Chrzanowskie Dni Fantastyki 14.09. 2013

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: Chrzanowskie Dni Fantastyki 14.09. 2013

Post autor: QQrydza »

Szaitisowi chodzi o to, o co mu chodzi Piotrze, a nie o to co Ty myślisz że mu chodzi - true story

Natomiast nadal uważam, że proszenie o rozpiski w zgłoszeniach to jakiś fail bo ludzie jak mają dojechać to dojadą, a nie to nie... A jeżeli faktycznie chcą rozpiski to powinni je opublikować - w sensie teamy SS - bez żadnych zachęt ze strony Laika

Nawet nie przyszło mi do głowy, że możesz chcieć tych rozpisek Solo <ściana> ... słabe w opór moim zdaniem O_o i za 5 punktów do generalki? maaaan

Flamuje dla zasady, bo mnie nie będzie, ale cóż - zawsze się tego czepiałem to teraz tez muszę ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Solo na razie nie ma dostępu do internetu, ale od poniedziałku powinien już być i wszystko ogarnąć. Będziemy dzwonić po ludziach, organizować teamy i dopinać szczegóły.

Co do rozpisek, to myślę, że niczym Was nie zaskoczymy ;) Aczkolwiek ja też nie widzę sensu w wysyłaniu rozpisek. Według mnie świetną opcją jest przedpłata, co potwierdził turniej w Vanheimie. Gwarantuje, że będzie frekwencja, a nawet jak parę osób się wysypie, to organizator nie popłynie finansowo. Pozwoliło by to też na zorganizowanie jakiś fajnych nagród rzeczowych, pucharów itp.

Co o tym myślicie chłopaki, będzie to dla Was jakiś wielki problem, gdybyśmy zaczeli stosować na śląskich turniejach ten system? W Krakowie już to działa, wczoraj dzięki przedpłacie udało się osiągnąć rekordowa liczbę 17 graczy w Vanheimie, co naprawdę nie zdarzyło się już od długiego czasu (zazwyczaj przychodziło 10-12 osób). Na kolejnym turnieju wpisowe będzie 12 zł, a przedpłata 10 i 2 DP.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Dość ciekawy pomysł aczkolwiek poza Krakowem nie ma raczej problemu ze stawianiem się na turniej jeżeli się zapisało.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Przedpłatę uważam za słaby pomysł, cześć graczy to nastolatki, bez własnego konta, nie zamierzam im utrudniać życia. Wysłanie rozpiski uważam za wystarczający test tego, kto wpadnie, a kto "gra w zapisy". Na wczorajszym turnieju wszyscy co wysłali rozpy się stawili, tych którzy nie wysłali zabrakło. Works for me.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Ja uważam przedpłaty za świetny pomysł - nawet jeżeli są nastolatki bez kont, to na pewno nie przyjada sami, szczególnie do takiego chrzanowa, tylko autem, a kto ma auto - ma konto

No i liczba DP - 2. W sam raz, ani za dużo, a jednak trochę deliaktnie zmienia. Promuje delikatnie a nie karci jakoś bardzo za brak

Zawsze uważałem że przedpłata jest skuteczniejsza pod tym względem no i organizator może na pewnik operować angrodami i wszystkim - przypominam że na kilku turniejach z powodu wysypu 15 osob tego czy innego rodzaju w dniu turnieju musiały ulec zmianie warunki turnieju - co bardzo organizatorom jest nie na rękę

Dlatego przy większych turniejach przedpłata to po prostu konieczność na przyszłość moim zdaniem
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Andrzej
Pan Spamu

Marks pisze:Przedpłatę uważam za słaby pomysł, cześć graczy to nastolatki, bez własnego konta, nie zamierzam im utrudniać życia. Wysłanie rozpiski uważam za wystarczający test tego, kto wpadnie, a kto "gra w zapisy". Na wczorajszym turnieju wszyscy co wysłali rozpy się stawili, tych którzy nie wysłali zabrakło. Works for me.
Może u Was jest takie środowisko, że faktycznie nie a z tym problemu. Jednakże w Krakowie, Tychach i Katowicach jest to prawdziwa plaga. Gracze zapisują się, list jest pełna, ludzie widząc, że nie ma miejsc nie zapisują się i planują sobie weekend w inny sposób. A dzień-dwa przed turniejem ludzie się wysypują.

