Polityka i religia
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Wlasciwie to trafiles w sedno, pol mej rodziny nalezy do formacji politycznych, praktycznie wszyscy pelnoletni robili za mezow zaufania podczas ostatnich wyborow, a i znajomych zdazylo sie nagabywac do spelniania swoich obywatelskich obowiazkow.kurka_z_podworka pisze:Rozumiem że Ty i twoi rodzice/rodzeństwo/znajomi popisali się 100% frekwencją, jeśli tak to gratulujeTruePunk pisze:Ci pajace u wladzy sa wynikiem tego, ze wam/waszym rodzicom/rodzenstwu/znajomym nie chcialo sie ruszyc tylka na wyborach.
Nie generalizuj bo sam zostaniesz zgeneralizowany
Boli tylko, ze strasznie niewiele osob przed wyborami pomyslalo co oznaczaja PiSuary u wladzy, a teraz wiekszosc wiesza na nich koty.
Problemem w polsce nie jest sama kwestia religii - a mieszanie religii do polityki. Patrzycie przez pryzmat blaznow i degeneratow typu Jurek czy Giertych wlasnie na cala spolecznosc ludzi wierzacych i to wy generalizujecie w tym momencie
'Ale kazdy cos tam w sercu ma, wierzy w to co chce, chocby w swego psa'
Telchar pisze:Dlaczego Twoim zdaniem Jurek jest degeneratem? No bo Giertych to oczywiste .
uwazam poglady i postawe zyciowa prezentowana przez Jurka za postawe osobnika wypaczonego, ktory nie rozumie ze zyje w wieku XXI a nie XI.Slownik pisze: degenerat zwyrodnialec, zboczeniec, osobnik wypaczony, wynaturzony.
Jesli ktos chce miec poglady prawicowe, to niech ma do tego minimum intelektu - bo potem pojdzie taki jeden z drugim do sejmu, bedzie powtarzal jak nakrecony jedno haslo (aborcja! aborcja! Szatan nadciaga!), oprze na nim cale prace parlamentu - na debila wyjdzie nieprzystosowanego. I po co to komu?
Ale pomijając już zachowanie się tych degeneratów mnie załamuje postawa mediów i całej reszty polityków, ponoć niezdegenerowanych. Marek Jurek - brawo! Co za styl! Ma charakter! Odpowiedzialny. PO i SLD nagle go chwalą, mimo iż niedawno chciały jego odwołania. Żałosne. Podobnie było z tym od TVP - nagle w mediach (też prywatnych TVN i Polsat) był wytykany i zmuszony do przeprosin. Bo sprzeciwił się Dziwiszowi. Nikt nie odważył się go poprzeć. Noż kurr...
Dziwisz = poparcie polityczne katolikow...
pamietacie jak to bylo z radjem maryja? i nadal jest? koscio to potezna machina polityczna... niestety... zdolna odpowiednio ustawic glosowanie kazaniami...
pamietacie jak to bylo z radjem maryja? i nadal jest? koscio to potezna machina polityczna... niestety... zdolna odpowiednio ustawic glosowanie kazaniami...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Co ty, przeciez to logiczne i bardzo dobre taktycznie - sam na miejscu politykow z PO i SLD postapilbym tak samo.Ypsilanti pisze:Ale pomijając już zachowanie się tych degeneratów mnie załamuje postawa mediów i całej reszty polityków, ponoć niezdegenerowanych. Marek Jurek - brawo! Co za styl! Ma charakter! Odpowiedzialny. PO i SLD nagle go chwalą, mimo iż niedawno chciały jego odwołania. Żałosne. Podobnie było z tym od TVP - nagle w mediach (też prywatnych TVN i Polsat) był wytykany i zmuszony do przeprosin. Bo sprzeciwił się Dziwiszowi. Nikt nie odważył się go poprzeć. Noż kurr...
W ten sposob podkreslaja to ze od ich wroga odchodza utalentowani generalowie i pseudo ich wspieraja - majac pewnosc, ze ten czlowiek i tak sie nie przebije.
Traci na tym tylko i wylacznie PiS - niezaleznie od tego co Marko Jurko zrobi. Co wiecej, gdyby zdecydowal sie na swoja partie, konserwatywne skrzydlo PO ma szanse przejac pewna czesc jego elektoratu - poparli naszego Jureczka, ale on sobie nie poradzil, noto lepiej poprzec PO niz degeneratow z PiSu od ktorych odszedl.
A massmedia w polsce.. To jest juz smiech na sali (; Ide palic swastyki czy co tam mlodzi prawicowcy w kreowanym przez nich wizerunku swiata wyczyniaja wieczorami.
-
- Kretozord
Nie oszukujmy się, ktoś je jednak podpala i są to prawicowy "patrioci", a że niedorozwinięci to inna sprawa
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
-
- Kretozord
dawać cycki jeszcze raz bo już mi się znudziło
To sa pseudonarodowcy i socjalisci, nazywanie ludzi zwiazanych z MW prawica to dosc powazna herezja w niektorych kregach..kurka_z_podworka pisze:Nie oszukujmy się, ktoś je jednak podpala i są to prawicowy "patrioci", a że niedorozwinięci to inna sprawa
A z tego co nam mowi TVN, to jak ktos jest lysy to musi miec aparycje Romana, seksapil Bosaka i elokwencje Wierzejskiego. (;
Zamawianie piwa prawa reka jest modne glownie w wszelakiej chuligance druzyn pilkarskich, badz wsrod mlodych dresiarzy ktorzy pol zycia spedzaja na silowni by potem krzyczec white power nie wiedzac nawet co to znaczy; i faktem jest ze takich ludzi w duzej mierze zrzeszalo MW jako bojowka klasyczna - ale mowienie ze prawica z tym miala cokolwiek wspolnego to juz srogie pomowienie (;
Skavenblight: ratuj sytuacje!
