Słoneczniki van Gorka

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Słoneczniki van Gorka

Post autor: swieta_barbara »

Sławol pisze:Czyli w takim razie Land Raider i Carnosaur lądują w kategorii Large Model? :)
Mam nadzieje, ze to nie odstrasza potencjalnych uczestnikow - do konkursu jeszcze sporo czasu, a nie jestesmy z betonu. Mozemy ewentualnie cos pozmieniac. Choc sprawa z naszego punktu widzenia wyglada nastepujaco: robie z Shino Sloneczniki po raz pierwszy i mimo, ze bedzie pare doswiadczonych osob, ktore nam pomoga, to wciaz nie wiemy, czego sie spodziewac (zwlaszcza jesli chodzi o frekwencje). Jesli zrobimy podwojne kategorie (fantasy/s-f) dla model, duzy model, oddzial, to moze sie okazac, ze nie wystarczy nam uczestnikow na wszystkie stauetki -_-'

Prosilbym o jakis odzew w tej sprawie. Co o tym sadzicie?

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Proponuję przejrzeć sobie relację z SoD oraz poczytać na stronie, co tam było powiedziane ;) To Wam powinno pomóc.

A frekwencja zależy od... No też od kasy (jedni mają na pociąg i na 3 kolory TT do armii, a inni na konkurs itd.), czasu... Wiesz, jeśli stworzycie więcej kategorii, to może się okazać, że nagle w jednej z nich pojawią się tylko 2 prace i co wtedy? Też trzeba będzie łączyć. Pierwszy raz to zawsze taka "próba", żeby zobaczyć, co z czym się je, później, jak już będzie wiadomo, że się ten konkurs będzie odbywał corocznie, może być lepiej, bo ludzie sobie wbiją w kalendarz tę imprezę. A tak to nie wiadomo, co się w ogóle dzieje. Sam jestem zaskoczony, że to jednak może Wam wypalić, bo przecież też nie było jakiś czas już... Stoicie przed takim samym problemem, jak organizatorzy SoD, tylko że Wy macie jeszcze turniej do tego. Konwent to normalka przecież dla Was, ale konkurs to już coś innego. A SoD był samodzielną imprezą, w sumie w ramach "Weekendu z Fantasy", ale nie było to tak wielkie jak Wasz konwent przecież.

Słuchaj, wiadomo, że nie da się wszystkich zadowolić, ale najważniejsze jest to, że coś się dzieje w świecie konkursowym poza samymi turniejami. Koniec lutego to w sumie też czas sesji poprawkowych dla niektórych. Różnie to bywa, a zaliczenia się ciągną. Dla innych (dla mnie np.) to kawał drogi i nic poza tym, a przyjechać można, o ile mi nic nie wypadnie ważnego. A skoro chcecie przyznać nagrody za pierwsze trzy miejsca, to przecież znalezienie sponsorów nie jest łatwą sprawą, a i dużo kasy pochłonie sama organizacja imprezy, bo przecież konkurs jest częścią Bazyliszka, nie? :) Musi być jakiś kompromis. Jakbyście mieli kasę i dużo ludzi do tego, to i nawet 12 kategorii GD moglibyście złożyć, ale skoro chcecie mieć konkurs przy ograniczonych środkach, to muszą być "cięcia" ;) Tyle ode mnie w skrócie. Nie wiem, czy czytaliście to wszystko, ale może to Wam podsunie trochę pomysłów i naświetli sprawę:

http://www.slayer-of-daemon.com/ <-- forum, regulamin itp.
http://www.chestofcolors.com/forum/view ... =43&t=5925 <-- wiadomo ;)

Są tutaj: regulamin, wyjaśnione wątpliwości i inne detale, wrażenia i opinie po imprezie, więc do lutego możecie się teoretycznie przygotować :)

Jako że to Wasz debiut w tej dziedzinie, to uważam, że można się podeprzeć doświadczeniami innych i nieco sobie ułatwić życie :) Po to przecież to jest i nie ma w tym nic złego. A i tak jak już będzie "po", to sami zobaczycie, co jest jeszcze do zrobienia przy ew. kolejnej edycji konkursu.

P.S. Mnie takie "połączone" kategorie nie odstraszą, coś kosztem czegoś, ale Was jako organizatorów/sędziów zmuszą do wysiłku przy ocenie Tyriona stojącego obok Rhino na przykład ;) Na SoD ludzie wybrnęli z tego całkiem dobrze i oceniali popiersia z II WŚ, stojące obok BSB i Be'Lakora, no ale takie też było założenie konkursu jako imprezy modelarskiej, a nie tylko obejmującej samą szeroko rozumianą fantastykę. I tu się dla Was jeszcze pojawia "problem" dopuszczenia modeli historycznych, typu rycerstwo w skali 1:16 jako duży model albo Niemiec z Wehrmachtu w skali 1:35 jako pojedynczy model ;) Że nie wspomnę o modelu Pantery w skali 1:35 jako dużego modelu. To już sobie na spokojnie ustalcie, zróbcie szczegółowy regulamin i puśćcie w świat, pytania i tak się posypią i tak :) Macie jeszcze trochę czasu.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Najlepiej zobaczyć po zgłoszeniach tzn. będzie dużo zgłoszeń w singlu (SF i fathasy) to można rozbić .Wszystko zależny od frekwencji :) Ja na bank będę (no może na 99% :wink: ).
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Konkur będzie w 5 kategoriach dzielących się na:
1. single model
2. Large
3. Diorama
4. Oddzial
i jeszcze malutka 5.Duel :]
27-28. lutego - zacznijcie juz myslec co pomalujecie, bo planujemy fajne nagrody :]
Może zamiast duel dajcie po prostu open :wink: Wtedy będzie można wystawić rhino i na przykład wywerne :wink: No chyba ,że w regulaminie nie będzie zapisu "jedno zgłoszenie na kategorie" :wink:

sorry za 2 posta ...
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

nieee... ja wole duel ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szczurek pisze:
Konkur będzie w 5 kategoriach dzielących się na:
1. single model
2. Large
3. Diorama
4. Oddzial
i jeszcze malutka 5.Duel :]
27-28. lutego - zacznijcie juz myslec co pomalujecie, bo planujemy fajne nagrody :]
Może zamiast duel dajcie po prostu open :wink: Wtedy będzie można wystawić rhino i na przykład wywerne :wink: No chyba ,że w regulaminie nie będzie zapisu "jedno zgłoszenie na kategorie" :wink:

sorry za 2 posta ...
duela nie wpisywalem wlasnie dlatego, ze nie wiemy jeszcze do konca jak to ma wygladac. W sumie duel jest czescia kategorii diorama lecz pytanie czy warto rozgraniczac na 2 kategorie to?

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

imho najlepiej zrobić kat. open :wink: Co będzie jak ktoś przyjdzie z popiersiem lub inna praca nie łapiącej się do żadnej kategorii ?

p.s-rozważcie możliwość dopuszczenia figurek biorących udział w turnieju (oczywiście nie całych oddziałów :wink:ale bohater ... ). Spora liczba graczy ma co pokazać ,a wpłynęłoby to z pewnością na ilość zgłoszeń :)
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Shino pisze:duela nie wpisywalem wlasnie dlatego, ze nie wiemy jeszcze do konca jak to ma wygladac. W sumie duel jest czescia kategorii diorama lecz pytanie czy warto rozgraniczac na 2 kategorie to?
Nie wiem, jak tam przygotowania, ale tutaj dopowiem coś.

Uważam, że to jest dość niewygodne dla Was i sami możecie się wkopać. Skoro macie 15 nagród, to macie ich na 5 kategorii, czyli duel też by mógł być jak najbardziej obok dioramy. Ale o co mi chodzi:

- duel jest małą dioramką, ale ograniczoną podstawką (no właśnie...)
- na dioramie może być pojedynek, ale miejsca jest już sporo...

To chyba logiczne...

