Galeria Tomka
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
- ŁukaszŻelazek
- Mudżahedin
Re: Galeria Tomka
Całkiem schludne malowanie, gratuluję. Odnosząc się do średniego poziomu figurek jakie można obserwować na turniejach to Twoje prace są rewelacyjne. Dbałość o detale, jak cieniowanie na mieczach na naramiennikach zasługuje na docenienie.
Podstawki wyglądają jakby porosła je pleśń, koniecznie do poprawy.
Tkanina na czempionie mi się podoba, efekt końcowy wyszedł miły dla oka. Kontynuuj pracę, bo zapowiada się naprawdę ładna galeria.
Technika malarska nazywa się mokry pędzel i oznacza nanoszenie rozcieńczonych warstw farby, tak że prześwituje ta pod spodem i uzyskuje się gładkie przejścia między kolorami, rozświetlenia, cienie.
Mokra paleta, to zrobienie palety z papieru do pieczenia (błona półprzepuszczalna) pod którym jest mokra wata/ręczniczki papierowe. Ja takie palety robię w pudełkach po ferrero rocher. Bardzo dobrze się nadają. Znacznie wydłużony czas zasychania farby ułatwia mieszanie farb i cieniowanie powierzchni.
Dzięki temu farba wolno zasycha i możesz jej użyć nawet następnego dnia jeśli zamkniesz pudełko. Masz też taki wzorzec kolorystyczny, co jest bardzo pomocne, gdy malujesz dużą ilość figurek i chcesz mieć spójną kolorystykę.
Podstawki wyglądają jakby porosła je pleśń, koniecznie do poprawy.
Tkanina na czempionie mi się podoba, efekt końcowy wyszedł miły dla oka. Kontynuuj pracę, bo zapowiada się naprawdę ładna galeria.
Technika malarska nazywa się mokry pędzel i oznacza nanoszenie rozcieńczonych warstw farby, tak że prześwituje ta pod spodem i uzyskuje się gładkie przejścia między kolorami, rozświetlenia, cienie.
Mokra paleta, to zrobienie palety z papieru do pieczenia (błona półprzepuszczalna) pod którym jest mokra wata/ręczniczki papierowe. Ja takie palety robię w pudełkach po ferrero rocher. Bardzo dobrze się nadają. Znacznie wydłużony czas zasychania farby ułatwia mieszanie farb i cieniowanie powierzchni.
Dzięki temu farba wolno zasycha i możesz jej użyć nawet następnego dnia jeśli zamkniesz pudełko. Masz też taki wzorzec kolorystyczny, co jest bardzo pomocne, gdy malujesz dużą ilość figurek i chcesz mieć spójną kolorystykę.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Znam to, używam mokrej palety od dawna, technika mokrego pędzla też nie jest mi obcaŁukaszŻelazek pisze: Technika malarska nazywa się mokry pędzel i oznacza nanoszenie rozcieńczonych warstw farby, tak że prześwituje ta pod spodem i uzyskuje się gładkie przejścia między kolorami, rozświetlenia, cienie.

- Kacpi 1998
- Masakrator
Jak się wpisze w google mokra paleta/wet blend to ci wszystko ładnie wyskoczy i będzie wiadomo co i jak więc nie wiem o jakie mącenie chodzi
Miałem na myśli standardowe cieniowanie czyli jak kto woli layering do czego wspomniana mokra paleta jest niezbędna. Polega ona na nakładaniu kilku warstw farby różniących się od siebie odcieniami gdy poprzednia już jest sucha. W zależności od preferowanego efektu można zrobić barbarzyńskie 2-3 warstwy lub bawić się w kilkanaście
Nie zgodziłbym się co do definicji ''mokrego pędzla'' bo we wszystkich źródłach przeczytamy co innego 

Zaiste zacne paskudy 

Oj, podoba mi się...gdyby zamiast różu był oranż, byłoby idealnie
Taka sugestia, wypróbuj kiedyś zamiast plastikowej roślinności elementów fototrawionych. Fajna sprawa. Voyager robi świetne bluszcze, Aber także niezgorszą roślinność...

"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
Kacpi Ty tak poważnie nie wiesz co to znaczy jak ktoś ma "biały" nos?:PKacpi 1998 pisze:Nieźle![]()
![]()
Nie wiem tylko o co chodzi z bielą pod nosem
A figsa pomalowana bardzo fajnie ale faktycznie naćpany Glotkin wygląda tak dziwnie