3 werscje na rozne armie... wiec w czym prooblem??
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

Ad. terminu - jesteśmy związani z Paradoxem i ich terminarzem, niestety nie ma takiej możliwości. Egzamin w takim terminie - nie do pozazdroszczenia. Chyba bym się zapłakał jakby mi zaczęli robić egzaminy w weekendy.
Ale np. brak wildów da się nadrobić, wpadaj na pewno możesz czymś sproxowac ;)

Ad. rozpisek - JaceK, zobaczymy jak to bęzie wyglądało na turnieju. Nawet jak układanie rozpisek będzie trwało 10 minut to będzie to do przełknięcia. Ale szczerze mówiąc myślę, że gracz który trochę przemyśli swoją rozpe przed turniejem będzie w stanie uwinąć się błyskawicznie. Pamiętaj, że przy układaniu rozpisek manewrujesz jedynie gotowo złożonymi regimentami, nie ma dokładania i zdejmowania pojedynczych ludków, ani bawienia się w jakieś magic itemsy czy upgrade`y - to znacznie uprości i przyspieszy proces składania rozpiski. Większość pracy wykonujesz w domu składając rozpe na 3k.

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Post autor: monsterstar »

dopisać mnie prosze ;] rozpe wyśle potem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Harry101
Mudżahedin

Post autor: Harry101 »

ja np. mam rostera na 3000... i gotowych 4 albo 5 opartych na nim na 2300... jak komuś się to rozwiązanie podoba bardziej i jest mu wygodniej to może sobie tak zrobić i niech nie marudzi...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

czreq pisze:Ad. rozpisek - JaceK, zobaczymy jak to bęzie wyglądało na turnieju. Nawet jak układanie rozpisek będzie trwało 10 minut to będzie to do przełknięcia. Ale szczerze mówiąc myślę, że gracz który trochę przemyśli swoją rozpe przed turniejem będzie w stanie uwinąć się błyskawicznie. Pamiętaj, że przy układaniu rozpisek manewrujesz jedynie gotowo złożonymi regimentami, nie ma dokładania i zdejmowania pojedynczych ludków, ani bawienia się w jakieś magic itemsy czy upgrade`y - to znacznie uprości i przyspieszy proces składania rozpiski. Większość pracy wykonujesz w domu składając rozpe na 3k.

To takie piękne założenie.
A potem...jak np. w Wejherowie, sędzia opowiadał mi jak to niektórzy po 4 razy rozpiski poprawiali, bo ciągle ich oddziały były tańsze niż być powinny.

Jestem nieufny - zgadza się.

Głównie dlatego, że potem będą niejasności.
Czasem głupi muzyk, na którego nie było punktów, a że ktoś się pomylił, to jest, może zmienić obraz bitwy i jej wynik.

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

A w Wejherowie jaki mieli konkretnie rulespack? I kiedy ten turniej był, chętnie bym przeczytał temacik na forum...

Jeśli jesteś nieufny - prosisz przeciwnika, żeby dał Ci rozpiskę na minutę i podliczasz czy się punkty zgadzają. Chyba nie jest to duży problem.

Odnośnie tego muzyka, co to zawsze jest ale punktów nie starczyło - nie widzę związku z naszymi zasadami. Taki sam błąd można popełnić na każdym normalnym turnieju i zależy to wyłącznie od przeciwnika.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

czreq pisze:A w Wejherowie jaki mieli konkretnie rulespack? I kiedy ten turniej był, chętnie bym przeczytał temacik na forum...

Jeśli jesteś nieufny - prosisz przeciwnika, żeby dał Ci rozpiskę na minutę i podliczasz czy się punkty zgadzają. Chyba nie jest to duży problem.

Odnośnie tego muzyka, co to zawsze jest ale punktów nie starczyło - nie widzę związku z naszymi zasadami. Taki sam błąd można popełnić na każdym normalnym turnieju i zależy to wyłącznie od przeciwnika.
Odnośnie Wejherowa - nie wiem czy to było na forum mówione. Ja usłyszałem to w trakcie rozmowy z jednym zorganizatorów w trakcie turnieju.

Tam po prostu byly rozpiski wysyłane wcześniej, a organizatorzy je sprawdzali i oddawali na turnieju podstemplowane, że sprawdzili.
Nie było żadnych zasad specjalnych. Było po prostu zwykłe próby kantowania.

Podliczanie rozpiski, już to widzę...szukanie armybooka, którego akurat nikt nie ma, a akurat nikt nie pamięta kosztu, itp.

Okey - zakładasz sytuację idealną i upierasz się, że tak będzie. Twoja sprawa. Ja po prostu dobrze radzę.

Jeżeli takie zasady zostaną, to na pewno nie przyjdę. Nie lubię zamieszania przed bitwą, nieczytelnych rozpisek składanych na kolanie itd.

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Post autor: max1 »

No dobra, będzie czym sporoxować, ale sprubuję załatwić :D

I mnie dopiszcie, jako Maxa Stańczuk, albo Maxa :D

Awatar użytkownika
czreq
Mudżahedin

JaceK: Oj, widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy...

Jeśli się przy czymś upieram, to przy tym, żeby przetestować taki rulespack jaki tu zapodaliśmy. Bo jak będzie naprawdę, ani Ty, ani ja nie wiemy i tego nie przewidzimy, a ja się w theoryhammera ani w theory-turniej-organisera bawić nie lubię. Nie chcesz przychodzić - nie przychodź, Twoja wolna wola.

ad. Wejherowa - nie chciałem czytać potwierdzenia Twoich słów, bo nie mam powodów ci nie wierzyć - miałem nadzieję na jakieś ciekawe refleksje odnośnie podobnych rulespacków, no cóż, zawiodłem się trochę :)
Podliczanie rozpiski, już to widzę...szukanie armybooka, którego akurat nikt nie ma, a akurat nikt nie pamięta kosztu, itp.
Wyszedłem z błędnego być może założenia, że każdy będzie miał wydrukowaną/rozpisaną na kartce armię na 3k, w której zawarte będą koszty poszczególnych oddziałów. Żeby to założenie przestało być tylko założeniem poproszę Tommyego o dopisanie odpowiedniego zdania w regulaminie. Dzięki za zwrócenie na to uwagi. :)

Ktoś chciałby coś jeszcze przedyskutować? :)

Pozdr, Peace & Love

Max: miło słyszeć, ale rozpy i zgłoszenia ma mail proszę ;)

Tommy
Warzywo

Post autor: Tommy »

Nie poruszę wszystkich wątków ale częśc wątpliwości mam nadzieję rozwieje.

Otóż każdy gracz musi miec przy sobie conajmniej 2-3 rozpiski na 3k wydrukowane i z kosztami. Ponieważ moim zdaniem najłatwiej coś z rozpy wykreślic a nie układac ją jak tu było powiedziane "na kolanie". Wtedy wszystko będzie jasne, co gra, co nie i ile kosztuje.
Pamiętajmy, że przy takich regułach turnieju, dokładnośc i precyzja w przygotowaniu rozp są bardziej niż wskazane i myślę, że wszyscy sobie z tego zdają sprawę.

Odpowiedni zapis w zasadach zaraz się pojawi.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