Lublin, 24.05.2014 - 2400EURO Chcesz (w) Maske 2

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Re: Lublin, 24.05.2014 - 2400EURO Chcesz (w) Maske 2

Post autor: Matis »

Toczu, pożyczył byś mi tą Bretońską czarodziejkę na koniu?
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Dopuście brak kilku modeli nowemu graczowi [-o<
Dacie 0 za hobby to wysokiego miejsca nie ugram, a przynajmniej sobie na turnieju zagram.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Stanie, ja rozumiem, że chcesz sobie zagrać, jak my wszyscy. Jednak jak znowu będę musiał z tobą grać (a bardzo bym chciał rewanżu) i na stole będą biegały same podstawki to z całym szacunkiem ale chędożę taką grę.

Zamiast lecieć w moc rozpiski, wystaw co masz i ciesz się z gry ;)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Figsy kupiłem, ale sklep czeka na dostawę i pewnie ich do turnieju nie dostanę. Na razie nie mam nawet figsów na tyle punktów.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

hehe, sam czekam na paczkę z gnoma i nie wiem czy się doczekam :D
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Nie przesadzajmy i nie banujmy ludzi którym brakuje kilku figurek bo paczka nie przyszła czy malarz się nie wyrobił. Zwłaszcza, że 2 osoby będą grać nowymi WE.
IMO 0 z hobbistyki i niech grają.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Parę modeli w klocu, może być nawet z innej armii jak dla mnie. No ale podstawki/karteczki zamiast np: Demigryfów to już przegięcie. Jest coś takiego jak psychologia pola bitwy. Jak widzę na stole np: smoka, to wiem, że to duże zagrożenie. Jeżeli nie ma modelu smoka, tylko jest karteczka, lub podstawka, to tego zagrożenia już nie czuć i gra się mniej ostrożnie. (mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :P)

Podręcznik do WE wyszedł dwa tygodnie temu, więc zastępcze modele są zrozumiałe ;)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 19:02 przez Matis, łącznie zmieniany 1 raz.

turek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: turek »

poza tym, nowy podręcznik WE zobowiązuje każdego gracz do KATEGORYCZNEGO posiadania podręcznika armii w czasie turnieju!
Po co ?? Sam mam podrecznik, a na turnieju nigdy z niego nie korzystałem. Poza tym jak wyszły nowe HE to całą armię miałem proxowaną i nikt nie płakał, a to bylo na 4CT.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Po to, że przeciwnik nie ma obowiązku znać na wylot zasad innych armii, a ab może być mylący oraz nie zawierać objaśnień tych zasad.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

turek

A co według ciebie jest mylące w AB do WE ??

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Źle się wyraziłem
W AB często jest tak, że jakaś zasada jest w opisie jednostki a nie jest wytłumaczona.
Nikomu włos z głowy nie spadnie jak zabierze swój book.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

turek

Wszystkie zasady są wytłumaczone, jeśli nie przy wyborze jednostki, to na początku robienia rozpiski (np. zasada forest stalker ). A wolałbym na miejscu Czopka i Karola wydac te 130zl na figurki niz na podrecznik :D

Awatar użytkownika
DrzewkoMen Karol
Wałkarz

Post autor: DrzewkoMen Karol »

Dobrze gada :D Może ktoś określić jak jest z tym bookiem bo nie wiem czy figsy szykować :D

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

kotson pisze:Po to, że przeciwnik nie ma obowiązku znać na wylot zasad innych armii
Teoretycznie ma obowiązek, bo to też są zasady Warhammera.

Moim zdaniem w przypadku WE nie powinno być wymogu posiadania wszystkich figurek/ booka. Nie można wymagać żeby każdy zamawiał booka pierwszego dnia.

O dopuszczeniu ewentualnych proxów decyduje Kondek jako organizator i to do niego należny ostateczny głos.

P.S.
Kotsonie będziesz na turnieju?
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Mimo szczerych chęci i zakupu figurek nie będę miał demigryfów na ten turniej, jeśli nie dopuścicie mi podstawek (wymiarowych) to po prostu nie będę mógł zagrać.
Każdy kiedyś zaczynał i na pewno nie miał na start wszystkich modeli z rozpiski, dlatego liczę na wyrozumiałość. Tym bardziej że 0 z hobby przy max 12-16pkt to na starcie sporo do tyłu w klasyfikacji.

