Empire 2400 na zasady ETC

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Cibi
Mudżahedin

Re: Empire 2400 na zasady ETC

Post autor: Cibi »

swieta_barbara pisze: Jak dziala inzynier w polaczeniu z piekielnym sromem?
Tak jak z całą resztą ;)
Pozwala przerzucić jedną artyleryjkę/scatterkę na turę.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Barbarze chodziło chyba czy dobrze w praktyce się sprawdza... otóż nie wiem jeszcze. Za tydzień na turnieju będę testował. Jeśli się nie sprawdzi to najwyżej wywale go i helstorma i za to wstawię mortara i pistoliersów :)

Co do panik to Ld9 i BSB w jednym oddziale, oraz priest, który z wolnej kostki czasami rzuci unbreakable to IMO aż za duża ochrona od paniki ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

zgadzam się z Tobą Karli, chociaż mimo wszystko ja uwielbiam razora na kawie, -4 do ASv to złooo, a war banner jak to war banner; w sumie to kosmetyka; ja wolałbym mortar i pistolety :wink:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Kto w obecnej edycji oprócz herosów osiąga taki pancerz żeby ten razor za takie punkty się przydawał, nawet elitarne oddziały najczęściej kończą na 5+ (oprócz chałasu).

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

przy sile 6 i -4 do ASv, nikt nie ma już pancerza, nawet jak tarcz użyje, chaos warriorsi również kończą bez save'a; bretończycy również łatwo nie mają, pozostaje jedynie 6+; kwestia gustu, jedni wolą blondynki inni brunetki, ot co 8)
Obrazek
GALERIA

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Chaos warriorzy z tarczami to teraz bardzo rzadki widok. Zwykle biegają z dwurakami/halabardami, ewentualnie z AHW i siłą ze shrine'a, ale tarcze na elitarnej piechocie to relikt poprzedniej edycji.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

a w drugiej rundzie walki taka kawa dalej ma -2 do ASv, to jest niezłe, nie mówię już o zbooostowaniu siły np. sygnaturą z beast :roll:
Obrazek
GALERIA

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Ten baner kosztuje 45pkt, dwóch rycerzy inner circli to 52, chyba lepiej iść w rozmiar tego oddziału niż w zdejmowanie warriorom save'a nawet jak wezmą tarczę, lepiej przygotować się na halabardę i mieć kogo zdejmować, taki efekt za 45pkt się nie spłaci. Pomijając paringi gdzie nie zostanie wogóle użyty, a dodatkowi chłoptasie jednak są bardziej uniwersalni.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

nie ma co się zastanawiać, Karli i tak zobaczy co mu się spłaca, mi osobiście po testach na Innerów najlepiej pasuje ten Baner, a najczęściej daję im +1 LD, dzięki koronie mają stubborna na 9 (10 jeśli jakiś lord jest w środku), jak na knechtów imperialnych to całkiem nieźle, a jak utkną, to i tak ciężko będzie ich złamać :wink:
rozpa i tak jest ciekawa, chociaż ja w innym kierunku poszedłem, etap testów trwa i małe zmiany zawsze trza wprowadzić, zwłaszcza jak czegoś brakuje
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Dokładnie jak kudłaty napisał. Dwóch knechtów, albo jeden knecht i War Banner (IMO najlepsze rozwiązanie) są najbardziej uniwersalni a mówimy o rozpie turniejowej. Póki co też wolę pistolety i mortar, bo wiem że się sprawdzą na pewno. Na helstormie jeszcze nie grałem, a jak widziałem jak katapulty kudłatego niszczyły mi klocki na masterze to czuję, że helstorm potencjał ma (zresztą od 2miechów bretką regularnię cisnę na dwóch trebkach i taki trebek to jest moc!)...

Potestuję za tydzień i zobaczymy co się z tego wykluje :)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Po pierwszych testach i zmianach zasad ETC (STank nie zajmuje dwóch slotów maszyn) oto kolejna odsłona rozpy:

CHARACTERS
Warrior Priest of Sigmar @ 154.0 Pts
Barding; Prayers of Sigmar; Warhorse
Luckstone [5.0] - jeden re-roll save
Enchanted Shield [15.0] - save 1+
The Other Tricksters Shard [15.0] - re-roll wardów
Sword of Striking [15.0] - +1 do hita

Warrior Priest of Sigmar @ 156.0 Pts
Barding; Prayers of Sigmar; Shield; Warhorse
Dawn Armour [35.0] - save 1+, re-roll
Sword of Battle [15.0] - +1A

Wizard Lord of the Jade Order @ 210.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Life

Battle Wizard of the Bright Order @ 130.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Fire
Rod of Power [30.0]

Captain @ 147.0 Pts
Barding; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Dawn Stone [25.0] - re-roll sv
Dragonhelm [10.0] - save 1+
Sword of Might [15.0] - S5

CORE
20 Crossbowmen @ 180.0 Pts
FCG

18 Crossbowmen @ 159.0 Pts
Standard; Musician

10 Knightly Orders @ 285.0 Pts
FCG, Standard +1Ld

SPECIAL
10 Knights of the Inner Circle @ 325.0 Pts
FCG, War Banner

2x Great Cannon

2x Mortar

RARE
Steam Tank

W testach kawaleria z hate spisała się bardzo ładnie. Kilkanaście ataków raniących na 2+ mieli wszystko ładnie jak trzeba. Trickter's shard przyda się do mielenia chosenów z wardem 3+ (wraz z STankiem i resztą kawy). Boli tylko mały Ld, ale dzięki BSB powinienem dać radę, zwłaszcza jeśli będzie więcej kostek to można modlitwy unbreakable porzucać :) Priesci oczywiście: jeden do jednej kawy drugi do drugiej.

Empire FTW!

ODPOWIEDZ