To, że zakładasz, że jeden modyfikator działa (-3 z D&D czy +1 z banner of discipline), a inny (np. inspiring presence, czy też zasada korzystania z najwyższego Ld w oddziale - nie)misha pisze:masz Ghoule które mają 5 ld w profilu. Rzucasz na nich Mindrazora mają 5S. Przeciwnik rzuca na nich D&D mają 2S.
Co w tym jest nie tak?
Tzn. dla mnie mindrazor teraz powinien działać dokładnie tak: bierzemy niemodyfikowaną w żaden sposób wartość z profilu i używamy jej jako siły. Najbardziej zyskuje czołg, najbardziej tracą ghule... i tyle

Pytaniem otwartym jest, czy autor FAQa myśli... bo widać gołym okiem, że problemem nie są opisy czarów tylko brak usystematyzowania, co oznacza modified i unmodified leadership oddziału, modelu oraz części modelu. Do innych statystyk tez by się przydało. Byłoby to dość prosto zrobić, nie wiem, dlaczego ich to przerasta.
Drugim pytaniem otwartym jest: co z końmi, bo według zasad "mount's leadership value is never used, use rider's leadership instead" - ja bym kierując się RAI zrobił wyjątek dla mindrazora...