Ukraina...co dalej?

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Re: Ukraina...co dalej?

Post autor: Sławol »

Nie wiem, na ile w tym prawdy, ale takie coś znalazłem w komentarzach:
Wczoraj miałam okazje wpociagu z Ukraincem..i zapytałam jak on to widzi...stwierdził ze to garstka duraków na Majdanie ...ze to oni rozrabiają a nie Janukowycz.Po drugie mówił ze maja płacone za rozroby w Kijowie tzw Lejtenant ma 2 tys $ dziennie a zwykli po 100 $ dniówki...a pytam kto im płaci odpowiadał ON no kto ONI mówił wymijająco...i wspomniał o rewolucji w Egipcie, Libii a w Syrii nie udało się...i całe szczęście Putin nie pozwolił...tak powiedział.Wiec większość Ukraincow nie chce Majdanu ...TVP kłamie jak zwykle
http://fakty.interia.pl/raport-zamieszk ... Id,1109095
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Lechu pisze:misha, na tym forum powstał temat "Kijowska coś tam LARPA" i bez większych oporów obśmiewanie protestujących egzystuje dalej. Ciężko jakoś o normalną dyskusję w takim gremium :)
Jak by nie patrzec sa to ludzie choc popierajacy UPA wiec ciezko i o popieranie ich i o krytyke...
Pieta pisze:
Jacobs pisze:żeby pomóc Ukrainie odzyskać prawdziwą demokrację. Mają tam bardzo podobną sytuację, co my jeszcze jakieś 30 lat temu :X
No chyba nie bardzo. My 30 lat temu nie mieliśmy wolnych wyborów. Oni wybrali władzę dzięki demokracji, a teraz to niszczą. Przecież za rok mają kolejne wybory. Nie mogą poczekać? Może Unia by im wtedy dała lepsze warunki na przystąpienie, ale teraz to już po ptokach raczej.
Wiesz.. hamerykanom nie wyszlo w syrii to teraz na ukrainie sie przezucili.... protestujacy maja kase od hamerykanow.. ostatnio na internetach wyciekla rozmowa ambasadora na ukraninie z jakas babko o tym ze daja kase protestujacym i ze pieprza unie europejska.. i od tej pory ameryka dostala od uni 90 dni na zniesienie wiz miendzy innymi dla polski poniewaz w innym wypadku amerykanie musieli by do europy z wisami jezdzic.. szkoda ze tak malo o takich rzecza pisza/mowia w polskich mediach.
Na tej samej zasadzie w polsce moga byc zamieszki chcace wywalic Tuska z rzadu poniewaz wiekszosc kraju go nie chce...
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Na TVN 24 mówią o 2 grupach szturmowych spychających protestujących z Majdanu. Jak się dobrze sprawią to 2/3 dni i po zamieszkach.
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

TVN kłamie.

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Moim zdaniem dopóki nie zastrzelą bądź postrzelą Kliczko nic się nie zmieni, potem zobaczycie jak szybko pójdzie.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Chciałem podobny temat założyć... ale jak już jest....
Dla mnie sytuacja jest kuriozalna, bo szczerze mówiąc nie wiem kto i jak kłamie.
Mówi się ,że obrońcy na majdanie to zwykli ludzie walczący o lepszą Ukrainę, lub że to "najemnicy", nad tym niby pieczę czuwa opozycja, a siły rządowe walczą z nimi wszystkimi....
Mamy niby państwo europejskie, stolicę, a w jego środku umierają ludzie jak w Syrii (prawie).
NO to tylko patrzeć i czekać na 11 listopada (dobrze że nie ma go wcześniej). Straty w Warszawie po takich rozruchach to pewnie setki tysięcy złotych... tamci to juz pewnie miliony utopili w przyszłej odbudowie, o życiu ludzkim nie wspomnę...
Wstępnie wychodzi, że rozpoczęło się od opozycji i jej haseł. Wszystko wszystkim, ja też nie zgadzam się z postulatami Tuska, Kaczki i pewnie większości rządzących uprawiających typową demagogię lub wprost kłamiących, ale nawet jakbyśmy wyszli na ulicę to rozumiem że zamieszki i walki mogą spowodować tacy buntownicy z wyboru, którzy nie ważne o co walczą by walczyć i komuś dać po gębie, i nakraść telewizorów z supermarketu... Tak było pamiętacie nawet we Francji pod Paryżem i Londynie?

