Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Wszystkie sprzymierzone jednostki w promieniu 6'' od sztandaru otrzymują WS 5+ przeciw atakom strzeleckim i magicznym pociskom.
Tak więc wystarczy, aby jakiś model był w polu działania runy, a cały oddział ma worda. Lubię dawać tę runę longbeardsom, bo nawet jak nie zadziała i zajdzie ich 1/4 to i tak stoją dalej dając wszystkim w pobliżu worda.
Tak więc wystarczy, aby jakiś model był w polu działania runy, a cały oddział ma worda. Lubię dawać tę runę longbeardsom, bo nawet jak nie zadziała i zajdzie ich 1/4 to i tak stoją dalej dając wszystkim w pobliżu worda.
Jak działa runa Strollaza, która daje dodatkowy ruch przed rzutem na inicjatywę podczas turnieju ? Tam z reguły inicjatywę rozgrywa się równocześnie z wyborem krawędzi i pierwszeństwem wystawienia. Czy ruch ten przysługuje mi też przed pierwszymi rundami?
Pytałeś się na poczatku o CG. Moim zdaniem w wielu oddziałach muzyk jest niepotrzebny - np. u slayersów (są niezłomni), raczej nie dawałbym muzyka dla hamków skoro mieliby lorda i oczywiście stubborn. Muzyk jest dobry dla oddziałów ktore nawieją, a krasnalami rzadko kiedy zwiejesz w przypadu przegranej. Nie widze również sensu w dawania CG dla thundów i kuszników - w walce wręcz są tacy sobie, są tylko po to by ostrzelac przeciwnika, a chodzi o oszczędność punktow. A swoją drogą, skoro wspominasz o 20 thundach, 4-5 machinach i 2-3 klockach do walki wręcz to pewnie jesteś lepszy ode mnie, bo ja przy piatej bitwie popełniałem znacznie większe błedy w rozpiskach
. Pozdrawiam
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Muzyk jest akurat bardzo przydatny - przy remisie w CR wygrywasz walkę, a to zawsze lepsze niż zdawanie brejka - ostatnio np. nie wyszedł mi na 9 z przerzutem
. Poza tym, przy wyjątkowym pechu bonus przy zbieraniu oddziału też się przydaje. Dlatego dla klocków - prawie zawsze daję FCG, a dla kuszoli i thundów - zawsze muzyka.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Jeżeli chodzi o muzyka, to gdy rozpatrujesz wynik walki i wychodzi remis, a Ty masz muzyka, a przeciwnik nie ma, to Ty wygrywasz o jeden, czyli przeciwnik musi zdawać liderkę pomniejszoną o 1.Benek pisze:Pytania: co to jest CR? (też jestem początkujący). Wspomnialeś o 9 z przerzutem...to muzyk daje także punkt w wyniku walki i zdawania liderki?
Natomiast gdy Twój oddział jest w ucieczce i na początku swojej tury rzucasz liderkę na zebranie się to muzyk daje dodatkowe 1 do Ld.
No to mam kolejne pytanko, mianowicie mam zamiar zabrać się za robienie podstawek pod krasie i teraz tak:
1. Jakich posypek używacie? oryginalnych GW static grasów czy dużo tańszych odpowiedników, które można dostać na allegro ( i tu kolejne pytanko, czy te posypki z allegro imitujące trawę dużo gorzej wyglądają?)?
2. Czego używać do robienia skał, wiem, że można korka, ale czy są inne substytuty?
3. Czego jeszcze można używać do podstawek pod krasie by wyglądały klimatycznie i pasowały do tej rasy?
1. Jakich posypek używacie? oryginalnych GW static grasów czy dużo tańszych odpowiedników, które można dostać na allegro ( i tu kolejne pytanko, czy te posypki z allegro imitujące trawę dużo gorzej wyglądają?)?
2. Czego używać do robienia skał, wiem, że można korka, ale czy są inne substytuty?
3. Czego jeszcze można używać do podstawek pod krasie by wyglądały klimatycznie i pasowały do tej rasy?
![Obrazek](http://img172.imageshack.us/img172/3968/deathtoplasticgwminiskf1.jpg)
![Obrazek](http://www.zazzle.com/znews/archives/special_collection/06202005/badge-familyguy.gif)
![Obrazek](http://www.dragonlance.pl/images/dragonlance.gif)
1. nigdy nie używałem trawy GW i nie umiem jej odróżnić na podstawkach
2. zajefajna jest kora - taka drzewna - ma jeden minus - łatwo się obija, ale wygląda super, mam z niej zrobione kowadło i wiele terenów
3. ja ostatnio chce przemodelować moje krasie na podstawki z kryształami fioletowymi![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
2. zajefajna jest kora - taka drzewna - ma jeden minus - łatwo się obija, ale wygląda super, mam z niej zrobione kowadło i wiele terenów
3. ja ostatnio chce przemodelować moje krasie na podstawki z kryształami fioletowymi
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)