Empire 1000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

No to mnie przyznam zaskoczyło. Byłem przekonany, że spośród wszystkich postaci wybiera się tę o najwyższym Ld, on zostaje generałem i dopiero wówczas można mianować BSB (o ile się ma odpowiednią na to postać).
A tymczasem się okazuje odwrotnie? W podręczniku pada stwierdzenie:
" The character with the highest Leadership value is the General of your army"
I dalej na tej samej stronie:
"An army's battle standard is usually carried by a character model who cannot normally be the General model itself."

To strona 82 w angielskiej wersji podręcznika.
Z tego wg mnie wynika:
1. Mianujesz generała (najwyższe Ld)
2. Mianujesz BSB (jeśli masz postać mogąca nim być)
Zgodnie z drugim cytatem, w tym przykładzie kapitan może, a wręcz powinien być generałem, więc jako taki nie powinien byc BSB. Czy nie mam racji?

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Generał musi mieć najwyższą liderkę.
Bsb nie może byc generałem pomimo najwyzszej liderki.
Czyli generałem musi zostać mag.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Reyki pisze:Generał musi mieć najwyższą liderkę.
Bsb nie może byc generałem pomimo najwyzszej liderki.
Czyli generałem musi zostać mag.
No zgadza się, że generał musi mieć najwyższą Ld, ale czy to nie jest tak, że najpierw nominujesz generała, a dopiero później, ewentualnie, BSB? Czy jest jakoś unormowana zasadami kolejność?

Awatar użytkownika
szkodnik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: szkodnik »

No... przyznam, że popieram Byro co do rozumienia tej zasady.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

BSB się nie 'mianuje' , tylko on po prostu jest sztandarowym i koniec.
Generałem musi zostać heros z najwyższą LD który może nim zostać, a taki BSB ma napisane w zasadach że nie może ;). Zatem np. generałem musi zostać mag.
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Podobnie jest w przypadku np herosa slayera (ld10) i Thana (ld9) lub biegacza WE (ld 9-10) i maga (ld8)

Pomimo wyższej liderki bohaterowie ci NIGDY nie mogą być generałami.

Co innego jest natomiast w chaosie tak od tego kto ma najwyższy Ld i jest generałem zależy czy gramy bestiami , mortalami czy też demonami. Jednak o ile dobrze pamiętam armia bestii z brey shamanem (ld6) może mieć bsb aspiring czempiona (ld8)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Młody pisze:BSB się nie 'mianuje' , tylko on po prostu jest sztandarowym i koniec.
Generałem musi zostać heros z najwyższą LD który może nim zostać, a taki BSB ma napisane w zasadach że nie może ;). Zatem np. generałem musi zostać mag.
Dziwne i przyznam szczerze, nie podoba mi się taka interpretacja. Jest jasno napisane w zasadach o generale "bohater z najwyższą cechą Ld jest generałem", jasne, są wyjątki (jak wspomniany slayer), ale to wynika z opisu danych jednostek. Zakaz chorąży+generał działa IMHO w drugą stronę, mianowicie, że generał nie może dzierżyc sztandaru bojowego, a nie, że chorąży nie może byc generałem.

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: mika »

Tylko ze Battle Standard wykupujesz na poziomie rozpiski, a generalstwa nie wykupujesz.

Dokladnie tak jak z tym biegaczem. Wedlug Twojego rozumowania jesli biore np. tylko jego i maga to znaczy ze nie moge go zrobic alterem bo on ma najwyzsza liderke w armii?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Nie wiem co to znaczy "alter", ale jesli chodzi o BSB to dokładnie tak uważam. Kapitan + mag (w moim rozumowaniu) = generał+ mag.
Gdzie już 2x kapitan, lub kapitan + kapłan to spokojnie generał i BSB.
Rozumiem, że BSB określasz tworząc rozpiskę a generała nominujesz tuż przed bitwą (a raczej wskazujesz tuż przed bitwą), ale przecież nikt nie będzie czekał na ostatnią chwilę z tą decyzją. Zwykle już podczas tworzenia rozpiski jasne jest dla gracza, kto u niego będzie dowodził. Rozumiem ten punkt widzenia (jest BSB, więc nie może być generałem) jako zgodny z zasadami, ale moim skormnym zdaniem, nie jest to po prostu logiczne.

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Jak dla mnie wystarcza mi zdanie w opisie opcji bsb "The battle standard bearer cannot be the army's general, even if he has the highest Leadership value." Wiec moge go miec jako bsb i gieniek moze miec wowczas nastepna najwyzsza z dostepnych liderek.

ODPOWIEDZ