V jak Vendetta , terroryzm a walka o wyzwolenie.

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: V jak Vendetta , terroryzm a walka o wyzwolenie.

Post autor: Naviedzony »

Nie wydaję mi się, żebyś był jezykoznawcą, więc dlaczego takimi uogólnieniami wprowadzasz młodych ludzi w błąd? Na jakiej podstawie dowodzisz, że terrorysta czy powstaniec to co do zasady jedynie różnica w nazewnictwie?
Dobrze Ci się wydaje - nie jestem. Po głębszym namyśle przyznaję Ci rację. W końcu po coś powstały trzy odrębne słowa. Gdyby nie było takiej potrzeby, nie byłoby aż trzech różnych określeń. Wydaje mi się, że "bojownik" to kategoria niezwykle szeroka, pod którą można byłoby podciągnąć zarówno terrorystę, jak i powstańca, czy partyzanta.

Co do określenia "terrorysta" i towarzyszących mu jednoznacznie negatywnych konotacji... Jeśli przyjmiemy, że terrorystą jest każdy, kto atakuje jakiekolwiek cele poza linią frontu i towarzyszącymi jej działaniami wojennymi, to musimy też zaliczyć w poczet terrorystów wszelkiej maści dywersantów i sabotażystów (często działających w ramach operacji wojskowych). Instynktownie jednak wyczuwam, że coś tu jest nie tak. Proponuję więc ustalić, że terrorystą nie może być żołnierz w zakresie, w jakim wykonuje rozkazy, czyli działa w ramach struktury wojskowej. Czy terrorysta musi koniecznie atakować cele cywilne i osoby cywilne, żeby być terrorystą? Uważam, że nie, ale wtedy oczywiście cała sprawa jest bardziej klarowna.

Jedyne pytanie jest więc takie: czy człowiek podkładający bomby pod kołami polskiego patrolu w Afganistanie jest terrorystą, czy partyzantem?

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Przyłączam się do rozmowy :), takich kilka myśli do weryfikacji?
Czy więc można założyć - tak ogólnie że:
1. Powstaniec to bojownik, mieszkaniec danego terytorium walczący - przeważnie - z najeźdźcą w szerokim rozumieniu tego słowa, posiadający poparcie ludności miejscowej, walczący w obronie rodaków, interesów kulturalnych/politycznych/religijnych/ rzadko gospodarczych lokalnej społeczności bądź też całego kraju. Stosuje głównie metody partyzanckie (militarne i propagandowe) skierowane przeciwko konkretnemu przeciwnikowi np. okupantowi, których głównym celem jest "wyzwolenie" konkretnego terenu. Działania partyzantów nie mają na celu spowodowanie strat wśród ludności cywilnej tj. miejscowej (celowo o tym mówię gdyż jak sądzę, cywil, będący urzędnikiem np. zaborcy jest postrzegany tylko trochę lepiej niż żołnierz, inna bajka dotyczyć moze "kolaborantów"). Prócz działań militarno-propagandowych partyzanci zajmują się również z założenia pomocą humanitarną dla siebie jak i cywili, organizacją prac (pomagając "po cywilnemu").

2. Terrorysta to bojownik, mieszkaniec danego terytorium, walczący z wrogiem możliwe na jak największym terenie, w tym na terenie rdzennym okupanta(bądź też przeciwnika ideologicznego). Celem działań terrorysty jest spowodowanie jak największych strat w sektorze cywilnym (gospodarka,ludność,kultura) lub wojskowym (sprzęt, składy,żołnierze), których ukoronowaniem jest doprowadzenie do uznania racji strony - politycznego zaplecza terrorystów. Terroryści mogą być radykałami walczącymi przeciwko porządkowi własnego państwa głównie ze względów politycznych, ale także religijnych, rzadziej gospodarczych bądź też ich mieszanki. W zależności od tej kwestii mogą (tak mi się wydaje) żądać autonomi/niepodległości/uznania mniejszości narodowej, także religii, odrębności kulturalnej. W przypadku działań związanych z gospodarczą nie mam pomysłu, ale przeważnie łączy się ona z polityczną? Bo raczej sam w sobie nikt nie zostaje terrorystą bo żyje biednie (chociaż wieżę że tak też może być).

