przeczytaj strone 73. tam jest okreslone jak go traktowacDębek pisze: Napisałem tylko, ze z racji tego, ze nie jest wprost określony nalezy traktować go raczej jako model pojedynczy (i dac mu prawo piwotów) zamiast traktowac go jak oddział kawalerii (z reformami wheelami itd.)
Ominięcie przeciwnika, który stoi cal przed naszym modelem
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Ominięcie przeciwnika, który stoi cal przed naszym modelem
jestes niekonsekwentnyMorrok pisze:jeju- niejest opisany, tzn, ze trzeba do niego podpiąć zasady jednostek takich jak one.
Dla mnie to jest proste- kawalerzysta nie ma pivotów, bo mu nie przysłgują, ale ma za to wheele jak każda inna jednsostka.
Czyli krótko mówiąc miałeś te 2 opcje, które wymieniłeś Dębku
skoro ma miec manewry jak unit, to mogl zrobic turna i jechac na bok np.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
Shino podrzuć cytacik jak masz rulebooka pod ręką. Ruski rok minie zanim znajdę swojego. O sposobie traktowania takiego modelu pisałem z pamieci. Z Twojego posta wnoszę, ze zawodnej.Shino pisze:przeczytaj strone 73. tam jest okreslone jak go traktowacDębek pisze: Napisałem tylko, ze z racji tego, ze nie jest wprost określony nalezy traktować go raczej jako model pojedynczy (i dac mu prawo piwotów) zamiast traktowac go jak oddział kawalerii (z reformami wheelami itd.)
A ja bym podał taki cytat gdyby mi się go chciało przepisywać.
Charaktery o US większym niż 1 np kawaleria ruszają się jak monstery czyli robią pivoty. Nie wierzycie poczytajcie - s72 odsyłająca do 59.
Technicznie rzecz biorąc masz Dębek rację mozna takie blokady robić, wpadłem na taki pomysł juz ze 2 lata temu. Pytanie tylko czy przy takich modelach nie jest to już trochę przegięcie pały RAWowe? Przy czołgach itp nie mam takich wątpliwości, ale tutaj... Osobiście tak nie robiłem, ale z zasadami jest to zgodne. kwestia tylko uzgodnienia czy "etyczne"
pozdrawiam
Charaktery o US większym niż 1 np kawaleria ruszają się jak monstery czyli robią pivoty. Nie wierzycie poczytajcie - s72 odsyłająca do 59.
Technicznie rzecz biorąc masz Dębek rację mozna takie blokady robić, wpadłem na taki pomysł juz ze 2 lata temu. Pytanie tylko czy przy takich modelach nie jest to już trochę przegięcie pały RAWowe? Przy czołgach itp nie mam takich wątpliwości, ale tutaj... Osobiście tak nie robiłem, ale z zasadami jest to zgodne. kwestia tylko uzgodnienia czy "etyczne"
pozdrawiam
z pamieciDębek pisze:Shino podrzuć cytacik jak masz rulebooka pod ręką. Ruski rok minie zanim znajdę swojego. O sposobie traktowania takiego modelu pisałem z pamieci. Z Twojego posta wnoszę, ze zawodnej.Shino pisze:przeczytaj strone 73. tam jest okreslone jak go traktowacDębek pisze: Napisałem tylko, ze z racji tego, ze nie jest wprost określony nalezy traktować go raczej jako model pojedynczy (i dac mu prawo piwotów) zamiast traktowac go jak oddział kawalerii (z reformami wheelami itd.)
charakerzy o us wiekszym od 1 oraz na steedach lub monstrous mountach poruszaja sie jak monstery (i tu odnosnik do strony circa 60)
W Gdańsku od początku tak graliśmy - nie ma problemu.
Poza tym to nie zdarza się aż tak często... znaczy nie zawsze taki manewr jest prosty do wykonania czy też opłacalny.
Get a life
Poza tym to nie zdarza się aż tak często... znaczy nie zawsze taki manewr jest prosty do wykonania czy też opłacalny.
Shino pisze:
charakerzy o us wiekszym od 1 oraz na steedach lub monstrous mountach poruszaja sie jak monstery (i tu odnosnik do strony circa 60)
Get a life
turna nie da sie zablokowac bo tam nie ma pivotow.Dębek pisze: Czy w ten sam sposób mozna "złapać" oddział, tj. zablokować turna.
Pamietaj tez, ze jesli twoj bsb widzial cos obok to mogl zadeklarowac na to szarze i spivotowac sie bedac blizej niz cal od dumbula
A ja notorycznie słyszę od przeciwników:Fisch pisze:przecież notorycznie używam gościa na pegazie z pike of remas do łąpania hydry
Co się bulwersujesz stary, przecież Fish też tak robi.
BTW tym razem tez to usłuszałem, więc wiem przynajmniej kto jest źródłem wszelkiego zła.
Tak jak napisałem, IMO kolejna zasada z rulebooka ściągnięta do granic absurdu.
Wszystko niby zgodne z literą kodeksu, ale głupie jak sto piędzieśiąt.
Moja kolekcja "ulubionych" zasad powieksza się:
- domek i wszystko co z nim związane
- change formation
- 1" apart
A jak jest w koncu z kowbojem, ktory z rozpedu (np. pogoni) wpakuje sie na obelisk? Musi tam stac do konca bitwy (bo nie ma jak spivotowac), czy moze sie obrocic?
Jesli moze, to zasadnym by bylo, zeby analogiczne rozwiazanie stosowac w sytuacji, kiedy blokerem są wrogie jednostki.
Jesli moze, to zasadnym by bylo, zeby analogiczne rozwiazanie stosowac w sytuacji, kiedy blokerem są wrogie jednostki.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 10:15 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
- swieta_barbara
- habydysz
@bless: mozesz robic wirtualne piwoty przy terenie, ale nie przy oddzialach! Nie utrudniajcie mi gry z dominacja.