Galeria Tomka

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Re: Galeria Tomka

Post autor: ŁukaszŻelazek »

Całkiem schludne malowanie, gratuluję. Odnosząc się do średniego poziomu figurek jakie można obserwować na turniejach to Twoje prace są rewelacyjne. Dbałość o detale, jak cieniowanie na mieczach na naramiennikach zasługuje na docenienie.
Podstawki wyglądają jakby porosła je pleśń, koniecznie do poprawy.
Tkanina na czempionie mi się podoba, efekt końcowy wyszedł miły dla oka. Kontynuuj pracę, bo zapowiada się naprawdę ładna galeria.

Technika malarska nazywa się mokry pędzel i oznacza nanoszenie rozcieńczonych warstw farby, tak że prześwituje ta pod spodem i uzyskuje się gładkie przejścia między kolorami, rozświetlenia, cienie.

Mokra paleta, to zrobienie palety z papieru do pieczenia (błona półprzepuszczalna) pod którym jest mokra wata/ręczniczki papierowe. Ja takie palety robię w pudełkach po ferrero rocher. Bardzo dobrze się nadają. Znacznie wydłużony czas zasychania farby ułatwia mieszanie farb i cieniowanie powierzchni.
Dzięki temu farba wolno zasycha i możesz jej użyć nawet następnego dnia jeśli zamkniesz pudełko. Masz też taki wzorzec kolorystyczny, co jest bardzo pomocne, gdy malujesz dużą ilość figurek i chcesz mieć spójną kolorystykę.

Awatar użytkownika
2004tomek
Warzywo

Post autor: 2004tomek »

Na pewno skorzystam z waszych porad.
Podstawki zrobię jeszcze raz bo wyszły słabo.
Wydawało mi się, że użycie washa w taki sposób jest dobre. Ale z waszych wpisów wynika, że wyszło to kiepsko.
Kolejne figurki zrobię inną techniką.

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

ŁukaszŻelazek pisze: Technika malarska nazywa się mokry pędzel i oznacza nanoszenie rozcieńczonych warstw farby, tak że prześwituje ta pod spodem i uzyskuje się gładkie przejścia między kolorami, rozświetlenia, cienie.

Mokra paleta, to zrobienie palety z papieru do pieczenia (błona półprzepuszczalna) pod którym jest mokra wata/ręczniczki papierowe. Ja takie palety robię w pudełkach po ferrero rocher. Bardzo dobrze się nadają. Znacznie wydłużony czas zasychania farby ułatwia mieszanie farb i cieniowanie powierzchni.
Dzięki temu farba wolno zasycha i możesz jej użyć nawet następnego dnia jeśli zamkniesz pudełko. Masz też taki wzorzec kolorystyczny, co jest bardzo pomocne, gdy malujesz dużą ilość figurek i chcesz mieć spójną kolorystykę.
Znam to, używam mokrej palety od dawna, technika mokrego pędzla też nie jest mi obca :wink: . Po prostu pisanie o mokrej palecie jako o technice malarskiej to mącenie ludziom początkującym w głowach...

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Jak się wpisze w google mokra paleta/wet blend to ci wszystko ładnie wyskoczy i będzie wiadomo co i jak więc nie wiem o jakie mącenie chodzi :) Miałem na myśli standardowe cieniowanie czyli jak kto woli layering do czego wspomniana mokra paleta jest niezbędna. Polega ona na nakładaniu kilku warstw farby różniących się od siebie odcieniami gdy poprzednia już jest sucha. W zależności od preferowanego efektu można zrobić barbarzyńskie 2-3 warstwy lub bawić się w kilkanaście :wink: Nie zgodziłbym się co do definicji ''mokrego pędzla'' bo we wszystkich źródłach przeczytamy co innego :wink:

Awatar użytkownika
2004tomek
Warzywo

Poniżej przesyłam kolejne moje prace

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Wolff
Mudżahedin

Post autor: Wolff »

Zaiste zacne paskudy :)

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Fajne :D
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Super wyglądają :)

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Paskudne ;)

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

Bardzo fajnie malujesz, lubię taki styl =D>

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Oj, podoba mi się...gdyby zamiast różu był oranż, byłoby idealnie ;) Taka sugestia, wypróbuj kiedyś zamiast plastikowej roślinności elementów fototrawionych. Fajna sprawa. Voyager robi świetne bluszcze, Aber także niezgorszą roślinność...
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
2004tomek
Warzywo

Kolejna aktualizacja tym razem Glottkin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Nieźle :wink: =D>
Nie wiem tylko o co chodzi z bielą pod nosem :?:

Awatar użytkownika
2004tomek
Warzywo

Chciałem to miejsce bardziej rozjaśnić, można oczywiście to zmienić.

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Jeśli 2004 w Twoim nicku to rok urodzenia - to chciałbym zobaczyć Twoje prace za 10 lat! Bardzo mi się podoba i malowanie - i przede wszystkim podstawka!

ps. a do tego robisz niezłe zdjęcia, które dobrze obrazują model!

Draco
Chuck Norris

Post autor: Draco »

Kacpi 1998 pisze:Nieźle :wink: =D>
Nie wiem tylko o co chodzi z bielą pod nosem :?:
Kacpi Ty tak poważnie nie wiesz co to znaczy jak ktoś ma "biały" nos?:P

A figsa pomalowana bardzo fajnie ale faktycznie naćpany Glotkin wygląda tak dziwnie :P chociaż z taką gęba też pewnie bym wciągał :P

Awatar użytkownika
2004tomek
Warzywo

Mąka z nosa usunięta ;)

Obrazek

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »