Podejrzane turnieje i konsekwencje...

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: Podejrzane turnieje i konsekwencje...

Post autor: Shino »

Takze uwazam, ze nalezy wywalic z rankingu ligi lokalne. Bardzo ciezko sprawdzic czy taka liga istnieje ze wzgledu na zupelny brak formalny. Jaki to problem zorganizowanie ligi lokalnej twajacej 4 dni z 3 bitwami? bo wyniki takowej moga zupelnie wykrzywic wyniki rankignu. Szczegolnie jesli liga jest organizowana na koniec sezonu lub jest druzynowa.

Jaki jest problem rozegrania ligi majacej jedna bitwe z 2ma druzynami po 10 osob (parowanie w necie a potem wyniki z wygranym i przegranym)

bo jesli takie ligi by sie liczyly do rankingu to moga powstac zupelne przeklamania.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Shino pisze:Takze uwazam, ze nalezy wywalic z rankingu ligi lokalne. Bardzo ciezko sprawdzic czy taka liga istnieje ze wzgledu na zupelny brak formalny. Jaki to problem zorganizowanie ligi lokalnej twajacej 4 dni z 3 bitwami? bo wyniki takowej moga zupelnie wykrzywic wyniki rankignu. Szczegolnie jesli liga jest organizowana na koniec sezonu lub jest druzynowa.

Jaki jest problem rozegrania ligi majacej jedna bitwe z 2ma druzynami po 10 osob (parowanie w necie a potem wyniki z wygranym i przegranym)

bo jesli takie ligi by sie liczyly do rankingu to moga powstac zupelne przeklamania.
a jaki jest problem zrobić dokładnie to samo z lokalem?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Shino, wylosuje jakikolwiek lokal z końca sezonu i każę Ci zweryfikować czy był ok, czy może był ustawiony. Zrobisz to? Nie, tak samo nie zrobisz tego z ligą. Skończcie więc pierdzielić, że im więcej rodzajów turniejów zaliczanych do ligi tym więcej możliwości na wały. Ma być różnorodność dla graczy, ale i surowe kary za oszustwa. Każdy kilka razy pomyśli czy warto dopisywać nawet pojedyncze osoby, bo jakiś gracz uprzejmie doniesie bądź komuś się wypsnie. Historia pokazała, że wały można wyłapać na lokalu, masterze czy lidze. Od nas zależy czy będziemy karać tylko tych co oszukują czy wszystkich zabierając im możliwość organizowania ciekawego wydarzenia batlowego.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Dymitr pisze: a jaki jest problem zrobić dokładnie to samo z lokalem?
To może zbanujmy lokale?
:P

Mastery też można oszukiwać. Więc jeśli nie jesteśmy w stanie w 100% zapobiec oszustwom powinniśmy wprowadzić kary tak by oszustwo bylo nieopłacalne i dotkliwe w razie wykrycia.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

nie trollujmy się wzajemnie a rozwiążmy tę konkretną sytuację
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Klub powinien mieć bana do końca sezonu na LL (nie może być takiej sytuacji że po 3 tygodniach wraca, bo zrobili 3 turnieje).

Myślałem też o niezaliczaniu przez połowę sezonu turniejów organizowanych przez klub do ligi.

Dla osób odpowiedzialnych za wały - bany na mastery - półroczny brzmi ok.

Tak naprawdę tylko ban na mastery jest dla aktywnego gracza karą.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

o dziwo się nie zgodzę...

Organizatorem imprezy jest klub, jego przedstawiciel wypełnia rolę techniczną i dostaje miejsce na Liście Ligowej - to akurat wyczytasz w regulaminie. To jest problem klubu, że ma nieodpowiednią osobę na tym stanowisku. Daleki jestem jednak od jakichś niebotycznych kar dla klubów, jednak to one ponoszą odpowiedzialność.

@Lohost - nie ustalasz formatu z klubowiczami? ani terminu? dyktator normalnie...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Organizatorem imprezy jest klub, jego przedstawiciel wypełnia rolę techniczną i dostaje miejsce na Liście Ligowej - to akurat wyczytasz w regulaminie. To jest problem klubu, że ma nieodpowiednią osobę na tym stanowisku. Daleki jestem jednak od jakichś niebotycznych kar dla klubów, jednak to one ponoszą odpowiedzialność.
Dokładnie. Klub ponosi odpowiedzialność za swojego reprezentanta. Trzeba sobie było wybrać kogoś odpowiedzialnego, albo zmienić klub i nie zadawać się z oszustami.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

Każdy mówi o hobby a posługujecie się terminologią dot. jakiegoś sportu - czy nie zapominacie, że to tylko zabawa w żołnierzyki?
Zadziwia mnie fakt, że nawet przy takiej hobbystycznej w sumie zabawie "Polak" chce wszystko penalizować.

