WoCH na średnie pkt. (drugie podejście)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

IMO choseni wydają mi się ok, ale tylko z Blasted Standard. Oprócz tego Bsb ze stubbornem by sie przydał, wtedy mogli by robić rzeź, ale trzeba pod nich całą rozpe robić. już wolałbym zwykłych warriorów; 3 pkty mniej a mają tylko -1ws i brak im rzutu na EoTG.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

no właśnie brak tego rzutu na EoTG a można dać championowi przedmiot do przerzutu i wtedy są naprawdę bardzo fajni ;)

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Ale 12tka warroiorów a chosenów to już różnica ok 50 pktów :P i zabierają slot special.. a warriorzy i tak są mocni ;)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Vincent pisze:no właśnie brak tego rzutu na EoTG a można dać championowi przedmiot do przerzutu i wtedy są naprawdę bardzo fajni ;)
Dokładnie, warto dać FotG, to tylko 5 punktów, a może wiele zmienic, niemal daje gwarancje, że wylosuje się jakiś miły bonus. Według mnie mają potencjał (oczywiście nie mam na myśli wyżyłowanych rozpisek turniejowych, choć kto wie... polecam przetestować).

Oto najciekawsze, według mnie, złożenie Chosenów (a trochę główkowałem nad tym ;)):

17 Chosen of Slaanesh, tarcze, halabardy, FCG, Favour of the Gods, Rapturous Standard. Koszt oddziału: 425 punktów (ewentualnie 18, wówczas 445 punktów). Jeśli miałby być w nich także BSB na koniu to wystarczy 15 Chosenów (ewentualnie 16, punkty odpowiednio: 385 i 405 punktów)

Ustawieni 6/6/5 (ewentualnie 6/6/6)

Wiem, że większość osób tutaj preferuje 12, ale ja wolę trochę większy klocek, który da także trochę "static CR" i będzie dłużej znosił ostrzał. Czemu Slaanesh? Taki klocek jest najbardziej stabilny. Tarcze, by mieli save 3+ od ostrzału i możliwość 2+ w walce. Halabardy - moim zdaniem najlepszy wybór broni - S5 jest ok, a nie tracimy wysokiej inicjatywy (choć gdy wiemy, że walczyć mamy z czymś z I6 lub ASF lub bronią wielką o niższej inicjatywie to można wziąć broń wielką, ale ona jest droższa). Champion koszmarnie drogi, ale potrzebny do noszenia FotG. Rapturous Standard - rewelacja, namiastka stubborna, w połączeniu ze Slaaneshem daje klocek bardzo trudny do złamania (a gdy w pobliżu BSB ma Banner of the Gods to jest to niemal niemożliwe).

P.S. Jeśli ktoś woli zwykłych Warriorów to również warto przetestować takie ich złożenie. Nie mają wtedy oczywiście FotG. Koszt: 15 = 315 punktów, 16 = 332, 17 = 349, 18 = 366 (jeśli nie chcemy championa to koszt niższy o 12 punktów w każdym wypadku).
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

ODPOWIEDZ