Ale czy wziąłeś pod uwagę regulaminową wielkość podstawki? OK, mamy kat. "diorama", w której akceptowane są także pojedynki. To teraz wyobraź sobie, co się stanie, gdy się okaże, że trzeba stworzyć na poczekaniu oddzielną kategorię "duel": co zrobisz z pracą, na której Bloodthirster walczy z Keeperem of Secrets, a podstawka ma np. 30x30cm, podczas gdy normalne pojedynki można zmieścić nawet na podstawce od smoka? Albo wyobraź sobie dwa Dreadnoughty w pojedynku...

Widzisz, że może być problem z odbiorem uczestników i oceną prac. Nie mówię, że tak musi być, bo to w sumie skrajność, ale jako uczestnik konkursów lepiej się czuję, gdy wiem, że moja praca może być włączona do innej kategorii (jeśli w tej, w której startuję, nie ma wystarczającej ilości prac), niż gdybym wiedział, że powstanie nowa kategoria, a tak naprawdę nic o niej nie wiem... W drugą stronę też niby można, ale które prace nagle się będą nadawały do pojedynków, skoro nie będzie ograniczeń dot. wielkości podstawki? Na poczekaniu sobie nie wymyślisz nagle regulaminu dla tej kategorii i nie powiesz ludziom przez mikrofon czy inaczej, że przeniosłeś kilka prac na podstawkach do 20x20cm, a resztę z racji wielkości zostawiłeś w dioramie, mimo że mogła być tam scena pojedynku, a nie domki, rzeki i inne... Tak ja to widzę. Oczywiście jesteśmy duzi i nikt się nie powinien zaraz burzyć o coś takiego, ale może się burzyć i zresztą słusznie, bo w takim przypadku inaczej by się w ogóle do konkursu przygotowywał. No chyba, że w regulaminie to uwzględnisz i będzie wiadomo, czego się spodziewać.

Będziecie mieli z tym problem. Diorama to z założenia scenka tematyczna, jakaś historia, natomiast duel to głównie pojedynek dwóch postaci. Niby i to i to jest scenką, ale jednak różniącą się od siebie. Jeśli chcecie jedną kategorię stworzyć, to w regulaminie powinien się znaleźć zapisek, że podstawki mają być np. do 30x30cm albo w ogóle bez ograniczeń (i ktoś wystawi Baneblade'a walącego do Land Raidera, a scena "pojedynku" dowódców czołgów będzie miała wymiary metr na metr :mrgreen:), mogą być scenki, pojedynki itp., ale wtedy już raczej nie rozbijajcie tego na 2 kategorie... Lepiej z jednej gotowej zrezygnować i włączyć prace do drugiej, niż kombinować na poczekaniu... Może być też i tak, że ktoś wystawi pojedynek jako dioramę, wróci po paru godzinach i dowie się, że jego praca została przeniesiona do naprędce stworzonej kategorii... I nagle się okaże, że "gdybym wiedział, tobym zrobił inną pracę na konkurs...". Różnie można to odebrać.

Macie do przewidzenia wiele zachowań i reakcji... Sami wiecie, co się dzieje po turniejach i konkursach, ale od Was zależy, czy uda się Wam zapobiec takim reakcjom przez jasne ustalenie zasad, żeby było jak najmniej wątpliwości.

Proponuję tutaj zostawić 2 kategorie z ustalonymi zasadami i dopisać w regulaminie, że w razie zbyt małej ilości prac w kat. "duel" przeniesiecie je do "dioramy". To zresztą normalne przy wszystkich kategoriach przecież. No tak, zapytasz pewnie: "a co w przypadku, gdy będzie 10 małych pojedynków i tylko 1 wielka diorama?". Odpowiedź jest prosta - też kat. diorama, bo "każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem" ;) Każdy pojedynek jest małą dioramką i ZAWSZE musi być interakcja pomiędzy walczącymi - bo o to przecież chodzi, ale nie na każdej dioramie musi być pojedynek, może to być scenka z sielankowego życia Space Marines podlewających kwiatki ;)

Takie moje gadanie, może Wam pomoże ;)

A tutaj macie przykłady:

GD UK 2001, Duel - GOLD, autor: J. Nielsen:
Obrazek

Cała kategoria

GD UK 1999, Battle scene (to właśnie nazwa kat. "diorama") - SILVER, autor: J. Nielsen:
Obrazek

