Akt Desperacji - Praca!!!!

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Spyrius
"Nie jestem powergamerem"

Re: Akt Desperacji - Praca!!!!

Post autor: Spyrius »

Nie do końca rozumiem celowość tego wątku... OP - proponujesz pracę, potem sam sobie wyjaśniasz, że nie ma chętnych, a jak jest już chętny, z dziedziny pokrewnej co prawda, ale chętny, to dalej psioczysz i wolisz nie wypróbować gościa i dalej psioczyć i nie mieć nic?

Nie porównujmy tego to do opieki zdrowia gdzie pomyłka kosztuje życie i faktycznie zawód musi być koncesjonowany. W pracy projektowej, gdzie projekt zawsze przechodzi przez gęste sito zatwierdzeń, nie stoi na przeszkodzie dać szansę człowiekowi z "wydziału obok" - a postawienie dentysty do otwartego serca, już tak. Także znajmy proporcję, OK?

I, za przeproszeniem, ktoś tu był uprzejmy nazywać bezrobotnych idiotami - może nie padło wprost, ale jakoś na około? Ja bym w takim razie powiedział, że idiotą trzeba być, żeby przy 10%+ bezrobociu nie znaleźć pracownika.
Prosiłbym więc o minimum pokory.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

A możesz mi wskazać tego chętnego? Bo jakoś nie odnotowałem tutaj nikogo?

I chyba nie masz za wiele z projektowaniem do czynienia skoro masz takie zdanie, a swoją drogą zapytaj rodziny ofiar hali targowej ze Śląska co by zrobili temu kto źle zaprojektował jej dach. Każdy zawód jaki się wykonuje wymaga profesjonalizmu i elementarnej wiedzy a nie kogoś z "dziedziny obok".

Temat miał na celu jak sam jego tytuł mówił w akcie desperacji może jest tutaj na forum ktoś lub ktoś zna kogoś kto by chciał podjąć taką a nie inną pracę.
Ja jakoś w mojej branży tego 10% bezrobocia nie widzę, więc nie mów mi co to pokora, tym bardziej że nikt tutaj nikogo nie wyzywa.
A Twoja wypowiedź książkowo wpisuje się w definicję forumowego trolla.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Każdy zawód jaki się wykonuje wymaga profesjonalizmu i elementarnej wiedzy
:lol2: =D>

Sory ale co taki student umie po studiach? Guzik. Z 5 razy coś przeczytał, kilka projektów zrobił, ale teoria a praktyka to dwie różne bajki. Prawda taka że nawet małpę można nauczyć projektować. Doświadczenie to podstawa profesjonalizmu, studia i wykształcenie kierunkowe ułatwiają wejście w zawód ale nie są niezbędne. Znam świetnych programistów po turystyce, CAD'owców po studiach humanistycznych liczy się to co ma się między uszami a nie na papierze.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Coz, prawda jest taka, ze glowna rola studiow jest nauka... uczenia sie ;)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Spyrius

katerek pisze:A możesz mi wskazać tego chętnego? Bo jakoś nie odnotowałem tutaj nikogo?

I chyba nie masz za wiele z projektowaniem do czynienia skoro masz takie zdanie, a swoją drogą zapytaj rodziny ofiar hali targowej ze Śląska co by zrobili temu kto źle zaprojektował jej dach. Każdy zawód jaki się wykonuje wymaga profesjonalizmu i elementarnej wiedzy a nie kogoś z "dziedziny obok".

Temat miał na celu jak sam jego tytuł mówił w akcie desperacji może jest tutaj na forum ktoś lub ktoś zna kogoś kto by chciał podjąć taką a nie inną pracę.
Ja jakoś w mojej branży tego 10% bezrobocia nie widzę, więc nie mów mi co to pokora, tym bardziej że nikt tutaj nikogo nie wyzywa.
A Twoja wypowiedź książkowo wpisuje się w definicję forumowego trolla.
A propos hali, projekt budowlany zatwierdzała podpisem i pieczątką pod "nie znajduję wad projektowych i dopuszczam do realizacji" armia rzeczoznawców - odpowiedzialność samego projektanta jest tu na samym końcu i to zarówno prawnie jak i etycznie. Z tą definicją trolla - albo coś tylko insynuujesz, samemu trollując, albo zgłoś to po prostu, jeśli istotnie jestem taki zły i niedobry :(
Po prostu pytam, bo czegoś tu nie rozumiem, a kolega z, nomen omen, troll slayerem w avatarze napisał, cytuję z pamięci "jest praca, ale nie dla idiotów", co jest głupie, bo każdy czasem nie ma pracy i czy to znaczy, że staje się wtedy idiotą? Po prostu durny komentarz - i mam chyba prawo w sposób kulturalny go napiętnować.

