Czy czołg ma podstawke?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Moze mi sie zdawać ale chyba obecnie GW nie dodaje podstawki 40x40 do smoków....

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Mnie się kłócić nie chcę o takie na siłę tworzone problemy, ale może Rzymek, skoro wszyscy uważają, że steam tank podstawkę mieć powinien to coś w tym jest?
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Co nie spytam to wszyscy uważaja ze kaczki nie powinny rządzić. Na stronie GW jest karta ktora mowi ze Gigant ma podstawke 50x50 i wg Jacka jest święta. Ja sądze ze gigant ma inną podstawkę i ze tą tabelką sie mozna podcierać. Ja mam pod oboma swoimi czołgami podstawke 80x120 ale nie bede jej używał az nie wyjdzie zasada ktora mnie do tego zmusi. NIE MA TEGO W ZASADACH-NIGDZIE! Czołg jest w obecnej edycji słaby, droższy i ma jeszcze miec wirtualne czesci i wymyslone zasady?

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Rzymek pisze:Moze mi sie zdawać ale chyba obecnie GW nie dodaje podstawki 40x40 do smoków....
Daje, czyli rozumiem, że według twojej teorii powinienem przenieść smoka na mniejszą podstawkę?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Rzymek, albo ja czegos nie kumam.. albo ty forsujesz zasade dla Ciebie gorszą :/

masz tutaj diagramik:

Obrazek

z lewej strony masz tanka na podstawce, przykladajac karteczke, masz pole widzenia po 90 stopni w kazdym kierunku

w drugim przypadku jedziesz line of sight jak w 40stce, czyli po rogach obrysu pojazdu (mniej wiecej) i jest wyraznie mniejsze pole widzenia...

chyba ze w 40stce mierzy sie od srodka... dzielac na 4 czesci kat 360 stopni (nie wiem, nie jestem na bierzaco), ale to wtedy wychodzi przeciez na to samo... po 90 stopni?

a w kwestii dostawiania sie do czolga to nie mienie podstawki stwarza wieksze przegiecia niz jej mienie... np bedziesz mial trudne zadanie jesli bedziesz chcial mnie przekonac ze moj dragon ogr (czy cos innnego) nie moze uderzac do tego pierdolnika wystajacego z przodu tanka (ktory normalnie jest poza podstawka...), jak obrys, to obrys i sobie bede bil kantem po jakims tam dzynksie czy kawalku kola wystajacym z obrysu..

podstawka ulatwia zycie, tyle...nikt nie chce ograniczac steam tankow jeszcze bardziej...

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

NA oko wielkość czołgu powiększa się dzięki podstawce o ok 33% to chyba dosc dobra wiadomosc dla działostrzelcow i dla katapultostrzelców? NIe jest tak jak pokazujesz tylko dzielisz od środka czołgu konty na 4 równe 90 stopniowe konty :> Dlatego czołg bez podstawki jest lepszy bo jest mniejszy (czyli taki jak jest na prawdę a nie większy niż w rzeczywistości) w 40K liczy się od środka pojazdu po 45 stopni w każdą stronę od lini prodzu i to uznaje sie jako przód.

Ponadto Łukaszu ja nie forsuje ...tak jest w zasadach
Ostatnio zmieniony 14 lut 2007, o 18:13 przez Rzymek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Rzymek pisze:NA oko wielkość czołgu powiększa się dzięki podstawce o ok 33% to chyba dosc dobra wiadomosc dla działostrzelcow i dla katapultostrzelców? NIe jest tak jak pokazujesz tylko dzielisz od środka czołgu konty na 4 równe 90 stopniowe konty :>
no ale katy to i tak nic nie zmienia.. tyle ze 90tka zacznie ci sie minimalnie blizej srodka czolgu bez podstawki niz z :)

a o strzelaniu nie pomyslalem :) bo nie uzywam :P ale zaiste glupie troche ze trafiajac z dziala w bloto dostaje czolg, mozna by to jakos doprecyzowac.. ze jest na podstawce ale bron templatowa (w tym dziala :)) musza jebnac w sam czolg nie w bloto..

bo jesli bedzie tak jak ty piszesz, to to co chce walczyc z tankiem, ma lepiej w wersji bez, niz z podstawka :)

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Owszem, ma lepiej choć w zasadzie wyjdzie na to samo...tak samo dostawi sie ilosc modeli z boku. Od frontu troche mniej. Kont z przodu jest inny bo tak jak pokazałes faktycznie wychodzi 67 stopni a jak ustalimy żelasne 45 na boki po lini prowadzacej od srodka do przodu czołgu to bedziemy mieli tak jak czołg powinien widziec.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

to taki problem dla ciebie dorobic tą podstawke?