Cała kategoria

Wyobraź sobie teraz te dwa demony stojące normalnie na ziemi. Diorama czy pojedynek? ;) Ja ich nie wcisnę na małą podstawkę, chyba że się będą obejmować w miłosnym uścisku... ;)

Od Was zależy interpretacja i regulamin, uczestnicy się i tak i tak dostosują. Powodzenia! :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Wiadomo już coś konkretnego :wink: np: min. ilość modeli dla oddziału :wink:
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Jako że nie mam szans abym na mastera pojechał, to pytanie: czy ktoś inny może zapisać moją pracę na konkurs?
I dla pewności - jedna praca na kategorię, tak?
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Czy wstęp jest w cenie turnieju ?
Kto będzie oceniał prace ?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

A slan się wlicza w singla czy LT?
Generalnie LT jest tylko w fazie magii więc właśnie z tąd moje pytanie :lol2: :wink:

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

a ja bym sie spytal, co bedzie glownym kryterium przyznania nagrody? liczy sie ogolne wrazenie, czy moze dodatkowo beda puktowane konwersje, wypaso-podstawki i inne takie?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Post autor: Rion »

Skaven pisze:A slan się wlicza w singla czy LT?
Generalnie LT jest tylko w fazie magii więc właśnie z tąd moje pytanie :lol2: :wink:
Slann w ogóle nie jest LT. Tylko przy określaniu JEGO pola widzenia traktuje się go jako LT.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Tłum krzyczy :
Shino dawaj regulamin
:wink: :mrgreen:

p.s-mnie bardzo interesuje czy będzie np: zapis ze oddział składający się z większych modeli (ogry ,pegazy ,SM w terminatorce itp.) może być np: 3+ :wink: a zwyklasy z buta np: 5+ :?:
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

szczurek pisze: p.s-mnie bardzo interesuje czy będzie np: zapis ze oddział składający się z większych modeli (ogry ,pegazy ,SM w terminatorce itp.) może być np: 3+ :wink: a zwyklasy z buta np: 5+ :?:
jest na pierwszej stronie bardzo zaawansowany wip regulaminu :) powinien wiele wyjasnic :)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Regulamin spoko, chociaż przydała by się kategoria typu duel imo.

Mam jeszcze takie pytanko techniczne. Jak będzie wyglądać sprawa połączenia turniej-konkurs? Są w tym samym czasie, tak? Co za tym idzie nie mogę sobie np odpicować modelu/oddziału, którym chciałbym zagrać na turnieju i jednocześnie wystawić go w konkursie? Czy może jest jakiś sposób na to?
Obrazek

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

może oceniajcie model podczas gry tak jak robi się podczas normalnej ocenie malowania

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Rakso_The_Slayer pisze:Regulamin spoko, chociaż przydała by się kategoria typu duel imo.
juz mialem na ten temat wiele rozmow. Wyszlo na to ze duel to tak na prawde diorama i tylko na golden demonach sie wprowadza ta kategorie. Poza tym podobno w takiej kategorii jest ograniczenie podstawki co jest moim zdaniem glupota ale coz poradzic :)
Mam jeszcze takie pytanko techniczne. Jak będzie wyglądać sprawa połączenia turniej-konkurs? Są w tym samym czasie, tak? Co za tym idzie nie mogę sobie np odpicować modelu/oddziału, którym chciałbym zagrać na turnieju i jednocześnie wystawić go w konkursie? Czy może jest jakiś sposób na to?
zagam z kacprem w tej sprawie bo to rzeczywiscie moze byc problem
może oceniajcie model podczas gry tak jak robi się podczas normalnej ocenie malowania
wiesz problem jest taki, ze przy ocenie modelu na taki konkurs trzeba mu sie zupelnie inaczej przyjzec jak przy okazji oceniania malowania armii podczas gry. Poza tym Warto by porobic godne zdjecia pracom zwycieskim :)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

hmm, rozumiem podzial na fantasy/sf, jednak chcialbym zapytac do ktorej kategorii blizej jest modelom w klimacie steampunk - chodzi mi konkretnie o system Warmachine.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

ODPOWIEDZ