Ale do rzeczy. Jak obwieszczona światu jest ta oferta? Jest to jakoś na portalach i forach branżowych/pracowniczych, czy tylko urząd pracy/gazeta? I jakie są warunki, bo to, że "na pewno więcej niż 1000, bo za mniej to by było wstyd" to taka niespecjalna zachęta :) pytałeś na wydziałach i w firmach head hunterskich?

katerek
Masakrator

Oczywiście że tak, ale większe prawdopodobieństwo jest znaleźć dobrego programistę po studiach informatycznych niż po historii. Chyba że dzisiejsza młodzież w dupie ma to na jaką uczelnię chodzi byle by coś było a później to się zobaczy. Jak ja studiowałem to nikt od tak sobie nie wybierał automatyki czy mechatroniki, to byli raczej ludzie których w jakimś sensie to interesowało (pomijając już fakt trudności kierunku).

A o profesjonalizm chodziło mi o to żeby się przykładać do tego co się robi. Znam wielu ludzi świeżo po studiach, którzy z większym sercem podchodzili do pracy niż "rutyniarze" którzy twierdzili że już tyle w życiu widzieli, że "wszystko wiedzą" a później kończyło się to odstawką instalacji w zakładzie. Więc według mnie ten profesjonalizm to jest szacunek do tego co się robi i do ludzi z którymi się pracuje.

Ja z chęcią wezmę do siebie do działu jak to określiłeś takich "guzików".

A co do Twoich znajomości to pewnie że tak jest sma znam kilka takich rodzynków, bo tak to już z ludźmi jest. Tylko jakoś nadal więcej programistów znajdziesz po kierunkach technicznych niż po hotelarstwie, ciekawe dlaczego?
Spyrius pisze:A propos hali, projekt budowlany zatwierdzała podpisem i pieczątką pod "nie znajduję wad projektowych i dopuszczam do realizacji" armia rzeczoznawców - odpowiedzialność samego projektanta jest tu na samym końcu i to zarówno prawnie jak i etycznie.
Odsyłam do prawa budowlanego odpowiedzialność projektanta jest na pierwszym miejscu.

Co do rekrutacji to tak zapukaliśmy do tych wszystkich drzwi, a czasem ma się pod nosem jakieś rozwiązanie (np. takie forum) gdzie na 100 osób jakaś się może trafić chętna i z predyspozycjami. I nie bój żaby nikt nie pisze ogłoszeń o pracę w stylu "praca za więcej niż 1000", ja po prostu napisałem że bym nigdy się nie odważył nikomu takiej kwoty zaproponować bo to wstyd.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Ale Katerku we Włocławku? no nie żartuj :D ketchup już nawet podrabiany u was robią ;D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Szczerze powiem że zerknąłem do tego tematu bo jestem po Automatyce i Robotyce na AGH i choć mam tylko krótki staż w Motoroli i w zasadzie całe zawodowe życie prowadziłem własną firmę o innych profilach to ostatnio dostaje takie oferty że coraz poważniej się nad nimi zastanawiam a na prawdę nie mam małych wymagań, coś więc jest w tym ,że szkoła ma jednak znaczenie ! Uczcie się lenie! :) Albo przynajmniej udawajcie i mądrze wybierajcie kierunek - bo pójście na filologie jakąkolwiek to zmarnowany czas... tak jak i na prawo jak sie nie ma w rodzinie suportu w tym środowisku.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Spyrius

katerek - nie będę teraz wertował prawa budowlanego w poszukiwaniu czegoś, co niekoniecznie musi w nim być :), ale idę o zakład, że ustawodawca nie uregulował nigdzie wprost kwestii pierwszeństwa odpowiedzialności, a jedynie kwestię samej ograniczonej odpowiedzialności projektanta poprzez oświadczenie. Ograniczonej bo jest miliard czynników innych niż opisane prawem, które mogą doprowadzić do katastrofy budowlanej nie z winy projektanta. W tym przynajmniej kilka ściśle związanych z samą realizacją inwestycji, za które najogólniej pojmowany architekt nie może odpowiadać - bo ktoś pisze miejscowe plany, bo ktoś jest wykonawcą, bo ktoś gazownikiem, ktoś producentem alubondów, etc i każdy z nich również odpowiada "na pierwszym miejscu", eh...

