Doom Diver wzornik/podstawka
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Doom Diver wzornik/podstawka
A ja będę w dalszym ciągu sugerował dokładne przeczytanie tekstu. Chyba, że uczyliśmy się nieco innego angielskiego. Abstrahując od tego, czy DD byłby przegięty, czy nie, zerkając na sam opis i nawet dzieląc tekst mamy część pierwszą, w której działa jak katapulta ("ire the DD as a stone thrower. However no template is used. Instead, place the flying DD Goblin model on the target point, and then roll for scatter as you would for a stone thrower.") i zaraz po tym zaczyna się indywidualne działanie DD czyli "After doing this, you may roll a d6 and move the DD Goblin model by that many inches in any direction. If any units are touched by the DD's base, then each must take D6 S5 hits with no armour saves allowed."
Jak dla mnie to zdecydowanie mówi o trafianiu w czasie ruchu d6"!
Zresztą póki co kudłaty się zgadza, więc jest głos LS.
Może jeszcze Barabrossa albo Lidder się wypowiedzą i temat będzie można zamknąć do czasu ewentualnego FAQ'a GW.
Jak dla mnie to zdecydowanie mówi o trafianiu w czasie ruchu d6"!
Zresztą póki co kudłaty się zgadza, więc jest głos LS.
Może jeszcze Barabrossa albo Lidder się wypowiedzą i temat będzie można zamknąć do czasu ewentualnego FAQ'a GW.
podstawka latajacego gobosa jest wieksza niz 1 cal.
raczej wiec chodzi o to, ze jak ten zatrzyma sie miedzy dwoma oddzialami (ktore sa cal od siebie) to wtedy te dwa oddzialy dostaja D6 hitow.
tak jak myth napisal, kazde zdanie pokazuje kolejnosc dzialan. nie jest napisane, ze wszystko po drodze jest hitowane.
raczej wiec chodzi o to, ze jak ten zatrzyma sie miedzy dwoma oddzialami (ktore sa cal od siebie) to wtedy te dwa oddzialy dostaja D6 hitow.
tak jak myth napisal, kazde zdanie pokazuje kolejnosc dzialan. nie jest napisane, ze wszystko po drodze jest hitowane.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
@Yahoo, nie wypowiedziałbym się w temacie i nie robił jaj z Ciebie nie przeczytawszy wcześniej tekstu. Nie podważam też Twojej znajomości angielskiego, a że jestem po filologii angielskiej, to jakieś zdanie w tej sprawie mogę mieć i nie bierze się ono z powietrza.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
@Myth - nikt sobie z nikogo nie robi jaj, po prostu dyskutujemy na temat nie do końca precyzyjnego zapisku w booku, który zdecydowanie zmienia siłę rażenia i możliwości zastosowania jednej z maszyn 

No dokładnie 
Więc powiem Ci po prostu jako tłumacz - uważałbym to co piszesz za nadinterpretację tekstu, tym bardziej, że kontekstem jest gra z ogólnie przyjętą zasadą "udawadniam, więc mogę", a nie "nie jest zabronione, więc mogę"

Więc powiem Ci po prostu jako tłumacz - uważałbym to co piszesz za nadinterpretację tekstu, tym bardziej, że kontekstem jest gra z ogólnie przyjętą zasadą "udawadniam, więc mogę", a nie "nie jest zabronione, więc mogę"

