Co z tym KISLEVEM???

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Chaos to raczej eskimosi :P

szukałem zresztą map imperium w sieci i oto co znalazłem:
http://www.unreal-fantasy.pl/gfx/wfrpmapy/imperium.gif

ciekawe jest kilka nazw, chociażby Nidzica czy Opole.
Tylko nie wiem, czy to jest mapa oficjalna, czy fanowska.

Tullaris: dajże spokój

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Ja tylko odpowiadam na posty, ale ok koniec ze sprawą polską w tym temacie.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

petronikus pisze:ja uwazam ze bretonia -francuzi , imperium-Niemcy, Kislev-cos jak ukraina a Chaos to Rosja(zwana jarasiją:))) :D
akurat Bretonnia to Francja/Anglia z okresu wojny 100-letniej z domieszką legend arturiańskich (czyli angielskich)

Empire (które powinno się tłumaczyć Cesarstwo a nie Imperium) to Święte Cesarstwo Rzymskie

Kislev to Rosja, Polska, Ukraina, Czechy

Sylvania to Transylwania, czyli dawny Siedmiogród

Tilea to Italia, czyli Włochy

Estalia to Espania, czyli Hiszpania

Norsca to Skandynawia, kraje nordyckie

Księstwa Graniczne to Bałkany

Arabia to wiadomo

Khemri to Egipt starożytny, tylko że wskrzeszony :P

Cathay i Nippon to Chiny i Japonia

Ind to Indie

Zielonoskórzy pasują tutaj na jakichś Mongołów czy Turków

Wood Elfy to Piktowie mniej więcej (coś jak w Królu Arturze)

sam Chaos nie ma odpowiednika, ot ucieleśniony (zazwyczaj) mrok ludzkiej duszy

@Tullaris
brak reform wynikał z wcześniejszych przywileji. Jak Jan Kazimierz chciał naprawić to mu rokosz zrobili i tyle było jego reformowania....

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Wojownicy północy to zasadniczo 3 narody Norsi to skandynawowie Hungowie to tacy mongołowie a Kurganowie to sam już nie wiem ale nie wszyscy mieszkańcy to wyznawcy chaosu np wśród Norsów wielu było wyznawców Ulryka chodzi oni go inaczej nazywają (Khorn na przykład to dla nich Kharloth i prowadzili wymianę handlową z południem ale po inwazji chaosu nie ma od nich wieści).
Empire (które powinno się tłumaczyć Cesarstwo a nie Imperium) to Święte Cesarstwo Rzymskie
Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego- Roman Empire of the German Nation

Czyli imperium a słowo "cesarstwo" to sobie Polacy sam nie wiem po co wymyślili. Ja imperium cesarstwem i imperatora cesarzem nigdy nie nazwałem i nie zazwe.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2008, o 13:47 przez Cord, łącznie zmieniany 4 razy.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

zauważcie, że pierwsza edycja WFRP wydana została w 1986 roku...
w tamtym okresie, Polska była niczym więcej jak republiką radziecką, w oczach państw zachodnich... nie ma się co dziwić, że zostaliśmy wrzuceni do jednego worka z carem, husarią i Kijowem...

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

A mi podczas przeglądania tej mapy przemknął przed oczami Grusenwald. Prawie jak Grunwald :wink: I Peczorę też mają :wink:

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Artein: tatarzy, mongołowie to raczej ogry :wink:

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

no to też, a kiedyś Hobgobliny jeszcze....

Awatar użytkownika
petronikus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: petronikus »

Artein pisze:
petronikus pisze:ja uwazam ze bretonia -francuzi , imperium-Niemcy, Kislev-cos jak ukraina a Chaos to Rosja(zwana jarasiją:))) :D
akurat Bretonnia to Francja/Anglia z okresu wojny 100-letniej z domieszką legend arturiańskich (czyli angielskich)

Kislev to Rosja, Polska, Ukraina, Czechy

Sylvania to Transylwania, czyli dawny Siedmiogród

Tilea to Italia, czyli Włochy

Estalia to Espania, czyli Hiszpania

Norsca to Skandynawia, kraje nordyckie

Księstwa Graniczne to Bałkany

Arabia to wiadomo

Khemri to Egipt starożytny, tylko że wskrzeszony :P

Cathay i Nippon to Chiny i Japonia

Ind to Indie

Zielonoskórzy pasują tutaj na jakichś Mongołów czy Turków

Wood Elfy to Piktowie mniej więcej (coś jak w Królu Arturze)

sam Chaos nie ma odpowiednika, ot ucieleśniony (zazwyczaj) mrok ludzkiej duszy

@Tullaris
brak reform wynikał z wcześniejszych przywileji. Jak Jan Kazimierz chciał naprawić to mu rokosz zrobili i tyle było jego reformowania....
Kim byli piktowie???wiesz cos o nich wiecej?

