Do ilu pkt warto składać armię? Na ile pkt max sie gra?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Obrazek
:x

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

pingus pisze:...Jedyne co czyni O&G mniej schematowymi to to, że mają dużo więcej oddziałów od niektórych armii. A utarte schematy są tylko w armiach z dawno nie publikowanym bookiem, ale to chyba nie wina graczy, że mają stary army list? ;)
Nieprawda. WE, Dwarfy, czy Imperium mają całkiem nowe armybooki, a rozpiski są o wiele bardziej schematyczne niż u O&G. W orkach nie ma po prostu wyborów w stylu "no brainer", no może poza chukkami, ale te z kolei zżerają bardzo ważny slot special.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

b_sk pisze:
pingus pisze:...Jedyne co czyni O&G mniej schematowymi to to, że mają dużo więcej oddziałów od niektórych armii. A utarte schematy są tylko w armiach z dawno nie publikowanym bookiem, ale to chyba nie wina graczy, że mają stary army list? ;)
Nieprawda. WE, Dwarfy, czy Imperium mają całkiem nowe armybooki, a rozpiski są o wiele bardziej schematyczne niż u O&G. W orkach nie ma po prostu wyborów w stylu "no brainer", no może poza chukkami, ale te z kolei zżerają bardzo ważny slot special.
Proszę Cię, która z jednostek WE na stole się wogóle nie pojawia? Eternale, rzadko widać Treekiny i Glade Riderów, ale naprawdę można je spotkać. Lordowie wszyscy grywalni, przed 7 ed w herosach naprawdę był spory misz masz nawet jeśli idzie o rozpiski z wyższych stołów, że driady, łuczników, wildów, tancerzy i treemana wszyscy biorą? Scrolle też prawie wszyscy biorą i to w każdej armii. :) Dwarfy mają kowadło, to faktycznie bierze większość osób, a poza tym pojawia się też wszystko. Z imperium nowym mało grałem, z tego co słyszałem jest schematogenne, ale bez przesady na forum rozpisek masz różne opcje złożenia tego. W O&G jest multum oddziałów i to wszystko jest tanie przez co jak wrzucisz to to i to to zostaje Ci i tak mnóstwo. W O&G zazwyczaj pojawia się chariot(y), chukki, giguś (acz nie zawsze), kilka razy nocniki + fanole, black orkowi bohaterowie albo magowie, jacyś squig hopperzy - to też jest pewien schemat tylko ten schemat jest tani w pktach, a drogi w złotówkach, przez co, żeby mieć pełną dowolność musisz dozbierać do tych 4-5k a nie jak np w we do 2,5-3k.
Obrazek
Obrazek

Nehan
Masakrator

Dwarfy mają kowadło, to faktycznie bierze większość osób, a poza tym pojawia się też wszystko.
nie widziałem jakoś flame throwera ani ironbreakerów, kusznicy i rangerzy też są dosyć rzadkim widokiem :P

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Nehan pisze: nie widziałem jakoś flame throwera
Widziałem! ;)
kusznicy
Są, są nawet często.
i rangerzy
Gogol miał na Wielkim Draconie? :roll:

Ironbreakerów widziałem przed rewizją kodeksu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Dastor pisze:Ale Ty pieprzysz... Grałeś bretonnią?Ja na miejscu każdego bretończyka czułbym się wkurzony. A Gra ong z 4 magami 8 balistami 2 gigantami nie jest dla upośledzonych?

uderz w stol, a nozyce sie odezwa..

Wszyscy grajacy taka bretonia jak przedstawilem moga oficjalnie sie wkurzyc i w ramach protestu nie pojawiac na turniejach, w ktorych uczestnicze (;

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

A co do WE i ich różnorodności to zawsze mi się przypomina zacięty bój o slot rare pomiędzy Treemanem, Waywatcherami, a orłem. (tego ostatniego to zresztą nigdy w życiu na stole nie widziałem) do tego te speciale: Treekiny i ptaki, które weźmie ktoś raz na ruski rok i War Dancerzy i Wildzi, których ma każdy, może różnorodne core'y? Wszak na co drugim stole można zauważyć Scoutów i Glade Ridersów. W WE to są nawet "no brainery" wśród magicznych przedmiotów bo jeszcze w życiu nie widziałem armii WE bez HODy.