Wiesz zapis naprawdę można interpretować w obie strony. We wcześniejszym AB zapis był zupełnie inny i jednoznaczny:
"... As DD are able to direct themselves onto their target to some extent, the player is allowed to roll a D3 and move the impact position (after scatter) by this many inches in any direction."
Teraz wygląda to zupełnie inaczej:
"Fire the DD as a stone thrower. However no template is used. Instead, place the flying DD Goblin model on the target point, and then roll for scatter as you would for a stone thrower. After doing this, you may roll a d6 and move the DD Goblin model by that many inches in any direction. If any units are touched by the DD's base, then each must take D6 S5 hits with no armour saves allowed."
Zobaczymy co zostanie ustalone przez LS...
"... As DD are able to direct themselves onto their target to some extent, the player is allowed to roll a D3 and move the impact position (after scatter) by this many inches in any direction."
Teraz wygląda to zupełnie inaczej:
"Fire the DD as a stone thrower. However no template is used. Instead, place the flying DD Goblin model on the target point, and then roll for scatter as you would for a stone thrower. After doing this, you may roll a d6 and move the DD Goblin model by that many inches in any direction. If any units are touched by the DD's base, then each must take D6 S5 hits with no armour saves allowed."
Zobaczymy co zostanie ustalone przez LS...
Prawda, jest gruba nieścisłość
Po prostu nie przepychałbym na siłę na miejscu graczy O&G jednej z tych opcji i grałbym na tej słabszej, dopóki nie miałbym pewności która jest właściwa (FAQ, uściślenie, whichever comes first
) z powodów opisanych powyżej.

- Król Goblinów
- Wodzirej
Myth, ogólnie to nie jest nieścisłość i imho Yahoo ma rację- dobrze tłumaczy tekst a przymus pełnego ruchu D6' nie jest po to żeby idealnie doomem trafić tylko właśnie zachaczać tamplatem oddziały. btw, czy skaveńska latarka nie działa podobnie?
a co do "nie ma zapisu że nie mogę, to mogę",co ty mówisz, przecież tak się większość zasad w battlu ustala! dokladnie takim rozumowaniem przechodzi kudłaczowy magiczny reform z bohaterem.
Imho problemem jest ze nie chcecie uwierzyć ze poprawili aż tak tą jednostkę , i boicie się tego faktu.
ale oczywiście pragmatycznie będzie czekać na FAQ'a, tylko się nie zdziwcie jak tego w nim nie będzie
a co do "nie ma zapisu że nie mogę, to mogę",co ty mówisz, przecież tak się większość zasad w battlu ustala! dokladnie takim rozumowaniem przechodzi kudłaczowy magiczny reform z bohaterem.
Imho problemem jest ze nie chcecie uwierzyć ze poprawili aż tak tą jednostkę , i boicie się tego faktu.
ale oczywiście pragmatycznie będzie czekać na FAQ'a, tylko się nie zdziwcie jak tego w nim nie będzie

Purple Sun dostało w Erracie nowy opis, jasno mówiący, że każdy model dotknięty po drodze testuje I. Wydaje mi się, że gdyby autor booka chciał osiągnąć taki sam efekt, dałby równie jednoznaczny opis.
Errata do Słonka:
Errata do Słonka:
Reference Section – The Lore of Death, The Purple Sun
of Xereus
Change “[...]Any model touched by the template must[...]” to
“[...]Any model under, or passed over by, the template
must[...]” in the fifth sentence.
To jest słowo klucz.Cibi pisze:Wydaje mi się
Prawda jest taka, że póki GW nie wyda FAQ'a to można jedynie przerzucać się tym co zacytowałem.
Nowych argumentów nie wymyślimy, jednych przekonują jedne, drugich inne, ja sądzę, że wszystko co po drodze tego d6, ale co z tego, skoro wydaje mi się?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
- Aron_Banalny
- Masakrator
z linka kołaty wynika że nawet Anglicy maja problem z interpretacją. anglistyka, filologia angielska a zwłaszcza "wydaje mi się" tu nie Pomorze. sugerowanie się zeszłą edycją też jest takie sobie
EDIT: sziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit
EDIT: sziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, o 15:07 przez Aron_Banalny, łącznie zmieniany 3 razy.
- swieta_barbara
- habydysz
Pomorze pisze sie z duzej litery.
Haha ;D Kacper mistrz 

- Aron_Banalny
- Masakrator
no dobrze, oprócz tego że zostałem pociśnięty coś się zmieniło? bo w sumie trochę tych graczy orkowych jest, a zasady nadal nie jasne
Na LS masz narazie otwartą dyskusję z elementami głosowania, możesz z niej wyczytać poglądy gości którzy podejmą decyzję jak nie zrobi tego GW. Niestety na razie mamy drobny impas w pracach z powodu zawężenia składu LS, ale te tematy gdzie się zgodziliśmy są de facto przegłosowane gdyż 3 głosy za rozwiązują temat.