Filmik teaser - DMP 2007

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Myślę, że sprawa jest do zbicia - "reklama" nie ma charakteru komercyjnego (chociaż to ciężko będzie udowodnić), a użycie muzyki w fanowskim filmiku podpada pod tzw. "fair-use".

Aczkolwiek nie jestem prawnikiem, więc nie daję głowy.

Natomiast nie wierzę, żeby Sony ścigało licealistów za podkłady muzyczne w zabawnych filmikach na jutubie. Strzeliliby sobie w pi-arowską stopę takim posunięciem.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Utwory wykorzystane w serwisie stanowią własność firmy Sony (wyjaśnienie poniżej) i:
a. utwór wykorzystany w spocie założonym przez użytkownik Starlift – jest identyczny z 12 fragmentem ze ścieżki dźwiękowej filmu „Star Wars IV: New Hope" autorstwa Johna Williamsa
b. utwór wykorzystany w spocie założonym przez użytkownik Jasiuuu – jest utworem pochodzącym ze ścieżki dźwiękowej filmu „Good, Bad and Ugly" autorstwa Ennio Morricone (utwór 16)
Zgodnie z przepisami prawa RP ustalonego dnia 22.06.2004 dotyczące „Zwalczaniu przestępczości pirackiej w polskiej sieci komputerowej" paragraf 3 punkt 2.3 zwracamy się do Pana z obowiązkiem odpowiedzi na nasze pytania w ciągu 3 (słownie trzech) dni roboczych od dnia otrzymania niniejszego emaila.
Zapis, na który powołuje się firma Sony dotyczy: „bezprawnego wykorzystania utworu muzycznego, którego właściciel jest określony na mocy prawa i przepisów Rzeczpospolitej Polski". Jako przedstawiciel firmy Sony pragnę powołać się również na kolejny zapis z Kodeksu Karnego z roku 2006 paragraf 22 punkt 7.2, który określa co następuję :" w wyniku naruszenia praw właściciela utworu, winowajca zobowiązany jest do wpłacenia na konto właściciela kwoty wynoszącej 0.2 % od całkowitej sumy utworu muzycznego". W przypadku niespełnienia warunków, właściciel ma prawo do zwrócenia się do organów śledczych władnych na terenie miasta, gdzie zostało popełnione przestępstwa – w tym miejscu miejscem jest gmina Bielany-Warszawa.
W przypadku braku zgody użytkownika, który dopuścił się przestępstwa a nie zgodził się na polubowne rozwiązanie sprawy (chciałbym nadmienić w tym miejscu iż maksymalną karą za kradzież utworu muzycznego od właściciela lub dystrybutora jest pozbawienie wolności do lat 3).
Jako działającą od kilkunastu lat na Polskim rynku muzycznym firma Sony zwraca się do Pana z prośbą o polubowne rozpatrzenie sprawy. Analitycy firmy Sony wycenili co następuje:
a. wartość bezprawnie wykorzystanego utworu „Star Wars IV: New Hope" autorstwa Johna Williama określono na 0.2 % od kwoty wartości utworu określoną na 3 388 000 EURO co stanowi 6 776 EURO.
b. wartość bezprawnie wykorzystanego utworu ze ścieżki dźwiękowej filmu „Good, Bad and Ugly" autorstwa Ennio Morricone (utwór 16) zostanie wyceniona do dnia 30.08.2007.
W celu polubownego rozwiązania sprawy prosimy o kontakt bezpośredni z osobami:
Wxx Paweł – dział Prawny tel. stacjonarny xx
Mxx Zbigniew – dział Windykacja tel. stacjonarny xx
Pxx Piotr – Dział Komunikacji tel. stacjonarny xx
Z wyrazami szacunku
Pxx Piotr
Dyrektor Departamentu Komunikacji Społecznej
Ad 1.
Niech wypierdala - nie ma takiej ustawy. Prawo jest regulowane tylko w ustawach. Ustawy dzielą się na artykuły, nie na paragrafy. Na paragrafy dzielą się rozporzadzenia, w których natomiast nie może być przepisów karnych
Ad 2.
Niech wypierdala, polski kodeks karny pochodzi z 1997 roku, jest podzielony na artykuły, nie paragrafy, artykuł 22:
Art. 22. § 1. Jeżeli czynu zabronionego tylko usiłowano dokonać, podmiot określony w art. 18 § 2 i 3 odpowiada jak za usiłowanie.
§ 2. Jeżeli czynu zabronionego nie usiłowano dokonać, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
Jeżeli to kawał, to kompletna fuszerka, jeżeli na poważnie, to koles jest debilem.

