Co jest z tym Limited?
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Szczerze - dużo eksperymentowałem z działem i w wampirach są równie skuteczne opcje co 2 armaty - choćby 3 regony po 7-8 ghuli zarąbiście zamiatają, a 2x Banshee mogą być niezłe do ochrony flanek i blokowania czołgów. Dla mnie naprawdę nie ma różnicy w powerze - raz się sprawdza lepiej jedno, raz drugie. Działka DoW to głównie kontra na altar i czołgi. Z kolei WE nawet dział nie zdążą poczuć za bardzo. A Chaos i tak ma helkę.
Dopuszczanie DoW to decyzja orgów, osobiście wolałbym, żeby wywalali to co ich drażni (np armaty), a resztę dopuszczali - fajnie można sobie czasami pomalować coś nieco innego i z jajem, jak zombie-hobbity do armii VC.
Dopuszczanie DoW to decyzja orgów, osobiście wolałbym, żeby wywalali to co ich drażni (np armaty), a resztę dopuszczali - fajnie można sobie czasami pomalować coś nieco innego i z jajem, jak zombie-hobbity do armii VC.
Do osób, które mają do mnie jakieś osobiste urazy, ze względu na to, że biorę sobie łuki na BSB mam ostatnio modne słowo:
SSSSSSSSSSIJJJJJJJ !!
Wkurza mnie takie gadanie i szczerze mówiąc mam gdzieś te wasze tekściki. Jak jadę na turniej to się pytam organizatora czy dopuszcza takie zestawienie - jak dopuszcza to jego sprawa. Jak nie dopuszcza, też i nic mi do tego. Czy organizatorzy w Warszawie, czy w Lublinie też są be, bo dopuścili. A jakieś insynuacje na temat mojej osoby, iż dopuszczam, bo sam tak gram są niepoważne, głupie, czy wręcz podłe. Jako organizator mogę ustalić dowolne zasady - a łuk konsekwentnie dopuszczam na każdym turnieju jaki robię - zarówno czy gram na nim czy nie.
A kolejne bzdury jakoby nie dopuszczałbym armat DoW w jakiś armiach nie-DoW -> dopuszczam, choćby na Wielkim Draconie.
Moja obecność na LS i uściślenia które popieram nie mają nic wspólnego z tym jaką armią gram, czy kogo lubię, a kogo nie.
Dziękuję za uwagę
P.S. Zróbcie chłopaki zrzutę na 10 GG pomalowanych dla mnie, to nie będę musiał BSB łuku dawać - niestety moja 10ka jeszcze nie jest sklejona i pomalowana. A niepomalowanymi figsami na mastrze czy nawet lokalu nie mam ochoty grać.
SSSSSSSSSSIJJJJJJJ !!
Wkurza mnie takie gadanie i szczerze mówiąc mam gdzieś te wasze tekściki. Jak jadę na turniej to się pytam organizatora czy dopuszcza takie zestawienie - jak dopuszcza to jego sprawa. Jak nie dopuszcza, też i nic mi do tego. Czy organizatorzy w Warszawie, czy w Lublinie też są be, bo dopuścili. A jakieś insynuacje na temat mojej osoby, iż dopuszczam, bo sam tak gram są niepoważne, głupie, czy wręcz podłe. Jako organizator mogę ustalić dowolne zasady - a łuk konsekwentnie dopuszczam na każdym turnieju jaki robię - zarówno czy gram na nim czy nie.
A kolejne bzdury jakoby nie dopuszczałbym armat DoW w jakiś armiach nie-DoW -> dopuszczam, choćby na Wielkim Draconie.
Moja obecność na LS i uściślenia które popieram nie mają nic wspólnego z tym jaką armią gram, czy kogo lubię, a kogo nie.
Dziękuję za uwagę

P.S. Zróbcie chłopaki zrzutę na 10 GG pomalowanych dla mnie, to nie będę musiał BSB łuku dawać - niestety moja 10ka jeszcze nie jest sklejona i pomalowana. A niepomalowanymi figsami na mastrze czy nawet lokalu nie mam ochoty grać.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Scimi nie ciśnieniuj się. Już pisałem że czy ls zdelegalizuje czy nie łuk na BSB jest mi wsio radno. Byle by uściślić konkretnie a nie pozostawiać decyzje organizatorom.
