rady co do Green stuffu

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

Skavenblight pisze:Słuchajcie, mam problem z grudkami z GSu. Ilekroć kupię pasek, trafiają się jakieś niespodzianki :/ Czy w ogóle da się kupić GS bez skazy?

Da się - w necie. Ten problem wynika tylko z wieku tego dziadowstwa - tu wysyłają stary towar (surprise?)
Owszem, jak słusznie kolega zauważył - wycinaj środek, ale fakt faktem - GS stary masz. Ja se kupiłem rolkę całą, świeżą już nie pamiiętam na którym sajcie. No i trzymać należy w zamrażaku - dłużej postoi.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Wysyłają towar jak wszystkim, tylko jeszcze trzeba doliczyć czas leżakowania na półce w sklepie. Oraz jakie mają zapasy magazynowe, czyli ile u nich leży blister przed posłaniem do jakiegoś sklepu.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Środek to zawsze wycinam. Ale czasem zdarza się, że mimo to coś się zawieruszy.

Tłuszcz jest ok, ale nigdy nie zauważyłam, żeby woda odkształciła mi cokolwiek. Może miałam szczęście. Tak samo nigdy nie zostawiła żadnych śladów.

I nie żaden hardcore, rzeźbić można wszystkim, tylko trzeba wiedzieć jak.

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Skavenblight pisze:Tłuszcz jest ok, ale nigdy nie zauważyłam, żeby woda odkształciła mi cokolwiek. Może miałam szczęście. Tak samo nigdy nie zostawiła żadnych śladów.

Takie rzeczy wyłażą podczas rzeżbienia twarzy napszykład.
I jestem czekaw, jak robisz oko wykałaczką :)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Tomash pisze:Wysyłają towar jak wszystkim, tylko jeszcze trzeba doliczyć czas leżakowania na półce w sklepie. Oraz jakie mają zapasy magazynowe, czyli ile u nich leży blister przed posłaniem do jakiegoś sklepu.
Jak kupiłem w necie, to czekałem 2 tygodnie, a i tak był o wiele świeższy niż GW

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Wykałaczka? Da się zrobić. Trzeba ją tylko porządnie ostrugać.

Awatar użytkownika
sebom
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: sebom »

Mam ostatnio dość poważny problem z greenstuffem. Podczas mieszania składników pozostają w masie nie rozbite, małe grudki żółtej masy co utrudnia rzeźbienie a czasami taka grudka "wypływa" na wierzch, kiedy dany element modelu jest prawie gotowy i okazuje się, że trzeba ją wydłubać... to trochę męczące. Zastanawiam się co robię nie tak? Czy greenstuff trzeba mieszać w jakiś szczególny sposób, w szczególnych warunkach? A może moja masa już się nie nadaje do rzeźbienia (ma około roku).

Jeśli mieliście podobne problemy i znacie solucję, proszę o wsparcie.

Pozdrawiam,
Sebo.

Awatar użytkownika
aiuto
Bóg Rekonstrukcji

Post autor: aiuto »

witam !
grennstuff podobnie jak i miliput im starsze tym gorsze ,twardnieja z czasem ,na to sie nic nie poradzi .najprosciej ...kupowac swiezy towar albo ...zastosowac inna mase :) ( n.p fimo)

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

U mnie w 1 pasku GSu też znajdowałem żółte gródki, w 2 ich nie ma. GS leżał rok zanim zacząłem korzystać z 1 paska. Pierwszy raz gdy taka sytuacja zaistniała też musiałem dłubać, w kolejnych przypadkach te gródki były wyciągane podczas mieszania masy. Łatwo je znaleźć ponieważ są twarde i podczas ugniatania powinieneś je wyczuć palcami i wyciągnąć.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

TE grudki powstają na łączeniu obu mas. Zatem najlepszym wyjściem byłoby wcześniejsze ich rozdzielenie, zapakowanie od osobnych pojemniczków i dopiero zabawa.
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
sebom
Wałkarz
Kontakt:

O, super, dzięki za trafne odpowiedzi. Następnym razem kupuję masy w oddzielnych pojemniczkach.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jeżeli masz na myśli ten "polski GS" to troszkę ustępuje jakości oryginalnemu, ale jest ok. Tak ma żółtym składniku też robi się skorupa, ale ją się rozgniata, nie usuwa ;)

Awatar użytkownika
sebom
Wałkarz
Kontakt:

To jeszcze pytanko na temat obrabiania już zastygłego GS, np. pilniczkiem, nożykiem, itp. Robiliście, da się, czy też mam po prostu spróbować i się przekonać? ;-)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Spokojnie się da.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Tylko nie taki ledwo zaschnięty.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

http://corbaniaprime.blogspot.com/2010/ ... green.html
Znalazłem coś takiego. Może okazać się przydatne, ja dowiedziałem się mnóstwo ciekawych rzeczy.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Klafuti pisze:http://corbaniaprime.blogspot.com/2010/ ... green.html
Znalazłem coś takiego. Może okazać się przydatne, ja dowiedziałem się mnóstwo ciekawych rzeczy.
Dzięki Klafuti, na pewno się przyda :)
Przez chwilę się zastanawiałem czy nie przenieść do tutoriali twojego posta ale w sumie nic nie szkodzi żeby i tu był ten link.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Rossi
Wałkarz

Post autor: Rossi »

Ja mam pytanie troche z innej beczki. Mianowicie chciał bym zrobić konwersje działa piekieł ale nie wiem ile cali GSu zamówić. Poza tym czy wedłóg doświadczonych modelarzy ktoś kto pierwszy raz będzie miał kontakt z GSem ma szanse zrobiś taki model? (oczywiście nie musi być tak szczegółowy jak ten z GW)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

To zależy od Twoich zdolności manualnych. Ogólnie GSu to lepiej używać jak najmniej - drogie to pieroństwo a mało dają. Tylko szczegóły itp z GSu - reszta, jak to modelarz z wszystkiego co tanie i pod ręką :)

Awatar użytkownika
Dr. Lobo
Mudżahedin

Post autor: Dr. Lobo »

Lufa działa jest z dużą ilością czaszek. Zrób sobie 1 wzór czaszki i odciśnij go w modelinie (taka matryca – forma). Później rób odciski z modeliny. Jak już będziesz miał ich dużo to obklej nimi jakąś rurkę np. po foli aluminiowej. Dopiero przerwy między czaszkami pozalepiaj GS-em. Myślę że tak będzie prościej niż bawić się w rzeźbienie od podstaw.
Łajdaki nie usłyszą kiedy przyjdę. Nie kiedy powyrywam im uszy!

ODPOWIEDZ