Vampire Counts po 8 edycyjnym Army Booku

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Re: Vampire Counts po 8 edycyjnym Army Booku

Post autor: crovaxus »

mam też pytanko. widze że już nie mamy możliwości rzucania kilka razy tych pierwszych 3 czarów jak dotąd chyba że mi coś umknęło?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

ja właśnie myśle żeby wziąć trochę śmiecia - typu 3 x po 2 fellbaty i dwie bazy duchów, do tego 1 bohatera wrighta, żeby mieć dużo możliwości stwarzania zagrożeń/

@crova~~

nie ma, misha sie nameczyl z pisaniem to możnaby chociaz skorzystac z tego a nie zadawac pytanie na ktore odpowiedz znajduje sie tam
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Aku
Wałkarz

Post autor: Aku »

Czy wampir na heelstedzie może dołączyć do Crypt horrorów i czy ma lookout? Jeśli tak to taki gościu z wardem od flamingów może mocno zboostować jeszcze crypt horrory i wyłapywać na challenge gości co chcielby ściągać im regenke.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Aku pisze:Czy wampir na heelstedzie może dołączyć do Crypt horrorów i czy ma lookout? Jeśli tak to taki gościu z wardem od flamingów może mocno zboostować jeszcze crypt horrory i wyłapywać na challenge gości co chcielby ściągać im regenke.
Ma look outa

Nie wiem jak w koncu jest uscislone z podstawką pod hellsteeda, I tu od razu zadam pytanie, czy jesli ma inna podstawke niz crypt horrory to moze w cc robic make way, jakby sie nie stykal z niczym normalnie? Bo modele o innych podstawkach musza stac z boku oddziału

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Sam sobie Drwal odpowiedziałeś. Jeśli masz inną podstawkę to nie możesz zrobić Make Way ale zresztą co Ci szkodzi wstawić go na podstawce 40x40 i mieć z głowy to
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Drwal pisze:
Aku pisze:Czy wampir na heelstedzie może dołączyć do Crypt horrorów i czy ma lookout?
Ma look outa
Nie ma lookouta, bo Hellsteed i Monstrous Infantry to różny troop type.

Aku
Wałkarz

Post autor: Aku »

Hellsteed to war beast. Ale z bohaterem to już albo cavllery albo MC. Jeśli cavalery to dupa jeśli MC to look outa chyba ma.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Warbest z jeżdzcem to kwaleria, więc look outa ma tylko w kawalerii. Typ jednostki musi być dokładnie taki sam, by look out był, na tej samej zasadzie Gw uwaliło juggernauta :roll: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Infernal Puppet pisze:Warbest z jeżdzcem to kwaleria, więc look outa ma tylko w kawalerii.
Dokładnie. I jeśli Hellsteed jest 40x40mm, to chyba może robić Make Way w MI - w końcu podstawki się zgadzają.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Infernal Puppet pisze:Warbest z jeżdzcem to kwaleria, więc look outa ma tylko w kawalerii. Typ jednostki musi być dokładnie taki sam, by look out był, na tej samej zasadzie Gw uwaliło juggernauta :roll: .
No, niestety chyba masz rację, ale to jest dla mnie nielogiczne, żeby Model "mniejszy" np. piechota nie dostawała look outa od kawy #-o

To rozumiem, że nie ma możliwości, żeby cokolwiek dostawało od crypt horrorów look outa?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

No, niestety chyba masz rację, ale to jest dla mnie nielogiczne, żeby Model "mniejszy" np. piechota nie dostawała look outa od kawy

To rozumiem, że nie ma możliwości, żeby cokolwiek dostawało od crypt horrorów look outa?
Niestety taki urok tej edycji. Look outa może dostać od dużych żuli tylko inny MI. Gracze Woch- u też byli nieźle wkurzeni jak im GW nie wiadomo dlaczego zerratował juggera z kawaleriii na monstrual cavaleryy, pozbawiajac go tym samym możliwości uzyskania jakiegokolwiek look outa ( w demonach to są przynajmniej bloodcrusherzy ). Pół biedy o mocarność, żal takiego ładnego modelu nie wystawiać...
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Hellstead to zwykła podstawka kawaleryjska tak jak Nightmare tylko że ma zasadę latania.
Podstawka 40x40 była uściślona w czasach 7 edycji, która dawno odeszła w mroki historii.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Szkielety to teraz jak dla mnie najgorszy core - są duzo droższe od zombie (które są mega tanie a mają ten sam co szkielety T i S) i nie powiększa sie ich o 2k6 + poziom maga na każde udane rzucone leczenie.. cóż z tego że jeden z nekromantów może mieć master of the dead skoro przeciwnik akurat to leczenie spokojnie zdispeluje.. 20 albo 20 i 40 zombie to chyba będzie standard (jeden jako bloker, drugi jako bunkier dla magów). Kolejnym zapychaczem będzie 40 ghouli, które mimo iż droższe biją się jednak o niebo lepiej od szkieletów.

