TURNIEJ WFB 1700pkt SKLEP IMPERIUM KRAKÓW - 14.05.2011
Re: TURNIEJ WFB 1700pkt SKLEP IMPERIUM KRAKÓW - 14.05.2011
+1 PiotrB
Bene mori praestat, quam trpiter vvere
a kto wymyślił ograniczenie 30 modeli na unit???? a nie ma ograniczenia kosztu unitu.. to co, 30 chosenów jest ok ale 31 slavów to już gięte? 
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Kod: Zaznacz cały
Niedopuszczony book of hoeth
maks 30 modeli w jednym oddziale
Niedopuszczone 6-te czary ze szkół magii. (nie można ich wylosować)Co do ograniczenia do 30 modeli to popieram Vocala, powinna być wyszczególniona granica punktowa, a nie liczba figurek.
Wisła Kraków.
Jakie to typowe. Każdy marudzi na ograniczenia dotykające ich armii. Mnie się nie podoba ogranicznik maszyn (gram imperium), 30 modeli dla skavenów za mało, a Ty Sevi pewnie High elfami grasz.
Proponuje żeby zasady ustalił organizator, a nie uczestnicy, bo tak to będzie dyskusja bez końca, a i tak wszyscy nie będą zadowoleni.
@Motorek
Może tym razem się uda, trzymam kciuki.
@Motorek
Może tym razem się uda, trzymam kciuki.
Tak jest, gram HE 
Uważam że ograniczenia powinny być uśrednione, bo tutaj zaczynamy wpadać z jednej skrajności w drugą. Ostateczna decyzja należy do organizatora, tak jak napisał Lala
Uważam że ograniczenia powinny być uśrednione, bo tutaj zaczynamy wpadać z jednej skrajności w drugą. Ostateczna decyzja należy do organizatora, tak jak napisał Lala
Wisła Kraków.
@Lala- każdy zauważa te ograniczneia które dotykają jego armii bo co go inne obchodzą? chyba normalne?
a że różnią się one od ograniczeń euro które są wyznacznikiem nie marudzenia tylko doświadczenia w europie to po prostu dziwią że te ograniczenia wybrano a innych nie. bo to z kolei faworyzuje armie nieobjęte ograniczeniami a ktore to by się dużo bardziej przydały niż np. ograniczenie do 30 modeli. bo co ma niby 30 modeli ograniczyć? przegiętość chosenów których się na zasady euro wystawia ok. 18? czy ograniczenie innych elit? bo chyba clanraci nie są przegięci?
a dyskusja jest w każdym temacie o turnieju żeby potem nie było tak że przyjdą 3 osoby bo reszcie nie podobały się zasady...
żeby nie było, ja nic nie forsuję bo ten weekend i tak mam zajęty i na turnieju nie będę tym razem, tylko zauważam że powino się w ograniczeniach wychodzić od zasad euro do których większość osób jest już przyzwyczajona i je ewentualnie zmieniać.
a dyskusja jest w każdym temacie o turnieju żeby potem nie było tak że przyjdą 3 osoby bo reszcie nie podobały się zasady...
żeby nie było, ja nic nie forsuję bo ten weekend i tak mam zajęty i na turnieju nie będę tym razem, tylko zauważam że powino się w ograniczeniach wychodzić od zasad euro do których większość osób jest już przyzwyczajona i je ewentualnie zmieniać.
po to jest dyskusja aby zrobić dobry turniej na mniejszą ilość punktów co nie jest takie proste. Każdego bolą ograniczenia które jego dotyczą to normalne. Moim zdaniem jak na razie ograniczenia wprowadzone przez organizatora były podyktowane lokalnymi uwarunkowaniami i doświadczeniem poprzednich turniejów.Niekoniecznie jest to pozytywne, bo widać w tych działaniach niechęć do jednej rasy -HE. Przykre to jest bo to wcale nie jest przegięta armia a ja po prostu miałem szczęście ,że wygrałem 2 turnieje po rząd. Możecie jednak spokojnie znieść te ograniczenia ,żeby nie zniechęcać innych graczy bo ja prędko na turnieju w Imperium się nie pojawię.
W zasadzie to ograniczenie zaproponowałem ja, wraz z limitem punktowym ustawionym na 300-350punków, jak widać nie został on zaakceptowany przez pozostałych uczestników, co imo jest błedem. Stwarzając jak wszyscy doskonale wiemy, i jak sam zauważasz, pewne dysproporcje.vocal pisze:@Lala- każdy zauważa te ograniczneia które dotykają jego armii bo co go inne obchodzą? chyba normalne?a że różnią się one od ograniczeń euro które są wyznacznikiem nie marudzenia tylko doświadczenia w europie to po prostu dziwią że te ograniczenia wybrano a innych nie. bo to z kolei faworyzuje armie nieobjęte ograniczeniami a ktore to by się dużo bardziej przydały niż np. ograniczenie do 30 modeli. bo co ma niby 30 modeli ograniczyć? przegiętość chosenów których się na zasady euro wystawia ok. 18? czy ograniczenie innych elit? bo chyba clanraci nie są przegięci?
- Romendakil
- Mudżahedin
Zgadzam się z Gremlin'em i vocal'em w kwestii kosztu jednostek. Pytanie tylko jaka wartość górna? 350pkt?
@Vocal. W pierwszym zdaniu w zasadzie zawarłeś kwintesencje zjawiska, o które mi chodzi.
