Najlepiej zaprojektowana armia

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Kurka Jankiel mnie ubiegl :P

Stawiam na DE
maja b. duzo jednostek ktore warto wystawiac
(ostatnio nawet chce sobie kupic korsarzy)
w zasadzie IMO slabsze sa witche, egzekutorzy, hydra
jest jedno ale
turniejowo to tylko 2 opcje:
smok
lub
Sorcka na pegazie
reszta opcji jest troszke za slaba na nowe armie

mozliwosci jednak sporo :)

Krasie
ne maja jednostek nieuzytecznych !
najbardziej uniwersalna armia

We - maja b. duzo kombinacji i chyba tylko jedna slabsza jednostke
lekka kawe za droga i za miekka (nie chodzi o wildow)

Orki i Gobliny
b. uniwersalna (zawsze taka byla)

Imperum jasli w Polsce gracze naucza sie grac na piechocie, ktora jest o niebo lepsza od kavy imperialnej
(patrz Slepy i jego walce piechotne :wink:)

na koniec pozostaje wspomniec o VC i TK
ale nie bede sie powtarzac

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Post autor: Zed Zediculus »

Myślę, że każda armia jest złożona w miarę rozsądnie. To od graczy zależy jakie jednostki wystawiają. VC wystawają ciągle minimum 2 klocki Black Knightów, prawie każdy Chaos wystawa Knightów albo lataczy, Bratonia pegazy i Grali, Imperium cannon i czołgi (phi!) itp. Te jednostki są po prostu najsilniejsze i dlatego są tak często używane. Nurglem nikt nie gra, bo lepiej mieć jeden atak więcej grając Khornem. Tak samo po co wystawiać Black Coucha (który od armaty, katapulty, balisty się schowa) skoro można BK. Po co męczyć się chłopami skoro moge wrzucić Grali. Wszystko zależy od graczy...dlatego ja zapewne na żadne turnieje nie pojade, bo tam sa same nieklimatyczne, nudne rozpiski. Chyba, że organizatorzy zaczną przyznawać sporo punktów za klimat...wtedy może to się zmieni...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Zed Zediculus pisze:Nurglem nikt nie gra, bo lepiej mieć jeden atak więcej grając Khornem. Tak samo po co wystawiać Black Coucha (który od armaty, katapulty, balisty się schowa) skoro można BK. Po co męczyć się chłopami skoro moge wrzucić Grali. Wszystko zależy od graczy...dlatego ja zapewne na żadne turnieje nie pojade, bo tam sa same nieklimatyczne, nudne rozpiski. Chyba, że organizatorzy zaczną przyznawać sporo punktów za klimat...wtedy może to się zmieni...
Bład w rozumowaniu
Nurglem nikt nie gra, bo nikt nie chce placic 100 za glupiego feara (2x50 zeby heros wchodzil do oddzialu) tracac przy tym re-rolle psychologii.

Temat nie jest od tego co najsilniejsze, bo tam zawsze jakies schematy sie utra, ale o poszczególnych oddziałach.
VC niestety kuleja na bohaterach, Lahmianek nie widzialem nigdy, wight lordy i wighty tez rzadko sie zdarzaja, bo zwyczajnie lepiej miec wąpierza biegacza. Bat swarmy tez są nie za często.

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Shino pisze:ale ustalmy wczesniej.. jedziesz we tak? wildzi to tez forest spiryty tak? i bedzie to turniej na 2k + tak? :wink:
1.Tak
2.tak
3.niekoniecznie

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

trikk pisze:
Zed Zediculus pisze:Nurglem nikt nie gra, bo lepiej mieć jeden atak więcej grając Khornem. Tak samo po co wystawiać Black Coucha (który od armaty, katapulty, balisty się schowa) skoro można BK. Po co męczyć się chłopami skoro moge wrzucić Grali. Wszystko zależy od graczy...dlatego ja zapewne na żadne turnieje nie pojade, bo tam sa same nieklimatyczne, nudne rozpiski. Chyba, że organizatorzy zaczną przyznawać sporo punktów za klimat...wtedy może to się zmieni...
Bład w rozumowaniu
Nurglem nikt nie gra, bo nikt nie chce placic 100 za glupiego feara (2x50 zeby heros wchodzil do oddzialu) tracac przy tym re-rolle psychologii.