Corpse Cart to teraz zupełnie nieudany model przez to, że jest rydwanem - nie nadąży za maszerującą piechotą albo horrorami.. nie wiem kto wpadł na pomysł by mu zabrać zasade monster. No i jest specialem.

Wydaje mi się, że w nowym booku będą grały ze speciali tylko horrory i kloc BK - jedno i drugie można nieźle leczyć (3-5 ran na magach 2 poziomu) a jednocześnie ma sensowne uderzenie i wytrzymałość. Ewentualnie gwardia ale z bronią jednoręczną :).

Wraithy w oddziale są do bani bo straciły skirmish. Blood Knights również bo nie da się ich sensownie leczyć teraz. Moim zdaniem z rare został nam tylko engine, ewentualnie terrorgheist pod warunkiem jakichś orginalnych buildów - 2x terrorgheist i 3 jako mount wampira ze skabscrath.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

imho w rarach będzie teraz rządzić coach.
nie pożera kostek i ma miłe upgreade'y.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Czy teraz wampir znający inny lore niż wampirów zna również IoN?

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

@August
Nie obraź się ale jest to "sranie w banie" ;d

Uważam, że nowy book jest dobrze napisany i dopasowany do realów 8 edycji. Dodatkowo cieszy mnie fatk, że zabrali Regeneracje i Hełm, ponieważ teraz Vampiry nie będą armią dla graczy tzw. "no brain" tylko osób które będą musiały włożyć troszkę własnej inwencji i pomysłowości żeby wygrać. IMO dużo jednostek jest jednak na duży "+". Ja osobiście się wypowiem o przydatności jednostek po paru bitwach, bo takie wieszczenie jest o kant dupy potłuc.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Morti pisze:Czy teraz wampir znający inny lore niż wampirów zna również IoN?
nie

A znalazłem coś ciekawego... Zasada koników "Spectral Steeds" czyni to, że nie ma kar za barding, a więc BK będą całkiem mobilną kawalerią, a ze wskrzeszaniem 3+ modeli też będzie ciekawie :)

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Ja bym chciał zobaczyć tych wszystkich którzy wychwalają nowy book pod niebiosa na masterach, w ogóle bardzo chętnie bym zobaczył tych graczy na masterach - przy okazji zobaczę te "brainowe" rozpiski - czym innym jest granie turniejowe a czym innym domowe.

Ja się zdecydowanie zgadzam z Augustem.
Tak jak pisał gdzieś tam Barbarossa, fajnie jak już wyjdą nowe podręczniki do wszystkich armii - wtedy dopiero można ocenić ich balans

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Morti a widzisz gdzieś takie zapis w przyklejonym temacie o magii?
nie, postac znająca inny lor nie zna IoN, wg AB, chyba, że nagle GW w FAQ coś zakręci.

@Drwal
Ten barding to właśnie fajne całkiem :)
no i Spectral Steed mają też Coven Throne i Mortis Engine czyli nie zdają testów nigdzie i mogą łazić swobodnie by wynikało.

cenowo to jednak BK i Hexy wypadają atrakcyjniej, ale mi się bardziej podobają te duże pokraki :D ale to wydatek już

@Szaitis
ciekawe czy w poznaniu ktoś będzie z nowymi figurkami, jednak pomalowanie przyzwoite nowych modeli to wyzwanie w tydzień :)
jakoś pod niebiosa nikt booka nie wychwala to że wygląda na ciekawy i dający spore możliwości składania armii to jedno, a że trzeba mnóstwo praktyki by tym nauczyć się grać to drugie
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Czy dobrze rozumiem, że jeśli jednostka nieumarłych posiadająca rzędy ma w walce na plecach wrogą jednostkę, to nie można jej wskrzeszać ponad to co wypełni jej ostatni rząd? Zasada wskrzeszania mówi, że nie można przesuwać wrogich jednostek, a coś takiego by je przesunęło.

Zablokowany