FINAL DRAFT - VC UWOLNIONE
Re: FINAL DRAFT - VC UWOLNIONE
o lol rzeczywiście ale to niewiele zmienia...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
454 pkt (licząc z halabardami).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
442 - Dębek nie wymienił czempiona przecież
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
bez championa wychodzi 442. 16x24+18+10+30.
standardowa gwardia grolshka kosztuje ile? Obstawiam, że z bsbkiem ponad 650 pkt. Jeśli coś nie gra to proszę mnie poprawiać.
Wariorzy ustawieni w formacji 10x10x4 to 44 ataki.
Trafia 22 odpada 7,33 więc statystycznie spada 15 GG.
pozostała gwardia to 14 łebków+ wight, czyli 17 ataczorów.
Trafia 14,17 więc statystycznie 14
Rani 11,6 więc przyjmijmy, że 12.
Zostaje 15 gwardii na 12 wojów.
GG mają szarżę, szereg i bsbka na 3 kilsy warriorów więcej. Czyli statystycznie mój standardowy unit Wochu mimo, ze jest dużo, dużo tańszy powinien tę szarzę wytrzymać.
W następnej turze (tura wochu) z gwardii nie ma co zbierać i tu chyba się zgadzamy.
Tyle teoryhammera. Skoro w 2/3 bitwy na turnieju spotykasz gwardię, to dożuć tych 4 warriorów i rzeczywistość od razu stanie się piękniejsza
standardowa gwardia grolshka kosztuje ile? Obstawiam, że z bsbkiem ponad 650 pkt. Jeśli coś nie gra to proszę mnie poprawiać.
Wariorzy ustawieni w formacji 10x10x4 to 44 ataki.
pozostała gwardia to 14 łebków+ wight, czyli 17 ataczorów.
Trafia 14,17 więc statystycznie 14
Rani 11,6 więc przyjmijmy, że 12.
Zostaje 15 gwardii na 12 wojów.
GG mają szarżę, szereg i bsbka na 3 kilsy warriorów więcej. Czyli statystycznie mój standardowy unit Wochu mimo, ze jest dużo, dużo tańszy powinien tę szarzę wytrzymać.
W następnej turze (tura wochu) z gwardii nie ma co zbierać i tu chyba się zgadzamy.
Tyle teoryhammera. Skoro w 2/3 bitwy na turnieju spotykasz gwardię, to dożuć tych 4 warriorów i rzeczywistość od razu stanie się piękniejsza

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, o 09:54 przez Dębek, łącznie zmieniany 2 razy.

Sam masz frenzyPrzemcio251 pisze:no i masz frenzy... średnio rozgarnięty gracz ci to odegnie... i tyle

Wszystko fajnie panowie tylko co zrobić jak ktoś nie ma Khornitów z pierdylionem ataków?Bo skoro Khornici mają lekki problem z GG (nie mówiąc o dwóch unitach GG) to inne armie będą miały chyba większy problem nie...?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
W zasadzie do warriorów może byc 23 FCG z eternal flame. Ataków tyle samo, a champion zawsze się przyda. Smutny los GG może być oczywiście jeszcze smutniejszy jeśli do warriorów też wejdzie Bsb. Np tęczowiec z 3+ wardem i dwuręczną pałą, że już nie wspomnę jakby tym warriorom, nie daj Boże, wpadł kjakiś śmieszny bonusik njp: +1 do A albo +1 do siły, co powiem szczerze czasem się zdaża. 

nie 44 a 40Dębek pisze: Wariorzy ustawieni w formacji 10x10x4 to 44 ataki.
10 warriorsów nie zetknie się z 10 guardami (różnica podstawek)
odpada 1 zabity więc wynik się zmienia na -1 dla warriorów, stoją na 7, tracą frenzy, niech w kolejnej turze nie rzucą feara i popłyną jak serek topiony w gorące letnie popołudnie
Sądząc po avatarze to Kolega gra hajamiSoulferin pisze:Wszystko fajnie panowie tylko co zrobić jak ktoś nie ma Khornitów z pierdylionem ataków?Bo skoro Khornici mają lekki problem z GG (nie mówiąc o dwóch unitach GG) to inne armie będą miały chyba większy problem nie...?

- kloc 30 WL z eternal flame nie jest zły
- high magic, czyli wybór co wpuszczamy: Vaula i nie mamy hełmu, a potem drakenhoffa czy flamesy i nie mamy gwardii

High magica VCty przy 1 DS nie mają jak zatrzymać.

P.S. Podkreślam, że z mojej strony cały czas to teoryhammer.

8x25 mm = 10x20mm więc 10 styka się z 10. Dwaj skrajni corner to corner.Waldi pisze:nie 44 a 40Dębek pisze: Wariorzy ustawieni w formacji 10x10x4 to 44 ataki.
10 warriorsów nie zetknie się z 10 guardami (różnica podstawek)
odpada 1 zabity więc wynik się zmienia na -1 dla warriorów, stoją na 7, tracą frenzy, niech w kolejnej turze nie rzucą feara i popłyną jak serek topiony w gorące letnie popołudnie
Czekam jeszcze na komentarz w kwestii ewentulanych bonusów ze schrina i własnego bsbka

Coś w stylu co zrobi gwardia gdy szanse punktowe zostaną wyrównane

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, o 10:45 przez Dębek, łącznie zmieniany 2 razy.

