Ominięcie przeciwnika, który stoi cal przed naszym modelem

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: Ominięcie przeciwnika, który stoi cal przed naszym modelem

Post autor: Shino »

Dębek pisze: Napisałem tylko, ze z racji tego, ze nie jest wprost określony nalezy traktować go raczej jako model pojedynczy (i dac mu prawo piwotów) zamiast traktowac go jak oddział kawalerii (z reformami wheelami itd.)
przeczytaj strone 73. tam jest okreslone jak go traktowac :roll:

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Morrok pisze:jeju- niejest opisany, tzn, ze trzeba do niego podpiąć zasady jednostek takich jak one.

Dla mnie to jest proste- kawalerzysta nie ma pivotów, bo mu nie przysłgują, ale ma za to wheele jak każda inna jednsostka.

Czyli krótko mówiąc miałeś te 2 opcje, które wymieniłeś Dębku ;)
jestes niekonsekwentny :wink:
skoro ma miec manewry jak unit, to mogl zrobic turna i jechac na bok np.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Shino pisze:
Dębek pisze: Napisałem tylko, ze z racji tego, ze nie jest wprost określony nalezy traktować go raczej jako model pojedynczy (i dac mu prawo piwotów) zamiast traktowac go jak oddział kawalerii (z reformami wheelami itd.)
Shino podrzuć cytacik jak masz rulebooka pod ręką. Ruski rok minie zanim znajdę swojego. O sposobie traktowania takiego modelu pisałem z pamieci. Z Twojego posta wnoszę, ze zawodnej.
Obrazek
Obrazek

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

A ja bym podał taki cytat gdyby mi się go chciało przepisywać.

Charaktery o US większym niż 1 np kawaleria ruszają się jak monstery czyli robią pivoty. Nie wierzycie poczytajcie - s72 odsyłająca do 59.

Technicznie rzecz biorąc masz Dębek rację mozna takie blokady robić, wpadłem na taki pomysł juz ze 2 lata temu. Pytanie tylko czy przy takich modelach nie jest to już trochę przegięcie pały RAWowe? Przy czołgach itp nie mam takich wątpliwości, ale tutaj... Osobiście tak nie robiłem, ale z zasadami jest to zgodne. kwestia tylko uzgodnienia czy "etyczne"

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dębek pisze:
Shino pisze:
Shino podrzuć cytacik jak masz rulebooka pod ręką. Ruski rok minie zanim znajdę swojego. O sposobie traktowania takiego modelu pisałem z pamieci. Z Twojego posta wnoszę, ze zawodnej.
z pamieci ;)

charakerzy o us wiekszym od 1 oraz na steedach lub monstrous mountach poruszaja sie jak monstery (i tu odnosnik do strony circa 60)

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

No cóż, ale czasem inaczej się nie da, tak jak na przykład ten overanujacy doombul. Czy ktos chce czy nie, czasami samo jakos tak wychodzi :wink: Ważne by wiedziec, co można a czego nie, w takich sytuacjach.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

W Gdańsku od początku tak graliśmy - nie ma problemu.

Poza tym to nie zdarza się aż tak często... znaczy nie zawsze taki manewr jest prosty do wykonania czy też opłacalny.

Shino pisze:
charakerzy o us wiekszym od 1 oraz na steedach lub monstrous mountach poruszaja sie jak monstery (i tu odnosnik do strony circa 60)

Get a life :shock:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Czyli reasumując:
- samotny kowboj robi piwoty
- "łapanie" na 1 cal modeli pojedynczych (piwotujacych) jest zgodne z zasadami
Czy w ten sam sposób mozna "złapać" oddział, tj. zablokować turna.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dębek pisze: Czy w ten sam sposób mozna "złapać" oddział, tj. zablokować turna.
turna nie da sie zablokowac bo tam nie ma pivotow.

Pamietaj tez, ze jesli twoj bsb widzial cos obok to mogl zadeklarowac na to szarze i spivotowac sie bedac blizej niz cal od dumbula :)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Wiem Shino, że szarz zasada 1 cala nie dotyczy, niestety mój bsb widział tylko doombulla.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Co do piwotowania przez bohaterow na koniach, to przydało by się to gdzies podkleić, bo nawet nie wiecie jakie tuzy battla są w tej kwestii w błędzie.
Top topów ligi. Nazwisk nie wymienię, ale mogę zaświadczyć, ze sama czołowka. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

N00bs :lol2:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Ja natomiast przed każdą bitwą będę ustalal z każdym przeciwnikiem, że ściśle trzymamy się zasad, tj. 1" to rzecz święta.
To na 100% pozwoli mi uniknąć nieporozumień następnym razem.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Falcon Horn staje sie jeszcze przyjemniejszy ;).

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Wiem Marku zwłaszcza w połaczeniu z moimi gralątkami z +8 do CRa.
Paradoksalnie, bo zasada, która IMO miała spowodować by jednostki tak łatwo ruchu sobie nie blokowały jest wykożystywana do czegoś kompletnie przeciwnego.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

przecież notorycznie używam gościa na pegazie z pike of remas do łąpania hydry 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Fisch pisze:przecież notorycznie używam gościa na pegazie z pike of remas do łąpania hydry 8)
A ja notorycznie słyszę od przeciwników:
Co się bulwersujesz stary, przecież Fish też tak robi. :wink:
BTW tym razem tez to usłuszałem, więc wiem przynajmniej kto jest źródłem wszelkiego zła.
Tak jak napisałem, IMO kolejna zasada z rulebooka ściągnięta do granic absurdu.
Wszystko niby zgodne z literą kodeksu, ale głupie jak sto piędzieśiąt.
Moja kolekcja "ulubionych" zasad powieksza się:
- domek i wszystko co z nim związane
- change formation
- 1" apart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

A jak jest w koncu z kowbojem, ktory z rozpedu (np. pogoni) wpakuje sie na obelisk? Musi tam stac do konca bitwy (bo nie ma jak spivotowac), czy moze sie obrocic?
Jesli moze, to zasadnym by bylo, zeby analogiczne rozwiazanie stosowac w sytuacji, kiedy blokerem są wrogie jednostki.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 10:15 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

@bless: mozesz robic wirtualne piwoty przy terenie, ale nie przy oddzialach! Nie utrudniajcie mi gry z dominacja.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

@ Bless - wirtualne piwoty są w uściśleniach.

moim ulubionym blokowaniem był woreczek skirmiszerów wokół staroedycyjnej lancy (taka formacja strzały) gdzie lancy LOS dawał tylko pierwszy model :wink:

pozdro,
Ż.

ODPOWIEDZ