Kwestia niektórych run

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Post autor: kotil »

Mam pytanie(AB angielski) Jest runa na sztandar ktora pozwala przed bitwa ruszyc cala armie. W opisie jest "can move any and all friendly dwarf unit". Moje pytanie jest następujące: Czy oznacza to że ruch mogą wykonać wszystkie jednostki włącznie z jednostkami sprzymierzonymi np . Imperium, czy tylko jednostki krasnoludzkie? Mnie zastanawia to "ANY".

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Pisze wyraźnie "friendly dwarf unit", czyli skoro w Imperium krasnali nie mają, to raczej chodzi o krasie jedynie.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

dokładnie jak pisze Kokesz... popychamy tylko naszych brodaczy... "any and all" jest tam w znaczeniu "dowolną lub wszystkie" w sensie że możesz ruszyc jedną jednostkę tak jak i wszystkie które są w zasięgu działania sztandaru (wyjątkiem jest gyros).
Obrazek

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Pytanie odnosnie Oathstone. Jak zrozumiałem (AB w wersji ang.) Jeżeli użyjemy kamienia to oddział jest sparalizowany do konca bitwy, nawet jezeli po walce stoja samotnie i nie wspomagaja oddzialu walczacego nieopodal ktory jest wyrzynany przez wroga (smierdzi to zdradą). Jezeli się mylę to powiedzcie. Jezeli sie nie myle to czy jest mozliwosc zostawienia bohatera samego (w ksiedze nie ma wzmianki odnosnie wyjscia oddzialu z bohatera ktory stoi na kamieniu) i niech patalach podziwia widoki dalej a chlopcy ida walczyc.

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

nie ma czegos takiego jak wychodzenie oddzialu z bohatera(przeciez to samo w sobie niedorzecznie brzmi.. - bo skad ten oddzial wyjdzie z d***? :D) a w ksiedze z tego co wiem, choc moge sie mylic, jest napisane ze bohater na kamieniu jest przypisany do klocka do konca bitwy i nie moze sie z nim rozstawac ;]

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Czyli nie moze go podniesc (jakos tam go wkoncu doniosl) i isc dalej do walki. Oddzial nie moze takiego pana zostawic i wszyscy stoja i sie gapia jak reszta sie dobrze bawi. Samo w sobie jest troche chyba chore. Każdy krasnolud to chyba przyzna że jeżeli obok jest jakaś jadka to nie będzie podziwiał błękitu nieba tylko ruszy w bój. Ale ja się nie znam. Smutne to Panowie.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

chore, smutne, sprzeczne z logiką... czyli made by GW.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

chore, smutne, sprzeczne z logiką... czyli Warhammer :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

ale dobre,
jak damy tą zabawkę z bsb na flankę, wpadnie jakieś gówno od boku, i stoją chłopaki do końca i się tłuką z wrogiem
dlatego trzeba wiedzieć komu to dać i jak to użyć

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

+ kamienia:
- mamy klocek który przyjmie szarze ze wszelkich stron i ustoi
- mamy MR

minusy:
- mamy unieruchomiony klocek do konca gry
- musimy zawsze przyjmowac challenge bohaterem (a czasem jednak na pewna smierc posłac zwykłego weterana)
- jak jednosytka ucieknie to nawet po zebraniu tracimy punkty za bohatera
- bohater musi siedziec w oddziale i nie moze go opuścic

z krótkiego równania wychodzi że 2<4... dlatego ostatnio z Kamyka nie korzystam i jakos lepiej mi idzie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

Pytanie - ile i jakie runy?

