[Warszawa], AoS, 20.02.2016, Szturm #10 - Campaign Day

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sasomir
"Nie jestem powergamerem"

Re: [Warszawa], AoS, 20.02.2016, Szturm #10 - Campaign Day

Post autor: Sasomir »

misha pisze: podstawki w tej grze nie mają znaczenia, mamusia GW nie wymaga konkretnych podstawek do tej gry
Teoretycznie masz rację, da się grać na kwadratach, albo mieszając kwadraty i okrągłe, ale okrągłe podstawki znacznie ułatwiają tą grę, poza tym stół z różnymi podstawkami wygląda... dziwnie. A przecież w grach GW zawsze najważniejsza była strona wizualna (wg GW). Sam staram się a AoSa grać wyłącznie na okrąglakach.

W sumie też się dziwię, że organizator wymaga okrąglaków, ale ktoś tu już mądrze napisał "jego turniej, jego zasady".
Bravely bold Sir Robin
Rode forth from Camelot.
He was not afraid to die,
Oh brave Sir Robin.

Awatar użytkownika
YoungOlo

Post autor: YoungOlo »

SkavenLord pisze:
YoungOlo pisze:(...)Nie chodzi mi tu o modele, bo te są takie same, ale o kompozycję armii. (...). Krótko mówiąc, wymaga przemyślenia sprawy kompozycji armii.
Jako niedoświadczony i początkujący nieśmiało spytam, co to jest kompozycja armii?
Chodzi o to jaki zestaw modeli wybierzesz do gry. Z doświadczenia wiem, że pod AoS armię planuje się i składa zupełnie inaczej niż pod WFB :)

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

YoungOlo pisze:
SkavenLord pisze:
YoungOlo pisze:(...)Nie chodzi mi tu o modele, bo te są takie same, ale o kompozycję armii. (...). Krótko mówiąc, wymaga przemyślenia sprawy kompozycji armii.
Jako niedoświadczony i początkujący nieśmiało spytam, co to jest kompozycja armii?
Chodzi o to jaki zestaw modeli wybierzesz do gry. Z doświadczenia wiem, że pod AoS armię planuje się i składa zupełnie inaczej niż pod WFB :)
Zbieram skavenów i patrząc na stronę GW są to te same modele zarówno do 8 ed jak i do AoS. To jakie znaczenie ma rodzaj podstawki w kompozycji armii? Biorę jednostki uwzględniając taktykę - tutaj różnice są w parametrach jednostek pomiędzy WFB a AoS. Jest "sympatycznie" gdy są dopasowane kolorystycznie i mają wykończone podstawki - ale sam kształt podstawki?

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Dokładnie, ten wywód o 'kompozycji' to takie wiele słów o niczym.

Moim celem również nie było trollowanie, po prostu ja akurat z Wawki nie jadę do Krk i chętnie bym się na taki klimatyczny turniej przeszedł bo moja stara gwardia zwarta gotowa i pomalowana, a i w jakiś odmóżdżający system przydaje się czasem pograć, mimo, że AoS ogólnie darzę w podawanej nam przez GW postaci delikatnie mówiąc niechęcią.
I w tym wypadku org po prostu strzela sobie w stopę z frekwencją.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Mnie to akurat mało dotyczy ale są tu wpisy graczy których AoS interesuje szkoda że nie będą oni mogli zgrać bo jest wymóg przeklejenia figurek na inne podstawki... chyba bedzie kameralnie
Obrazek

Awatar użytkownika
Loke
Kontakt:

Post autor: Loke »

Po AoSie jezdzicie przy kazdej mozliwej okazji (patrz Grimgor), nadarza sie ciekawy event to nagle przyjda zagrac w "cos odmozdzajacego", bo akurat gdzies tam nie jada. Potem czepiaja sie goscia ze wymaga okraglych podstawek - gdzie powoli to juz turniejowy wymog, ale takze wynika z 3 powodow: GW sugeruje takie podstawki, estetyka, sprzyja mechanice. Facet organizuje cos i chce zeby to wygladalo porzadnie, i wcale mu sie nie dziwie, a pamietam turnieje gdzie za wymogi estetyczne sciagano ze stolu model, oddzial, armie - i nie dlatego, ze GW tak chcialo czy bylo/nie bylo napisane w podreczniku,a dlatego, ze sobie org tak wymyslil i tego sie trzymal. Proste.

Laik :)
To jest ogloszenie o turnieju Warhammera, wiec jest chyba we wlasciwym dziale? No chyba, ze to tylko temat na turnieje 9th Age? ;)
o.b-one pisze:
Barbarossa pisze:(..) co przynosi mieszaninę ulgi, że turlanina skończyła się, oraz niesmaku, że imba.
Podobne uczucia towarzyszą mi po czytaniu tych wszystkich żali. Pod koniec każdego takiego posta pozostaje niesmak i jednocześnie ulga, że to już koniec... :wink:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Warhammera takiego jak był oryginalnie już nie ma, w głosowaniu na BP, oraz nogami środowisko dość jednoznacznie wsparło projekt 9th Age jako jego następcy - w to się w zdecydowanej mierze gra.

