Jak zrobić żeby się nie narobić
Moderator: Gremlin
- Bananovitch
- Chuck Norris
Re: Jak zrobić żeby się nie narobić
Ja również polecam ich zakup W jaki sposób bohater ma walić z dwóch szeregów, skoro jest modelem pojedynczym? A mounted to nie konny, tylko (niefortunne określenie dosyć, ale najbardziej trafne) jezdny-znaczy się, jeżdżacy na czymś (niekoniecznie koniu-może to być jeleń, jednorożec, orzeł lub smok).
A odnośnie pytania Elthariona-włócznia i tarcza na piechotę nic Ci nie daje. W takim wypadku odstawia sięwłóczniąna bok i wybiera hw+s celem uzyskania lepszego sejwa (jakkolwiek mżesz ich używać razem). W szarży z mounta (koń, jeleń, orzeł, smok, jednorożec) masz +1 do siły w turze, w której szarżujesz.
A odnośnie pytania Elthariona-włócznia i tarcza na piechotę nic Ci nie daje. W takim wypadku odstawia sięwłóczniąna bok i wybiera hw+s celem uzyskania lepszego sejwa (jakkolwiek mżesz ich używać razem). W szarży z mounta (koń, jeleń, orzeł, smok, jednorożec) masz +1 do siły w turze, w której szarżujesz.
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.
Słownik juz kupilem (kurzy sie na pułce )
Rulebooka mam jak można sie domyslic ale w tej kwestii nic mi nie powiedział więc pytam się was
I jeśli dobrze zrozumialem nie moge atakowac z dwóch szeregów i miec +1 do sejwa*??
Rulebooka mam jak można sie domyslic ale w tej kwestii nic mi nie powiedział więc pytam się was
I jeśli dobrze zrozumialem nie moge atakowac z dwóch szeregów i miec +1 do sejwa*??
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
Postać w drugim szeregu nie ma prawa walczyć nawet włócznią.
Ps. gdzie jest napisane, że włócznia wymaga obu rąk? W podręczniku jest jednoręczną zatem powinna kumulować się z tarczą. Ale nic Ci nie daje chyba, że zaklęta..
Bananovitch - mea kulpa
Ps. gdzie jest napisane, że włócznia wymaga obu rąk? W podręczniku jest jednoręczną zatem powinna kumulować się z tarczą. Ale nic Ci nie daje chyba, że zaklęta..
Bananovitch - mea kulpa
Ostatnio zmieniony 11 cze 2009, o 18:00 przez mikadorus, łącznie zmieniany 2 razy.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
- Bananovitch
- Chuck Norris
Nigdzie nie jest napisane że wymaga dwóch rąk-jest jednoręczna. Po prostu nie dostajesz dodatkowego +1 do sejwa tak jak przy połączeniu hw+s.
WŁÓCZNI!!!!!
- Bananovitch
- Chuck Norris
Panowie, jak nie znacie zasad, to nie udzielajcie porad Wprowadzasz człowieka w błąd i potem będzie wielce zdziwiony, jak na jakimś turnieju dowie się, że przez trzy lata z kolegami źle grał.XwikitorX pisze:a to po to aby mieć lepszy pancerz przeciwko strzelaniu choćby
Wyjasnię obrazowo:
1.Włócznik Imperium-la, s, hw, włócznia-zostaje zaszarżowany, ale gracz wybiera że używa włóczni (żeby bić oddziałem z dwóch szeregów)-bije z dwóch szeregów, ale ma sejwa 5+ (lekka zbroja 6+; tarcza 6+=razem daje 5+)
2.Ten sam włócznik imperium-la, s, hw, włócznia, też zaszarżowany, ale gracz decyduje, że ten oddział musi ustać, bo np. z boku może mu wjechać oddział rycerzy)-wybiera, że używa hw i tarczy. Bije tylko z jednego szeregu, ale ma sejwa 4+ (6+ lekka zbroja; 6+ tarcza=5+, ale jako, że używa hw i tarczy dodaje jeszcze jeden do sejwa-ergo, ma 4+).
Widzisz różnicę?
Bardziej prosto już chyba nie można.
