szukałem zresztą map imperium w sieci i oto co znalazłem:
http://www.unreal-fantasy.pl/gfx/wfrpmapy/imperium.gif
ciekawe jest kilka nazw, chociażby Nidzica czy Opole.
Tylko nie wiem, czy to jest mapa oficjalna, czy fanowska.
Tullaris: dajże spokój
akurat Bretonnia to Francja/Anglia z okresu wojny 100-letniej z domieszką legend arturiańskich (czyli angielskich)petronikus pisze:ja uwazam ze bretonia -francuzi , imperium-Niemcy, Kislev-cos jak ukraina a Chaos to Rosja(zwana jarasiją:)))![]()
Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego- Roman Empire of the German NationEmpire (które powinno się tłumaczyć Cesarstwo a nie Imperium) to Święte Cesarstwo Rzymskie
Kim byli piktowie???wiesz cos o nich wiecej?Artein pisze:akurat Bretonnia to Francja/Anglia z okresu wojny 100-letniej z domieszką legend arturiańskich (czyli angielskich)petronikus pisze:ja uwazam ze bretonia -francuzi , imperium-Niemcy, Kislev-cos jak ukraina a Chaos to Rosja(zwana jarasiją:)))![]()
Empire (które powinno się tłumaczyć Cesarstwo a nie Imperium) to Święte Cesarstwo Rzymskie
Kislev to Rosja, Polska, Ukraina, Czechy
Sylvania to Transylwania, czyli dawny Siedmiogród
Tilea to Italia, czyli Włochy
Estalia to Espania, czyli Hiszpania
Norsca to Skandynawia, kraje nordyckie
Księstwa Graniczne to Bałkany
Arabia to wiadomo
Khemri to Egipt starożytny, tylko że wskrzeszony
Cathay i Nippon to Chiny i Japonia
Ind to Indie
Zielonoskórzy pasują tutaj na jakichś Mongołów czy Turków
Wood Elfy to Piktowie mniej więcej (coś jak w Królu Arturze)
sam Chaos nie ma odpowiednika, ot ucieleśniony (zazwyczaj) mrok ludzkiej duszy
@Tullaris
brak reform wynikał z wcześniejszych przywileji. Jak Jan Kazimierz chciał naprawić to mu rokosz zrobili i tyle było jego reformowania....
Jasne, ale nie zmienia to faktu, że mimo rządów Sejmu i szlachty w XVI I RP się źle nie miała, ba nawet miła się całkim dobrze, handel się rozwijał, grancie się poszeżały, a wojny się wygrywało. Fakt że gdyby w Polsce wprowadzono absolutyzm to historia mogła by się troszczkę inaczej potoczyć, ale to już inna bajka.Artein pisze:Tylko liberum veto istniało już za Batorego chociażby.... po prostu nikt wtedy jeszcze nie wpadł na to jak by jej użyć
Tak, ale zuważ, że właśnie ta nazwa (znaczy się Czka) jest z pupy wzięta. Pozatym tłumaczenie jest nasze, więc ja nie widze problemu w tym, że nazwiemy Kislevską policje polityczną Ochraną, co jest według mnie bardziej sensowne.Artein pisze:A zmiana nazwy Czka na Ochrana jest z pupy trochę.... to GW kreuje ten świat i jeśli oni chcą żeby w ICH świecie policja polityczna chroniąca carat nazywała się Czka to tak właśnie powinna się nazywać.
Ta służba do walki z kontrrewolucją pod rozkazami Cara (czy też Carycy), czyli do walki ze swoim władcą, bo to przeciwko caratowi przecież rewolucja wybuchła, fajne i logiczne.PiotrekN pisze:W Ambasadorze się czekiści nazywali i było fajnie
A o rosyjskiej husarii to ja pierwszy raz słyszę, były co prawda w różnych armiach formacje, huzarów, ale to co innego niż polska husaria.PiotrekN pisze:A co do rosyjskiej husarii, znam pewne wydarzenie opisujące ich doskonałe umiejętności w walce i nie tylko.
Otóż kiedyś tam (nie pamiętam daty) rosyjska "husaria" po prostu wyjeżdżała dumnie z Moskwy, i tak się dumnie czuli iż zapomnieli zniżyć kopii przez co prawie wszystkie się złamały.