Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Wszystkie sprzymierzone jednostki w promieniu 6'' od sztandaru otrzymują WS 5+ przeciw atakom strzeleckim i magicznym pociskom.
Tak więc wystarczy, aby jakiś model był w polu działania runy, a cały oddział ma worda. Lubię dawać tę runę longbeardsom, bo nawet jak nie zadziała i zajdzie ich 1/4 to i tak stoją dalej dając wszystkim w pobliżu worda.

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Hej,
jestem pewny, że gdzieś tu widziałem linka do army buildera, ale teraz nie mogę się do niego doklikać. Czy ktoś mógłby mi wysłać linka? Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

zbanowali cię na googlach? ;)

lepiej zassij mułem ;)

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Jak działa runa Strollaza, która daje dodatkowy ruch przed rzutem na inicjatywę podczas turnieju ? Tam z reguły inicjatywę rozgrywa się równocześnie z wyborem krawędzi i pierwszeństwem wystawienia. Czy ruch ten przysługuje mi też przed pierwszymi rundami?

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Pytałeś się na poczatku o CG. Moim zdaniem w wielu oddziałach muzyk jest niepotrzebny - np. u slayersów (są niezłomni), raczej nie dawałbym muzyka dla hamków skoro mieliby lorda i oczywiście stubborn. Muzyk jest dobry dla oddziałów ktore nawieją, a krasnalami rzadko kiedy zwiejesz w przypadu przegranej. Nie widze również sensu w dawania CG dla thundów i kuszników - w walce wręcz są tacy sobie, są tylko po to by ostrzelac przeciwnika, a chodzi o oszczędność punktow. A swoją drogą, skoro wspominasz o 20 thundach, 4-5 machinach i 2-3 klockach do walki wręcz to pewnie jesteś lepszy ode mnie, bo ja przy piatej bitwie popełniałem znacznie większe błedy w rozpiskach :). Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Muzyk jest akurat bardzo przydatny - przy remisie w CR wygrywasz walkę, a to zawsze lepsze niż zdawanie brejka - ostatnio np. nie wyszedł mi na 9 z przerzutem ;). Poza tym, przy wyjątkowym pechu bonus przy zbieraniu oddziału też się przydaje. Dlatego dla klocków - prawie zawsze daję FCG, a dla kuszoli i thundów - zawsze muzyka.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

strollaz - ruszasz sie przed pierwsza turą - czyjakolwiek by nie była - tuż po wystawieniu

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Pytania: co to jest CR? (też jestem początkujący). Wspomnialeś o 9 z przerzutem...to muzyk daje także punkt w wyniku walki i zdawania liderki?

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

combat result, czy wynik walki (jakkolwiek by to się nie nazywało po PL)
jest gdzieś na forum słownik skrótów

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

Benek pisze:Pytania: co to jest CR? (też jestem początkujący). Wspomnialeś o 9 z przerzutem...to muzyk daje także punkt w wyniku walki i zdawania liderki?
Jeżeli chodzi o muzyka, to gdy rozpatrujesz wynik walki i wychodzi remis, a Ty masz muzyka, a przeciwnik nie ma, to Ty wygrywasz o jeden, czyli przeciwnik musi zdawać liderkę pomniejszoną o 1.

Natomiast gdy Twój oddział jest w ucieczce i na początku swojej tury rzucasz liderkę na zebranie się to muzyk daje dodatkowe 1 do Ld.

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

No to mam kolejne pytanko, mianowicie mam zamiar zabrać się za robienie podstawek pod krasie i teraz tak:

1. Jakich posypek używacie? oryginalnych GW static grasów czy dużo tańszych odpowiedników, które można dostać na allegro ( i tu kolejne pytanko, czy te posypki z allegro imitujące trawę dużo gorzej wyglądają?)?

2. Czego używać do robienia skał, wiem, że można korka, ale czy są inne substytuty?

3. Czego jeszcze można używać do podstawek pod krasie by wyglądały klimatycznie i pasowały do tej rasy?
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

1. nigdy nie używałem trawy GW i nie umiem jej odróżnić na podstawkach
2. zajefajna jest kora - taka drzewna - ma jeden minus - łatwo się obija, ale wygląda super, mam z niej zrobione kowadło i wiele terenów
3. ja ostatnio chce przemodelować moje krasie na podstawki z kryształami fioletowymi :D

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Pytane:
Czy kowadlo wali runami gdy jest w walce wrecz?

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Kowal nie może kuć run jak walczy.

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Pytanko:
Jak działa runa mocy, czyli ta podwajająca siłę przeciw przeciwnikom z wytrzymałością powyżej 5
- jeśli mam GW z wlk. runą Kragga Srogiego - czy podwaja siłę podstawową - czyli z 4 do 8, czy podwaja siłę liczoną z GW - czyli z 6 do 12?

DolmiR
Falubaz

podwaja wartosc S ktora masz w statystyce nie wliczajac broni.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

4x2+2 = 10

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

i nie chce być inaczej... :D

S10 :shock:
co, chcesz Karlowi Franzowi pałac zburzyć ?

DolmiR
Falubaz

Nie, to czyste penerstwo klepac drzewo na 2+ :D
a tak serio jak juz sie walczy z jakims lujem to juz lepiej nie uzywac GW i tak jest 2+

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

do klepania drzewa to mu S8 starczy ze zwykłego R. of might...
na drzewko już by lepiej ogienek za 5 pkt dołożył :D

bo płonie drzewko w lesie.....

Zablokowany