Garść pytań
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
a szfa znowu swoje... jak dojdziesz do przodu tymi flagelantami to jest szarza jak nie to nie i koniec. poza tym w Twojej sytuacji nie widze mozliwosci przestawienia wilkow jakby nawet ich teoria przeszla nie przestawiajac 2 kolejnych unitow juz walczacych...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
flagellanci dochodza do kantu tych wilków, więc bez względu czy szarzuja na wilki z boku czy z frontu, wilczki tak czy inaczej dostawia się do flagusów. Przodem albo bokiem. Da sie to zrobić i bokiem i przodem, tylko trzeba będzie te wilki fizycznie przesunąć. Gdzie jest problem, bogo nie widze?
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
szafa@poznan pisze:flagellanci dochodza do kantu tych wilków, więc bez względu czy szarzuja na wilki z boku czy z frontu, wilczki tak czy inaczej dostawia się do flagusów. Przodem albo bokiem. Da sie to zrobić i bokiem i przodem, tylko trzeba będzie te wilki fizycznie przesunąć. Gdzie jest problem, bogo nie widze?
Palisz szarżę.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
przyjrzyj sie zdjeciu szfa. wilki sa na tyle mocno wcisniete miedzy dwa unity piechty ze nie da rady sie dostawic bez przesuniecia 3 unitow. mowie o rydwanie i 2 oddzialow wilkow...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Postaraj się zrozumieć.Shino pisze:na zdjeciu wilki maja wezszy front niz flagelanci wiec moga sie bez problemu do nich dostawic... tam niema napisanego wheela tylko dostawienie figsow
Zeby zacząć się dostawiać (align - wszystko jedno kto, szarżujący czy szarżowany) - szarża musi dosjść do skutku.
Żeby sarża doszłą do skutku, musisz frontem szarżującego oddziału dotknąć właściwej strefy szarżowanego oddziału.
Czy rozumiesz to?
Nie musi. Wystarczy, że jego przeciwnik będzie rozumiał.Czy rozumiesz to?
Wszystkie tego typu szafowe pomysły to robienie z subtelnej gry taktycznej tępego skirmisha, gdzie wszystko szarżuje na wszystko bez względu na teren, wrogie oddziały czy pole widzenia.
A czy mógłby ktoś z łaski mi odpowiedzieć na pytanie:
- Czy w przypadku gdy szarżuje konnicą BK na konnicę imperialną w bok i przebiegam przez 2 puste maszyny (sytuacja z pyt. 6) to traktuję te maszyny jako trudny teren czy nie?
- Czy w przypadku gdy szarżuje konnicą BK na konnicę imperialną w bok i przebiegam przez 2 puste maszyny (sytuacja z pyt. 6) to traktuję te maszyny jako trudny teren czy nie?
tak rozumem to nadal nie wiem kiedy w takim wypadku ten zapis moglby dojsc do skutku... dla mnie przynjamniej jest oczywiste, ze wtedy gdy jeden z oddzialow styka sie kantem z drugim i nie ma jak zrobic wheela. Inaczej tego zrozumiec nie potrafie. Tak wiec nadal prosze cie abys mi wytlumaczyl w dowolnej hipotetycznej sytuacji kiedy to ta strona 21 ma miejsceJedy Knight pisze:Postaraj się zrozumieć.Shino pisze:na zdjeciu wilki maja wezszy front niz flagelanci wiec moga sie bez problemu do nich dostawic... tam niema napisanego wheela tylko dostawienie figsow
Zeby zacząć się dostawiać (align - wszystko jedno kto, szarżujący czy szarżowany) - szarża musi dosjść do skutku.
Żeby sarża doszłą do skutku, musisz frontem szarżującego oddziału dotknąć właściwej strefy szarżowanego oddziału.
Czy rozumiesz to?
heh nie dosc, ze demonizujesz pomysly, ktore ci sie nie podobaja to jeszcze nadinerpretujesz... chodzi tlyko o brak miejsca na wheela a nie zadne inne rzeczy.Wszystkie tego typu szafowe pomysły to robienie z subtelnej gry taktycznej tępego skirmisha, gdzie wszystko szarżuje na wszystko bez względu na teren, wrogie oddziały czy pole widzenia.
henrich - opuszczone masyzny nijak nie wplywaja na ruch.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Jak rozumiesz, to dobrze. Obróć stronę w podręczniku.Shino pisze:tak rozumem to nadal nie wiem kiedy w takim wypadku ten zapis moglby dojsc do skutku... dla mnie przynjamniej jest oczywiste, ze wtedy gdy jeden z oddzialow styka sie kantem z drugim i nie ma jak zrobic wheela. Inaczej tego zrozumiec nie potrafie. Tak wiec nadal prosze cie abys mi wytlumaczyl w dowolnej hipotetycznej sytuacji kiedy to ta strona 21 ma miejsceJedy Knight pisze:Postaraj się zrozumieć.Shino pisze:na zdjeciu wilki maja wezszy front niz flagelanci wiec moga sie bez problemu do nich dostawic... tam niema napisanego wheela tylko dostawienie figsow
Czy rozumiesz to?