Więc ogłoszenie o evencie AoS nie do końca pasuje do tej części forum ale jest jasno opisane w temacie i nie widzę problemu dlaczego miałoby go tutaj nie być - mimo wszystko jakieś punkty styczne są :) .

Jeżeli temat się rozwinie to eventy 9th Age będą miały swoją dedykowaną przestrzeń - w ramach podforum AoS
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Jak już napisałem org w pw, mnie wymóg okrąglaków nie przeszkadza a nawet jestem za nim, ALE nie w 3 tyg po prostu nie dam rady czasowo zrobić figsów na okrąglakach w tak krótkim czasie. W sensie da się na odp...się ale nie oto mi chodzi. Mam armie do WFB i chce z nią pozostać mam bandy do mordki i je też zostawię, do AoS nie szykowałem figsów bo poprzedni turniej nie wymagał okrąglaków więc poco mam wychodzić przed szereg. Jak bym wiedział że turnieje AoS mogą być tylko na okrągłych to bym zaczął robić bandę/armie na okrągłych, i wiecie co nie dam rady na ten turniej zrobić okrągłych ale na następny będę tylko kołami.

Błąd Ola, to czas i zaskoczenie a nie sam wymóg. Od dawna uważam że w środowisku potrzeba turniejów z wymogami estetycznymi jako głównym.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Loke pisze:Po AoSie jezdzicie przy kazdej mozliwej okazji (patrz Grimgor), nadarza sie ciekawy event to nagle przyjda zagrac w "cos odmozdzajacego", bo akurat gdzies tam nie jada. Potem czepiaja sie goscia ze wymaga okraglych podstawek
Ależ skąd mój drogi, ja tam dla klimatu chciałem wbić, kampanie aeterna me gusta, poza tym skoro full pomalowane to z modelarzami i hobbystami można by powymieniać spostrzeżenia... ale nie tak do końca. Równie dobrze mogę się przejść pograć w Infinity (też okrągłe podstawki - szanowane ?). Także to jest kwestia trzeciorzędna, ale odzywa się masa zapaleńców AoS, których też to dotyczy. I burzenie się o dość drakońskie wymagania, sprzeczne nawet z retoryką wydawcy jest chyba trochę zasadne. To prawie jak zrobić klub z dresscodem - różowe garniaki w centrum Warszawy :lol2:

No a obiektywna krytyka i stwierdzanie faktów + raczej powszechna subiektywna opinia to nie takie jechanie,

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

YoungOlo pisze:[
Wątpię, by istniało takie złożenie Bretonni do AoS, której nie byłbym w stanie wystawić z posiadanych modeli do WFB, ale.spróbuj mnie zaskoczyć proszę ;)
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Loke pisze:Po AoSie jezdzicie przy kazdej mozliwej okazji (patrz Grimgor), nadarza sie ciekawy event to nagle przyjda zagrac w "cos odmozdzajacego", bo akurat gdzies tam nie jada. Potem czepiaja sie goscia ze wymaga okraglych podstawek - gdzie powoli to juz turniejowy wymog, ale takze wynika z 3 powodow: GW sugeruje takie podstawki, estetyka, sprzyja mechanice. Facet organizuje cos i chce zeby to wygladalo porzadnie, i wcale mu sie nie dziwie, a pamietam turnieje gdzie za wymogi estetyczne sciagano ze stolu model, oddzial, armie - i nie dlatego, ze GW tak chcialo czy bylo/nie bylo napisane w podreczniku,a dlatego, ze sobie org tak wymyslil i tego sie trzymal. Proste.

Laik :)
To jest ogloszenie o turnieju Warhammera, wiec jest chyba we wlasciwym dziale? No chyba, ze to tylko temat na turnieje 9th Age? ;)
Nie uważam się za osobę "jeżdżącą po AoS przy każdej możliwej okazji". Sam w sobie ten system jest zbyt skomplikowany jak na nieskomplikowany system "for fun". Jedyną jego przewagą nad innymi systemami jest wspieranie strony modelarskiej. Ale nie jest też on złem wcielonym i nowym rokiem 1984. Faktycznie, figurki na okrągłych podstawkach w tej grze wyglądają lepiej. Ale rozważając za i przeciw - nie będę robił nowej armii tylko do tego systemu. W takiej postaci, jaką proponuje Olek (z punktami i z kampanią), granie w AoS będzie całkiem fajne. Wziąłbym udział w evencie, ale nie za cenę kupowania i malowania nowej armii.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

idę na stronę GW, do sklepu GW Warszawa, do innego sklepu kupuję pudełka, kupuję je z ... tadaam kwadratowymi podstawkami, takimi jakie wydaje producent do tego systemu Warhammer Age of Sigmar
zasady nic nie mówią o podstawkach do tej gry

