pit of shade, stone Thrower, dzialo a zaloga kowadla/kowadlo

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Podobnie bym proponował z canona i nie big hita z katapulty. (było by to analogiczne do sytuacji z rydwanem bądz monsterem i IMHO zgodne z pewną logiką i duchem gry). Natomiast pite rozpatrywał bym na 4+ i zdają wszyscy jesli tak a big hit rozpatrywał bym że dostają wszyscy ale tylko 1 z podowjoną siłą (i tu losujemy)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

ale dlaczego??
przeciez !!! podstawka kowadla jest mniejsza :) nizli PoS i Katapulty

lith
Oszukista

Post autor: lith »

jezeli ma kwadratowa podstawke 60x60 to jest wieksza, jak 50x50 to mniejsza, a jak nie ma podstawki to robilbym takie kowadlo, zeby mnie pitka nie lapala ;P

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

To jest 60x60 jest większa. Przekątna wynosi wedłóg starego dobrego pitagorasa pierwiastek z sumy kwadratów 2 boków czyli pierwiastek z 60^2+60^2 = 84,853 mm natomiast 3 calowy template ma średnice 3 cali gdzie cal = 25,4 mm x 3 = 76.2 mm więc wystają rogi kowadła poza template

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Bolec przebija sie tylko przez szeregi, wiec nie widze tutaj mozliwosci zeby przebijal sie przez obsluge maszyny. Losujemy kto dostal na klate single shota i tyle. Co do reszty to sie zgodze.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

A nie przypadkiem 60x60 na potrzeby hth ?

"[...] The Anvil and crew count as a unit with a 60mm wide frontage for the purposes of clese combat."

Coś mi się zdaje, że pitka z automatu wchodzi a nie na 4+ :wink: .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Lukiman
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lukiman »

bolec-trafia w jednego...w kogo losujemy
katapka-wydaje mi się że w każdego z s8...
pitka-no i tu jest uno problemo...ja bym grał tak że każdy żuca na swoje i(wchodzi automatem)i jak zejdzie runelord to schodzi i kowadło..chociaż zaraz:kowadło może stać na polu bez lorda z samymi strażnikami??
Liczą się tylko czterej bogowie:Khorne,Tzeentch.....Gork i Mork :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Powinno się mieć podstawki pod tych chłopaków.
Jak się przyklei licza do cascetu to też będzie dostawał na 4+?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Kowadło to nie Kasket. Ma zupełnie inne zasady.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Gogol pisze:Kowadło to nie Kasket. Ma zupełnie inne zasady.
chyba chodzilo, ze kaszkiet jest wiekszy od wzornika :wink:

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

TomCio pisze:A nie przypadkiem 60x60 na potrzeby hth ?

"[...] The Anvil and crew count as a unit with a 60mm wide frontage for the purposes of clese combat."

Coś mi się zdaje, że pitka z automatu wchodzi a nie na 4+ :wink: .

jezeli to jedyna adnotacja odnosnie podstawki kowadla to caly temat jest bezsensowny
no chyba ze ktos wymysli sposob rzucania czarow w HtH :lol:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

To nie jest jedyna adnotacja. W rozmiarach podstawek pyło napisane ze kowadło ma 60x60 niewiem teraz gdzie to znaleść tak to bym już dawno dał

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Gogol zrobiles taka podstawke 60x60 czy zaraz za widoczna czescia kowadla wystawiasz jednostki - szukaj, bo IMO zrewolucjonizowaloby granie ta "maszyna"
1) trafienie powinno byc latwiejsze
2) juz tak latwo nie schowasz
3)duzo miejsca zajmuje

I like it

szczerze mowiac wole zeby nie zmiescila sie w potecjalnym lesie, niz trafiac na 4+ z czaru :roll:
szukaj

btw
nadal jest owalne czy kwadratowe, prostokatne ?
tez to bylo napisane?? :wink:

lith
Oszukista

Post autor: lith »

60x60 to zgadnij :P

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

W Armybooku to jest jedyna adnotacja o wielkości podstawki i jest ona napisana, że do hth mają 60x60, a to o czym mówi gogol to widziałem, ale to chyba jeszcze z zeszłej edycji, co ?
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Pierdoły wymyślacie.
Rzeźbiarza poniosło i tyle. Tak samo jest zrobiony cascet, mimo, że tam licz moze sobie odejść. A w cauldronie na przykład witchki nie mogą odejść, a są na osobnych podstawkach :P
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

zgadza się ale to dalej jest 1 model o US 5 na 1 podstawce. Wiec ja nie widze puki co podstaw do strzelania sobie z cannona do kowala skoro on nie jest w żadnym konkretnym miejscu ani nigdzie nie pisze że ma mieć swoją podstawke osobną.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

I nie mozna go zranic i jest traktowany jako element terenu ;-)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

widze, ze za niedlugo jedyna opcja na zniszczenie kowadla, bedzie 1dynka na Missfire - ale z drugiej strony, jak moze kawalek terenu wybuchnac ...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Gogol pisze:zgadza się ale to dalej jest 1 model o US 5 na 1 podstawce. Wiec ja nie widze puki co podstaw do strzelania sobie z cannona do kowala skoro on nie jest w żadnym konkretnym miejscu ani nigdzie nie pisze że ma mieć swoją podstawke osobną.
swietnie... mamy druga maszyne w kategorii warmachine bez zalogi... znowu mamy sie klocic o pierdoly za przeproszeniem? mam takie samo zdanie jak jankiel (o czym pisalem wczesniej) ... powiem wiecej... zasady warmachina nigdzie nie maja napisane, zeby rozlosowywac miedzy zaloga a dzialem z templatek... wiec nie ma jak w to trafiac :roll:

ODPOWIEDZ