Temat nie jest od tego co najsilniejsze, bo tam zawsze jakies schematy sie utra, ale o poszczególnych oddziałach.
VC niestety kuleja na bohaterach, Lahmianek nie widzialem nigdy, wight lordy i wighty tez rzadko sie zdarzaja, bo zwyczajnie lepiej miec wąpierza biegacza. Bat swarmy tez są nie za często.
awidzisz blad w rozumowaniu
Lahmie sa fajne (moze nie wszystkie ich moce sa dobre) Jednak jakbym gral VC, nie uzywalbym innej linni krwi
Koles z eterycznoscia, bookiem i terrorem jest gitny
bsb konny z KB na 5+ jest daremny??
:roll:
Nurgl - racja
Swarmy to juz w kazdej armii, ktora moze je brac - nie wystepuja

wina jest w graczach, nie armiach
Emp ma tyle fajnych jednostek a jest
4/4/2

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Zed Zediculus pisze:Myślę, że każda armia jest złożona w miarę rozsądnie. To od graczy zależy jakie jednostki wystawiają. VC wystawają ciągle minimum 2 klocki Black Knightów, prawie każdy Chaos wystawa Knightów albo lataczy, Bratonia pegazy i Grali, Imperium cannon i czołgi (phi!) itp. Te jednostki są po prostu najsilniejsze i dlatego są tak często używane. Nurglem nikt nie gra, bo lepiej mieć jeden atak więcej grając Khornem. Tak samo po co wystawiać Black Coucha (który od armaty, katapulty, balisty się schowa) skoro można BK. Po co męczyć się chłopami skoro moge wrzucić Grali. Wszystko zależy od graczy...dlatego ja zapewne na żadne turnieje nie pojade, bo tam sa same nieklimatyczne, nudne rozpiski. Chyba, że organizatorzy zaczną przyznawać sporo punktów za klimat...wtedy może to się zmieni...
primo piszesz bzdury w wiekszosci tego co tu jest...
secundo od razu widac ze nigdy nie byles na turnieju... armie zawsze sie czyms od siebie roznia a schematy sa oparte o pewien szkielet armii a nie o dokladna ilosci jednostek i ich typy (dla przykladu vc podane przez ciebie - znajdz mi 2 dobrych graczy ta armia grajacych tak samo - 2 klocki bk i fasty nie tworza takiej samej rozpiski.. dochodza do tego bohaterowie czy ulozenie samego wsparcia... 7 dire wolfow jest zupelnie inna niz 5...) bretka ( tu sztandarowy przyklad - dwoch chyba najlepszych graczy w polsce (bo nie wiem kto jest lepszy) w tej chwili ta armia half i duke: obaj graja na pegazerii ale popatrz jak sie ich rozpy roznia... do tego half co jakis czas bierze hipka... :) .. a grali to juz wogole malo kto bierze :wink: , ogolnie wiec przesadzasz...

tako wiec radze ci pojsc na chocby jeden turniej zanim bedziesz mial jakies opinie o nim...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

zafael pisze:
awidzisz blad w rozumowaniu
Lahmie sa fajne (moze nie wszystkie ich moce sa dobre) Jednak jakbym gral VC, nie uzywalbym innej linni krwi
Koles z eterycznoscia, bookiem i terrorem jest gitny
bsb konny z KB na 5+ jest daremny??
Ale nie grasz Lahmiami, to kwestia pierwsza. Kwestia druga, ze koleś z eterycznością, bookiem i terrorem jest wypierany przez biegaczy i hordy nekrosów. Kb na 5+ tak samo, dlaczego?, bo z s4 i ws3 czy ws4 to on sobie moze nafiukać :D
zafael pisze: :roll:
Nurgl - racja
Swarmy to juz w kazdej armii, ktora moze je brac - nie wystepuja

wina jest w graczach, nie armiach
Emp ma tyle fajnych jednostek a jest
4/4/2
Wina w armiach, bo jeżeli każdy inny schemat jest gorszy od 4/4/2 to coś jest nie tak ;]