W świetle obowiązującego zapisu faktycznie wszystko zależy od orgów i jeśli zezwolą każdy (prawie każdy - zaraz wyjaśnię) może takie combo ustawić.
Problem widzę w czymś innym . Scimi, jesteś członkiem ls. Oficjalny zapis mówi o "nie sportowym" ustawieniu. Jeśli inni olewają ten zapis to ich sprawa. Ale członek ls nie powinien tego robić.
Pokazujesz że członek ls może mieć w dupie ustalenia ls. Jaki to tworzy wizerunek ls? Wg mnie marny, a szkoda bo jestem świadom potrzeby istnienia takiej grupy i uściślania spraw niejasnych.
Jak zniknie zapis o niesportowości to się zamknę. Póki co wygląda to dla mnie jak podważanie autorytetu ls.
Nigdy nie zarzucałem Ci stronniczości (to tak na marginesie)
W świetle obowiązującego zapisu faktycznie wszystko zależy od orgów i jeśli zezwolą każdy (prawie każdy - zaraz wyjaśnię) może takie combo ustawić.
Problem widzę w czymś innym . Scimi, jesteś członkiem ls. Oficjalny zapis mówi o "nie sportowym" ustawieniu. Jeśli inni olewają ten zapis to ich sprawa. Ale członek ls nie powinien tego robić.
Pokazujesz że członek ls może mieć w dupie ustalenia ls. Jaki to tworzy wizerunek ls? Wg mnie marny, a szkoda bo jestem świadom potrzeby istnienia takiej grupy i uściślania spraw niejasnych.
Jak zniknie zapis o niesportowości to się zamknę. Póki co wygląda to dla mnie jak podważanie autorytetu ls.
Nigdy nie zarzucałem Ci stronniczości (to tak na marginesie)
Ja się nie ciśnieniuję, ale nikt nie lubi jak się komuś dupę obsmarowuje gdzieś tam po forach. Masz problem to powiedz mi to w twarz.
Notabene nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? Członek LS jest Living Saint? Jak jadę na jakiś turniej, to szanuje zasady jakie sobie organizator wymyślił, nie wtrącam się do sędziowania itd. Jak gram to gram jak każdy gracz i mam do tego prawo.
Jak sędziuję to sędziuję - właśnie wróciłem z Ostrowa Wielkopolskiego z Mistrzostw Wielkopolski gdzie sędziowałem, m.in. robiłem to co ma robić członek LS.
Notabene nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? Członek LS jest Living Saint? Jak jadę na jakiś turniej, to szanuje zasady jakie sobie organizator wymyślił, nie wtrącam się do sędziowania itd. Jak gram to gram jak każdy gracz i mam do tego prawo.
Jak sędziuję to sędziuję - właśnie wróciłem z Ostrowa Wielkopolskiego z Mistrzostw Wielkopolski gdzie sędziowałem, m.in. robiłem to co ma robić członek LS.
Cytat z uściśleń wprost mówi - organizator może, ale to nie znaczy, że musi. Tak samo może dać WP, ale nie musi. Moim zdaniem jest tu spora sprzeczność - skoro organizator dopuszcza rozpiskę i uznaje ją za LEGALNĄ, to czemu ma być za to jakiś WP ??Zasady nie zakazują wprost używania przez BSB magicznej broni strzeleckiej oraz stosowania przez Black Ork BSB np. broni dwuręcznej z zasady "armed to da teef". W Polsce jest to jednak uważane za nadmierne i niesportowe wykorzystywanie zasad.
Należy się liczyć z tym, że organizatorzy turnieju mogą zabronić tego rodzaju praktyk.
Draconis - FOR EVER !!!
- Christos
- Kretozord
Czepiasz się jak rzep psiego ogona tego fragmentu o orgach. A ja się będę czepiał jak rzep psiego ogona tego fragmentu o nie sportowym wykorzystywaniu zasad.
Nie widzisz nic złego, że członek ls stosuje zagranie, które ls uważa za nie sportowe? Ja widzę. I dlatego o tym pisze.
A co do obsmarowywania po forach. Raz że sprawa wyszła mi przypadkiem przy którymś tam wspomnieniu (chyba pasiaka) o łuku i BSB, a dwa że widzimy się raz na ruski rok więc za często nie mam okazji powiedzieć Ci czegoś w twarz. Zresztą dobrze znasz moja opinie na ten temat.
I jeszcze raz. Scimi to nie jest atak personalny na Twoja osobę (daleko mi do zagrywek PiSu
ani kolejna dyskusja na temat legalności łuku na BSB.