Aaa... Na marginesie. Wykorzystanie ścieżki dźwiękowej bez pozwolenia do reklamy konwentu jest przestępstwem. Nie wnikam w to, czy muzyka z reklamówki polconu to jakieś dzieło autorskie, czy "pożyczone".
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
LinuX
Mudżahedin

Post autor: LinuX »

Dobrze że to wyjaśniłeś... Już myślałem co to by było... Kumpli łatwo zrobić nie dam... THX za wyjaśnienie...(me chill out now)
Wino Wino, Wino do dna...
http://youtube.com/watch?v=7LGFYgh0juQ&feature=related Pełna kurwa!
Shino na turnieju:
-Ile BK?
Ja: 18
-Jest Regenka?
-Nie
-Klimat
XD

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

o zesz...ale wtopa...:/ ale z drugiej strony to jest przegiecie...przecierz polowa folmikow na YT ma podklad muzyczny ktory nalezy do jakiejs firmy i jakos sie nie czepiaja..:/
najwyzej zrobimy zbiorke dla Jasiaaa...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Po chwili namysłu stwierdzam, że to kiepski żart.
Poziom sformułowań użytych w tym mailu świadczy o tym, że kontakt autora z prawem ogranicza się do oglądania w TV występów ziobry.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Jankiel pisze:
Jeżeli to kawał, to kompletna fuszerka, jeżeli na poważnie, to koles jest debilem.
powinieneś napisać "zachowuje się jak debil", bo jeszcze Cię pozwie za obrazę :)
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Szafa mnie dzis poinformowal, ze to byl taki zarcik jednego z glownych organizatorow Polconu. zwazywszy na poziom napiecia na forum - niezly :mrgreen:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

taki tam niewinny żarcik :P

Awatar użytkownika
szafa
Niszczyciel Ligi
Kontakt:

Post autor: szafa »

To byl pomysl szefa PR Polconu na zdenerwowanie glownego koordynatora i mnie, musze przyznac ze mu sie udalo, rykoszetem oberwal tez Jasiuuu.

Planowalem aby premiera finalnej wersji filmiku odbyla sie w atmosferze skandalu, ale oczywiscie Szaman sie wypaplal.

Oczekiwany filmik:

http://pl.youtube.com/watch?v=gcruphjgjyo
Ostatnio zmieniony 24 sie 2007, o 09:44 przez szafa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ktokolwiek ośmieli się podnieść rękę na Stowarzyszenie Bazyliszek,
niech ma świadomość, że Stowarzyszenie mu tę rękę odrąbie..."

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Jasiu jestem z Ciebie dumny :) Bardzo w pyte :D

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Filmik w deche !!! :)

Jezdzcy Hardkoru, z Kacprem jako nasza ikoną, wymienieni na czwartej pozycji. Zaszczyt. :)

Trzeba bedzie porobic troche zdjec klubowych, zeby w przyszlosci kluby byly reprezetnowane przez zdjecia grupy, a nie pojedynczych postaci (nawet jesli bardzo charakterystycznych). :)
Obrazek

Awatar użytkownika
szafa
Niszczyciel Ligi
Kontakt:

Post autor: szafa »

Byliscie wpierw na 3, ale wylecieliscie na rzecz zdobywcow pucharu :)

Jasiuuu musi was strasznie lubic...
"Ktokolwiek ośmieli się podnieść rękę na Stowarzyszenie Bazyliszek,
niech ma świadomość, że Stowarzyszenie mu tę rękę odrąbie..."

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

A kto nas nie lubi? :D

Pozatym łatwo było przetłumaczyć naszą nazwę na "mexykański" :D No i ta sexy fota! :mrgreen:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Czepiłbym się literówki, ale nie mam sumienia czepiać się tak zacnego dzieła :)

Brawo Jasiuuu! :D
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Niesmaczny ten żarcik :P Ale prawnicy od razu wyczaili ze jest coś nie tak :P Normalnie trzeźwy Jankiel :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

A tam trzeźwy :)
Byłem po 9 godzinach użerania się z ZUS, który stosuje kupę brudnych sztuczek, z łamaniem prawa i ignorowaniem wyroków sądowych włącznie, byle nie wypłacić należnego swiadczenia.
Wracam do domu wieczorem, a tu taki kwiatek - no to się zdenerwowałem. Zwłaszcza, że fil;miku Jasia pod podanym linkiem nie było => ktoś top mógł wziąc na poważnie.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

szafa pisze:Szaman sie wypaplal.
trzeba bylo uprzedzic, ze to ma byc niespodzianka :mrgreen:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Jankiel masz mocne nerwy nie ma co :P ZUS to zuuuuuuuuuooooo i tak gówna nom daje płacenie tych składek ;/ Lepiej składać sobie kasę na jakimś koncie czy coś takiego...
BTW A będzie ktoś kręcił filmik podczas DMP to tez by było ciekawe ;)

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

Filmik rewelacyjny, miażdżący, doskonale wpasowany w stylistykę. Wszystko gra - muza, nazwy - nawet te prostsze - jak el legion brzmią jakoś tak fajnie i nowo. Masakrycznie dobrane zdjęcia - z Lone Hardcorriderem, Szeryfem Greenem, Gringo Naggarotho i westernową miną Diuka.
Też zrobimy teasera przed masterem w Lublinie.
Niech się przyjmie jako tradycja i fajny cykl.
Początek - rewelacyjny
Tylko - Jasiuuu Kiełbasos From East jakoś braknie - a jakos tak zawsze kończą one wśród najznamienitszych.

Sama fingowana afera z pozwem- dla mnie - bomba!
Niech mówią, byle głośno.
Fajne podkręcenie atmosfery.

Awatar użytkownika
Marios
Mudżahedin

Post autor: Marios »

I nikt nie pamięta o inkwizytorze, który miał 2gie miejsce na poprzednich DMP.... :cry:

ODPOWIEDZ