Niech ktos zaraz powie precz z Tuskiem, jakiś wiec, a Kaczka podchwyci i będzie mianował siebie obrońcom narodu...chu z tym że pare osób zginie, miliony ludzie stracą, ważne że ja i tylko JA mam władze i mówię prawdę...
A wszystko (tak patrząc z punktu widzenia samorządowca) to kwestia komu i ile się płaci...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

BOGINS pisze:tamci to juz pewnie miliony utopili w przyszłej odbudowie, o życiu ludzkim nie wspomnę...
Ja bym powiedział raczej, że straty w całym kraju idą w dziesiątki, a dojdą może nawet do setek milionów złotych. Przecież ta rozróba trwa nie tylko w kijowie. W całym kraju są niszczone budynki rządowe, wybuchają pożary, do tego zapewne element przestępczy zwiększa swą działalność. Nie mówię nawet, ile strat spowoduje samo zaangażowanie tych wszystkich ludzi po obu stronach, ilość straconych roboczogodzin, zamknięte zakłady pracy w stolicy i w całym kraju itd itp.

W Polsce na pewno nic się takiego nie wydarzy, no bez jaj. U nas sytuacja jest o wiele lepsza, a niezadowolenie społeczne mniejsze.

A wszystkim inteligentom mówiącym o przyłączeniu Ukrainy do Polski - mam nadzieję, że żartujecie. Bo nie wierzę, żeby wśród battlowców byli ludzie tak niesprawni umysłowo oraz niemający pojęcia o świecie poza ich domem. Nie będzie żadnych zmian granic, jedyne co, to BYĆ MOŻE Ukraina rozpadnie się na 2 części. Ale nawet to jest dość wątpliwe.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Wiesz Andrzeju, ja wiem że na Necie popularne jest hejterstwo i wielu z nas ma inne poglądy na pewne sprawy, ale np jak mamy owe obchody 11 listopada które od jakiegoś czasu zamieniają się w większą lub mniejszą burdę to ja się pytam jeśli tam i tu żyli jakoś ludzie, to kto wyszedł na ulicę?

W skrócie powtórzę to kwestia tylko i wyłącznie kto chce rządzić i komu dać, a czy to będzie opozycja czy obecnie rządzący na Ukrainie, Polsce USa, ma to mniejsze znaczenia.

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

Marcins pisze:jestem za tym aby zmobilizować Polskie wojsko i w obliczu wojny domowej na Ukrainie wykorzystać okazję i zająć dawne ziemie Polskie. Tak czy inaczej zostaniemy na tej sytuacji jako Polska i Europa wyruchani przez Rosję, jeszcze nie wiem jak ale na pewno.
jesteś niezbyt mądry , byłeś w wojsku?? jeśli tak to jesteś jeszcze bardziej niemądry, mam nadzieję że jeśli nie daj boże dojdzie u nas do wojny do będziesz jedyną ofiarą.

Bardzo proszę bez obelg. Nie ma sensu robić ostrych personalnych wjazdów. Nawet tych sensownych. H.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, o 18:49 przez Heretic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Andrzej pisze:
BOGINS pisze:tamci to juz pewnie miliony utopili w przyszłej odbudowie, o życiu ludzkim nie wspomnę...
Ja bym powiedział raczej, że straty w całym kraju idą w dziesiątki, a dojdą może nawet do setek milionów złotych. Przecież ta rozróba trwa nie tylko w kijowie. W całym kraju są niszczone budynki rządowe, wybuchają pożary, do tego zapewne element przestępczy zwiększa swą działalność.
nie w całym a kilku miastach i to głównie w zachodniej Ukrainie w Charkowie czy Dnep. to była może demonstracja na 100 osób a miasta maja po milion, może najpierw sprawdź informacje nim napiszesz głupotę

co do całego zajścia to zaczęło się normalna demonstracją przecie Janukowiczowi a inicjatywę przejęli banderowcy stanowiący z 10% całości opozycji a obecnie bandyci są teraz po obu stronach a cierpią na tym jak zwykle niewinni, do tego dochodzą zwykłe akty wandalizmu jak w każdej tego typu sytuacji, sytuacja trudna i patowa nie wiem nawet czy ustąpienie Janukowicza coś da bo wtedy opozycja może sobie skoczyć do gardeł ..