OK, może zostawmy to, ale czy ta oferta jest gdzieś do obejrzenia, tak z ciekawości? Ciekaw jestem jak to wygląda, jakiś link?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Spyrius pisze: Po prostu pytam, bo czegoś tu nie rozumiem, a kolega z, nomen omen, troll slayerem w avatarze napisał, cytuję z pamięci "jest praca, ale nie dla idiotów", co jest głupie, bo każdy czasem nie ma pracy i czy to znaczy, że staje się wtedy idiotą? Po prostu durny komentarz - i mam chyba prawo w sposób kulturalny go napiętnować.
heh, podoba mi sie to... wyrwac cztery slowa z calego zdania, zmieniajac tym samym znaczenie mojej wypowiedzi. pracujesz moze w TVN'ie? ;)
przeczytaj jeszcze raz, moja pierwsza wypowiedz, najlepiej na glos. potem przeczytaj jeszcze raz. jak dalej nie dojdziesz kogo nazwalem idiota, to przeczytaj jeszcze raz.
bo nie, nie nazywam idiota kazdego kto nie ma pracy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

katerek
Masakrator

Oferta jest na http://www.vigran.pl w zakładce oferty pracy.
Gokish pisze:Ale Katerku we Włocławku? no nie żartuj :D ketchup już nawet podrabiany u was robią ;D
Oj Pasqudo dawno u nas nie byłeś widocznie...Elektrownia, fabryka prefabrykatów, Solvay, centrum R&D Wiki...Włocławek się zmienia ale fakt reforma administracyjna zrobiła swoje...
Ale tak czy siak coraz trudniej dzisiaj znaleźć kogoś po studiach technicznych kto by umiał wytłumaczyć co studiował i dlaczego :/

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Brettonia 23/1/13
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

- wykształcenie wyższe techniczne ( preferowane z zakresu automatyki, elektryki lub energetyki);
- znajomość podstawowych zagadnień z dziedziny automatyki przemysłowej;
- umiejętność czytania dokumentacji technicznej i elektrycznej;
- znajomość oprogramowania CAD ( AutoCAD, ZWCAD, WSCAD, EPLAN Electric P8, InteliCAD itp. );
- język angielski na poziomie komunikatywnym;
- kreatywność, komunikatywność, sumienność;
- umiejętność pracy w zespole;
- prawo jazdy kat. B;
- znajomość języka angielskiego na poziomie komunikatywnym
- dodatkowym atutem będzie uprawnienia SEP;
poprawcie sobie powtórzenie :P

katerek
Masakrator

:) też to zauważyłem

AstralnyPodróżnik
Pseudoklimaciarz

Post autor: AstralnyPodróżnik »

SoCiu pisze:
Każdy zawód jaki się wykonuje wymaga profesjonalizmu i elementarnej wiedzy
:lol2: =D>

Sory ale co taki student umie po studiach? Guzik. Z 5 razy coś przeczytał, kilka projektów zrobił, ale teoria a praktyka to dwie różne bajki. Prawda taka że nawet małpę można nauczyć projektować. Doświadczenie to podstawa profesjonalizmu, studia i wykształcenie kierunkowe ułatwiają wejście w zawód ale nie są niezbędne. Znam świetnych programistów po turystyce, CAD'owców po studiach humanistycznych liczy się to co ma się między uszami a nie na papierze.

Zgadzam się całkowicie z SoCiu. Dodam jeszcze swoje 3 grosze, jako że nie dawno ukończyłem studia - mechatronika - niby praca jest, ale wszędzie wymagają 20 letniego doświadczenia. Pytałem się również o staż (z UP), dzwoniłem do firm, ale żadna nawet nie chciała przyjąć. Nie mówiłbym nic, gdybym tylko ja nie mógł znaleźć pracy, ale podobnie jest ze znajomymi ze studiów. Nie mówiłbym również nic, gdyby firmy przyjmowały na staż i wdrażały młodych. To jest błędne koło.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Astralny

albo wiesz po prostu taki kierunek bo co kojarzę to kilka lat temu zaczęli otwierać mechatronikę i pierdyliony ludzi zaczęły kończyć ten kierunek (sam znam teraz 3 osoby co właśnie to studiują :D)
Brettonia 23/1/13

