TK
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Jakby był taki zapisek(...instead of 2d6) to można by się bawić w interpretowanie. Normalnie zdajesz na 2d6, kaszkiek wymusza na 3d6. Lizaki zdają na 3d6 i odrzucają 1 kość, kaszkiet wymusza na 3d6. Proste, nie?Soulferin pisze:Bo pomimo ze jest 3D6 zamiast 2D6 to nadal jest testem LD.

Ale czemu? Czemu zakładasz, że tylko jednostki nie-lizakowe muszą stosować się opisu działania casketu, a lizaki mogą ją olać i zdawać po swojemu? To tak, jakbym się kłócił, że mam zdawać na 2d6, bo to przecież test liderki. Opis czaru mówi co innego, ale to test liderki, a jest napisane, że liderkę zdaję na 2d6. Jest tu sens?
EDIT:
Zostałem ubiegnięty. Też starałem się wytłumaczyć to prosto
EDIT:
Zostałem ubiegnięty. Też starałem się wytłumaczyć to prosto

Lidder pisze:Jakby był taki zapisek(...instead of 2d6) to można by się bawić w interpretowanie. Normalnie zdajesz na 2d6, kaszkiek wymusza na 3d6. Lizaki zdają na 3d6 i odrzucają 1 kość, kaszkiet wymusza na 3d6. Proste, nie?
The target of Light of Death must take Leadership test on 3d6
Przy opisie tej umiejętności nie jest napisane instead of 2d6, jest napisane 3d6 na kazdy LD test co oznacza ze nawet gdyby było 10d6 to lizaki rzucają 3d6.Rawowo tak to wygląda.Mi to rybka tylko tak to widzę.For all Leadership tests models with Cold Blooded special rule roll 3 dice and use the lower two scores
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
@Soulferin przemyśl to. To nie jest takie trudne.
co jak co, ale znam sie na RAW
jest napisane bierz test na 3d6. Co w tym niejasnego? Pozwól, że odrobinę przerobię to podejście i patrz jakie kwiatki masz:
Edit: chodzi mi o to, że opis zasady lizardmen w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. nie ważne jak zdaje, kaszkiet wymusza zdawanie na 3d6 i zsumowanie wyniku.

Soulferin pisze:Lidder pisze:Jakby był taki zapisek(...instead of 2d6) to można by się bawić w interpretowanie. Normalnie zdajesz na 2d6, kaszkiek wymusza na 3d6. Lizaki zdają na 3d6 i odrzucają 1 kość, kaszkiet wymusza na 3d6. Proste, nie?The target of Light of Death must take Leadership test on 3d6Przy opisie tej podstawowej zasady nie jest napisane 3d6, jest napisane 2d6 na kazdy LD test co oznacza ze nawet gdyby było 10d6 to rzucają 2d6. Rawowo tak to wygląda. Mi to rybka tylko tak to widzę.RB pisze:To take a Leadership test, roll 2D6.

Edit: chodzi mi o to, że opis zasady lizardmen w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. nie ważne jak zdaje, kaszkiet wymusza zdawanie na 3d6 i zsumowanie wyniku.
Lidder przemyśl to. To nie takie trudne.Lidder pisze:@Soulferin przemyśl to. To nie jest takie trudne.
Lizaki robią ten test na 3d6. To jest chyba niezaprzeczalne?
Potem jednak w myśl swojej zasady armijnej odrzucają najwyższy wynik. Dlaczego? Bo mają taką zasadę specjalną.
Podobna sprawa była z bretońskim przedmiotem The Verdant Heart który zamieniał każdy las [ w którym był właściciel itemu ] w bardzo trudny teren a WE i tak traktowały go jak open. Dalczemu? Bo miały zasadę specjalną. Tak wcześniej jak i teraz zasady się nie gryzą. Wykonujesz test, jednak lizaki zyskują i odrzucają najwyższą kostkę. Gdyby było, że ciskają dodatkową to wziąłbyś 4 i najwyższy usunął, ale tego nie ma i dalej turlasz 3 kosteczkami...
Podaj zasadę dzięki której TK>Liz.
Dopóki nie będzie oficjalnego faq-a to możesz sobie dywagować ile chcesz bo nigdy nie odkryjesz intencji autora...
Póki co taki jest RAW...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Tak. RAW jest prosty. Take a LD test on 3D6 adding results altogether.bigpasiak pisze: Póki co taki jest RAW...
Wiec mamy 2 zasady dzialajace osobno. gracz, ktorego jest tura wybiera, ktoy jest wazniejszy biorac pod uwage inne faqi gw?
czy moze po prostu czar jest wazniejszy od standardowej umiejetnosci wzgledem faqa. Magiczne itemy sa wazniejsze niz umiejetnosci?
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Mamy więc kolejne pytania:
1. Jak działa brzytwa na konie z chariotów, które mają w profilu LD " - ", mimo, że te same konie w profilu innych jednostek mają LD "5".
2. Jak działa Light of Death na Lizardmen.
3. Jak działa Light of Death w połączeniu z efektem czarów i przedmiotów modyfikujących LD.
1. Jak działa brzytwa na konie z chariotów, które mają w profilu LD " - ", mimo, że te same konie w profilu innych jednostek mają LD "5".
2. Jak działa Light of Death na Lizardmen.
3. Jak działa Light of Death w połączeniu z efektem czarów i przedmiotów modyfikujących LD.
W FAQu jestShino pisze:Magiczne itemy sa wazniejsze niz umiejetnosci?
Jak się wstrzymam od wypowiedzi.Zobaczymy co się wyklaruje.Q: What happens when there is a conflict between two magic items
or special rules? (p2)
A: Use ‘The Most Important Rule’
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Ha! niezłe rozwiązanie ktoś podsunął. Skoro mamy konflikt 2 AB to czemu ich jednocześnie nie używać? rzucamy 3d6 odrzucamy najwyższy wynik i jaszczurki są szczęśliwe, dorzucamy d6 i sumujemy i umarlaki też mają swoje 
Jest to ciekawy kompromis, niepoparty oczywiście zasadami

Jest to ciekawy kompromis, niepoparty oczywiście zasadami

Wg mnie robisz tak żeby był wilk syty i wilk syty...
Bierzesz 3 kosteczki jak nakazuje TK AB i nimi turlasz jednak jeśli grasz lizakami to ich zasada specjalna pozwala zignorować najwyższy wynik i go odjąć. Co tu się nie zgadza? Był rzut 3 kostkami czy nie? Był więc warunek LoD został spełniony...
Swoją drogą rozumiem, że BSB pozwala przerzucić nieudany LD w tym wypadku?
Bierzesz 3 kosteczki jak nakazuje TK AB i nimi turlasz jednak jeśli grasz lizakami to ich zasada specjalna pozwala zignorować najwyższy wynik i go odjąć. Co tu się nie zgadza? Był rzut 3 kostkami czy nie? Był więc warunek LoD został spełniony...
Swoją drogą rozumiem, że BSB pozwala przerzucić nieudany LD w tym wypadku?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
ja bym radzil poczytac faq ktory dodal wazne slowo "may" przed re-roll.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.