.
Strona 22, diagram 22.1
Masz przykład udanej szarży, jednostka dotknęła właściwej strefy szarży.
Wyobraź sobie, że obelisk uniemożliwia zwykłe dostawienie i zrozumiesz jeszcze lepiej do czego poprzednia strona się odnośi.
Dulce et decorum, jest z Jankielem móc się zgodzić.
jak dla mnie ewidentnie widac, ze dotkneli rogu ale nie ma sensu sie o to klocic szczegulnie, ze nie powinno sie klipowac a front orkow i rycerzy jest dokladnie taki sam... (ale mniejsza o to... nanometrow nik wie widzi wiec tu nie musze miec racji )
i jescze pytanie...
gdyby rog wilkow byl 8" od brazowego odddzialu a innych by dookola nie bylo to szarza bylaby spalona bo oddzial nie moze dojsc do wlasciwej strefy?
i jescze pytanie...
gdyby rog wilkow byl 8" od brazowego odddzialu a innych by dookola nie bylo to szarza bylaby spalona bo oddzial nie moze dojsc do wlasciwej strefy?
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
na wskazanym rysunku widać dokładnie że flagusi dojezdzjaja swoim fronetem do kanta wilków. wystarczy dojśc do kanta stanowiącego linię strefy frontowej oddziału wilków - i to oznacza dobrą strefę. A jesli sądzicie że bez przestawiania innych oddziałów sie nie da dostawic wilków to chyba nigdy nie bawiliście sie drewnianymi klockami w dzieciństwie - ot bierzesz wilki i dostawiasz.Zeby zacząć się dostawiać (align - wszystko jedno kto, szarżujący czy szarżowany) - szarża musi dosjść do skutku.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Wiesz, bawiłem się klockami. Miałem ich kilka rodzajów.szafa@poznan pisze:na wskazanym rysunku widać dokładnie że flagusi dojezdzjaja swoim fronetem do kanta wilków. wystarczy dojśc do kanta stanowiącego linię strefy frontowej oddziału wilków - i to oznacza dobrą strefę. A jesli sądzicie że bez przestawiania innych oddziałów sie nie da dostawic wilków to chyba nigdy nie bawiliście sie drewnianymi klockami w dzieciństwie - ot bierzesz wilki i dostawiasz.Zeby zacząć się dostawiać (align - wszystko jedno kto, szarżujący czy szarżowany) - szarża musi dosjść do skutku.
Jedne były lekką piechotą, inne ciężką. Była lekka kawaleria, ciężka. Książki pod dywanem, współczynniki ruchu, siły i pancerza…
Był problem. Nie miałem z kim grać. Koledzy jak przychodzili, uważali, że prościej i fajniej jest brać klocki i rzucać nimi we wroga.
Zacząłem grać w szachy.
Chyba do tego hobby powrócę.
Macie rację,. Wszystko szarżuje we wszystko. Nie ma strefy szarży, a jak jest to razem z kancikiem, a i tak niedługo nie będzie.
To nazbyt skomplikowane.
Prościej zrobić – dotykasz? – Doszedłeś.
Have fun.
masz wejsc we wlasciwa strefe a nie w kancik... qwa czego nie rozumiesz szafa? mamy pozniej moze jeszcze na 4+ rzucac w ktora strefe zaszarzowales? a wg rysunku to nie nie jest tak prosto. jak maja sie wilki dostawic do szarzujacego to trzeba przestawic klocek rydwanowy i od razu z nim klocek wilkowy ktory to z klockiem rydwanowym sie styka... bo rozbisz aligina ktory to JEST whellem...
Abandoned
Abandoned
pasiak w tyakim razi wytuacja podobna... mamy tlyko wiki i brazowy oddzial... wilki stoja w odleglosci 1" od oddzialu.
moze on zaszarzowac na wilki? przeciez nigdy nie bedzie mogl sie dostawic do oddzialu inaczej jak przez kant...
wilki stoja sobie tak, ze uniemozliwiaja szarze?
moze on zaszarzowac na wilki? przeciez nigdy nie bedzie mogl sie dostawic do oddzialu inaczej jak przez kant...
wilki stoja sobie tak, ze uniemozliwiaja szarze?
wtedy mozesz spokojnie zrobic delikatnego whela i jestes juz w domu... co tu Tobie nie pasuje?
Abandoned
Abandoned
Teraz załóżmy, że stoisz regimentem przy obelisku, tak, że nie możesz wheelować w jedną stronę, i kapa.bigpasiak pisze:wtedy mozesz spokojnie zrobic delikatnego whela i jestes juz w domu... co tu Tobie nie pasuje?
Co to wogóle jest, że nie mogę zaszarżować w regiment stojący centralnie przedemną?! NO PANOWIE!