Koski
Pseudoklimaciarz

Post autor: Koski »

Sprawa trudna, jak chyba każda w nowoczesnym świecie, gdzie media różnych stron podają różne wersje wydarzeń. Ja osobiście nie wiem co spowodowało bezpośrednio (podkreślam bezpośrednio) eskalację tego, co jeszcze zdaje się dwa miesiące temu było obozowiskiem ludzi pragnących wywrzeć presję na władzach swojego kraju. Wiem natomiast w co to zjawisko wyewoluowało.
W obecnej chwili w Kijowie panuje chaos i przemoc totalna. Można mówić, że to wszystko w imię ciągu do Europy, jednak jak zwykle na wierzch tak na prawdę wychodzą animozje długo skrywane. Przecież zamieszki toczą się w Kijowie i zachodniej części Ukrainy. Wczoraj wieczorem media w Polsce podały informację, że do Kijowa zmierza rządowa Brygada Pancerna z Dnietropietrowska. Każdy kto zna geografię Ukrainy wie gdzie to miasto leży. Dodając do tego, kto zwyciężył w tamtym rejonie w wyborach oraz to, że padły pierwsze ofiary w ludności cywilnej stoimy u progu wojny domowej za naszą granicą. To nie będzie Syria, gdzie z obojętnością popatrzymy na atakowane rakietami miasto.
Ukraina to kraj głęboko podzielony wewnętrznie. Spytać ludzi na ulicy kto ma rację? Jeden powie Kliczko (zachód Ukrainy), a inny Janukowycz (wschód). I niestety obaj będą mieli po części rację. Przejęcie władzy przez Janukowycza spowodowało znaczne ulgi ze strony Rosji. Kto by nie chciał mieć tańszego gazu, w sytuacji gdzie był on najdroższy w Polsce i na Ukrainie. Juszczenko i ekipa "demokratów" miała swoją szansę, ale niestety ją zmarnowali i przegrali w cieniu afer różnego rodzaju. A co może Ukraińcom zaproponować Europa? Członkostwo w przyszłości o ile do tego czasu coś się Unii nie stanie- nie oszukujmy się media na Ukrainie relacjonowały przebieg kryzysu w UE.
Podsumowując: nie jestem w stanie osądzić kto ma rację, bo żaden Polak nie powinien tego robić. Nie znam też rozwiązania tego problemu. Ale jak wszędzie należy unikać jaskrawych osądów, gdyż jak zwykle nic nie jest czarno-białe i nic nie dzieje się bez przyczyny. Jedno w tej sprawie jest dla mnie jasne: śmieszny i za prawdę wołający o powrót do szkoły jest głos domorosłego Wyhowskiego nawołującego do drugiego Hadziacza tym razem z szabelką w dłoni i kozakiem pod butem. Ot, taki mój nic nie znaczący głos w sprawie.
Pozdrawiam,
Koski

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Jeszcze dodam tylko odnośnie opozycji, czy też "przywódców" tego majdanu...zwał jak zwał.
Jeśli walczą o dobro Ukrainy, niby legalnie wybranej władzy, to szczerze mówiąc czasem zastanawiam się co im w głowie siedzi żeby doprowadzić w sumie centrum stolicy swojego kraju do jakiegoś rodzaju ruiny.
Ja naprawdę rozumiem, że to może zrobić gagnster, taki koleś pokroju Jokera, Bane z Batmana, ale normalny polityk? Ok jeśli porwali mu córkę, do głowy przystawili pistolet... to człowiek na wiele rzeczy sie zgodzi... chociaż znamy historii którzy i tak się nie godzą...