Co do braku konta, to nie wierzę, żeby dzisiejszy 16 latek nie miał własnego konta, lub nie mógłby poprosić ojca/wujka/brata/znajomego o przelew tych 10-15 zł.

Mi pomysł się bardzo podoba i od dziś będe namawiał każdego organizatora w okolicy na wprowadzenie przedpłaty. Nie zliczę sytuacji, kiedy zapisanych było 20+ osób, więc myślę sobie, szykuje się fajny turniej, warto jechać. A potem okazywało się, że gramy w 12 osób, a mi pozostawał niesmak, że mogłem lepiej spędzić ten dzień.

No i jeszcze jedna sprawa. Często jest tak, że w tym samym terminie są dwa turnieje, dość niedaleko siebie. Jeśli na oba byłoby zapisanych po 18-20 osób, ale na jednym byłyby przedpłaty, a na drugim nie, to decyzja byłaby oczywista.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

te przedpłaty świetnie się sprawdzają, więc uważam że jednak to dobry pomysł by je wprowadzić.. zwiększają ilość graczy o 30%
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Przedpłata to dodatek, który pomaga zarówno organizatorom jak i uczestnikom. Organizator ma pewność, że ktoś się pojawi i nie musi biegać z pieniędzmi przy otwarciu turnieju, a gracz ma zarezerwowane miejsce na turnieju i też nie musi chodzić z drobnymi. Oczywiście przedpłaty nie powinny zastępować możliwości płatności gotówką (przynajmniej na razie).

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie znam się, to się wypowiem.
-Qc- pisze:Zawsze uważałem że przedpłata jest skuteczniejsza pod tym względem no i organizator może na pewnik operować angrodami i wszystkim - przypominam że na kilku turniejach z powodu wysypu 15 osob tego czy innego rodzaju w dniu turnieju musiały ulec zmianie warunki turnieju - co bardzo organizatorom jest nie na rękę

Dlatego przy większych turniejach przedpłata to po prostu konieczność na przyszłość moim zdaniem
Jestem zdziwiony, ale po raz pierwszy się zgadzam z Ryżym Fetorem. Bilaticon właśnie na takim frajerstwie popłynął finansowo - zapisało się ponad 50 osób, a przyjechało 36(?) i nagle nie było za bardzo kasy na nagrody, bo wydaliśmy za dużo na oprawę turnieju. Słabe to było.

Jak część wie, 3 lata mieszkałem w Cardiff. Udało mi się podpatrzeć zupełnie inną kulturę grania. Tam w ogóle nie ma turniejów, żeby się płaciło na miejscu. Wszyscy płacą PayPalem wcześniej. Dzięki temu wiadomo, że się pojawią. A jakby mieli się wysypać, to załatwią kogoś na swoje miejsce, żeby kasa nie przepadła. Tam ten system świetnie działa. Dzięki temu, organizatorzy mają kasę na opłacenie miejscówki, zamówienie tony nagród (w UK generalnie na bogato jest na turniejach), cateringu i przygotowanie prezentów (kostki, mierniki LoSa, itp.).

Dzień wcześniej są rozstawione stoły, rozlosowane paringi, w sobotę ludzie przyjeżdżają i grają. Nikt nie goni rozmieniać forsy nigdzie, nikt nie musi biegać za graczami, żeby się zapisali.

Zdecydowanie polecam taką opcję, byłby to krok naprzód dla kultury turniejowej.

Argument na temat nastolatków : w dobie bycia online 24/7, na pewno znajdzie się ktoś, kto pchnie przelew.