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

A czemu mam dorabiac podstawkę skoro nie ma nic o niej w zasadach? Czemu jakikolwiek gracz Imperium ma to robic skoro jest ona nieprzepisowa?

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

bo ulatwia gre (tobie i przeciwnikowi :D) i wbrew pozorom az tak na niekorzysc gracza empire nie dziala ;)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Rany boskie...Co za roznica co kto sądzi? prawnie nie ma podstawki tak samo jak kaczynscy są u władzy. Podstawka jest bardzo problematyczna. Grałem nowym czołgiem gier i nieposiadanie przez niego podstawki bardzo pomaga, albo raczej nie przeszkadza. Np wirtualna czescia czołgu nie mozna zachaczyc o las lub nie mozna oberwac obrazen w wirtualna czesc. Szarza wroga nie dochodzi do wirtualnej czesci jak kiedys itp...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

mi ta podstawka generalnie zwisa... ale podejrzewam Rzymek ze twoj zdecydowany opor doprowadzi niebawem do pojawienia sie w uscisleniach nowego dzialu Empire oraz zapisku "Steam Tank wystawiany jest na podstawce 80x120mm"... oczywiscie zycze jak najlepiej w batalii o brak podstawki, ale cos takie mam przeczucie... :wink:

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

z tymi wirtualnymi czesciami to bym nie przesadzal bo jak masz zwykla figurke ktora nie zajmuje calej podstawki to podobnie strzelac mozesz w "wirtualna czesc" :D
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Z podstawkami jest tak ze ten "żołnierzyk" sie tam kreci na tej podstawce więc nie ma wirtualnych czesci. Czołg za bardzo sie nie moze na podstawce kręcić;)

Zobaczymy co z tym bedzie ale podstawka jest jak na razie bezprawna tak jak jej wymaganie. Jak organizatorzy bedą tego na jakims turnieju ządac to bedziemy jej przestrzegac...JAK NAPISAŁEM WCZESNIEJ ja mam zrobione podstawki pod czołgami ;)

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Za to ja chetnie bede sluchal jak mnie probujesz przekonac jakiego masz losa skoro nie uznajesz podstawki :wink: Obstawiam ze bede za 0 stopni bo przekatne twojej podstawki nie istnieja? stwarzasz sztuczne problemy.Sorki ze czolg sie zmienil i musisz wysilac sie bardziej ale taki life :wink:

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

tu nie chodzi o to ze taki lajf tylko ze GW znowu pisze zasady buble, najpierw pisza ze wszelkie erraty itd itp przestaja obowiazywac w 7 ed a tu taki takie cos... zabraklo komus checi zeby to gdzies dopisac
Żenuła
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Malal :TO ja chetnie bede słuchał jak bedziesz chciał mnie przekonać że są jakies zasady ktore tę podstawkę nakazują. Miło ze zauwazyłes ze sie zmienił;)
Dla mnie wyznaczenie strefy przedniej czołgu to nie problem

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Rzymek: to znaczy ze jesli chodzi o rozmiar podstawki to to co jest na stronie GW jest nie wazne bo pisane do 6 ed. natomiast jesli juz chodzi o wyznaczanie strefy czolgu to swobodnie bierzesz sobie zasady z 6ed steam tanka ? :wink:

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Ale ja mowie o LOS wyznaczanym na podstawie przekotnej podstawki....Rulebook jasno pisze jak wyznaczamy LoS i nie ma w nim nic o przekatnych srodka pojazdu.Zaraz zaraz przeciez w WFB nie ma pojazdow :wink: Tak wiec Rzymek twoje bezpodstawkowe czolgi nie maja LOS :twisted:

Zablokowany