Czekajta panowie zaraz wydzielę co by dobrego tematu nie psuć.
A licky boom boom down!!!
-
- Kretozord
ale ja już skończyłem właśnie
pamiętaj nadgorliwość gorsza od faszyzmu
pamiętaj nadgorliwość gorsza od faszyzmu
Ale to wcale nie oznacza, że reszta też skończyła.
Ja rozumiem, że to forum internetowe i że każdy może się tu bez przeszkód wypowiadać. Ale proszę uprzejmie o nie poruszanie tematów religii.Fanatyk pisze:Co ty pieprzysz...papież? Papież może ustanowić prawo kanoniczne. On ma władzę absolutną. Przypierzacie się do Białorusi albo do Koreii Północnej a macie dyktatora w Watykanie!
Zawsze znajdą się osoby, które tylko czekają by rzucić coś obraźliwego, a ja - użytkownik tego forum, nie chciałbym by moje uczucia religijne były tu obrażane.
Z góry dziękuję
A tak apropos, Fanatyk - papież NIE ma władzy absolutnej, o prawie kanonicznym stanowi kolegium biskupów podczas soborów i synodów oraz kuria rzymska; papież ma oczywiście ważny, ale nie jedyny głos w tej sprawie.
Pozdrawiam
Prosić możesz, ale ja zaznaczam, że osobiście na wszelkie prośby, które mają na celu sztuczne tworzenie tematów tabu, których poruszać nie wolno, jestem głuchy.Mate pisze:...Ja rozumiem, że to forum internetowe i że każdy może się tu bez przeszkód wypowiadać. Ale proszę uprzejmie o nie poruszanie tematów religii.
Zawsze znajdą się osoby, które tylko czekają by rzucić coś obraźliwego, a ja - użytkownik tego forum, nie chciałbym by moje uczucia religijne były tu obrażane.
Z góry dziękuję...
Zasady są takie, że można rozmawiać o wszystkim dopóki trzyma to jako-taki poziom. Jeśli boisz się, że Twoje uczucia ktoś urazi to po prostu tutaj nie zaglądaj bo ja cenzury wprowadzał nie będę.
Nie wiem czy nie zabrzmiało to za ostro, więc na koniec uśmiechnięta buźka.
Nie każda. Ile religii świata poznałeś, że się tak ogólnie wypowiadasz?Stogi pisze:Podpisuję się pod tym co powiedział Ypsilanti. Każda religia jest taka.
Mate, wątek religii od czasu do czasu wybucha na każdym forum internetowym. Moim zdaniem możesz zaufać Bartkowi, że nie pozwoli zejść dyskusji poniżej pewnego sensownego poziomu. W każdym razie jestem przeciwny wprowadzaniu na forum tematów tabu, na które by nie można w Płotach i Młotach się pospinać
Jeśli chodzi o wyrażenie "obraza uczuć religijnych", to, od kiedy jest ono w Polsce używane do kneblowania artystów, działa na mnie (i innych wolnomyślicieli chyba też) jak płachta na byka. Nie sikamy tutaj na ołtarze, tylko kulturalnie (patrz niżej) rozmawiamy. Myślę, że inteligentny (znaczy niefanatyczny) wierzący nie znajdzie w tym temacie nic obraźliwego
Fanatyk, nie wypieprzyć Ci postów? Język! To, że nie cenzurujemy wulgaryzmów nie oznacza, że możesz używać po kilka w jednym akapicie. Ochłoń, zanim coś napiszesz.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Fakt, źle się wyraziłem i źle mnie zrozumiałeś. Dla mnie każda religia działa niszcząco. Religia, jeśli zaczynasz z nią obcować, na wstępie wymaga od Ciebie zawierzenia w coś co może (nie musi) być nieprawdą (to już kwestia tego czy wierzymy czy nie). Wyłącza to myślenie u ludzi słabych i powoduje powstawanie fanatycznych patologi.Nie każda. Ile religii świata poznałeś, że się tak ogólnie wypowiadasz?
Istnieją oczywiście też ludzie, którzy zastanawiają się nad pewnymi kwestiami własnej wiary. Nie mogą się przekonać, uwierzyć, w niektóre jej dogmaty.
Religia daje taki "gotowiec" moralnego postępowania, jednak według mnie jest on w każdym z nas, bez względu na rasę i pochodzenie. Zwierzęta w większości (zdarzają się wyjątki) wiedzą instynktownie, że nie zabija się kogoś z własnego gatunku, a nie wyznają żadnej religii.
Nie można odmówić oczywiście dobra jakie niesie za sobą religia ze swoim wzorcem postępowania.
Pozdrawiam,
Stogi
"Many of the truths we cling to depend greatly on our point of view" Obi - Wan Kenobi, the Jedi Master
Zagooglaj sobie "kalama sutra" albo "kalama sutta". Dobrym pomysłem będzie "tylko strony w języku polskim".
Potem wrócimy do rozmów o Twojej wizji wszystkich religii świata
Potem wrócimy do rozmów o Twojej wizji wszystkich religii świata
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny