Huanchi Blessed Totem + salki w domku
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Jesli gracz sie nie ustawi - ustawiaja go zasady.
Patrz Malal. Masz se oddzial, nie?
I jakis kutasinski walkarz podjezdza Ci tymi CO z premedytacja na 0.999999 cala od oddzialu (czy nawet blizej).
A Ty mu w morde wolasz veto, ze nunu i nie wolno. I odsuwacie oddzial na 1 cal, prawda?
Czy to nie jest wlasnie idealne rownolegle bla bla autonakierowanie oddzialu, takie ze po ruchu na ten 1 cal wpada?
Bardziej obrazowo nie umiem. Mam nadzieje, ze juz me zlote mysli sa jasne dla wszystkich
Pzdr
Patrz Malal. Masz se oddzial, nie?
I jakis kutasinski walkarz podjezdza Ci tymi CO z premedytacja na 0.999999 cala od oddzialu (czy nawet blizej).
A Ty mu w morde wolasz veto, ze nunu i nie wolno. I odsuwacie oddzial na 1 cal, prawda?
Czy to nie jest wlasnie idealne rownolegle bla bla autonakierowanie oddzialu, takie ze po ruchu na ten 1 cal wpada?
Bardziej obrazowo nie umiem. Mam nadzieje, ze juz me zlote mysli sa jasne dla wszystkich
Pzdr
Ja w tej kwestii zgadzam się z TruePunkiem. Takie czepianie się że coś tam idealnie co do jednej miliardowej milimetra jest już poniżej pewnego poziomu gry ... poziomu poniżej którego grać nie chcę. Nota bene to co mówi TruePunk z ustawieniem 0,999999 cala też jest prawdą jeśli oddział stoi 0,999999 cala od ciebie to uznaje się ze stoi równo cal i już.
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Nie kumam dokładnie zasad Huanchi Blessed Totem ale z wypowiedzi wnioskuje że TP ma racje.
Kwestia wystawiania się 24,00000000000001 to specyficzna sytuacja ustalona na potrzeby wystawiania... i tylko wystawiania.
Przenoszenie tego faktu na inne aspekty gry jest co najmniej niepoważna.
Kwestia wystawiania się 24,00000000000001 to specyficzna sytuacja ustalona na potrzeby wystawiania... i tylko wystawiania.
Przenoszenie tego faktu na inne aspekty gry jest co najmniej niepoważna.
Malal: obys nigdy nie musial szarzowac na moje oddzialy na maksymalnym zasiegu (;
to w druga strone dziala - narazie gramy wg zasad. jak uscisla cos zmieniajacego je, bedziemy dpiero rozmawiac o graniu inaczej.
ps. uscislenie wzielo sie glownie z faktu, ze stoly sa roznej dlugosci - zawsze jest jakies przyblizenie, stad te 24" ustawowe na poczatku roznie wypadaja.
w czasie gry nie ma to juz zadnego znaczenia przeciez.
to w druga strone dziala - narazie gramy wg zasad. jak uscisla cos zmieniajacego je, bedziemy dpiero rozmawiac o graniu inaczej.
ps. uscislenie wzielo sie glownie z faktu, ze stoly sa roznej dlugosci - zawsze jest jakies przyblizenie, stad te 24" ustawowe na poczatku roznie wypadaja.
w czasie gry nie ma to juz zadnego znaczenia przeciez.
Ja tez jestem tego zdania. Zasada jest taka, ze nie mozna byc blizej od przeciwnika o 1", wiec mozna to zmierzyc tak, zeby byc ten 1" (tzn zgodnie z zasadami mozna zmierzyc, nie mowie tu o dokladnosci). Jesli wiec jest mozliwosc dokladnego ustawienia sie mierzac, to powinna byc mozliwosc umowy z przeciwnikiem, ze jestes 1" od wroga i na 1 dochodzisz.
24" to zupelnie inna kwestia. Kiedys bardzo dawno temu na Arenie ustawilem sie na 11,5" zeby bolce goboskie (przeciwnik mial ich 6) nie mialy krotkiego zasiegu (wszystkie je przeciwnik moj ustawil na 12"... Okazalo sie, ze wszystkie mialy krotki zasieg, bo stol mial 47". Sa rozne podobne sytuacje jak ustawianie na 12" regimentow, ale z trayami itp, ze jak sie mierzy od krawedzi to regiment stoi na 11,9". Pozniej sie traci godzine mierzenia na patrzenie najpierw czy strzelcy przeciwnika napewno dobrze stoja, czy te reigmenty aby napewno byly trayami ustawiane na tym 12" czy moze jednak traye wystaja za 12" a podstawki sa na 12". Kiedys z kolei grajac dwarfami ustawilem kusznikow na gorce naprzeciw grave guardow na 11,5". Problem byl w tym, ze gorka jak to gorka troche sie mogla przesunac, pozatym ciezko dokladnie zmierzyc na ktorym dokladnie calu stoi oddzial na gorce, bo wiadomo, ze jest pod katem od krawedzi stolu, wiec oddzial stoi na przeciwprostokatnej itp.
Strasznie to bylo upierdliwe i tylko po to powstalo to uscislenie, by nie bylo takich rzeczy. + jeszcze przeciwko obracaniu hellblastera
. A nie zeby stwierdzic, ze nie mozna sie dokladnie umowic z przeciwnikiem na ustawienie rowno co do cala.
24" to zupelnie inna kwestia. Kiedys bardzo dawno temu na Arenie ustawilem sie na 11,5" zeby bolce goboskie (przeciwnik mial ich 6) nie mialy krotkiego zasiegu (wszystkie je przeciwnik moj ustawil na 12"... Okazalo sie, ze wszystkie mialy krotki zasieg, bo stol mial 47". Sa rozne podobne sytuacje jak ustawianie na 12" regimentow, ale z trayami itp, ze jak sie mierzy od krawedzi to regiment stoi na 11,9". Pozniej sie traci godzine mierzenia na patrzenie najpierw czy strzelcy przeciwnika napewno dobrze stoja, czy te reigmenty aby napewno byly trayami ustawiane na tym 12" czy moze jednak traye wystaja za 12" a podstawki sa na 12". Kiedys z kolei grajac dwarfami ustawilem kusznikow na gorce naprzeciw grave guardow na 11,5". Problem byl w tym, ze gorka jak to gorka troche sie mogla przesunac, pozatym ciezko dokladnie zmierzyc na ktorym dokladnie calu stoi oddzial na gorce, bo wiadomo, ze jest pod katem od krawedzi stolu, wiec oddzial stoi na przeciwprostokatnej itp.
Strasznie to bylo upierdliwe i tylko po to powstalo to uscislenie, by nie bylo takich rzeczy. + jeszcze przeciwko obracaniu hellblastera

Ale nadal nie uzyskalem odpowiedzi co mam robic jak kaze mierzyc? bo juz mialem przeciwnikow co jak mowilem ze ustawiam odzial w lesie 2 cale i 1mm to mi kazali mierzyc
Konia z rzedem temu kto ustawi sie idealnie rownolegle do klocka 

podpis nieregulaminowy - administracja
A w czym problem?
Daj mi 2 calowki (czy nawet dwa rowne patyki) i Ci to zrobie.
Za lecha jestem w stanie nauczyc Cie tej niezwykle trudnej sztuki na najblizszym turnieju.
Daj mi 2 calowki (czy nawet dwa rowne patyki) i Ci to zrobie.
Za lecha jestem w stanie nauczyc Cie tej niezwykle trudnej sztuki na najblizszym turnieju.
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
@Malal Zmień przeciwników. Ci są strasznie upierdliwi 
Jak mówię, że staje w lesie tak że mnie nie widać (a na oko jest to realne do zrobienia) to żeby nie musieć tracić czasu na kombinowanie zazwyczaj przeciwnicy przyjmują ten fakt do wiadomości. Znacznie ułatwia to życie

Jak mówię, że staje w lesie tak że mnie nie widać (a na oko jest to realne do zrobienia) to żeby nie musieć tracić czasu na kombinowanie zazwyczaj przeciwnicy przyjmują ten fakt do wiadomości. Znacznie ułatwia to życie