Przykład
Mam 3 balisty (A,B,C)
Czy mogę na bitwę wystawić coś takiego?
A - +1S
B - +1S / Płonące Ataki
C - +1S / Płonące Ataki / 1x na 2+

Jeśli tak to rozumiem że takie triki można też robić z resztą uzbrojenia jak broń czy zbroje ?
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

tak
Obrazek

Awatar użytkownika
ensifer
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ensifer »

Możesz kombinować ile wlezie byleby się kombinacja runów ne powtarzała.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Rakso_The_Slayer pisze:+ kamienia:
- mamy MR

minusy:
- mamy unieruchomiony klocek do konca gry
- musimy zawsze przyjmowac challenge bohaterem (a czasem jednak na pewna smierc posłac zwykłego weterana)
- bohater musi siedziec w oddziale i nie moze go opuścic

z krótkiego równania wychodzi że 2<4... dlatego ostatnio z Kamyka nie korzystam i jakos lepiej mi idzie :)
tendencyjnie te pkty zapisałeś IMO ja bym zapisał to inaczej:

- mamy MR
- mamy możliwość wciągania przeciwnika w pułapki
- mamy klocek do zasłaniania sobie flanki i chronienia całej armii
- możemy krzyczeć challange jak tylko chcemy i komu chcemy

minusy:
- mamy unieruchomiony klocek i bohatera do końca gry

i co? tez tendencyjnie, a jak inaczej...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

ok, zgodze sie z plusami z wyjatkiem challengy... koles może zwyczajnie odmowic, my nie.

dodatkowo fakt że bohater utknął w klocku i że klocek nie może sie ruszac (bez sensu zasada swoją drogą) to naprawdę spory minus... do bronienia flanki nadaja sie tez dobrze slayerzy, tańsi a i pobiegaja sobie chłopaki jak trzeba...

nie żebym twierdził że Kamyk to ZUO. Jeśli gramy na defensie to dajemy klocek z kamykiem i mamy nieruchoma flanke i zajęta/zablokowana cwiartke, mozna lapac w pułapki jak napisałes i wiele innych... ale tym samym zmniejszamy sobie i tak sladowa manewrowosc naszej armii. Każdy gra jak lubi i jak mu wygodniej. Mi chyba wygodniej bez Kamyka, chociaż przyznaje że go wiele razy używałem i jest przydatny.
Obrazek

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Mi tam się kamień sprawdza, choć nie zawsze jak go mam to z niego korzystam... Przeważnie ratuje mi dupsko w 5-6turze kiedy robi sie naprawdę gorąco, a przed 3-4 turą staram się nigdy go nie "odpalać" bo to wtedy rzeczywiście strata klocka(no chyba że sytuacja/teren sprzyja)...

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Dźwiedź pisze:Mi tam się kamień sprawdza, choć nie zawsze jak go mam to z niego korzystam... Przeważnie ratuje mi dupsko w 5-6turze kiedy robi sie naprawdę gorąco, a przed 3-4 turą staram się nigdy go nie "odpalać" bo to wtedy rzeczywiście strata klocka(no chyba że sytuacja/teren sprzyja)...
=D> =D> =D> =D> =D> =D>
no i to jest najważniejsze!!!!!!!!!!

po choooja unieruchamiać klocek jak nie potrzeba, włączasz go tylko wtedy gdy masz ciepło i możesz stracić klocek lub masz możliwość wciągnąć w pułapkę przeciwnika - trzeba go wyjkorzystać a nie dac sie wykorzystac przez niego

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

klocki hammerersow i ironow z odpowiednimi runami na sztandarze i z BSBkiem nawet nie potrzebuja takiego bajeru zeby wytrzymac wiekszosc szarz z boku ;] mi ironi bez uzycia kamienia wytrzymali lance bretonska(9 graili albo realmow) z lordem(ale bez bsb) od boku(przegrali chyba o 2 albo 3 walke ;P) a w nastepnej turze lanca sie odbila bo przyszla odsiecz w postaci longbeardow z herosem-otwieraczem do konserw(bijacym bez ASv) ;P ale kamyk i tak zawsze mam, bo przydatny jest naprawde bardzo i czesto ratuje mi dupsko :P

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

masz rację, widziałem raz jak harpie zaszarżowały na klocek longeabrdów od boku i koleś unieruchomił klocek!!! na samytm starcie bonusami wygrywamy, ale on wolał w 3 turze zblokować kamień i wyłączyć klocek wart 500 coś pkt z gry

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

ech, cóż tu powiedzieć? ale że wytrzymali 9 grali z lordem, nie bardzo wierze w to...

ODPOWIEDZ