Nehan
Masakrator

Ironbreakerów widziałem przed rewizją kodeksu.
przed rewizją kodeksu to dla odmiany ciężko było znaleźć kowadło, minerów i hammererów :wink:
Widziałem!
terefere :wink:

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

b_sk pisze:(tego ostatniego to zresztą nigdy w życiu na stole nie widziałem)
Ja widziałem wielokrotnie i teraz myślę, że sam niedługo wystawię. :)
do tego te speciale: Treekiny i ptaki, które weźmie ktoś raz na ruski rok
Bless bierze zdaje się zawsze i nie żałuje. :)
i War Dancerzy i Wildzi, których ma każdy
O tym co ma każdy to już pisałem.
może różnorodne core'y? Wszak na co drugim stole można zauważyć Scoutów i Glade Ridersów.
Scouci faktycznie podpadają pod ruski rok, ale glade riderów *zdarza mi się* widzieć/słyszeć że ludzie wystawiają.
bo jeszcze w życiu nie widziałem armii WE bez HODy.
E gadanie, Kielon chyba ani razu na duże pkty nie wziął HODy. :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Cały czas starasz się udowodnić swoje tezy na zasadzie, "a ja widziałem takiego co to kiedyś miał", na tej zasadzie to wszystko można udowodnić bo ja na ten przykład za starej edycji to na 75 orkach i pump wagonach czasami na mastery jeździłem, ale wyciągać z tego taki wniosek, że ludzie nie grali wtedy wcale na goblinach i gigantach to byłoby dość odważne posunięcie. :wink:

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

TruePunk pisze:uderz w stol, a nozyce sie odezwa..
Dziwne, bo Dastor nie gra Bretą, ale za pewnie musisz mieć racje.
A co do WE i ich różnorodności to zawsze mi się przypomina zacięty bój o slot rare pomiędzy Treemanem, Waywatcherami, a orłem
Od wyjścia nowego kodeksu do pyrkonu 06 cały czas grałęm na orle. :P
War Dancerzy i Wildzi, których ma każdy
Ja jakoś nigdy na Wardancerach nie grałem
W WE to są nawet "no brainery" wśród magicznych przedmiotów bo jeszcze w życiu nie widziałem armii WE bez HODy.
Też jakoś nigdy tego nie biorę.
Ostatnio zmieniony 3 sie 2007, o 18:57 przez Kielon, łącznie zmieniany 1 raz.

Nehan
Masakrator

Jesteś niewolnikiem, więc się nie liczysz ;)

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

b_sk pisze:Cały czas starasz się udowodnić swoje tezy na zasadzie, "a ja widziałem takiego co to kiedyś miał", na tej zasadzie to wszystko można udowodnić bo ja na ten przykład za starej edycji to na 75 orkach i pump wagonach czasami na mastery jeździłem, ale wyciągać z tego taki wniosek, że ludzie nie grali wtedy wcale na goblinach i gigantach to byłoby dość odważne posunięcie. :wink:
Zaczynasz robić się perfidny.. ;= manipulujesz moją wypowiedzią. ;)

Przykład Kielona, gracza z czołówki ligi od kilku sezonów, który jeździ po Polsce w swojej aglomeracji gra dużo, na którym wzoruje się młodzież, do Ciebie nie przemawia? No to trudno.

Jakbyś się przyczepił do:
- HE 4x4 (lub wariacja) albo Sea patrol
- DE - black guard i egzekutorów to można chyba tylko na turniejach z CSem zobaczyć
- ChD - bolesny defensywny standard lekko zmieniany

Ale te kodeksy są naprawdę nieświeże.

BTW: Bartku która armia poza O&G nie jest schematyczna, skoro WE są?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Nehan pisze:Jesteś niewolnikiem, więc się nie liczysz ;)
A ty jesteś z Łodzi :lol2: :wink:
Przykład Kielona, gracza z czołówki ligi od kilku sezonów, który jeździ po Polsce w swojej aglomeracji gra dużo, na którym wzoruje się młodzież
Nie przesadzaj. :shock: :wink:

Nehan
Masakrator

na którym wzoruje się młodzież
:lol2: :lol2: :lol2:
A ty jesteś z Łodzi
już niedługo, sługusie :P
ja sobie wypraszam, ja wystawiam bullcentaury! :P

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Kielon pisze: Nie przesadzaj. :shock: :wink:
Chciałem żebyś wytłumaczył czemu nie stosujesz orła i myślałem że Nehan da LOL to ja dam LOLSONa.. ;)

ja sobie wypraszam, ja wystawiam bullcentaury!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

pingus pisze: BTW: Bartku która armia poza O&G nie jest schematyczna, skoro WE są?

nie oklamujmy sie - OnG sa najlepsi, reszta to plewy.