Jest zapis o niesportowości więc kto jak kto ale członek ls (dla zasady) powinien omijać nie sportowe rozwiązania dalekim łukiem. Zlikwidujecie zapis,że to nie sportowe - nie będzie tematu.
Wiem, że uściślenia to nie Kodeks Karny, ale po coś je tworzycie. Fajnie by było gdyby brać te zapisy na poważnie.
Nie widzisz nic złego, że członek ls stosuje zagranie, które ls uważa za nie sportowe? Ja widzę. I dlatego o tym pisze.
A co do obsmarowywania po forach. Raz że sprawa wyszła mi przypadkiem przy którymś tam wspomnieniu (chyba pasiaka) o łuku i BSB, a dwa że widzimy się raz na ruski rok więc za często nie mam okazji powiedzieć Ci czegoś w twarz. Zresztą dobrze znasz moja opinie na ten temat.
I jeszcze raz. Scimi to nie jest atak personalny na Twoja osobę (daleko mi do zagrywek PiSu

Jest zapis o niesportowości więc kto jak kto ale członek ls (dla zasady) powinien omijać nie sportowe rozwiązania dalekim łukiem. Zlikwidujecie zapis,że to nie sportowe - nie będzie tematu.
Wiem, że uściślenia to nie Kodeks Karny, ale po coś je tworzycie. Fajnie by było gdyby brać te zapisy na poważnie.
wlasnie dlatego ta zasada jest w 100% martwa... to cale WP nalezy IMO zlikwidowac, zdecydowac po mesku czy zagranie z minerami ejst legal czy nie, zdecydowac sie czy luki sa legal czy nie i koniec... bez popiardywania martwymi zapiskami o WPScimitar pisze: skoro organizator dopuszcza rozpiskę i uznaje ją za LEGALNĄ, to czemu ma być za to jakiś WP ??
- Christos
- Kretozord
100% poparciathurion pisze:wlasnie dlatego ta zasada jest w 100% martwa... to cale WP nalezy IMO zlikwidowac, zdecydowac po mesku czy zagranie z minerami ejst legal czy nie, zdecydowac sie czy luki sa legal czy nie i koniec... bez popiardywania martwymi zapiskami o WPScimitar pisze: skoro organizator dopuszcza rozpiskę i uznaje ją za LEGALNĄ, to czemu ma być za to jakiś WP ??
christos ma rację.Scimitar pisze:...Członek LS jest Living Saint?...
wojtek jesteś członkiem LS, jesteś sędzią sędziów, ustalasz zasady grania w polsce, musisz dawać dobry przykład
musisz reprezentować prawo które ustaliłeś (bądź ustaliła twoja organizacja) albo to prawo zmienić skoro i tak wszyscy je olewają
mondry jestem no nie ?

Bez przesady. Lista sedziowska, to chyba stowarzyszenie sedziow, a nie harcerzy

Prosze Cie. Raz, ze nie jest jasno okreslone, jak nalezy grac i wszystko zostalo pozostawione w gestii organizatora. Dwa, jakie reprezentowanie prawa, kiedy sedziuje jest sedzia, kiedy gra graczem. Czlonkostwo LS nie moze nikogo ograniczac.musisz reprezentować prawo które ustaliłeś (bądź ustaliła twoja organizacja) albo to prawo zmienić skoro i tak wszyscy je olewają
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, o 23:02 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz.
- Christos
- Kretozord
Nadal mylicie pojęcia. Oficjalny zapis mówi że to nie sportowe. Dla mnie to stwierdzenie jednoznacznie wskazuje na negatywny wzorzec takiego zachowania. Osobiście głupio by mi było stosować zagrywkę, którą respektowana przez nas grupa ludzi zajmująca się uściślaniem, uznała za nie sportowe.lith pisze: Prosze Cie. Raz, ze nie jest jasno okreslone, jak nalezy grac i wszystko zostalo pozostawione w gestii organizatora. Dwa, jakie reprezentowanie prawa, kiedy sedziuje jest sedzia, kiedy gra graczem. Czlonkostwo LS nie moze nikogo ograniczac.
