Edit: to czy to jest skala 1:48 czy 1:56 jest sprawą drugorzędną . Byleś miał całą armie w jednej skali - zresztą w podręczniku Bolta jest napisane że dopuszcza modele w innych skalach

Osttruppen squadGrolshek pisze:Pierwsze słyszę...PiotrB pisze:Nie wiemspytam Seviego to Ci napiszę - on ich nazywa najemnikami ze wschodu i coś tam co turę za nich rzuca -
Zaklinacz Kostek pisze:Czy trzeba grać dedykowanymi modelami Warlorda czy jest dowolność w wyborze miniatur producenta np. piechota Artizana, a sprzęt Rubicon Models (nota bene: http://www.rubiconmodels.com/products.php)?
Jak wygląda kwestia składania historycznych oddziałów? Bo myślałem nad Irish Guard Joe Vandeleura albo nad 51st Highland Division (słynni "Ladies from Hell" z czasów Wielkiej Wojny).
Czyli lepiej będzie wziąć Irish Guard czy 51st Highland Division niż spadochroniarzy. Ale mam ogólny sentyment do brytyjskiej armii, więc czy to będzie Frost wespół z Urquhartem czy Vandeleur z Horrocksem to już kwestia drugorzędna.Można składać wyłącznie historyczne rozpiski z konkretnych teatrów działań - jak już pisał Piotr, polecam Easy Army - ja od tego zaczynałem
1) Za każdy oddział, który posiadasz masz 1 kostkę (specjalne kostki z rozkazami). Każdy gracz w swoim kolorze ma te kostki. Wrzucacie je do wora i losujecie z worka kośc czyja jest teraz tura. I gracz którego kostka została wyciągnięta wybiera JEDEN ODDZIAŁ, wykonuje nim coś (strzelanie, przyczajenie, bieg itd) i obok tego oddziału stawia kość rozkazu z nazwą rozkazu jaki ten oddział wykonał. Losujecie kolejną kość itd... to tak mocno w skrócie.Asassello pisze: 1) Czy mógłby ktoś w 3-4 zdaniach opisać jak wygląda rozgrywka z technicznego punktu widzenia.
2) Ile czasu zajmuje jedna gra?
3) Ile potrzeba figurek dla "standardowej" rozpy?
4) Jak wygląda balans pomiędzy stronami/rozpiskami?
raz że nie czekasz a dwa nie zaczniesz z połową armii bo przeciwnikowi siadło strzelanie i magia- masz wpływ na ilość swoich kostek - dlatego tanie pkt oddziały są w cenie bo jedna aktywacja = jedna kostka w puli.Smh pisze:2) Zależy od pkt... 1-2h? Natomiast poprzez system losowanych kości nie czekasz wieki na to, aż przeciwnik skończy swoją całą turę.
I to jest właśnie najlepsze - jest moim zdaniem idealny - ja gram Polakami z 39 a toczę wyrównane boje z faszystami z SS! Mój Łoś z powodzeniem robi kuku niemieckim pojazdom - oczywiście nie są to bitwy historyczne ale u nas szkopów dużo - więc trza ich lać. Polscy Ułani to jest to ! Miażdżą systemAsassello pisze:Jak wygląda balans pomiędzy stronami/rozpiskami?
28mm Italka robi dla Warlorda i część sprzedaje pod własną marką. Czyli Cromka Itallieri = Cromka Warlorda.LoudLord pisze:Co do Italeri, to znam masę ich modeli, głównie lotniczych; są bardzo nierówne - od fajnych po żenujące...dlatego pytam o ich wypusty w skali 28mm konkretnie![]()