Bla, bla, bla.
Grolshek, jak zwykle płacze.
Wiem, biedny jesteś. W ogóle nie masz jak popchnąć tej gwardii.
W ogóle.
Chcesz tego nie rozumieć, nie?
Liczysz tańszy o 1/3 oddział przeciwko droższemu. I wychodzi, że średnio wygrywasz.
Wystarczy jeszcze tam wsadzić BSB, który wyrówna koszt i przewali wynik na Twoją korzyść.
Ale po co - lepiej jest ponarzekać
W ogóle.
Liczysz tańszy o 1/3 oddział przeciwko droższemu. I wychodzi, że średnio wygrywasz.
Wystarczy jeszcze tam wsadzić BSB, który wyrówna koszt i przewali wynik na Twoją korzyść.

Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

że już o bonusach ze shrinów nie wspomnę.JaceK pisze:Bla, bla, bla.
W ogóle.

P.S. Jacku, a moze napiszesz ile tur potzebują blodlettersi z heraldem by najbardziej przegięty unit w battlu wyparował.
Grolshek - przepraszam za cynizm, ale Twoje narzekanie nad gwardią...

- Barbarossa
- Mniejsze zło
Urzekła mnie Twoja historia. Powiedz mi, co w tej sytuacji zmienił Drakenhoff Banner, skoro miałeś flamingi na warriorach i helenkę z niższą inicjatywą? Bo wychodzi, że gwardia wygrała - z wyłączoną regeną, a Twój whine dotyczy regenki na gwardii. Zapewne wygrała na rzutach, bo statystycznie siada.zrzędliwiec pisze:Nie odpuszczaj. Zacząłeś to wal. Najlepiej jakbyś zaczął od WoChu. Byłoby przemiło. Ja miałem okazję władować się w taką gwardię Dastora maksymalnym oddziałem Khorników z halabardami i flamingami do spółki z helenką. Wynik ? ponad 600 pkt. mortali w piach...
Wreszcie, Twój szok, że oddziały za 600 pkt (z czego jeden to była machina wojenna) przegrały w combacie z oddziałem za 800 (z których ani punkt nie wali templatką po regonach wroga), bo akurat miałeś słabe rzuty, wydaje się cokolwiek przesadzony.
Jedyną poradę, jaką mogę zaoferować, to: wrzucić do tej walki obniżarkę T lub S z shadowa, albo inne hexy/augumenty (całkiem sporo ich masz do wyboru, nawet głupi flaming sword of rhuin jest dobry) zamiast latać po stole z wardem na 3+ i bramkować (oczywiście bez jakiejkolwiek możliwości, że dowolna jednostka VC zbliży się do tego maga lub w jakikolwiek sposób go zabije).
Decyzja Comp comittee została podjęta z tego względu, że build na piechocie przestał istnieć. Na każdym turnieju był wyłącznie bloodstar, poprzedni nerf okazał się wykluczający dla gwardii. Trzeba mieć sporo złej woli, żeby tego nie zauważać. O poziomie VCtów na zasady ETC świadczą miejsca zdobywane przez nie na turniejach: można porównać z WOC, zapraszam. I gorąco zachęcam do przeprowadzenia analizy wpierw, a whinowania i obrzucania kolegów błotem później.
Klocek Gwardii z GW jest spokojnie do zjechania przez WL czy Korniszony czy inne tego typu kloce z falmingami. Gwardia w HW+Sh już nie. Owszem. Wtedy w rozpie nie ma czym przywalić ale coś za coś. Czy się mylę? Sv na 6+ oraz Parry sporo zmienia w takim starciu ponieważ tracę 5-6 ran mniej i więcej gwardziaków oddaje.
Z resztą o wiele większym ogranieczeniem jest możliwość użycia dwóch z trzech wymienionych opcji dla Lorda i BSB... W tym momencie nie mógłbym zagrać na swojej rozpie z BoB-a. Jezeli jest taki draft to proste, że mój Black Coach idzie na półkę.
Z resztą o wiele większym ogranieczeniem jest możliwość użycia dwóch z trzech wymienionych opcji dla Lorda i BSB... W tym momencie nie mógłbym zagrać na swojej rozpie z BoB-a. Jezeli jest taki draft to proste, że mój Black Coach idzie na półkę.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart

rzeczywiścieWaldi pisze:[quote="Dębek']8x25 mm = 10x20mm więc 10 styka się z 10. Dwaj skrajni corner to corner.

mój błąd w obliczeniach[/quote][/quote][/quote]
Spoko, czyli stanęło na tym, że 23 warriorów FCG z halabardami i flamingiem statystycznie wygrywa z dużo droższym unitem.

Zgadzam się. Dobrze, że odszedłem po BoBie od wykorzystywania wszystkich trzech opcji.Manfred pisze:i o to chodzi, dla większości graczy, VC odzyskały dwuraki
dla mnie są ścięte bardziej
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart

Ok - mi, szczerze mówiąc, nie straszny taki klocek bo go można dojechać (tylko dałem wyraz swoim obliczeniom pseudomatematycznymDębek pisze:Spoko, czyli stanęło na tym, że 23 warriorów FCG z halabardami i flamingiem statystycznie wygrywa z dużo droższym unitem.Oczywiście przy założeniu, że to gwardia szarżuje, bo tak jak pisałem klucz to mieć 2 tury combatu przed turą wskrzeszania VCtów.

Choćby można było znieść helenkę z 0-1. To jedyna jednostka strzelająca w armii. Fakt, że mocna ale i strasznie losowa. A infernal ma ciut za drogi koszt w DD (dispel scroll nie wejdzie)