"każdy zauważa te ograniczneia które dotykają jego armii bo co go inne obchodzą? "
Podejrzewam, że nikt z zainteresowanych, nie jest w stanie wysilić się na chociaż odrobinę obiektywizmu. Każdy będzie ciągnął w swoją stronę.
Osobiście ograniczanie liczebności oddziałów wcale mi się nie podoba, nieważne czy do 30 czy jak na zasady euro do 40. O wiele rozsądniejszy wydaje mi się limit punktowy. Tylko, że takie ograniczenie jest korzystne dla armii z tanimi "unitami", między innymi mojej i Twojej. Ale zaraz pojawia się gracze z drogimi, elitarnymi armiami i dlaczego nie mieli by lobbować na swoją korzyść? Już mamy PiotraB, który uważa, że lokalni gracze nie lubią HE i chcą ich przykasować. Trochę mu się nie dziwie, bo dlaczego inni gracze mają decydować o powodzeniu jakiejkolwiek armii jeszcze przed samym turniejem.
W tym przypadku akurat demokracja nie sprawdza się najlepiej.
"każdy zauważa te ograniczneia które dotykają jego armii bo co go inne obchodzą? "
Podejrzewam, że nikt z zainteresowanych, nie jest w stanie wysilić się na chociaż odrobinę obiektywizmu. Każdy będzie ciągnął w swoją stronę.
Osobiście ograniczanie liczebności oddziałów wcale mi się nie podoba, nieważne czy do 30 czy jak na zasady euro do 40. O wiele rozsądniejszy wydaje mi się limit punktowy. Tylko, że takie ograniczenie jest korzystne dla armii z tanimi "unitami", między innymi mojej i Twojej. Ale zaraz pojawia się gracze z drogimi, elitarnymi armiami i dlaczego nie mieli by lobbować na swoją korzyść? Już mamy PiotraB, który uważa, że lokalni gracze nie lubią HE i chcą ich przykasować. Trochę mu się nie dziwie, bo dlaczego inni gracze mają decydować o powodzeniu jakiejkolwiek armii jeszcze przed samym turniejem.
W tym przypadku akurat demokracja nie sprawdza się najlepiej.
Moim skromnym zdaniem HE jednak są lekko gięte aczkolwiek nie przeszkadza mi to
bo przecież nikt nie zabrania mi ani wam grać nimi
Przycinanie bezpośrednich armii to imo błąd który własnie podburzy graczy którzy grają przycinaną armią (jak Boh np) trzeba ciąć ogólnie np
0-4 takie same cory do 40 modeli, 0-2 specjale 0-1 rare etc
bo przecież nikt nie zabrania mi ani wam grać nimi
Przycinanie bezpośrednich armii to imo błąd który własnie podburzy graczy którzy grają przycinaną armią (jak Boh np) trzeba ciąć ogólnie np
0-4 takie same cory do 40 modeli, 0-2 specjale 0-1 rare etc
nie gram, nie wiem...
ale czemu niby to HE są przegięte w tej edycji?
Jakoś z trudem przebijają się do topu na masterach i chyba w ani jednym na VIIIed. nie były w top3, nawet w top5 (często blisko, ale nie przekraczają tego progu).
Gdzie tu przegietość?
Tak tylko pytam z ciekawości.
ale czemu niby to HE są przegięte w tej edycji?
Jakoś z trudem przebijają się do topu na masterach i chyba w ani jednym na VIIIed. nie były w top3, nawet w top5 (często blisko, ale nie przekraczają tego progu).
Gdzie tu przegietość?
Tak tylko pytam z ciekawości.
Panowie:
Limit 1700pkt
Maksymalne odziały 30 chłopków
Maksymalna wartość oddziałów 300 pkt.
Nie więcej niż 30 strzelców o zasięgu 20"+ ( nie liczą się maszyny, bohaterowie oraz rydwany)
Nie więcej niż trzy maszyny (kowadło maszyną)
Z magii ograniczyć 6-ki
I najawżniejsze: chciałbym być tam pierwszy raz ale nie wiem czy się uda. Piotrze nie strzelaj focha (jakoś dogadasz się polubowanie z właścicielami na uboczu) Kosa wracaj do hobby i ciśnij:)
Limit 1700pkt
Maksymalne odziały 30 chłopków
Maksymalna wartość oddziałów 300 pkt.
Nie więcej niż 30 strzelców o zasięgu 20"+ ( nie liczą się maszyny, bohaterowie oraz rydwany)
Nie więcej niż trzy maszyny (kowadło maszyną)
Z magii ograniczyć 6-ki
I najawżniejsze: chciałbym być tam pierwszy raz ale nie wiem czy się uda. Piotrze nie strzelaj focha (jakoś dogadasz się polubowanie z właścicielami na uboczu) Kosa wracaj do hobby i ciśnij:)
jak mi ktoś pożyczy HE to zagram 
potrzebuje nietypowe figurki, żadne standardy mnie nie cieszą, czyt zagrałbym prawdopodobnie bez żadnego maga oraz żadnego kocura
Tylko kto jest chętny pozyczyć HE?
potrzebuje nietypowe figurki, żadne standardy mnie nie cieszą, czyt zagrałbym prawdopodobnie bez żadnego maga oraz żadnego kocura
Tylko kto jest chętny pozyczyć HE?
@Vocal: przynajmniej będziesz mógł sobie 13th rzucać bo nie jet ograniczona 
a to mnie wkopałeś, miałem nadzieję że nikt nie zauważy:P a z drugiej strony obcinają mi aż 3 czary podczas gdy innym...
:P:P