To tyle. Jebłem posta.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Jasif +1 ;)

U nas przedpłaty się sprawdziły, na 17 osób wpłaciło je 13. Napewno będę jako organizator dalej je stosował, bo bardzo mi przypadły do gustu :)
Zdecydowanie polecam taką opcję, byłby to krok naprzód dla kultury turniejowej.
=D>
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Mowimy tutaj o dwóch rodzajach turniejów, większych i mniejszych lokalach. Przy większej ilości graczy faktycznie może sie to sprawdzić, nie wierze natomiast, że jeśli komuś cos wypadnie to i tak pojedzie bo dokonal przedplaty. A skombinować kogoś na swoje miejsce tez nie jest wcale latwo. Na szczęście, wola organizatora jest swieta, wiec nie widzę potrzeby tworzenia sztywnych ram.

Dla przedplat tez trzeba będzie wyznaczyć jakiś sensowny termin, moze byc tak ze listy będą dlugo swiecily pustkami bo ludzie nie będą pewni czy moga wpaść, puste listy demotywują innych wahających sie graczy.

@qc
pewnie poszukasz, nie wiem czy znajdziesz, mowimy tutaj o calym wolnym dniu przecież, a ten jest trochę wiecej warty niż 10 pln :P
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2013, o 14:08 przez Marks, łącznie zmieniany 3 razy.
Puszka Pandory, o immersji w grach
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Marks pisze:Mowimy tutaj o dwóch rodzajach turniejów, większych i mniejszych lokalach. Przy większej ilości graczy faktycznie może sie to sprawdzić, nie wierze natomiast, że jeśli komuś cos wypadnie to i tak pojedzie bo dokonal przedplaty. A skombinować kogoś na swoje miejsce tez nie jest wcale latwo. Na szczęście, wola organizatora jest swieta, wiec nie widzę potrzeby tworzenia sztywnych ram.

Wiesz - jak masz dychę stracić to poszukasz kogoś ; )

Andrzej
Pan Spamu

No właśnie o to chodzi Marks, że jak Ci coś wypadnie, to nie wystawisz organizatora do wiatru i nie będzie w plecy z kasą. Może i nie znajdzie nikogo na zastępstwo, ale przynajmniej spróbuje :)

A co do terminu to żaden problem, to przecież kwestia zapisu w regulaminie :)

@ Jasif

=D>

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Yo, po terminie zebrania rozpisek chciałem opublikować nasze.
Zbieram je po to, aby sprawdzić czy nowe lizaki są ograniczone draftem i żeby je na spokojnie posprawdzać w domu, wiadomo jakie to ważne przed takim turniejem.
Zrobimy przedpłatę do dnia 11.09. br. do godziny 24:00 za 1 pkt od gracza czyli 3 dla drużyny.
Od jutra zaczynam ostro dzwonić po ludziach, żeby ogarniać teamy.
nr konta na przedpłatę :
Marek Kiełbasa
Dmowskiego 6/386 43-100 Tychy
10 1020 2528 0000 0102 0185 3209
15 zł od osoby, w tytule proszę wpisać CHDF i nazwę teamu.

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

BEDE! Gdzie numer konta do przelewow walutowych?
Battle na trzezwo bylby nudny...

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Przelej im Bitcoina ;)

Solo - zdecyduj się gdzie to w końcu jest:
Miejsce:
- Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Chrzanowie, ul. Broniewskiego 4
- Hala widowiskowo-sportowa Miejskiego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Chrzanowie, ul. Kusocińskiego 2
- Miejska Biblioteka Publiczna w Chrzanowie, ul. Broniewskiego 10 C
Obrazek

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

dowiem się na dniach bo taki jest adres podany :D widocznie każdą bitwę w innym miejscu rozegramy :D

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Solo - zdecyduj się gdzie to w końcu jest
podjąłem decyzję gramy:
Hala widowiskowo-sportowa MOKSiR ul. Kusocińskiego 2 32-500 Chrzanów

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

skoro już wiemy gdzie gramy to nawet udało mi się jakiegoś ojca/wujka/brata/znajomego do przelewu znaleźć.

zgłoszenie z rozpiskami poszło.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Na prośbę wielu graczy przesunąłem termin zgłaszania rozpisek do Czwartku godzina 16:00
pozdrawiam

ODPOWIEDZ