Armie Proxów Na Turniejach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Armie Proxów Na Turniejach

Post autor: Jankiel »

Moim zdanie to takie troche przechodzenie ze skrajnosci w skrajność.
Armie z blasteliny to patologia ale nie demonizujmy tego czy maruderzy maja faile czy HW i shiled
Wystarczy IMHO mieć w pierwszym szeregu mieć modele z brońmi które ma regiment i wystarczy żeby zorientować sie co i jak.
Jeżeli chodzi o przejrzystość na stole, to ma znaczenie, czy maruderzy mają flaile, czy nie mają. A z tym pierwszym szeregiem, to pieprzenie - bardzo często sztandarowy ląduje na końcu regonu, bo się komuś nie chciało ustawiać, więc już widzę, jak w trzeciej bitwie będzie się pilnować tego, by akurat odpowiednie modele były z przodu. I skąd będę miał pewność, że przeciwnik akurat dobrze poustawiał.
Po pierwsze pisałem, że dla mnie jest różnica pomiędzy proxem, a brakiem wysiwygu (oczywiście mówimy o masterach).
Jest. Jednak mnie osobiście śmieszy zakaz proksów (bo nie wiadomo, co jest czym) przy jednoczesnym dopuszczeniu braku WYSWIG (bo sobie można sprawdzić w rozpie). I dopuszczanie silver helms jako dragon princes czy black knights jako blood knights - to są ewidentne proksy, a tłumaczenie, że skoro ma się tylko jeden oddział kawy w rozpie, to mydlenie oczu i tuszowanie własnej niekonsekwencji
Uważam też, że powinna być ocena malowania na masterach, bo to zdecydowanie wpływa na jakość armii.
Tak samo uważam i zgodzę się, że system z LL jest bardzo dobry (a moim zdaniem najlepszy z dotychczasowych).
@jankiello, bo do twojego posta łatwiej się ustosunkować- problemem jest terminologia i jej mylenie.
Nieprawda - problemem jest nadużywanie demagogicznych argumentów przez obie strony tego sporu.
Nie mów ze dla ciebie Oddział maruderów z innym wyposażeniem niz w rozpie ro prox, bo nim nie jest- równie dobrze mozna powiedzieć ze rydwany CO są proxami bo nie mają kusz na załodze.
Jak zwał tak zwał. I tak dopiero z rozpiski dowiaduję się o możliwościach takiego oddziału, więc jest mi wszystko jedno, czy ten oddział reprezentują maruderzy czy warriorzy chaosu, czy może maruderzy w pierwszym szeregu i po bokach.
Jako "gracz-hobbysta" rozumiem problem przeciwnika odnośnie wyswigu na modelach , i świadomie decyduję się na 0/5 z punktacji. i tyle.
Nie wbijaj mi tez o "wystawianiu gorszych oddzialow bo to klimatyczne " proszę cię.
Staram się wystawiać to, co mam, nawet na lokalach bez oceny malowania. Niestey kodeks DE nie pozostawia wiele opcji do wyboru więc specjalnie nie cierpię, ale jak chciałem mieć DR z kuszami, to zrobiłem sobie kolejne dwa oddziały z kuszami, a nie zaznaczałem w rozpie, że ci zieloni mają kusze, a fioletowi nie mają kusz, ale za to muzyka.

Żeby było jasne:
- wolę mieć wszystko adekwatne i pomalowane, dla własnej przyjemności
-jako graczowi jest mi generalnie wszystko jedno, czy gram ze śmiecioarmią, czy full pomalowaną i skonwertowaną. Mogę grać nawet z papierkami. Nigdy nikomu nie wytykałem, że ma byle jaką armię i nigdy mi to nie przeszkadzało
- jako organizatorowi jest mi wszystko jedno, kto z czym przyjdzie, byle się master zwrócił, a ocena malowania musi spełniać zarówno oczekiwania właścicieliśmiecioarmii jak i zatwardziałych hobbystów, którzy nie wystawią armiibez zrobionej podstawki
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Howg. Tyle w temacie- jest super system oceny z LL jak wspomniałeś, nie wiem skąd w ogóle się ta dyskusja pojawiła znowu.
btw. za zdjęć z bazyla gdzie Bless ponoć walczył ogniem i mieczem z jakością armii, widziałem steam tanka chyba z kartonu( jeżeli się mylę to sorry,ale tak wyglądał 8) -food for thought )

@co do tego pytania o tur Barda w katowicach- Krzyś nie dopuszcza proxów,z tego co pamiętam.

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Post autor: woolfik »

Dzięki czyli będe musiał rozpiske zmienić, dobrze, że sie teraz dowiedziałem.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

black knights jako blood knights - to są ewidentne proksy

dlaczego?
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Bo jak na nich patrzę to widzę black knight, a nie blood knight? Bo pierwsi to szkielety na szkieletowych kobyłach, a drudzy to wampiry na demonicznych wierzchowcach? Tak samo, jak witchki to nie korsarze, a maruderzy to nie choseni.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Ja troche zbocze z tematu. Czy jak wystwię 5 edycyjnych Glade Raidersów w zbrojach z włóczniami, jako Wild Raidersów będzie to liczone jako prox??

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Jankiel pisze: Bo pierwsi to szkielety na szkieletowych kobyłach, a drudzy to wampiry na demonicznych wierzchowcach

loool , cały czas myślałem że blood knighci to czarny grall z dark omena : [ my bad my bad my bad
Obrazek
T

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

no to ja sie pytam panowie, jako że wąłsnie siedze i dłubie swoja armie VC co by na Arene była gotowa.
Co jest proksem a co nie? Blood Knighci - u mnie zrobieni z knightów chaosu, spiłowane znaczki chaosu ze zbroi, bedzie przerabiana bron, głowki pozmieniane - prox czy nie?
Baty - wiadomo gargulce z wh40k, bedzie futro, bedą fajne łapki...- prox czy nie?
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

gargoile powinny przejść spokojnie, natomiast BK zależny od tego jak dobrze je zrobisz- jeżeli na początku bitwy przeciwnik popatrzy i powie "o super konwersja BK" to ok, ale jak popatrzy i się zapyta co to za oddział , to niestety ewidentny prox. Widzisz, cienka granica...

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

cienka, cienka - tylko wiesz, że tak powiem "konia w zebre nie zmienię choćbym paski domalował" - o co mi chodzi. Knighci chaosu sa charakterystyczni...nie da sie ukryc. I ze swojej modelarskiej strony, nie pozostaje mi nic innego jak właśnie spiłować te znaczki, pozmieniać główki, zrobić fajna bron ale... no właśnie ale. To nadal będą knighci... (troche zawiłe ale chyba wiecie o co chodzi)
Mnie u siebie horoszo

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

to jest właśnie ciężar konwersji.. pamiętem np. plastkiowe Houndy Chaosu z dorobionymi z gsa obrożami, pomalowanymi na czerwono- i robiły jako Khorne Flesh hounds- i klopot bo co to jest ? Prox/Konwersja? dla mnie prox na maxa, ale to moje subiektywne odczucie.. nic ,walcz próbuj, najwyżej zjedziemy cię na masterze :D

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

cobra651 pisze:Ja troche zbocze z tematu. Czy jak wystwię 5 edycyjnych Glade Raidersów w zbrojach z włóczniami, jako Wild Raidersów będzie to liczone jako prox??
trzymają WYSWIG, więc raczej nikt się nie powinien dowalać :wink:

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Ten kto chociaż raz zagrał w Warhammera 40k wie co to WYSWIG. Tam nie ma przeproś.
Come crawling faster, obey your Master...

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Król Goblinów pisze:Powiem szczerze, jest to trochę temat na siłę rozdmuchany.
@jankiello, bo do twojego posta łatwiej się ustosunkować- problemem jest terminologia i jej mylenie. Jeżeli mój przeciwnik wystawił oddział blood Knightów, które nie są oryginalnymi modelami ,tylko modelami np. Konnicy Imperium -ALE - są dobrze skonwertowane/ dobrze pomalowane to nie jest prox, tylko konwersja, ponieważ intuicyjnie wiem, co ten oddział reprezentuje- i o taki imho WYSWIG graczom chodzi.
Jezeli intuicyjnie nie potrafię rozpoznaćoddziałow, to są proxy- i dlatego na bazylu ściągneli Armię Ice-t- nie za różnicęw uzbrojeniu :roll: tylko właśnie za nierozpoznawalność oddziałów (paradoksalnie ana silesianie chyba dostał najlepszego hobbystę (?) )

Nie mów ze dla ciebie Oddział maruderów z innym wyposażeniem niz w rozpie ro prox, bo nim nie jest- równie dobrze mozna powiedzieć ze rydwany CO są proxami bo nie mają kusz na załodze.

"Co do WYSWIG i konieczności przeróbek z edycji na edycję" -Jankiel czy naprawdę spodziewasz się ze będę niszczył oryginalne metalowe modele Savagy bo mi się edycja zmieniła? -czyli zamiast faktu , ze poświęciłem czas na znalezienie tych modeli, wydanie dużo więcej kasy na nie itp. jestem gorszym hobbistą? naprawdę łatwo się mówi osobom których armia nie ma 200+modeli ze zmiennym wyposażeniem. Jako "gracz-hobbysta" rozumiem problem przeciwnika odnośnie wyswigu na modelach , i świadomie decyduję się na 0/5 z punktacji. i tyle.
Nie wbijaj mi tez o "wystawianiu gorszych oddzialow bo to klimatyczne " proszę cię.

