Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: Glegut »

Pytanie : czy vampiric powers mozna dublowac na innych hero/lordach?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Smiechu marsz jest jak Azg napisał, opis nie mówi że 12" od zasady Vampiric tylko że ktoś ma tę zasadę

@Shinue słuszne spostrzeżenie w 7ed booku był zapis, że sprawdzamy te 12" na początku tury, tu nic o tym nie ma, więc wg AB można przemieścić Generała i przesunąć odpowiednio obszar marszu.

Opis atrybutu wskazuje model, czyli de fakto coś to stoi na stole. Nie mówi, że Unit odzyskuje ranę, więc zagrałbym tak jak opisałeś z tymi fell batami :) jednostki leczymy IoN głownie IoN a nie Atrybutem.

@Glegut
Przeczytaj 1 zdanie tu. W razie kłopotów ze zrozumieniem, daj znać :)
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=866032#p866032
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

dzieki za odpowiedz kłopotów z czytaniem nie mam;)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Faktycznie - moje błędne przetłumaczenie.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

jak mały wampirek (2 lev) ma forbidden lore to zna czałego lora czy 2 czary?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

JarekK pisze:jak mały wampirek (2 lev) ma forbidden lore to zna czałego lora czy 2 czary?
Moc daje tylko dostęp do wybranej domeny, ilość znanych czarów determinuje level postaci.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Wampir na Abyssal Terrorze będący celem Inwokacji odzyskuje jedną ranę (wybieram gdzie idzie) czy i jeździec i mount odzyskują po jednej?

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Waldi pisze:Wampir na Abyssal Terrorze będący celem Inwokacji odzyskuje jedną ranę (wybieram gdzie idzie) czy i jeździec i mount odzyskują po jednej?
Jeśli dobrze zrozumiałem zasady to charactery nie mogą być leczone IoN. Więc tylko smok.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Nie, mounty charakterów też nie mogą być celem inwokacji.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

debelial pisze:Nie, mounty charakterów też nie mogą być celem inwokacji.
A co w sytuacji jeśli jeździec ginie i smok zostaje sam ?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A co ma być?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Karli pisze:A co ma być?
No skoro nie może być leczony będąc mountem dla bohatera to czy będzie mógł być leczony, jeśli przestanie nim być (po rzuceniu na monster table reaction).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zakladajac, ze wtedy nie bedzie mountem a jedynie monsterem to bedzie zyskiwal 1 rane

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

chyba, że autor podręcznika miał na myśli coś innego i tkwimy w mroku niewiedzy :)
ciekawe kiedy FAQ wyjdzie hehe

zastanawiałem się czy legalnym zagraniem jest przejście 5 Hexów przez pojedyńczy model.
mają light cavalry więc reformować się mogą do woli i zmieniać formację

np stoi sobie taki kowboj czy coś między 2 oddziałami wroga (albo solo się pasie na środku stołu) i chcę przejść tylko przez tego kowboja
ruszając się starczy mi ruchu by stanąć ponad 1" od przeciwnika. widzicie jakies ograniczenia takiego ruchu wynikające stricte z zasad?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Kelly zrobił burdel z zasadami wskrzeszania i tyle. Uczciwie powiem, że w odniesieniu do bohaterów bladego pojęcia nie mam, co mogę leczyć i czy w ogóle.

W sumie AB nie jest tragicznie napisany, ale jest trochę ważnych niejasności:

1. Czy z lore attribute można leczyć bohaterów innych, niż sam czarodziej rzucający czar? Co z mountami bohaterów?

2. Ponieważ generałem nie musi być model z najwyższym Ld w armii, a "wizard":
a) co się dzieje, jeśli np. necros (ld7) stoi w oddziale z wight kingiem (ld9) - czy może wziąć ld od wight kinga (użyć najwyższej wartości LD w oddziale), a następnie przekazywać go dalej w myśl zasady inspiring presence?
b) czy generałem musi być mag z najwyższą liderką?

3. Czy aura mortisów kumuluje się (+1 do regeny za każdy mortis w zasięgu, czy +1 do regeny za dowolną liczbę mortisów w zasięgu)

4. Klasyka gatunku po raz n-ty: Na jakiej podstawce jest hellsteed? 40 czy kawaleryjska? Wychodzi, że kawaleryjska, bo model jest cavalry.