Rozumiem oburzenie ludzi, każdy spodziewa się, że osoba z którą dzieli się to samo zainteresowanie czy hobby będzie posługiwała się taką samą moralnością, jednakże nie zawsze tak bywa ale pojedynczy przypadek nie może tutaj reprezentować postawy wszystkich członków danego klubu.

Co do PasiakGate - jedyna nauka idąca z tego przypadku dla postronnej osoby organizującej turnieje jest taka, aby nie przyznawać się do popełnionych błędów, bo co by było gdyby pasiak się nie przyznał? zniszczylibyście XIII Kohortę? zlinczowalibyście jej prezesa? powiesilibyście członków tamtejszego klubu? czy może obrazilibyście się na klub?

Dając takie a nie inne propozycje, zastanowił się ktoś może jak te szykany mogą się odbić na tamtejszym środowisku graczy, że możliwe, że stracimy dużą część środowiska wfb z rejonu Bydgoszczy i nie tylko? klub już zrobił z tym porządek - dlaczego chcecie ingerować w wewnętrzne sprawy klubów? Moim zdaniem, napiętnowanie w środowisku graczy takiego "wałkarza" powinno w zupełności wystarczyć i nie ma potrzeby aby takie zachowania penalizować i wyrzucać klub z LL - bez przesady. Jeżeli ktoś chciałby wygrać sezon na "wałkowaniu" każdego turnieju to przecież nie ma na to szans - bo ile turniejów musiałby "zwałować"? IMO wystarczy nie zaliczanie takich turniejów do rankingu.

Pozdrawiam
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

nie ma potrzeby aby takie zachowania penalizować i wyrzucać klub z LL - bez przesady
Jak zgłaszają "podrasowane" turnieje i dzięki temu mają miejsce na LL, a ich członkowie wyższe miejsce w lidze? Pobłażliwość jest ok, ale bez przesady.
Co do PasiakGate - jedyna nauka idąca z tego przypadku dla postronnej osoby organizującej turnieje jest taka, aby nie przyznawać się do popełnionych błędów, bo co by było gdyby pasiak się nie przyznał?
To samo. Turniej zostałby wywalony z rankingu, a Kohorta straciłaby miejsce na LL. Co sobie Kohorta zrobi z osobą, która w jej imieniu zgłasza turniej i jego wyniki to ich prywatna sprawa.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Jankiel pisze:
Co do PasiakGate - jedyna nauka idąca z tego przypadku dla postronnej osoby organizującej turnieje jest taka, aby nie przyznawać się do popełnionych błędów, bo co by było gdyby pasiak się nie przyznał?
To samo. Turniej zostałby wywalony z rankingu, a Kohorta straciłaby miejsce na LL. Co sobie Kohorta zrobi z osobą, która w jej imieniu zgłasza turniej i jego wyniki to ich prywatna sprawa.
Czyli nie ważne jaka będzie reakcja klubu? To po co kolejne kluby miałyby reagować w jakikolwiek sposób na podobne sytuacje, które mogą zaistnieć w przyszłosci? Równie dobrze XIII mogłaby teraz wycofać się z wszelkich restrykcji wobec swoich klubowiczów - bo to przecież ich "sprawa prywatna".
Jankielu, odpowiedzialność zbiorowa to nie jest dobry system - lepsze rozwiązanie to ustalenie sądu koleżeńskiego lub dyscyplinarnego - nazwa nie jest istotna - należałoby wyposażyć taki organ w odpowiednie kompetencje i wybrać kilka osób (takim samym trybem jak np. modów), tak przygotowany organ mógłby indywidualnie rozpatrywać każdą sprawę i dopasowywać ewentualne restrykcje - jeżeli już chcemy jakiekolwiek restrykcje wprowadzać.
Nie wiem za to, skąd biorą się opcje, że XIII może wrócić do LL jak w tym sezonie zorganizują 3 turnieje - chyba raczej chodzi o LL na 2014r a nie na 2013r - niech mi ktoś wyłoży kawę na ławę, bo czegoś tu nie rozumiem.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

rob pisze:Nie wiem za to, skąd biorą się opcje, że XIII może wrócić do LL jak w tym sezonie zorganizują 3 turnieje - chyba raczej chodzi o LL na 2014r a nie na 2013r - niech mi ktoś wyłoży kawę na ławę, bo czegoś tu nie rozumiem.
\
Z regulaminu ligi:
2.2 Klub uzyskuje miejsce na Liście Ligowej po zorganizowaniu przynajmniej trzech zaliczonych do Ligi turniejów w sezonie poprzednim, lub przynajmniej trzech zaliczonych do Ligi turniejów w sezonie bieżącym. Niedopuszczalne jest "oddawanie" turniejów innym klubom
rob pisze:Czyli nie ważne jaka będzie reakcja klubu? To po co kolejne kluby miałyby reagować w jakikolwiek sposób na podobne sytuacje, które mogą zaistnieć w przyszłosci? Równie dobrze XIII mogłaby teraz wycofać się z wszelkich restrykcji wobec swoich klubowiczów - bo to przecież ich "sprawa prywatna".
Żeby mniej stracić w oczach innych graczy.
rob pisze: należałoby wyposażyć taki organ w odpowiednie kompetencje i wybrać kilka osób (takim samym trybem jak np. modów), tak przygotowany organ mógłby indywidualnie rozpatrywać każdą sprawę i dopasowywać ewentualne restrykcje - jeżeli już chcemy jakiekolwiek restrykcje wprowadzać
To wlaśnie robi LL i to wlaśnie robimy teraz.
rob pisze:klub już zrobił z tym porządek - dlaczego chcecie ingerować w wewnętrzne sprawy klubów? Moim zdaniem, napiętnowanie w środowisku graczy takiego "wałkarza" powinno w zupełności wystarczyć
To jest twoje zdanie, skoro ciągnie się ta dyskusja to chyba oznacza że inni członkowie LL mają inne.