Awatar użytkownika
Khelthrai
Chuck Norris

Post autor: Khelthrai »

Zgłoszenia:
Zgłoszenie gracza w formie: imię, nazwisko, (ew. nick jeśli nie chcecie podawać danych), należy wysłać na ardes email do 20.05.2014
ostatnia.faktoria@gmail.com
Hobbystyka:
- 0-4 za malowanie (figurka musi być w 100% schludnie pomalowana, w przynajmniej 3 kolory żeby była uznana za pomalowaną) 0-4 To już Jacek decyduje.
- 0-1 za podstawki jeżeli 100% podstawek ma coś oprócz farby i figurki na sobie.
- 0-1 za traye 2+ modeli
- 0-1 za akcesoria. 1pkt za posiadanie wszystkich powyższych rzeczy(AB, kostki, templaty, miarka), brak ktorejś z wynienionych 0pkt.
Nagrody:

bedzie posilek, z resteuracji "Szkatuła" z Lublina, catering. Menu ustalę z Właścicielem w środę.
Z Gelem pogadam to może jeszcze jakieś nagrody będą od UM Świdnik;)

Stan pisze:Dopuście brak kilku modeli nowemu graczowi [-o<
Dacie 0 za hobby to wysokiego miejsca nie ugram, a przynajmniej sobie na turnieju zagram.
czyli 7 kurczaków
steam tank
to pewnie jakas połowa armii, mhm, ciekawe jest to co mówisz...
nic mnie nie wqurwia tak jak kartoniki na stole
Matis pisze:Parę modeli w klocu, może być nawet z innej armii jak dla mnie. No ale podstawki/karteczki zamiast np: Demigryfów to już przegięcie. Jest coś takiego jak psychologia pola bitwy. Jak widzę na stole np: smoka, to wiem, że to duże zagrożenie. Jeżeli nie ma modelu smoka, tylko jest karteczka, lub podstawka, to tego zagrożenia już nie czuć i gra się mniej ostrożnie. (mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :P)

Podręcznik do WE wyszedł dwa tygodnie temu, więc zastępcze modele są zrozumiałe ;)
+1
kotson pisze:Po to, że przeciwnik nie ma obowiązku znać na wylot zasad innych armii, a ab może być mylący oraz nie zawierać objaśnień tych zasad.
ja myśle ze Chłopcy od WE jakos sobie z tym poradzą
albo
robimy zrzute dla Karolka na nowego booka :wink:
kotson pisze:Źle się wyraziłem
W AB często jest tak, że jakaś zasada jest w opisie jednostki a nie jest wytłumaczona.
Nikomu włos z głowy nie spadnie jak zabierze swój book.
mam Cie dopisać???

sorry za opóznienia, siła wyższa :roll:
mam 3 miejsca z lbn, kto 1 ten lepszy via PM

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Dopiszcie i mnie.
@Kotson
Gracze grający od lat często nie mają podręczników o erratach czy rulbuku nie wspomnę, a ty wymagasz nowych figsów tydzień po wejściu buka.
Z WE imo na początku dajcie chłopakom na luz ale nie powinno to dotyczyć starych armii czy graczy z wieloletnim stażem, bo granie na podstawki czy śmiecio armie to średnia przyjemność. O posiadaniu podręcznika to szkoda gadać i tłumaczenie "bo tak jest no mówię ci, gram tą armią x lat" do mnie nie przemawia.
BTW bardziej interesuje mnie kwestia rozstawienia terenów. Jeżeli gramy euro to grajmy mapki euro. To jakiś problem jest? Na ostatnim turnieju rozstawienie terenów to jakaś porażka była. Ostatnią bitwę na piechotne haje grałem mając dwa domki w diploju (pominę kwestię, że główny oddział do walki miałem kawę, że udało mi się wybrać stronę). Pozostawię to bez komentarza. Bo w mojej opinii nie jest to czepianie się szczegółów. Powodzenia życzę w grze np bretą na takim stole.
I jeszcze sprawa ktoś będzie ogarniał stalowanie? Ostatnio z wyjątkiem bitwy z Dudim nie dograłem żadnej, a raz zagrałem 3 tury #-o znowu na haje. Jakimś problemem jest pilnowanie aby gracz miał np 10-15min na turę?

Awatar użytkownika
Khelthrai
Chuck Norris

Post autor: Khelthrai »

jesli chodzi o czas bitew bedzie to surowo przestrzegane!
mam mieć wyniki 5min przed upływem czasu na bitwę, jakiekolwiek kręcenie, tłumaczenie, przeciąganie skończy sie karniakami
DYSCYPLINA!
mapki euro, spróbuję to ogarnąć 8)
edit:
koniec miejsc
turek karabin kamil sz.

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Proszę o dopisanie .

Awatar użytkownika
Matis