Bohaterowie,czyli co brać, a co nie...

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

no to pkty masz podobne w bohaterach
generalnie swinki dalem nie dla AS ale dla mozliwosci wyszarzowania we 2 na oddzial-maja sporo atakow i bonusy z bsb...daja rade lamac przeciwnika

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Mam pomysł na wojne rodów (1250 pkt):
- 1 Duża szef czarnych orków, zaklęta tarcza, ciężka zbroja= 104 pkt- generał, nie daje go na dzika bo będzie w orkach robił a po drugie figurki nie mam.
- 1 Szaman goblinów (2 lev), Nibblia ring, dispel scroll = 135 pkt.
- 1 Szaman nocnych goblinów (2lev), róg ulgora, magiczny grzybek= 135 pkt.
Magia silna;
DD; 4 + DS
PD; 6 + MagGrzybek + Nibblia + Róg
Taktyka:Dispeluje tylko magiczne uderzenia we mnie
2 magów, każdy bierze wejrzenie gorka i silniejszy czar
Najpierw maguje z przedmiotów oni albo je zdispelują (2 kości i średnio jeden dispel nie wyjdzie :wink: ) albo będę miał wyższy Ld generała i walne jakiegoś maga czarem. Potem poczaruje sobie.
Co myślicie o takim ułożeniu?

quas
Niszczyciel Światów

wejrzenie gorka?
wywal horna...jest za drogi na te pkty-lepiej miec po 1 grzybku na szamanach i +1A na generale
albo tanszych bohaterach grac

ale kwestia najwazniejsza jest jakie masz oddzialy...bo w zielonych bohaterowie to dodatek do armii

Paku
Oszukista

oddziały to:
2* 25 orków
23 nocników z łukami i fanolem
2*5 wolfów raidersów
5 dzikich na dzikach
2 chucki
1 gleba ła glaba
myśle że ok jak na 1250 pkt
no i 3 bochaterów(patrz 2 posty wyżej)

quas
Niszczyciel Światów

jest ok
choc ja bym wywalil horna i zamiast tego bylyby pkty na siatki+CG = IMO lepsze rozwiazanie niz fanatyk

Paku
Oszukista

A co myślicie nad takim rozwiązaniem na wojnę rodów:

1 Duża szef czarnych orków, HA, zaklęta tarcza, Herszta ummy debeściarki czepek = 134 pkt. - brak dzika rekompensuje ward na 5+ (dzika nie ma bo figórki brak), będzie stał ze zwykłymi orkami

2 Duża szef czarnych orków (BSB), HA, dzik, Duch morka = 155 pkt. - no tego też dołącze do zwykłych orków, daje mu dzika żeby sztandar armii miał jakiegoś wysokiego save (3+), ma mi zapewniać ochronę magicznę do tury 3 lub dłużej.

3 Szaman Nocnych Goblinów (1 level), dispel scroll = 75 pkt. - nie wiem czy to dobry pomysł ale dam go do bolciaka i będzie mi dawał jednom kostkę rozproszenia (no i trzymam dispela na jakiś silny czar)

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

ze swojej strony nie wiele powiem, ale chyba pachnie rzeczami w miare sprawdzonymi
widze, ze polskie ksiazki robia sie popularne, ale ja z nich nic nie rozumiem...

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Czy ktoś z was używał Maad Map?

Tak sobie myślałem nad użyciem tego przedmiotu i wpadłem na coś takiego:

Night Goblin Big Boss 83p
Great Weapon, Light Armour, Shield.
Guzzla's Backbone Brew
Maad's Map
Collar of Zorga

Płacimy nawet mało, a koleś (o ile dobrze wyjdą rzuty na eliksirek) może wpaść w oddział i bić się do upadłego (hatred, co ture leje 3 ataki z siłą 6). Gorzej z tym że bije ostatni i może dostać porządnie. Myślałem też na konfiguracji z Enchated Shield wtedy można by go było puścić na jakiś kloc i lać się nim do upadłego. (4 I i prawie zawsze wali pierwszy, ma AS na 3+ no i oczywiście najpierw walnie trzy ataki S4)
Wiem że cudem on nie jest, ale chyba warto coś takiego wypróbować. W końcu chyba nie ma przedmiotów bez użytku... :twisted:
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

eee
a po co?
policz sobie jakie ma szanse sie nie zlamac?nawet hate i frenzy mu nie pomoga...a jak trafi na wrogiego kafara to wyleci tylko glowka

a co gorsza-mnie jakos wolne sloty herosow nie zostaja(a jak nawet to z powodow oszczednosciowych)

Awatar użytkownika
qlpin
Chuck Norris

Post autor: qlpin »

fakt mapy może i są kombinacyjne ale nie mam slotów aby je wykożystać, bo shamanowi napewno ich nie dam...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

co ty.
static CR cie zje zywcem, taka prawda

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

A na defensy?
Wpaść w 10 łuczników albo w machinke. Myślę że przeciwnik miałby dylemat między zablokowaniem jego, a nadchodzącego fasta, lub w oóle całej armi O&G...
Po prostu szukam zastosowania dla tego przedmiotu :wink: Musi jakieś być :roll:
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

jest
podnosi statystyke,ladnie wyglada...

na defensy?
ciagle wystawiasz go jako scouta...czyli na 1 ture zbierze calkiem sporo strzelania/magii
a 4T i 2W to slaby buforek...sadze ze tego strzalu z machinki juz raczej nie przezyje...tak samo jak salwy i S&S
ponadto ten kolo kosztuje praktycznie tyle samo co maszynka albo spory procent kosztu takich lucznikow(np WE)

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

jest zastosowanie ale trzeba było by grać tak na 4000+ by spokojnie wydawac pkt na śmieszyne przedmioty
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Astragoth dobrze gada, jak masz wolnego lorda to sie zaczynaja mozliwosci fanowych rzeczy (;

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

a ja raz wyprobowalem ten przedmiot :D
gralem z dwarfami ktore w zwyczaju mialy ustawiac sie na samym koncu mapy. tak wiec dalem mapke mjemu szmanowi i od pierwszej tury walil 2d6 s4 po krasnoludkach, do tego bezpieczne w lesie :lol:
na dwarfy to nawet nie bylo takie zle bo jak sie unikalo strzelania to ten szaman byl bezpieczny, razej zaden dwarf go nie pojdzie gonic.
ale ogolnie przedmiot jest słaby "f czy doopy"

Paku
Oszukista

A teraz mam pytanie takie ( z zamiarem pojechania na Totalną kul...)

Czy lepiej wziąść Gienia, BSB ( totem), 1 oddział zwykłych orków
czy może Gienia, BSB z czymś tam innym, 1 oddział debeściaków (totem)?

Z chęcią przeczytam wszystkich sugestii

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

zalezy od punktow.
na >2300 big'unsy z totemem, na mniej - bsb.

Paku
Oszukista

Turniej na 1250 pkt z ograniczeniem do 2 hero

A dobre byłoby to?:

Gienio BO, dzik, HA, ench. schield, podoblizna morka = 155 pkt.
BSB BO, dzik, HA, totem = 180 pkt.

quas
Niszczyciel Światów

osobiscie postuluje wogole nie chadzac na takie turnieje
1 rzut wypacza cala bitwe....

ale generalnie jak juz totem to na BSB
big uns z totemem to juz wydatek rzedu 300pkt...do tego pewnie kolo 250wydasz na herosow i sie okazuje ze prawie polowa pktow wydana

a gdzie wsparcie?squigi? itd?
wogole gdzie armia :wink:

ODPOWIEDZ