Nehan
Masakrator

pingus pisze: Chciałem żebyś wytłumaczył czemu nie stosujesz orła i myślałem że Nehan da LOL to ja dam LOLSONa.. ;)

ja sobie wypraszam, ja wystawiam bullcentaury!
ech pindżers pindżers
Twoje niecne plany zostały powstrzymane
A powiedz mi, jak wygląda ten lekko zmieniany standard czapkowy? :P

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

TruePunk pisze:to napisz, bo mi sie nie udalo ;]
kazdy gracz O&G jakiego widzialem, ktory zajal DOBRE miejsce na turnieju wyzszej klasy, mial: wyverne, nocniki z fanolami, wolf ridersow, chukki, giganta(y)/divera(y), to jest jakies 1200pkt standardu.. reszta owszem, ulega zmianom
TruePunk pisze: Ze gra taka bretka to gra dla osob uposledzonych a nie strategow - nie moja wina.
dobrze ze nie gram bretką... :badgrin:
co do schematow to tak jak w kazdej armii jest kilka skutecznych wariantow ... ja rozrozniam:
bretka - cyrk
bretka - drwal z obstawa ;)
bretka - semi cyrk
jezeli ty nie widisz miedzy tym roznicy, a jedyna rzecza jaka widzisz jest to ze jest duzo rycerzy.. to masz problem:
pingus pisze: E gadanie, Kielon chyba ani razu na duże pkty nie wziął HODy. :)
i jak to sie dla niego od jakiegos roku regularnie konczy... :wink: ?
pingus pisze: Przykład Kielona, gracza z czołówki ligi od kilku sezonów, który jeździ po Polsce w swojej aglomeracji gra dużo, na którym wzoruje się młodzież,
przeciez Kielon sam jest mlodzieza :P
Nehan pisze: A powiedz mi, jak wygląda ten lekko zmieniany standard czapkowy? :P
zamiast 2 bolcow jest death rocket... :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

pingus pisze:...BTW: Bartku która armia poza O&G nie jest schematyczna, skoro WE są?
Takie jak O&G to ciężko będzie znaleźć. Może DoW, ale tym nikt nie gra.
To co w tych WE na jedno kopyto razi to fakt, że w tej armii naprawdę nie ma jednostek, które są jakoś wybitnie słabe jest możliwość naprawdę różnorodnie złożonych rozpisek co udowadnia chociażby Bless. Nie będę narzekał, że w Undeadach wszyscy grają na offencie ze wsparciem magii, bo tego się inaczej złożyć nie da. A nie zaglądając do pierwszej z brzegu rozpiski WE mogę w ciemno zakładać, że będą tam dwa brokuły, war dancerzy przynajmniej raz, Wild Riderzy z War Bannerem, dwie ósemki driad, dwa oddziały łuczników i BSB na piechotę siedzący w War Dancerach i w przynajmniej 75% trafię, a to jest razem 1500 punktów i nie ważne czy to będzie na turnieju w zabitej dechami wiosce, czy na masterze, nieważne czy na pierwszym, czy na ostatnim stole to i tak to w większości rozpisek się znajdzie.
thurion pisze:kazdy gracz O&G jakiego widzialem, ktory zajal DOBRE miejsce na turnieju wyzszej klasy, mial: wyverne, nocniki z fanolami, wolf ridersow, chukki, giganta(y)/divera(y), to jest jakies 1200pkt standardu.. reszta owszem, ulega zmianom
Ale wiedząc, że na Wiwernie może siedzieć albo Warboss, albo szaman, a w rare'ach jest albo jedno, albo drugie tak naprawdę wychodzi, że w każdej rozpisce są NG z fanolami, Wolf ridersi i Chukki, nie za dużo tego standardu biorąc pod uwagę, że ograniczasz się tylko do tych, którzy zajęli DOBRE miejsce, a są armie, które na pierwszym i ostatnim stole wyglądają bliźniaczo podobnie. :wink:

ODPOWIEDZ