Tak, a wniosek z tego taki, że posiada bok/tył/przód. Co lepsze uświadomili mi to sędziowie z zagranicy. Uczę się całe życieAndrzej pisze:Chyba chodzi o to, że nie ma bonusu za bok/tył

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Tak, a wniosek z tego taki, że posiada bok/tył/przód. Co lepsze uświadomili mi to sędziowie z zagranicy. Uczę się całe życieAndrzej pisze:Chyba chodzi o to, że nie ma bonusu za bok/tył
Działa czy nie?Mam chyba najbardziej chory pomysł w historii WFB:
Night Goblin Squig Herd - zasada Squigs Go Wild nie mówi, że w oddziale muszą pozostać jakiekolwiek squigi, aby były wypłacane hity, mówi tylko o dodatkowych hitach za każde 5, które przeżyje. Dodatkowo w rozdziale o tworzeniu armii w Night Goblin Squig Herd nie ma napisane, że oddział musi mieć jakiegokolwiek squiga. Czy zatem można za 30 punktów wziąć samobójczy oddział 10 poganiaczy w kresce jako odginaczka, która dodatkowo może potencjalnie wybić parę jednostek wroga?
Ten pomysł jest tak PG i przeciwny duchowi grania zielonymi, że mam nadzieję, że ktoś pokaże mi jakąś dziurę w tym misternym planie![]()
Pewnie nie, bo bez względu na to jak wysoka jest ta górka to raczej nie daje zasady large target.Gremlin pisze:Czy Generał/BSB stojacy na górce dostaje +6' do zasiegu?
GarG
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Jak najbardziej, w końcu w momencie w którym ma bić jest w b2b z przeciwnikiem.Pająk pisze: 2. mamy combat, walimy po inicjatywie. w Combacie jest oddział z dwurakami, a w środku zwykły bohater. przeciwnik wali z wyższą inicjatywą, zabija mi bohatera - czy w tym samym combacie zwykły gościu z dwurakiem zastępuje bohatera i wykonuje swoje ataki?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
1. nie, bo nie jest to cel czaru.Pająk pisze:witam,
1. jak wygląda sytuacja przy czarze Wind Blast gdy popchniemy oddział przeciwnika w jego oddział lataczy- czy latacze dostają też dodatkowe d6 s4 z atrybutu?
2. mamy combat, walimy po inicjatywie. w Combacie jest oddział z dwurakami, a w środku zwykły bohater. przeciwnik wali z wyższą inicjatywą, zabija mi bohatera - czy w tym samym combacie zwykły gościu z dwurakiem zastępuje bohatera i wykonuje swoje ataki?
3. Strzelam cannonem w smoka. Zabijam dół, lord żyje dalej - czy kula leci dalej, czy zostaje na lordzie?
pozdrawiam
1. W zasadach nic nie ma że nie można go pakować w oddziały walczące więc może przebiec przez walczących. Co więcej (jeszcze przed random movement) może przebiec przez swoich - to już jest zapisane w zasadach że może wpaść w swoich po czym już się losuje jak się porusza.Afro pisze:1. Czy manglera można puścić/wycelować przez oddział, który jest związany walką? (jeszcze zanim ma random movement)
2. Czy gobliński szaman dodaje swoją kość do bound spelli?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
chyba ze Snajperką "Fate of Bjuna" inne nie mają rzucania to wound, czar rani na 2+-Qc- pisze:jes thełm który przerzuca udane to wound rolls - czy działa ze snajperkami z death? (analogia do hagtree fetisha)
Wendigo pisze:Czy unit na którego został rzucony czar z heavena podlega jego atrybutowi (dostaje hity) jeśli tylko jeden model w nim jest latający?
imo celem jest cały oddział, jak ma zasadę to obrywa z atrybutu, dołączona postać z zasadą fly nie jest celem czaru, to nie snajperenemy flying unit or a model with fly special rule
imo nieWendigo pisze:Czy unit na którego został rzucony czar z heavena podlega jego atrybutowi (dostaje hity) jeśli tylko jeden model w nim jest latający?
Random Movement a szarża
Kierunek i zasięg szarży oddziałów z random movement (RM) wyznaczamy przed pivotem. Jak w wyznaczonym kierunku i następnie kulniętym zasięgu jest wróg, następuje szarża i oddział może wejść w 1 cal od impasów i innych oddziałów, może to zrobić również virtualnym pivotem. Jeżeli w wyznaczonym kierunku i kulniętym zasięgu nie ma wroga, oddział wykonuje zwykły ruch, który zgodnie z zasadami kończy się w 1 calu od oddziałów i impasów. W przypadku jeżeli wskazany kierunek wymagał wykonania pivota który jest legalny tylko w szarży (musi wejść poniżej 1 cala z oddziałem/impasem), a w zwykłym ruchu już nie, RM pivotuje się najmocniej jak może by zachować 1' apart i kończy swój ruch.