5. Czy hity powodowane po ruszeniu się oddziału pod wpływem bound spella z rod of flaming death są płonące?

6. Hexwraithy: czy ruch z vanhalsa też powoduje hity? Jak traktować przechodzenie przez unit w kontekscie free reformów? @Misha - np w tej sytacji wydaje mi się, że robisz free reform w kolumnę, przejeżdżasz przez bohatera i ponownie robisz reform w standardową formację, pewnie różnie ludzie różnie będą do tego podchodzić.

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Barbarossa pisze: 2. Ponieważ generałem nie musi być model z najwyższym Ld w armii, a "wizard":
a) co się dzieje, jeśli np. necros (ld7) stoi w oddziale z wight kingiem (ld9) - czy może wziąć ld od wight kinga (użyć najwyższej wartości LD w oddziale), a następnie przekazywać go dalej w myśl zasady inspiring presence?
b) czy generałem musi być mag z najwyższą liderką?
Mi się wydaje, że musi być generałem wizard z najwyższym ld. Kodeks mówi tylko, że generałem musi być wizard.. w rb zaś stoi że generał to model z najwyższym ld. Wobec tego, skoro zasady się nie wykluczają a uzupełniają to ja bym obie łączył i wychodzi, że generałem musi być albo vampire lord albo master necro (bo nie sądzę, by ktoś na 2k+ nie miał któregoś z tych dwóch w rozpisce :wink:).
A szkoda, bo tak było miło czytać, że vampire lord może brać death albo shadow ewentualnie 4 czary innego lora z bloodline'a. Dupa.. musi mieć lore of vampire.. kombinacje z pitkami albo lore of light tylko przy dwóch vampire lordach a to już kosmiczne punkty.

Niemniej Faq będzie pilnie potrzebny zwłaszcza odnoścnie IoN.

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

niestety musi mieć vampire lore ale o ile się nie mylę to necro możne strzelać "0" z death z ld 10 jeżeli jest z lordem w oddziale za nie wielki koszt punktowy wiec chyba nie jest tak źle. można to całkiem niezłe wykorzystać

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

@ barb:
1. można innych bohaterów, można leczyć mounty
2. wyjątek nie znosi najwyższego ld, wprowadza dodatkowy element czyli wizarda. Generałem musi być zatem wizard o najwyższej ld
2a.nie może
2b.tak
3.nie kumuluje się
4.ja bym dał 20/20 tak na zasadzie analogii innych podobnych lataczy, np. felbaty, które też są warbeastami na takich chyba latają, podobnie dyski
5.RAWowo nie, więc nie
6. ruch z vanhela nie powoduje hitów, formacja nie ma tu nic do rzeczy, decyduje liczba modeli w unicie, który przechodzi przez cel jako całość

Tak ja to widzę po lekturze booka.
pozdr.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 15:54 przez Dębek, łącznie zmieniany 5 razy.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

nie z LD 10 tylko 7-8, bo do tego czaru musisz wziąć swoje LD...
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Zdaje się, że jakoś tak, no ale nie wiem, czy na pewno:

1. herosów można leczyć atrybutem domeny - spełniamy warunek, że nie leczymy ich czarem, a w końcu są modelami, więc atrybut domeny powinien działać.

2. nie wiem... to mnie przerasta...

3. raczej się kumuluje - w innych zasadach (np. Balefire, Aura of Dark Majesty) jest napisane, że ich bonusy się nie kumulują (nie jest napisane wprost, ale tak wynika). ponieważ przy mortisie takiego zapisu nie ma, to obstawiam, że tu się regenka kumuluje (tak samo jak d6 hitów z siłą równej aktualnej turze).

4. jak dla mnie cavalry i już.

5. zapewne autor miał na myśli, żeby były płonące. ale z opsiu przedmiotu to nie wynika (a wystarczyłoby dopisać, że też mają, i po sprawie).

6 znów nie mam pojęcia, co poeta miał na myśli. z jednej strony zasada hexów podaje, że wszystko (ruch przez unit i rozdanie hitów) mieści się w Remaining Moves sub-phase. Z drugiej strony opis Vanhela podaje: unit może się ruszyć do 8" "in the same way as a normal move made in the Remaining Moves sub-phase". I bądź tu, chłopie, mądry #-o

ODPOWIEDZ