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Imperum jasli w Polsce gracze naucza sie grac na piechocie, ktora jest o niebo lepsza od kavy imperialnej
Taaa... Już nawet moja esencja klimatu HE daje sobie z tym radę. To nie jest taki dobry wybór. Ot, ciekawostka.

Co z tego kodeksu da się złożyć, będzie można zobaczyć za kilka miesięcy. Bez special characters oczywiście.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Post autor: Zed Zediculus »

Shino pisze:
primo piszesz bzdury w wiekszosci tego co tu jest...
secundo od razu widac ze nigdy nie byles na turnieju... armie zawsze sie czyms od siebie roznia a schematy sa oparte o pewien szkielet armii a nie o dokladna ilosci jednostek i ich typy (dla przykladu vc podane przez ciebie - znajdz mi 2 dobrych graczy ta armia grajacych tak samo - 2 klocki bk i fasty nie tworza takiej samej rozpiski.. dochodza do tego bohaterowie czy ulozenie samego wsparcia... 7 dire wolfow jest zupelnie inna niz 5...) bretka ( tu sztandarowy przyklad - dwoch chyba najlepszych graczy w polsce (bo nie wiem kto jest lepszy) w tej chwili ta armia half i duke: obaj graja na pegazerii ale popatrz jak sie ich rozpy roznia... do tego half co jakis czas bierze hipka... :) .. a grali to juz wogole malo kto bierze :wink: , ogolnie wiec przesadzasz...

tako wiec radze ci pojsc na chocby jeden turniej zanim bedziesz mial jakies opinie o nim...
Cóż...dzięki za odpowiedź i kilka słów krytyki ;) Może rzeczywiście przesadzam...

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Jankiel pisze:
Taaa... Już nawet moja esencja klimatu HE daje sobie z tym radę. To nie jest taki dobry wybór. Ot, ciekawostka.

Co z tego kodeksu da się złożyć, będzie można zobaczyć za kilka miesięcy. Bez special characters oczywiście.
Juz nie przeadzajmy
Slepy testowal armie
wybieral zabawne, lecz nieskuteczne warianty

nowiusi Tank
Karl franca
rakietnica

To nie byl jego walec - 4 duze odzialy+ detki
3/4 dziala

mnie to wygladalo raczej jak testowanie mozliwosci roznych odzialow.

Jesli dorwe podrecznik
moge zlozyc i potestujemy :) ;)

IMO bedzie teraz 2/2/4/4/2

2x magowie 4lv i 2lv
2x pegaz
4dziala (co jest wkurzajace bo mortara ni w zab nie poprawili)
4 klocki +detki
2x helka (ktora nie staracila tyle co tank)
do tego jakis odzial handgunow i kusznikow
moze 5tka jazdy

wariant ten bedzie sie zmienial

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Teraz w krasiach na 2k+ w większości rozpisek jest kowadło + strzelcy + 3 klocki do bicia + 5 maszynek. Poniżej 2k są fajne rozpiski, bo się różnią bardziej, mnie już osobiście zaczyna nudzić kowadła i teraz będę się starać jechać na lordzie, a spowalnianie z kowadła zastąpi mi gyro (mam nadzieję).
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

a widzisz u nas zalezy
od gracza
ja np do klocku z Lordem nawet sie nie zblizam
w zasadzie nie chce zeby mnie widzial wiec przed Lordem - sorcka/smok sie ukruwa do odpowiedniego momentu szarzy

a jesli jest kowadlo to
czekam az sie rozpiepszy z duzych run
male mnie nie interesuja