"ludzie, którzy zwalczają śmiecioarmie nie widza problemów brakach wyswigu" -poniewarz zdają sobie sprawę ze mastery są dla graczy , a nie odwrotnie, i gdzie trzeba czasami ściągnąć jakąś modelinę, nie będą udupiać 80% z Wyswigiem graczy bo pozostałe 20% graczy ma armie która nie ma tego problemu praktycznie w ogóle a robi larmo.

pzdr,KG
1)Goblin...z Chaos knight to chaos knight. wampir na demonicznej szkapie to inna bajka.
teorie mozna dorabiac- bo to ktos broni przemienic warriora chaosu w wąpierza?
2)jak masz armie z kilkoma opcjami wystawienia to albo masz adekwatne modele albo nie-> jezeli chcesz miec adekwatna armie to wystawiaj armie w takiej opcji jaka masz.
i tak-jezeli wydajesz X-kasy na turbo modele i potem wystawiasz je w nieadekwatnym uzbrojeniu to jestes gorszym hobbysta. o ile obronisz sie na samym wizerunku armii o tyle plyniesz na podejsciu do samej gry.
3)Swego czasu Krzychu w bardzie skroil Jankiela/Age na RBT robionych z patyczkow i goblinow z lukami. wygladali zabawnie, byli na RBT podstawce...ale nijak sie to nie mialo do bolca. IMO mial racje...pomimo tego ze na masterach przechodzili.
4)teraz jest inna edycja...zasadniczy spadek frekwencji itp. zaden organizator nie ma juz luksusu przebierania i wybrzydzania. jako org jest zainteresowany gl sprawnym przeprowadzeniem imprezy i nie umoczeniu w niej prywatnych srodkow.
MagisterMilitum pisze:cienka, cienka - tylko wiesz, że tak powiem "konia w zebre nie zmienię choćbym paski domalował" - o co mi chodzi. Knighci chaosu sa charakterystyczni...nie da sie ukryc. I ze swojej modelarskiej strony, nie pozostaje mi nic innego jak właśnie spiłować te znaczki, pozmieniać główki, zrobić fajna bron ale... no właśnie ale. To nadal będą knighci... (troche zawiłe ale chyba wiecie o co chodzi)
skoro sam wiesz ze to nadal beda chaosnicy ale bez znaczkow to o czym wogole dyskusja?
to konwersja czy omijanie ciezarow zakupow?
zielonatrawa pisze:
cobra651 pisze:Ja troche zbocze z tematu. Czy jak wystwię 5 edycyjnych Glade Raidersów w zbrojach z włóczniami, jako Wild Raidersów będzie to liczone jako prox??
trzymają WYSWIG, więc raczej nikt się nie powinien dowalać :wink:
no tak, maja wlocznie...poza tym nikt glade ridersow nie wystawia.
ergo-jezeli masz 6ed z wloczniami to tez trzymaja wyswig. :o

Awatar użytkownika
Jasiuuu

szczerze mówiąc wydaje mi się że to zależy od modeli i wykonania, 6ed chaos knighci z odpowiednimi główkami robiliby za świetnych Blood Knightów
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Fluffowo to nawet odpowiedni skonwertowani gralowcy by byli fajni !!
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

quas pisze: skoro sam wiesz ze to nadal beda chaosnicy ale bez znaczkow to o czym wogole dyskusja?
to konwersja czy omijanie ciezarow zakupow?
Szczerze - jak sie już nie studiuje, ma sie dom, rodzinę i rachunki to sorry ale wyrzucanie 350zł za 5 metalowych lalek to idiotyzm. Tak to omijanie zakupów.
Tak wiem zaraz ktoś żuci wyświechtanym hasłem "mogłeś wybrać tańsze hobby"....
Mnie u siebie horoszo

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

No kaman, nie znam tanszego hobby niz WFB. Cala armia z malowaniem u profesjonalnego malarza to 3000zl, 4 wyjazdy masterowe rocznie to 1000zl, 10 lokali to dalsze 500zl. Co to za wydatki?

Deska snowboardowa z wiazaniami to 1000, buty, spodnie, kutka, rekawice i gogle to kolejny 1000, kazdy wyjazd (powiedzmy 3 rocznie) to 2000. Nie da sie tego porownywac chyba.

Awatar użytkownika
Horror
Mudżahedin

Post autor: Horror »

mi sie wydaje ze lepsza opcja na konwersje bk byli by ci nowi dp troche z konwertowani i pomalowani na krwawo czerwono

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Rolki Do jazdy agresywnej - 500 zł, Ochraniacze - 50 zł, Co roku nowe kółka - 50 zł, Dojazd - na rowerku gratis (ew. komunikacja miejska 40-80 zł miesiecznie, zależy od miasta), uderzyć jajami w metalową poręcz - bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą Master Card ;)

Air Soft Guns. Dobra replika 800-1000 zł. Paczka 4k kulek - 20zł ( starcza na miesiąc, zależy od częstotliwosci wypadów), pokrowiec na replikę - 100 zł. Koszty dojazdu na miejsce to koszty paliwa do samochodu, najczęściej dzielone na 4/5 osób.

Nie mów ze nie znasz tańszego hobby bo, co jak co, ale WFB to zajecie kosztowne. Sam staram sie ograniczać koszta do minimum, ale to dlatego ze mam jeszcze inne hobby i jedynie 16 lat ;) Przy stałych zarobkach, wiekszych niż 50 zł miesięcznie od rodziców pewnie bym aż tak nie ciął kosztów. Jednak są tacy którzy oprócz tego mają jeszcze rodzinę na utrzymaniu i dom. Obstawiam ze wtedy odechciewa sie wydawania majatku ma posuwnie ludzików na stole.
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

ODPOWIEDZ