Inny przykład. Klocek szkieletów zbrejkował jazdę która uciekła na 14 cali szkielety pogoniły na 2 więc odległość między wami = 12 w turze ruchu podlazłeś szkieletami 4 cale i popchnąłeś je z inkantacji by poszły kolejne 8. Wykonały szarże a kawaleria wybiegła za stół. Umownie da się zrobić (ale w praktyce za cholerę nie da się bo tu będziesz o 0,00000001 stopnia krzywo tu ruszysz się 3,9999999 cala w fazie ruchu bo przecież możesz max 4 ale za nic nie ruszysz się idealnie itp) i gdybym był graczem dowodzącym kawalerią nie miał bym nic przeciwko. Rozumiem że ty gdybyś grał przeciw szkieletom powiedział byś że jest to niemożliwe i kazał mierzyć co do nanomilimetra po czym stwierdził że na bank to i tak się nie udało.
Jesli chodzi o ustawianie w lesie to jest bardzo prosty sposob jaki widzialem, ze np. Kielon stosuje. Wystarczy poustawiac na okolo obiektu schowanego w lesie podstawki konskie, wtedy pomiar jest dokladny, mozna mierzyc rownoczesnie odleglosci od kilku krawedzi lasu.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Szanowni panowie.
Uściślenie dotyczące 24" miało tylko za zadanie ukrócić nieczyste zagrywki w rodzaju "lekki pivot hellblastera i mam zasięg". Albo "o, patrz, moi strzelcy mają jednak zasięg, bo wystawiłeś się o 2mm za daleko/stół jest o 1/10 cala za wąski/etc. Podobnież z różnymi dopchniętymi szarżami w pierwszej turze - tak sytuacja jest jasna.
Jest to prosta zasada turniejowa, umowna. Nie jest to bynajmniej zasada, która rozciąga się na resztę gry. Dla mnie 1" od regonu to właśnie ten 1 cal, który można przebyć z huanchiego. A 8" od goblinów to 8", na które można szarżować klockiem zwykłej piechoty.
Ta "linia włosa" w deploymencie to dawanie odporu chamskim zagrywkom i kombinowaniu. ALE takim samym chamstwem i kombinowaniem jest wmawianie przeciwnikowi, że 1" apart to tak naprawdę 1.0000000001", podczas gdy huanchi daje mu ruch tylko na 1", więc sorry. Na pewno twórcy gry nie mieli czegoś takiego na myśli.
Dziękuję.
Uściślenie dotyczące 24" miało tylko za zadanie ukrócić nieczyste zagrywki w rodzaju "lekki pivot hellblastera i mam zasięg". Albo "o, patrz, moi strzelcy mają jednak zasięg, bo wystawiłeś się o 2mm za daleko/stół jest o 1/10 cala za wąski/etc. Podobnież z różnymi dopchniętymi szarżami w pierwszej turze - tak sytuacja jest jasna.
Jest to prosta zasada turniejowa, umowna. Nie jest to bynajmniej zasada, która rozciąga się na resztę gry. Dla mnie 1" od regonu to właśnie ten 1 cal, który można przebyć z huanchiego. A 8" od goblinów to 8", na które można szarżować klockiem zwykłej piechoty.
Ta "linia włosa" w deploymencie to dawanie odporu chamskim zagrywkom i kombinowaniu. ALE takim samym chamstwem i kombinowaniem jest wmawianie przeciwnikowi, że 1" apart to tak naprawdę 1.0000000001", podczas gdy huanchi daje mu ruch tylko na 1", więc sorry. Na pewno twórcy gry nie mieli czegoś takiego na myśli.
Dziękuję.
Twórcy może mieli na myśli że na 1 szarza nie wychodzi.Czyli huanchi przy oddziale oddalonym o 1 cal dopycha go na rzucie na 2+.
A TK szarża w pierwszej turze IMHO powinna być.
Do tego 1 turowa szrża kraśków też(strolaz,ruch,kowadełko i inne takie pierdy).
Podajcie powód zgodny z zasadami czemu tak nie może być?
A TK szarża w pierwszej turze IMHO powinna być.
Do tego 1 turowa szrża kraśków też(strolaz,ruch,kowadełko i inne takie pierdy).
Podajcie powód zgodny z zasadami czemu tak nie może być?
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
- Barbarossa
- Mniejsze zło
24" to jest prosta zasada turniejowa. Eliminuje przegięcia i naprawdę chamskie zagrywki. Tak jest lepiej, bo tak zadecydowała całkiem spora grupa rozsądnych ludzi. To jedyne uzasadnienie, jakie Ci mogę podać. Jeśli Ci to nie wystarczy, to po raz kolejny musisz odejść nieukontentowany.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Jako rzecze Barbarossa.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
to teraz juz nie moznaShino pisze:inaczej. Jesli jednym oddzialem w 6 edycji mozna bylo wyciagnac fanatykow z 2 oddzialow na raz to tu pewnie tez mozna ten 1" osiagnac. w innym przypadku nie...

@Malal, ty masz naprawde ciezkie przezycia jezeli miales takich przeciwnikow.. ja nikomu problemu nie robie z 2 calami chyba ze to wplywa zdecydowanie na gre, w stylu lasek o srednicy 5 cali a ktos mi wciska ze wstawia tam oddzial dryad tak ze wszedzie sa 2 cale.. czyli cos fizycznie niemozliwego, to samo z 1 calem czy wywabianiem fanoli... jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby ktos mi nie pozwolil ustawic sie tak zeby wywabic 2 oddzialy, forumowe demonizowanie rzeczywistosci

kiedys po wypuszczeniu fanatykow oddzial sie nie mogl dalej ruszac. I sam pamietam jak truepank najglosniej krzyczal, ze nie da sie oddzialow idealnie rownolegle wystawic tak zeby z 2 oddzialo na raz wypuscic fanatuykow... widac z czasem zmienia zdanie na te same sprawy od tego jak mu jest wygodniethurion pisze:to teraz juz nie moznaShino pisze:inaczej. Jesli jednym oddzialem w 6 edycji mozna bylo wyciagnac fanatykow z 2 oddzialow na raz to tu pewnie tez mozna ten 1" osiagnac. w innym przypadku nie...![]()