Mysle ze walec kraskowy bez maszyn+klocki+kowadlo jest grywalny

prosze bardzo przebic sie przez 8-10 odzialow przy lekkim wspomaganiu thundow/cannona i 2x bolcow

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

prosze bardzo przebic sie przez 8-10 odzialow przy lekkim wspomaganiu thundow/cannona i 2x bolcow
Eeee, a na ile to pts? I co to za klocki? Chyba połowa z nich to "klocki" po 10 warriorów na pusto..

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Z tym, że ja mam 6 ew. 7 oddziałów + 2 thundów, także ja niezabardzo :wink: .
ja np do klocku z Lordem nawet sie nie zblizam
Mój lord ma zawsze rune of challange :wink: .
a jesli jest kowadlo to
czekam az sie rozpiepszy z duzych run
male mnie nie interesuja
A dużych runów nieużywam :wink: (albo używam bardzo rzadko).
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wiesz co Shino nie bardzo kojarze czemus sie tak tych WE uczepil ale zle robisz. to zddecydowanie uniwersalna armia dajaca spore mozliosci taktyczne. ja praktycznie zawsze mam inna rozpiske niz pozostali gracze, da sie tego dokonac bez wiekszych problemow...

chcesz zagrac zeby po mojej stronie nie bylo forestow na 2000+ nie ma sprawy bo po Twojej zycze sobie zeby nie bylo construktow! czemu? bo bez nich jeszcze armii nie widzialem... pasuje?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

oj nie tyle sie uczepilem tylko po prostu tak wygladaja we... znaczy w sumie wygladaly bo teraz sie troche zmienia ze wzgledu na wzgledne ciecia mozliwosci driad :)

a bez construktow da sie grac... po prostu carriony spelniaja ta role... najbardziej boli brak giganta ale jego mozna zastapic dowowym :wink:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Bez konstruktów? Pomijając jednego skorpiona ;) przez prawie rok tak grałem :)
To był rok, w ciągu którego nie zaliczyłem ani jednej wygranej, same porażki i remisy - bogowie, jaki wtedy kryzys zaliczyłem...
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Hmm a ja cały czas grałem na jednym skorpie dopiero od niedawna mam 2, ale i tak na armie strzelające mi się jeden zawsze zakopie przez co wychodzi na jedno :D
Styl grania się zmienił i jest dużo małych upierdliwych rzeczy, na które skorpy są wręcz stworzone.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tomash pisze:A'propos lizaków - widział ktoś kiedyś na turniejach wariant inny niż 40-80 skinków i klocek z żabcią?
Tak ;) Spojrz na moje lizaki , 3x3 kroxy jeszcze nie widzialem nikogo grajacego - co ciekawsze pod koniec 6tej edycji tez tak gralem i myslalem , ze bede oryginalny bo gram na zabie..... :? Przyszla 7 i wszystko zmienila ;)

WE mozna zlozyc na kilka sposobow , czego nie mozna powiedziec o Bretce , ktora jest dla mnie armia tak nudna jak cholera... Nie wiem czemu wszyscy zapomnieli o szczurach - teraz w 7ed. to troche sie zmieni , bo ludzie zaczna kombinowac ( pewnie az utrze sie nowy schemat) , ale w 6 edycji to wszyscy grali taki samo :D

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

hcesz zagrac zeby po mojej stronie nie bylo forestow na 2000+ nie ma sprawy bo po Twojej zycze sobie zeby nie bylo construktow! czemu? bo bez nich jeszcze armii nie widzialem... pasuje?
eee tam ;) ja bym sie khemri nie czepial :D z tego co wiem to ludzie graja na przerrrrróóóóżżżżnych rozpach :D ,zadko mozna spotkac tak samo zlozone TK :)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