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Piktowie to był jakis naród barbarzynski, wywodził sie bodajze od Celtów. Zył na terenach Brytanii chyba, gdzies o nich czytałem całkiem nie dawno, w kazdym razie barbarzyncy ;)

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

A Ulthuan to co...? Atlantyda...? :lol:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Ulthuan, tak można go porównać do Atlantydy, ale też do Imperium Brytyjskiego (kolonie - potężna flota) choć też nie do końca bo takim odpowiednikiem Brytanii to jest Albion, tylko że jest to Brytania jeszcze sprzed najazdu Anglów, Sasów i Normanów, czyli ta celtycka, przynajmniej tak mi się wydaje bo nie przypomnam sobie by istnał jakis oficjany dodatek o tej wyspie zarówno w I jak i II ed.
Co do Kisleva to dowiedziłaem się ostatnio, że Kislev posiada własną policje polityczną i zgadnijcie jaki Brytole ją nazwali Czka, jak to zobaczyłe to mi się włos na głowie zjeżył. Komisja do walki z kontrrewolucją i sabotażem w carskiej rosji, chyba się coś komuś bardzo pomyliło. Naszczęście w Polsce to zauważono i w polskim tłumaczeniu dodatku o Kislavie służba ta bedzie nosić miano Ochrany, choć to też nie jest dobre. Pierwszą rosyjską policją polityczną była powołana w XVI w przez Iwana Groźnego Oprycznina i według mnie ta Kislevska służba powinna się tak właśnie nazywać.
@Artein, Tak ale reformy Jana Kazimerza nie odbierały przywilejów szlachcie, ba nawet nie wzmacniały specjalnie władzy Króla tylko porzadkował system polityczny. Same przywileje szlacheckie nie były aż tak wielkim problemem, za ostatnich Jagiellonów, Batorego czy Zygmunta Augusta system działał, a władcy ci potrafli znaleź poparcie w sejmie dla swojej polityki. Dopiero pojawienie się liberum veto wprowadziło taki burdel, że nie dało się już tego naprawć.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Tylko liberum veto istniało już za Batorego chociażby.... po prostu nikt wtedy jeszcze nie wpadł na to jak by jej użyć :roll:

o Albionie był dodatek do WFB przy okazji kampanii (tej przed SoC), dużo deszczu, mgły i takie tam :P coś jak wyspy brytyjskie :roll:

A zmiana nazwy Czka na Ochrana jest z pupy trochę.... to GW kreuje ten świat i jeśli oni chcą żeby w ICH świecie policja polityczna chroniąca carat nazywała się Czka to tak właśnie powinna się nazywać.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Artein pisze:Tylko liberum veto istniało już za Batorego chociażby.... po prostu nikt wtedy jeszcze nie wpadł na to jak by jej użyć :roll:
Jasne, ale nie zmienia to faktu, że mimo rządów Sejmu i szlachty w XVI I RP się źle nie miała, ba nawet miła się całkim dobrze, handel się rozwijał, grancie się poszeżały, a wojny się wygrywało. Fakt że gdyby w Polsce wprowadzono absolutyzm to historia mogła by się troszczkę inaczej potoczyć, ale to już inna bajka.

Artein pisze:A zmiana nazwy Czka na Ochrana jest z pupy trochę.... to GW kreuje ten świat i jeśli oni chcą żeby w ICH świecie policja polityczna chroniąca carat nazywała się Czka to tak właśnie powinna się nazywać.
Tak, ale zuważ, że właśnie ta nazwa (znaczy się Czka) jest z pupy wzięta. Pozatym tłumaczenie jest nasze, więc ja nie widze problemu w tym, że nazwiemy Kislevską policje polityczną Ochraną, co jest według mnie bardziej sensowne.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

W Ambasadorze się czekiści nazywali i było fajnie ;)

A co do rosyjskiej husarii, znam pewne wydarzenie opisujące ich doskonałe umiejętności w walce i nie tylko.

Otóż kiedyś tam (nie pamiętam daty) rosyjska "husaria" po prostu wyjeżdżała dumnie z Moskwy, i tak się dumnie czuli iż zapomnieli zniżyć kopii przez co prawie wszystkie się złamały.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

PiotrekN pisze:W Ambasadorze się czekiści nazywali i było fajnie ;)
Ta służba do walki z kontrrewolucją pod rozkazami Cara (czy też Carycy), czyli do walki ze swoim władcą, bo to przeciwko caratowi przecież rewolucja wybuchła, fajne i logiczne.
PiotrekN pisze:A co do rosyjskiej husarii, znam pewne wydarzenie opisujące ich doskonałe umiejętności w walce i nie tylko.

Otóż kiedyś tam (nie pamiętam daty) rosyjska "husaria" po prostu wyjeżdżała dumnie z Moskwy, i tak się dumnie czuli iż zapomnieli zniżyć kopii przez co prawie wszystkie się złamały.
A o rosyjskiej husarii to ja pierwszy raz słyszę, były co prawda w różnych armiach formacje, huzarów, ale to co innego niż polska husaria.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

Co do ślepego elthariona to był świetny pomysł i krok na przód a teraz sie cofneli GW powinno wydawać częsciej nowe armie albo jakeś rozszerzenia do podręczników (ale wtedy bezie jak ze Storm of Chos)

a Nipponu brakuje mi bardzo chętnie zbierałbym taką armie

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Aktualna mapa Kisleva:
http://fantasymaps.files.wordpress.com/ ... kislev.jpg
Pierwszy wynik z google po wpisaniu Kislev w grafice.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Usaria (po staropolsku) wpierw była jazdą formowaną na wzór lekkiej jazdy serbskiej(raców), później węgierskiej, głównie strzegącą południowo - wschodnich rubieży Korony, co ciekawe pierwsi usarze nie mieli elementów zbroi, jedynie tarczę wzorowaną na tureckiej (podobnej używali spahisi), skrzydła przejęto najpewniej pod wpływem turecko - tatarskim, stopniowo ciężej uzbrajana usaria pzrejęła funkcje dawnych chorągwi cięzkich - kopijników, którzy zaikli w poł. XVI w. Oprócz polskich byli także husarze moskiewscy a także austriaccy, nie znam szczegółów co do ich użycia w walce.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Skoro elfy to atlanci Impeirum niemcy itd itd to kim sa krasnoludy ??:)

Karak Kadrin - dodamy kilka literak odejmiemy jakis i co nam wychodzi ?? - Warszawa :P

ODPOWIEDZ