3. coś innego - pod nazwą społeczne niezadowolenie -
a)czyli wychodzi 3k górników i mówi że im ciężko i chcą +500zł.
b)Wychodzą 10kafli fanów stop acta i mówi: chcę mieć youtube i filmiki darmo chociaż wiemy że w rozumieniu prawa część z nich to kradzież :D czytaj piractwo i odzieranie iluś tam osób z kasy.
c)wychodzi 1k obrońców krzyża i chcą by nie usuwać krzyża skądś tam,
d)wychodzi 1k osób za legalizacją maryśki, bo w sumie jak mogę sobie zrobić dobrze alkoholem to czemu by nie jakąś trawką/grzybkami etc.
e)wychodzi 100 obrońców doliny jakiejś tam w obronie kaczki dziwaczki by przez jej teren lęgowy nie przebiegała autostrada.
f) inne.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2012, o 11:45 przez BOGINS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

I tak wina leży po stronie Hord zdradzieckich amerykańców...
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Lazur pisze:O zabójstwach kolaborantów i wysadzaniu pociągów w których jechali oficerowie wraz z rodzinami już tak nie nagłaśniali.
Bo to byli postronni, dla partyzantów celami pierwszorzędnymi byli rzeczeni oficerowie, gdyby to byli terroryści równie dobrze mogliby atakować celowo kogokolwiek.
Andrzej pisze:
Klafuti pisze: Nam się Białoruś należy :D .
Naprawdę chciałbyś, żeby ta cała bieda i syf stały się częścią Polski? :wink:
No co ty, mówię tylko, że się należy :D .
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Proponuję założyć głosowanie na LL kim jest terrorysta ;-)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Tylko czekałem, aż ktoś to powie :lol2: .
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Wysadzenie samochodu pułapki w centrum miasta ma na celu zwrócenie uwagi na sprawę o którą walczą terroryści, Ci co stali za blisko to tylko ofiary postronne
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Zauważ, że terroryści równie chętnie atakują cele cywilne, co militarne, a może nawet chętniej, tymczasem partyzanci skupiają się bardziej na walce z wrogim wojskiem. Ponadto terroryści nie przejmują się atakowaniem własnych ludzi, a partyzanci czy inni buntownicy zwracają na to uwagę. Z resztą terroryści zawsze chcą wymusić spełnienie swoich prywatnych roszczeń, czasem inkorporując do tego jakieś wyższe cele, żeby mieć więcej zwolenników, podczas gdy powstańcy generalnie usiłują zrobić coś dla ogółu, jak wypędzenie najeźdźcy, który napadł ich kraj bez wyraźnego powodu.
To znaczy, że jeśli Amerykanie najechali Afganistan, zrobili to po to, by ścigać facetów, którzy napadli ich kraj, a przy okazji mogą zabezpieczyć surowce :wink: , a nie palić, gwałcić i rabować. Tymczasem, gdy Anglicy napadli Irlandię by ją sobie podporządkować, nic dziwnego że napotkali opór lokalnej ludności walczącej o swój kraj.
Lazur pisze:Wysadzenie samochodu pułapki w centrum miasta ma na celu zwrócenie uwagi na sprawę o którą walczą terroryści, Ci co stali za blisko to tylko ofiary postronne
Ja bym powiedział, że to cele pierwszorzędne. :roll:
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Klafuti pisze:
Lazur pisze:Wysadzenie samochodu pułapki w centrum miasta ma na celu zwrócenie uwagi na sprawę o którą walczą terroryści, Ci co stali za blisko to tylko ofiary postronne
Ja bym powiedział, że to cele pierwszorzędne. :roll:
Lazurowi zbyt często wybucha dzwonek i nie odróżnia WFB od życia. :mrgreen:
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