Ogólnie też nie jestem za odpowiedzialnością zbiorową, ale jeśli jej nie zastosujemy to w kolejnych podobnych przypadkach Klub winą obarczać będzie jakieś nieaktywne osoby które dla dobra całości i tak się przyznają (bo co im zależy?) i co wtedy? Kara nic nie znaczy czyli można wałować.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

tez uwazam, ze kara powinna byc dla calego klubu.

O ile uwazam, ze dla k13 niech zostanie usuniecie z tej ll co sie stalo ze wzgledu na brak turniejow, to na przyszlosc te kary powinny byc znacznie ostrzejsze. Szczegolnie, ze nie sa jedynym klubem, ktory mial gorsze chwile

Imo calkowity ban z jakichkolwiek ew. zyskow z przynaleznosci do ligi a wiec:

- brak mozliwosci reprezentowania klubu na ll przez 1 sezon
- brak mozliwosci zdobycia pcharu za dmp przez jakikolwiek team posiadajacy chociaz jednego czlonka klubu, ktory zwalowal (czlonkowie klubu sa weryfikowani na podstawie info w rankingu)
- brak mozliwosci zdobycia jakichkolwiek nagrod/dyplomow/statuetek na koniec sezonu w zwiazku z pozycja w rankingu dla czlonkow ligi
- brak mozliwosci ubiegania sie o organizacje mastera w sezonie nastepujacym
- brak mozliwosci ubiegania sie o repe przez czlonkow klubu (choc to zakladam, ze rozumie sie samo przez siebie, ze wzgledu na sumienie selekcjonerow)

Inne kary sa malo realne do spelnienia. A taki stan rzeczy przy ujawnieniu ew. walkow w przyszlosci dosc mocno dyskredytuje glownie osoby mogace z takich klubow cos osiagnac na walkach w rankingu (czyli dyplomy za najlepszego gracza armia, wyzsze miejsce w rankingu, tudiez top3, wepchniecie sie do ll na jakies istotne glosowanie itd.)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Shino +1
tylko:
Shino pisze:Szczegolnie, ze nie sa jedynym klubem, ktory mial gorsze chwile
to mogleś sobie darować bo Pasiakowego "Wiem ale nie powiem" mam szczerze dość. Ew. rozszerzyć bo teraz wygląda to jakbyśmy faktycznie upychali trupy w szafach a jednego rzucili gawiedzi.

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

@arbiter dzięki za uwagi i zgadzam się z twoim ostatnim postem - faktycznie trochę to wygląda nie tak jak być powinno

@shino to bardzo mocny zapis - imo zostawiłbym tylko pierwszy wers
Emp/DoCh

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Arbiter Elegancji pisze: to mogleś sobie darować bo Pasiakowego "Wiem ale nie powiem" mam szczerze dość. Ew. rozszerzyć bo teraz wygląda to jakbyśmy faktycznie upychali trupy w szafach a jednego rzucili gawiedzi.
Zeby daleko nie patrzec to przeciez byl tez flejm o liczbe osob na masterze we wrocku, nie wiem czy pamietasz. To chyba zupelna gtajemnica poliszynela.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Shino +1, sam bym tego lepiej nie ujął.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

@Moderatorzy

Podejmiecie, w najbliższym czasie, jakąś decyzję odnośnie głosowania?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

@Shino, na forum LL nie znalazlem dyskusji na temat tego Mastera, może źle szukalem jbc. to zarzuć linkiem. Do tego co jest pisane na ogólnodostępnym forum podchodzę z dużym dystansem (szczególnie patrząc na takie tematy jak "Battlegate - niezaliczona liga bydgoska" ). A jeżeli nie bylo to poruszane na LL to albo zostalo wyjaśnione, albo nie znaleziono wystarczająco dowodów/światków więc nie widzę powodów dla których byłby to powód na taryfę ulgową dla sytuacji gdzie wina jest bezsprzeczna a rozmawiamy o wymiarze kary.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Lidder - tak, wciaż zbieram propozycje

ODPOWIEDZ