A już totalna pomyłka IMO jest że jeden z tej grupy ma to w nosie.
racje ma christos.
chyba ze kolejna osoba chce sie na badboya polskiego wfb i po to ustanowila przepis ktory z premedytacja i publicznie olewa (;
to duzo mowi o tym jak powstaja uscislenia - obcinamy inne armie, ale do obciec swojej sie nie stosuje, bo po co. tak to dla osoby z zewnatrz wyglada - i co tu duzo mowic, zniecheca napewno do LS.
chyba ze kolejna osoba chce sie na badboya polskiego wfb i po to ustanowila przepis ktory z premedytacja i publicznie olewa (;
to duzo mowi o tym jak powstaja uscislenia - obcinamy inne armie, ale do obciec swojej sie nie stosuje, bo po co. tak to dla osoby z zewnatrz wyglada - i co tu duzo mowic, zniecheca napewno do LS.
Ograniczać może nie, ale na pewno do czegoś zobowiązuje. Osobiście mnie to nie dotyczy, i wątpię że się spotkamy na turnieju (w dolwolnej roli - sędziego, gracza, orga) ale jest trochę tak jak napisali Thurion, Christos i TruePunk. O i popierdywaniu WP, i o dziwności tej całej sytuacji.lith pisze: Czlonkostwo LS nie moze nikogo ograniczac.
To mój głos jako jednego z battlowego "szarego tłumu", jak to dla mnie wygląda.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Jak grochem w ścianę - ja swoje, wy swoje - nie chce mi się nawet dyskutować na takim poziomie ...TruePunk pisze:racje ma christos.
Tak, dodaj wpływ sił pozaziemskich, inspiracje żydowskim lobby, współpracę z rosyjskimi specsłużbami. Dla twojej informacji gram też DE. Jak domaluję to pewnie będę tą armią grał też na masterach. Ale to wcale nie zmieni mojego podejścia do niektórych zasad.to duzo mowi o tym jak powstaja uscislenia - obcinamy inne armie, ale do obciec swojej sie nie stosuje, bo po co. tak to dla osoby z zewnatrz wyglada - i co tu duzo mowic, zniecheca napewno do LS.
Zanim się ktoś wypowie, to może raczy przeczytać co ja napisałem, bo mam wrażenie, że się w to nie wgłębiliście.
Tak sobie myślę, że może po DMP, chyba dla świętego spokoju zrezygnuję z członkowstwa w LS, aby takich durnot później nie czytać. Tylko proponuję wogóle też zobaczyć, kto z waszych wspaniałych sędziów, poza naprawdę garstką, udziela się w tematach sędziowskich, na forum LS, czy też wogóle bywa gdziekolwiek na różnych turniejach sędziować. Powinniście, się raczej cieszyć, że komuś się wogóle coś chce. Bo naprawdę - siedzieć na tyłku w domu przed kompem i wypisywać różne "mądrości" to każdy potrafi.
Draconis - FOR EVER !!!
- Christos
- Kretozord
Tu sie z Tobą nie zgodze. Znam troche Scimiego i mam dla niego duzo szacunku. To jedna z tych osób która na prawdę coś robi dla tego hobby i dla graczy.TruePunk pisze: to duzo mowi o tym jak powstaja uscislenia - obcinamy inne armie, ale do obciec swojej sie nie stosuje, bo po co. tak to dla osoby z zewnatrz wyglada - i co tu duzo mowic, zniecheca napewno do LS.
Zaciął sie przy tej kwestii z BSB ale nie dla własnych korzyści lecz ze względu na przekonania. Blędne IMO, ale każdy ma prawo sie mylic

Scimi rezygnacja z ls była by błedem. Nie rób tego. A że czasami musisz się liczyć ze słowami krytyki? Takie życie.
Mi chodzi o jedno. Zlikwidowanie tego zapisu z WP i konkretna meska decyzja w sprawie łuku. Tak albo nie.
Kto wie, jak combo będzie jasno zlegalizowane, może pokusze się o wystawienie takie BSB. Ale będe musiał być naprawde zdeesperowany

sam bym z checia zlikwidowal zapis o wp, lecz do glowy nie przychodzi mi zaden sensowny zapis limitujacy reformujacych sie minerow i jednoczesnie bedace w zgodzie z zasadamiMi chodzi o jedno. Zlikwidowanie tego zapisu z WP i konkretna meska decyzja w sprawie łuku. Tak albo nie.

- Christos
- Kretozord
Shino mi głównie chodziło o łuk na BSB.