W 2gim przypadku bonus w postacie +2 as przy hw+sh, jest tylko wtedy jeśli oddział walczy od frontu.Bananovitch pisze:Panowie, jak nie znacie zasad, to nie udzielajcie porad Wprowadzasz człowieka w błąd i potem będzie wielce zdziwiony, jak na jakimś turnieju dowie się, że przez trzy lata z kolegami źle grał.XwikitorX pisze:a to po to aby mieć lepszy pancerz przeciwko strzelaniu choćby
Wyjasnię obrazowo:
1.Włócznik Imperium-la, s, hw, włócznia-zostaje zaszarżowany, ale gracz wybiera że używa włóczni (żeby bić oddziałem z dwóch szeregów)-bije z dwóch szeregów, ale ma sejwa 5+ (lekka zbroja 6+; tarcza 6+=razem daje 5+)
2.Ten sam włócznik imperium-la, s, hw, włócznia, też zaszarżowany, ale gracz decyduje, że ten oddział musi ustać, bo np. z boku może mu wjechać oddział rycerzy)-wybiera, że używa hw i tarczy. Bije tylko z jednego szeregu, ale ma sejwa 4+ (6+ lekka zbroja; 6+ tarcza=5+, ale jako, że używa hw i tarczy dodaje jeszcze jeden do sejwa-ergo, ma 4+).
Widzisz różnicę?
Bardziej prosto już chyba nie można.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
- Bananovitch
- Chuck Norris
Tak jak bicie z dwóch szeregów dzidą.GarG pisze: W 2gim przypadku bonus w postacie +2 as przy hw+sh, jest tylko wtedy jeśli oddział walczy od frontu.
- Bananovitch
- Chuck Norris
Generalnie szarża z flanki i od tyłu to niedobrze
- Bananovitch
- Chuck Norris
Nie dość że bluzga to jeszcze pisać poprawnie nie umieKurcze... tak własciwie to po huj mi te tarcze??
Choćby po to, że jak przyjmiesz na klatę jazdę Chaosu, to żebyś miał szanse czym oddać albo ustać a nie się złożyć w pierwszej rundzie walki.
Eltharion - Proszę Cię nie rzucaj penisami na wyniku 2+. Forum też ma chyba jakieś granice językowe.
Mam pytanie czy częściej wystawiacie bohatera/ lorda z łukiem czy bronią do walki wręcz(już nie ważne jaką)?
Ja najczęściej z HE gram i wystawiam z łukiem ponieważ chcę zminimalizować wpływ zasady ASF. Co ciekawe na wiele jednostek lepiej zadziałała kompozycja
łuk z loren i gwiezdny ogień(strzały zmuszające do paniki) niż ten sam łuk ze strzałami ignorującymi save'a.
Czy mamy jakiegoś sensownego bohatera, który potrafiłby walczyć wręcz z kawą z savem na 2+ z zasadą ASF? Póki co albo byli za słabi by wytrzymać impet natarcia albo łamali się na savie. Mówię o zwykłych noblach.
Mam pytanie czy częściej wystawiacie bohatera/ lorda z łukiem czy bronią do walki wręcz(już nie ważne jaką)?
Ja najczęściej z HE gram i wystawiam z łukiem ponieważ chcę zminimalizować wpływ zasady ASF. Co ciekawe na wiele jednostek lepiej zadziałała kompozycja
łuk z loren i gwiezdny ogień(strzały zmuszające do paniki) niż ten sam łuk ze strzałami ignorującymi save'a.
Czy mamy jakiegoś sensownego bohatera, który potrafiłby walczyć wręcz z kawą z savem na 2+ z zasadą ASF? Póki co albo byli za słabi by wytrzymać impet natarcia albo łamali się na savie. Mówię o zwykłych noblach.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
- Bananovitch
- Chuck Norris
Stoi za mną rada Trzynastu...yyyyy.. chciałem powiedzieć Języka PolskiegoEltharion pisze:Jestes jednym z tych którzy uparcie twierdza że HUJ pisze sie przez ch??
Ale offtop ...
Jedyna próba jaka przychodzi mi na myśł to lord/noble tancerzy z Blades of Loec i siecioplotkami (;)) albo -1 do traienia (co woębardziej, bo jest bardziej uniwersalne). Z tym, że jak przeciwnik nie weźmie czempiona, to się trochę lipa robi.Ja najczęściej z HE gram i wystawiam z łukiem ponieważ chcę zminimalizować wpływ zasady ASF. Co ciekawe na wiele jednostek lepiej zadziałała kompozycja
Na helfy, to statystycznie driady powinny dziesiatkę white lionów od przodu rozkręcić, nawet z ich ASF. A tak na helfy najlepsze są łuki i miękka magia jak 2d6 z s3. Na smoka jest dobre działo DOW i zatrzymywanie z beasta, ewentualnie drycha w czelendżu z netlingami zboostowana 1ką z beasta.