ja się tylko ustosunkuje do filmu. dla mnie jest to poprawne politycznie kino, taka "koncesjownowana nieuległość". zła jest oczywiście prawica czyli faszyści a dobry każdy kto z nimi walczy. albo ja jakiś przewrażliwiony jestem.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Spoko, spoko nie twierdziłem i nie twierdze że AK i Al Khaida to to samo (chociaż skrót by się nawet zgadzał :D ) tylko, że podobne metody działania mogą być skrajnie różnie odbierane.
Bez przesady z tym dzwonkiem, nie wybucha tak często. Po prostu w bitwie z Druchim poniosła mnie ułańska fantazja i pomyślałem sobie: "Pier.... wygrywam tego mastera 8) "
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

loko pisze:ja się tylko ustosunkuje do filmu. dla mnie jest to poprawne politycznie kino, taka "koncesjownowana nieuległość". zła jest oczywiście prawica czyli faszyści a dobry każdy kto z nimi walczy. albo ja jakiś przewrażliwiony jestem.
Nie no, jasne, że tak jest. Nie każdy biskup jest od razu pedofilem, a każdy prawicowy polityk szalonym dyktatorem. Ale film porusza trochę inny temat niż walka z prawicowymi poglądami. V walczył o szeroko rozumianą wolność. Wolności nie było zarówno za czasów dyktatur lewicowych, jak i prawicowych, więc poglądy mają mało wspólnego z właściwym tematem filmu (i komiksu oczywiście).

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Czy ja wiem czy ten film krytykuje prawicę....
Lud ma tendencję do wybierania bezpieczeństa i opieki (socjalnej) kosztem wolności. Demokratycznie. Ubezpieczenie takie. Ubezpieczenie srakie. Zakaz tego. Obowiązek tamtego. I tak to było pokazane w filmie.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Bo generalnie państwo ma chronić obywateli, problem jest jak przesadzi w którąś stronę. Ciekawi mnie, jak się skończy ta cała sprawa z ACTA.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Andrzej pisze:Ciekawi mnie, jak się skończy ta cała sprawa z ACTA.
Przycichnie, ludzie zapomną, media nie wspomną a w następnych wyborach znowu na PO bo na Kaczyńskiego to się już patrzeć nie da. :|

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Dla mnie glownym bohaterem sprawy i tak jest nasz polski Eric Clapton. Nawrocony pirat komputerowy, walczacy ostatnio dzielnie z lamaniem praw wlasnosci intelektualnej :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Kupił sobie w końcu oryginalnego iPhona i teraz zgrywa stojąc po stronie systemu tak jak niektórzy młodzi, którzy w końcu dorobili się pierwszych pieniędzy na oryginalne gry by posuwać po sieci.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

A was strzelę kiedyś ;P

Kazali mi stworzyć nowy temat na temat terroryzmu i pokrewnych aby w temacie ACTA nie spamować... a widzę zebrała się grupka która teraz gada o ACTA w temacie terroryzmu grrr.... KONIEC PISANIA NIE NA TEMAT !
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

zobaczycie, nie będzie niczego. filmów online już nie ma , nie wiem czemu przecież ich nie ściągam na dysk, za wszystko trzeba płacić złotuwy cholerne. widocznie z reklam nie starczyło na opłacenie praw autorskich więc jest jak jest.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Ci, co ściągają filmy i tak ich nie kupią, bo ich nie stać, a ci co kupowali, to najpierw ściągali, żeby sprawdzić czy warto, więc wytwórnie przekombinowały.
gokish pisze:A was strzelę kiedyś ;P

Kazali mi stworzyć nowy temat na temat terroryzmu i pokrewnych aby w temacie ACTA nie spamować... a widzę zebrała się grupka która teraz gada o ACTA w temacie terroryzmu grrr.... KONIEC PISANIA NIE NA TEMAT !
To był akurat największy offtop w tym temacie :mrgreen: , jak Cię to razi, zamontuj ten temat z powrotem do tematu o ACTA, prędzej czy później powinien wracać do głównego tematu.
Obrazek
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