Co prawda całe WP wydaje mi sie lekko dziwnym zjawiskiem. Bo to już nie uścislenie tylko jakaś wskazówka. Czy potrzebna? A bo ja wiem.
I tak każdy wie co jest, delikatnie mówiąc, przegięciem. Zabronić i tak nikt w czasie bitwy nie zabroni robić takich manewrów, ale opinia za takim graczem potem ciągnie sie bardzo długo.
A poza tym po to na turach są sędziowie żeby w razie czego powiedziec co i jak.
Co prawda całe WP wydaje mi sie lekko dziwnym zjawiskiem. Bo to już nie uścislenie tylko jakaś wskazówka. Czy potrzebna? A bo ja wiem.
I tak każdy wie co jest, delikatnie mówiąc, przegięciem. Zabronić i tak nikt w czasie bitwy nie zabroni robić takich manewrów, ale opinia za takim graczem potem ciągnie sie bardzo długo.
A poza tym po to na turach są sędziowie żeby w razie czego powiedziec co i jak.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Bo nie ma.Shino pisze:sam bym z checia zlikwidowal zapis o wp, lecz do glowy nie przychodzi mi zaden sensowny zapis limitujacy reformujacych sie minerow i jednoczesnie bedace w zgodzie z zasadamiMi chodzi o jedno. Zlikwidowanie tego zapisu z WP i konkretna meska decyzja w sprawie łuku. Tak albo nie.
Najlepsza próba – tego wrednego Atrhrisis czy jak mu tam, w wątku o Drzewie Wisielców, została spuszczona do zlewu – nie radzę wam próbować.
Mój drogi.TruePunk pisze:racje ma christos.
Wiesz, że mi życie o tydzień przedłużyłeś 12 Sierpnia w Gorzowie piękną teorią „O Obrotach Rydwanów”.
Wielkie to dzieło i jestem za nie wdzięczny.
Ale jak czasem piszesz takie bzdury o rzeczach o których nic nie wiesz, ko klawiatura się blokuje.
To nie Scimi tylko JA ten przepis wymyśliłem, który niestety Barb nieszczęśliwie sformułował jako część WP. W pośpiechu już tak zostało w sekcji WP – czego nijak nie chciałem.
Jak powtarzam od lat – w świetle zasad czy praktyki GW, UKGT, itd.. nie ma w ogóle dyskusji. Łuk jest 100% legalny.
Lobby Fluffowych Pierdoł – do których wbrew niecnym oskarżeniom, bynajmniej się nie zaliczam - od lat z tym walczy.
Sprawa jest prosta.
Jeśli turniej robią Fluffowe Pierdoły, dla których Łuk na BSB jest niesmaczny – nie dopuszczają go. Mają to tego jak każdy organizator święte prawo. Tak jak niedopuszczenie armatek DOW, Assarnila, zrobienie duńskich restrykcji, comp-score, whatever.
Ja osobiście nigdy łuku na BSB, ani armatki DOW nie użyłem.
Ale to wynik koncepcji estetycznych, których nie zamierzałem nigdy innym graczom narzucać.
Więc bądźcie tak mili i odwalcie się od Scimiego.
Więcej sensu mają twierdzenia, że to JA postanowiłem faworyzować te kilkanaście armii którymi grywam.
Więcej – nie znaczy, że dużo.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
fluffowe pierdoły?
to brzmi niczym Pis o PO w stylu "lumpeliberałowie, łże elity"
Tak mi się skojarzyło.
Ale oczywiście każdy organizator sam ustala zasady.
Łuk na BSB w sumie? Czemu nie.
Wiecie Sztandar armii można zawiesić na takiej tyczce przytwierdzonej do pleców...Tak robili japończycy.
Widziałem gdzieś model sztandar klasyczny wood elfów czyli w łapie ale spełniający rolę łuku. takoż trochę wygięty by na łuk się nadawał a model ewidentnie z niego strzela.
to brzmi niczym Pis o PO w stylu "lumpeliberałowie, łże elity"
Tak mi się skojarzyło.
Ale oczywiście każdy organizator sam ustala zasady.
Łuk na BSB w sumie? Czemu nie.
Wiecie Sztandar armii można zawiesić na takiej tyczce przytwierdzonej do pleców...Tak robili japończycy.
Widziałem gdzieś model sztandar klasyczny wood elfów czyli w łapie ale spełniający rolę łuku. takoż trochę wygięty by na łuk się nadawał a model ewidentnie z niego strzela.