katerek
Masakrator

AstralnyPodróżnik pisze:Zgadzam się całkowicie z SoCiu. Dodam jeszcze swoje 3 grosze, jako że nie dawno ukończyłem studia - mechatronika - niby praca jest, ale wszędzie wymagają 20 letniego doświadczenia. Pytałem się również o staż (z UP), dzwoniłem do firm, ale żadna nawet nie chciała przyjąć. Nie mówiłbym nic, gdybym tylko ja nie mógł znaleźć pracy, ale podobnie jest ze znajomymi ze studiów. Nie mówiłbym również nic, gdyby firmy przyjmowały na staż i wdrażały młodych. To jest błędne koło.
Może tak, może nie. Wszystko zależy od tego gdzie szukasz. U mnie w firmie mamy miesiąc w miesiąc 3-4 praktykantów, i do tego stażystów z UP. A firma nie jest jakoś wybitnie wielka.
Co do szukania pracowników daliśmy ogłoszenie do biura karier na kilku uczelniach, ogłoszenie w UP, lokalnych portalach informacyjnych, gazetach, na portalach pracowych i dogadujemy się z HH i co? Przez pół roku dostałem słownie 3 CV do zaopiniowania i żaden z kandydatów nie spełniał oczekiwań. Nie chodzi nawet o wykształcenie a o znajomość tematu. Żeby uciąć spekulacje na temat kasy do takich rozmów nawet nie doszło.

Ludzie często wyjeżdżają do dużych miast gdzie jest kilka uczelni i się dziwią że po skończeniu studiów ktoś im proponuje śmieciówkę albo mizerne pieniądze. Ale za Chiny nie przeprowadzą się tam gdzie jest lepsza praca, bo często miasteczko jest mniejsze.
Sam studiowałem na 2 uczelniach to wiem jak jest, jak już ktoś załapie bakcyla dużego miasta to później trudno się mu wyrwać. A jak ktoś od urodzenia mieszka w takim mieście to często nawet nie patrzy na inne mniejsze.

Ja osobiście patrzę na firmy z mojego regionu i każda jedna narzeka na brak ludzi do pracy (pomijam fakt że wielu kończących studia nawet nie wie co studiowało).
W branży związanej z automatyką i elektryką pracuję już dobrych kilka lat i widzę jak wygląda rynek i jakoś nikt z moich kolegów i koleżanek ze studiów nie był na Kuroniu i w 90% pracują w zawodzie.

Czasem po prostu trzeba podjąć trudną decyzję i się przeprowadzić (co nie Furion? ;) ) tam gdzie praca jest, bo zakład dla kandydata się nie przeniesie.

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

katerek pisze:Ludzie często wyjeżdżają do dużych miast gdzie jest kilka uczelni i się dziwią że po skończeniu studiów ktoś im proponuje śmieciówkę albo mizerne pieniądze. Ale za Chiny nie przeprowadzą się tam gdzie jest lepsza praca, bo często miasteczko jest mniejsze.
Sam studiowałem na 2 uczelniach to wiem jak jest, jak już ktoś załapie bakcyla dużego miasta to później trudno się mu wyrwać. A jak ktoś od urodzenia mieszka w takim mieście to często nawet nie patrzy na inne mniejsze.
Jeżeli młody człowiek ma się przeprowadzić z miejsca zamieszkania, to zmienia kraj. Niemcy na początek zapłacą tyle samo tyle że w euro. Angielski wystarczy. Osobiście się przejechałem kilka razy po innych mniejszych miastach ,niestety stawki w okolicach 1/4 tego co w warszawie.Jakby dali porównywalnie, to chętnie bym zmienił miejsce zamieszkania np na Olsztyn bo pinknie tam :wink:

Co do reszty masz rację, w dużym mieście kierunek inzynierski kończy średnio coś koło 60 osób rocznie. Pracy jest dla 5-6 z nich :D , reszta musi lecieć na doraźnych zleceniach na głodowych stawkach psując rynek.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

SoCiu pisze: Jeżeli młody człowiek ma się przeprowadzić z miejsca zamieszkania, to zmienia kraj.
Ja się przeprowadziłem do Bydgoszczy, w Polsce też można żyć jak człowiek ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

i ostatnio mądre głowy w badaniach stwierdziły, że migracja wewnątrz kraju istnieje :D ze wsi do dużych miast
Brettonia 23/1/13

ODPOWIEDZ