Koski
Pseudoklimaciarz

Tutaj akurat działa to co zwykle- sprzeciw wobec władzy troszkę popuszcza pasa dyscyplinie i posłuszeństwu wobec prawa. Sfrustrowani ludzie zdemolowali rządowe budynki- to jakiś ekwiwalent tego co stałoby się z samymi rządzącymi w rękach tłuszczy. W Polsce też masz legalnie wybraną władzę, a co się dzieje jak demagog stanie na mównicy odwołując się do ideałów wolnośc i siły drzemiącej w narodzie na przykład przy okazji święta państwowego?
I to jest właśnie zagrożenie z "rewolucji ukraińskiej" dla Polski- założę się, że zaraz jak nie ta, to inna opcja polityczna będzie chciała zbić na tym kapitał polityczno-społeczny, oby tylko ten kapitał nie zbił jej i przy okazji innych elementów naszego nie tylko politycznego krajobrazu.

Andrzej
Pan Spamu

O *** widzę że tam już bez żartów jest. W biały dzień nawalają się z kałachów :shock:

A co do strat, napisałem że straty MOGĄ sięgnąć takich rozmiarów. Na razie wzrost agresji jest stały lub nawet geometryczny i nie wiadomo ile to jeszcze potrwa. Niedługo ktoś na pewno zrobi analizę strat gospodarczych, i na pewno nie będzie to tylko kilka milionów pln. Do tego dojdą trudne do oszacowania straty, jak wystraszenie inwestorów, odpływ kapitału zagranicznego, straty na giełdzie itp.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Wiesz.. hamerykanom nie wyszlo w syrii to teraz na ukrainie sie przezucili.... protestujacy maja kase od hamerykanow..
Teorii spiskowych ciąg dalszy, źli amerykanie dają hajs protestującym. Jeszcze lepszy żart niż ten z przejmowaniem Ukraińskich ziem :mrgreen: A pytanie o zdanie randomowego Ukraińca to żadne odzwierciedlenie sprawy. To tak jakbyś zapytał zatwardziałego wyborce PISu i PO. Usłyszałbyś 2 całkiem różne historie.

To co sie tam dzieje to już regularna wojna. Jest coś poważnie nie tak, jeśli snajperzy strzelają do ludności cywilnej #-o
Nie wiem kto to zaczął, ale od małych zamieszek między protestującymi, a milicją która stara sie ich rozpędzić, doszło do strzelania z kałachów.

A i jeszcze takie moje przemyślenie, co do demokratycznie wybranej władzy. Już dawno jeśli chodzi o Ukraine były wątpliwości co do zgodności wyborów z faktyczną demokracją, także nie stawiałbym sprawy jak jednostronnie na zasadzie ,,wybrali sobie takich, to czemu narzekają". Szczególnie, że wszyscy wiemy jak politycy zmieniają zdanie po wyborach :lol2:
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Koski
Pseudoklimaciarz

Fakt, tekst z pytaniem nei do końca oddał to co chciałem przekazać :-) . Chodzi mi o to raczej, że tam obie strony mają swoje oddane do bólu grono zwolenników, którymi się posługują, a konflikty między nimi są krwawe. Za to twój przykład z wyborcami PiS i PO właśnie idealny- kto ma rację, nie wiemy aż nie wyłączymy TVN-u i telewizji Trwam i nie pomyślimy sami.
Nie napisałem nigdzie wprost tekstu "wybrali takich to niech teraz cierpią". Po prostu wierzę, że spora część spraw nazywana spiskiem i przekrętem może takim w istocie nie być i władza na Ukrainie mogła (acz nie musiała) być wybrana demokratycznie (wierzę też w św. Mikołaja i Wróżkę-Zębuszkę) :-) .

Andrzej
Pan Spamu

Tak jeszcze co do strat, to znalazłem bardzo fajne zdjęcie:

Majdan przed i po:

Obrazek

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Ukraińskie MSW planuje odbić 67 milicjantów przetrzymywanych przez protestujących w którymś z Hoteli na Majdanie. Wyrażono zgodę na użycie broni z ostrą amunicją podczas akcji.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Zablokowany