to jest forum Border Princes o Warhammer Fantasy Battle - Olek uparcie twierdzi, że Age of Sigmar to inna gra (z czym się zgadzam bo inna i na okrąglakach) i w ogole inna kompozycja itd to skoro tak to nie jest miejsce na to ogłoszenie, bo tu są gracze z kwadratami - którzy nie mogą przyjść na taki event- zatem po grzyba o tym tu pisać :D to nie ten target i tyle

ja jak Grimgor i Gervaz =D> , można rozważać przyjście na taki sobie event ot z kolegami poprzesuwać ludziki, ktore sa wypaśnie pomalowane i na wysiwygu, pogadać, piwka się napić miło spędzić dzień ale nie za cene kupowania nowych boxów (co sprzedaż niska?), których i tak mam dziesiątki czy niszczenia własnej kolekcji

rozumiem, że GW może nie sprzedaje jeszcze tej gry jak świeże bułeczki, ale szanujmy się i nie wciskajmy kitu o "kompozycji" bo gracze nie są debilami i umieją analizować zasady podstawka nie zmienia nic w tej materii, model skavena to model skavena zasady ma po prostu inne w WFB inne w AoS
Ostatnio zmieniony 5 lut 2016, o 15:18 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Misha nie troluj bo ci posta skasuja jak mi;)
a na serio to w 100% zgadzam sie z twoja wypowiedzią. Nie pierwszy to turniej zrobiony po to by zwiekszyc sprzedaż choc pierwszy zrobiony w klubie a nie sklepie GW w zlotych tarasach.
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

tu są gracze z kwadratami - którzy nie mogą przyjść na taki event- zatem po grzyba o tym tu pisać :D to nie ten target i tyle
Bo sa tu tez gracze AoS, tylko ze ich najwyraźniej ten wymóg przerasta.
Przez długi czas wierzyłem, ze AoS jakoś sie przyjmie, i ze bedzie sensowna alternatywą, ale niestety srodowisko przed wielkie 'ś' nie powstało, a oczekiwane rozszerzenia nie zostały wydane, stąd punktowy system by Olek.

Znam Olka, i nie uwazam, zeby ten wymóg był podyktowany kwestiami marketingowymi, Olek jest po prostu niepoprawnym estetą, i już w przeszłosci dał to po sobie poznać. Czyni to jego eventy wyjątkowymi, sa ludzie, którym ten nacisk na estetyke i hobbystyke podoba się.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo

Post autor: YoungOlo »

Mam dobre wieści dla wszystkich, dla których wymóg okrągłych podstawek był barierą powstrzymującą go przed wzięciem udziału w Szturmie :-)

Jako Oficjalny Przedstawiciel GW na Polskę :lol2: postanowiłem przestrzegać Oficjalnej Polityki GW Dotyczącej Podstawek w AoS :lol2: , a także uległem Żądaniom Dyskryminowanych Graczy :lol2: i postanowiłem przestać Ośmieszać Samą Ideę Gry Bitewnej :lol2: Czyli, żeby nie przedłużać:

Zmiana w regulaminie:
:arrow: dopuszczamy modele na okrągłych oraz kwadratowych podstawkach
Ostatnio zmieniony 8 lut 2016, o 00:45 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

A na trójkątnych? :P
Obrazek

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

And that's the spirit! :D Proszę mnie zapisać do Śmierci i Zniszcznia z orkami

Stefblo
Plewa

Post autor: Stefblo »

Ja dla odmiany najprawdopodobniej przyjadę specjalnie na ten event z Krakowa do Warszamy. Czytam te Wasze komentarze i powiem szczerze, że się odechciewa nawet myśleć o organizowaniu czegokolwiek dla takiej grupy osób. Sam się Olka pytałem skąd ten wymóg podstawowy, którego zwolennikiem nie jestem. Wypowiedź mówiąca o tym, że Olek jest po prostu estetą, wydaję się być najrozsądniejsza.

Uwaga! Tajna informacja!
Olek jako główny przedstawiciel GW na Polskę, a od 01.02.2016 również na cały świat (sic!), dostaje procent ze sprzedaży artykułów wymienionej wcześniej firmy. Tuż przed samym event'em miał stać w długim płaszczu przed wejściem i sprzedawać spod niego NIELEGALNIE specjalne podstawki do AoS, które nie zostały jeszcze wypuszczone i samo ich stosowanie zwiększa statystyki modelu! Poza tym, jego stanowisko pracy wymusza na nim, żeby udawał zwykłego gracza i prowadził AoSową indokrynację! Powinniśmy go bojkotować, nienawidzić i zalegalizawać maruhuaninę! (To wszystko to potwierdzone info)

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

Jak są kwadraty dopuszczone to się zastanowię nad udziałem, imo dobry ruch.
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

Lopo
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Lopo »

Ja bym prosił o dopisanie z moimi słodkimi krasnalkami do order

ODPOWIEDZ