BSB

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ok masz racje... czyli jesi oddzial zdal break aczyli nie jest zniszczony to nie moze przerzucic go tak? :> tez pasuje :)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Shino, ale na jakiej podstawie, skoro masz w opisie instability (str. 30, prawa kolumna) jasniutko jak light magic napisane "can be rerolled". Teraz to już normalnie przeczysz wprost słowu pisanemu. :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Obowiązek przerzucania zdanych breaków, jest lepszy niż brak sztandaru.
Jeśli nie zdasz, zawsze możesz przerzucić. Jeśli zdałeś a po przerzucie nie zdałeś, trudno, równie dobrze mogłeś nie zdać za pierwszym razem.
Wybacz Jacku, ale usiądź sobie na chwilkę z karteczką papieru i podlicz. Nawet konieczność przerzucania breaków, po których dostałes jedną ranę jest korzystniejsza, niż nie przerzucanie braków w ogóle.
Ja twierdzę, że każdy break po którym stoję – jest breakiem zdanym.
W porządku, niestety kodeks demonów twierdzi inaczej :P

Ja się czepiać tego nie zamierzam, moim zdaniem zgodnie z kodeksem demony, jako jedyne, mogą przerzucać testy, ale nie muszą.
Dostałem jakieś tam rany, które chętnie przyswoję. A Ty chcesz mnie zmusić do ryzyka wyparowania? O, taki..
Jak ja przerzucę sobie break testa to uciekam bez względu na to, czy przerzuciłem o jeden czy o 5. I każdy przerzucony test jest oblany.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:[
Jak ja przerzucę sobie break testa to uciekam bez względu na to, czy przerzuciłem o jeden czy o 5. I każdy przerzucony test jest oblany.
Na tym polega różnica między 0-1 Break test, a instablility "częściowo zdane".

Looz, ja też się tym nie podniecam - moża tak na forum wygląda.

Choć Demonów nikt nie lubi, to taki RAW RL nie jest fajny.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

poprosze wszystkich super-rulees-lawyerów pokazac mi definicję oblania break testu przed demony.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

We fragmencie wrzuconym przez KrzyśkaW jest JASNO napisane, że demony oblewają testy - zawarte jest to w słowach:
"For each point the unit FAILS its instability test by..."
Nie wiem, dlaczego nie potraficie tego dostrzec.

Inna sprawa, że demonom w sumie to nie robi, no bo maja wyraznie napisane do rerola z bsb, że can. A can to nie must. A ab ma wyzszosc nad rb.

Chociaż osobiście wydaje mi się, że wynikło to wszystko z niedopatrzenia autora rb.
Uerph.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Na pewno nie wynikło z niedopatrzenia RB bo tam jak byk stoi, że nieudany break test przerzuca się automatycznie i, że nie ma opcji nie-przerzucać nieduanego.
Jeśli test breaka oraz niestabilności załatwia się za jednym zamachem (jednym rzutem) to w świetle RB gracz musi przerzucić nieudany test i basta.
Niestabilność jest zresztą tym, co czyni demony podatnymi na przegraną w świecie nie-chaosu.
Wydaje się to dość logiczne IMO:
nie zdałes testu, przerzucasz i liczysz się z ewentualnymi konsekwencjami.
Zdałeś? Nie martwisz się niczym.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Ale zrozum, że w demonicznym AB jest wyraźnie napisane, że test w 12' od bsb CAN be reroled - i nie ma żadnych zależności. A zaady z AB mają pierwszeństwo przed tymi z RB.
Uerph.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

dla mnie opis bsb w AB demonow jest jasny
moze a nie musi przerzucac-> wczesniej go nie widzialem a chyba w/w fragment jasno okresla odp na pytanie

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

We fragmencie wrzuconym przez KrzyśkaW jest JASNO napisane, że demony oblewają testy - zawarte jest to w słowach:
to nie definicja, to wyrwane z kontekstu zdanie. I nie mowi co znaczy oblac test, tylko opisuje ze za każdy punkt oblania tracisz 1 ranę.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Szczurza Jucha pisze:We fragmencie wrzuconym przez KrzyśkaW jest JASNO napisane, że demony oblewają testy - zawarte jest to w słowach:
Nie wiem, dlaczego nie potraficie tego dostrzec.

Inna sprawa, że demonom w sumie to nie robi, no bo maja wyraznie napisane do rerola z bsb, że can. A can to nie must. A ab ma wyzszosc nad rb.
Niby proste, nie? :wink:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

I nie mowi co znaczy oblac test, tylko opisuje ze za każdy punkt oblania tracisz 1 ranę.
No pewnie. Nie wiadomo, kiedy test jest oblany, ale za kazdy punkt oblania otrzymuje się ranę. Idac tokiem rozumowania JJ, dla którego test jest oblany wtedy, gdy demon wyparowuje, to rany mozesz otrzymać dopiero gdy rzucisz tyle, by wyparować :roll:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

A przypadkiem zdanie testu nie oznacza rzucenie na odpowiedniej ilosci kosek ponizej lub rowno zmodyfikowanej statystyki z profilu?

Test lD zdany to taki jak kazdy imo inny test T/S/I. Koncowy efekt to inna bajka.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

ja myślę...

just say "yes"...

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

A takie glupie pytanie, czy mozna przerzucic rzut demonami jak sie nie posypaly w ogole?
Albo nie przerzucac jak sie posypaly calkowicie :).
Wydaje sie, ze tak.

Aha i z drugiej strony, czy moga nie uzywac stubborna jak chca zginac? (to juz rzadka sytuacja, ale jednak ciekawa :)).
Opis jest identyczny...

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

to nie definicja, to wyrwane z kontekstu zdanie. I nie mowi co znaczy oblac test, tylko opisuje ze za każdy punkt oblania tracisz 1 ranę.
... Chcesz mi powiedzieć, że podczas oblewania testu demony nie oblewają testu? Aaacha. Ye. Rajt.

To może demony w ogóle nie dostają ran kiedy wyrzucą za mało na kostkach?
Uerph.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Szczurza Jucha pisze:
... Chcesz mi powiedzieć, że podczas oblewania testu demony nie oblewają testu? Aaacha. Ye. Rajt.

To może demony w ogóle nie dostają ran kiedy wyrzucą za mało na kostkach?
tak demony nie dostaja żadnych ran jeżeli rzucą za mało na instability,żeby go niezdać :wink: :lol2:

sory nie mogłem się powstrzymać :wink:

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Skróty myślowe to taka mistyczna dziedzina, nie? :P
Uerph.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

nie 8) , dobra kończmy offtop i czekam na odpowiedź jak to w końcu jest z tym BSB i instability, musze czy nie musze przezucać :?: bo czytając ten temat nie da się wyciągnąć jednoznacznej odpowiedzi :roll:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

odpowiedz masz w army booku demonów - "demony mogą przerzucac testy niestabilnośc w 12 calach od swojego bsb".

Jakiekolwiek by bzdury na temat oblewania wypisali w rulebooku - lex speciali derogat legi generali

ODPOWIEDZ