Kleje - jakich używać, a jakich nie itp.

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

HEREZJA!! Kropelka daje d**y :P Nienawidze jej ;] o niebo lepszy superglut:P
Praktycznie to samo.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jagal pisze:
thurion pisze: metal-metal/ metal-plastik: kropelka, rowniez najlepsza, trzyma duzo lepiej od zwyklego s. gluta
HEREZJA!! Kropelka daje d**y :P Nienawidze jej ;] o niebo lepszy superglut:P
kazdy ma swoje gusta ;) do mnie w kropelce przemawia wygodna tubka oraz to ze nie musze odcinac dziubka po kolejnych uzyciach kleju...

bo jesli sie przyjzec skladnikom i wlasciwosciom to tak naprawde super glut = kropelka ;)

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Super glue jest duzo tanszy od kropelki.

Mi rzadko sie zdarza odcinac koncowke zeby uzyc gluta.Moze go uzywac nie umiesz:)

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Ja ze swojej strony polecam Ultra Glue firmy Bison ;). Kropelka i S. Glut ssą przy nim. A cenowo to tak z 2,60.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ja uzywam glownie super gluta :D
Czasem jak cos trzeba pozadnie skleic to poxipol ,a do np: styropianu czy styroduru to wikol :) (super glut rozpuszcza :D)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Do figsow super glue i metalowych i plastikowych... MA swoje minusy , ale od kropelki jest sporo lepszy... Natomiast podstawki - niezastapiony wikol - rewelacyjny klej !!

MistrzOstrzy
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: MistrzOstrzy »

ja tam usywam kleju o nazwie,,KLEJ MODELARSKI'' jest świetny bo"
1.lubie przerabiać figórki więc jak ja chcem odciąc kawałeczek np.ręki przyklejonej to no problem ( a jak dacie kropelke i chcecie oderwać cos to prędzej mdel rozwalicie!)
2.jest świetny bo jest dość wytrzymały i najważniejsze jest z igła i to bardzo ułatwia prace
3.jest taki kosztuje jakies (odkładnie dałem za niego 3,99 i był przy etc w gdańsku ale niekażdy mieszka w Gdansku:P wiec musi poszukac w prostych sklepach on zawsze tam jest
POZDro

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Ja do wszystkiego używam kleju "repair epoxy universal" pattexa. Nie pamiętam ceny, ale był chyba tani ;). Jego największym plusem jest to że zasycha w ciągu 3 minut - nie trzeba długo czekac, a ja i tak zazwyczaj nie trzymam długo części w ścisku, bo najpierw czekam aż klej trochę zaschnie na jakiejś podkładce na której go mieszałem, a dopiero nakładam na części ;).

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

3 minuty to nie jest krótko ;). Mi jak się części w ciągu 10 sekund nie łączą to zaczynam się irytować, a Ty z trzema minutami wyskakujesz ;) :P

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Od jakichś >15 lat nie kupiłem kleju do plastiku (a kleiłem b. dużo pancerki w 1:35) :-.

Bo sam sobie robię: 8)
do buteleczki wrzucam kawałeczki przezroczystego*) polistyrenu i zalewam rozpuszczalnikiem nitro. Na drugi dzień mam opakowanie pierwszorzędnego kleju do "plastiku". Zależnie od potrzeb mogę sobie zrobić rzadki - do zalewania głebokich spoin, lub gęsty - do wypełniania szerokich szczelin. Jak postoi i zgęstnieje, czy nawet zaschnie, to wystarczy dolać nitro i znowu cacy. Koszt - tyle co flaszka rozpuszczalnika, a starcza na hoho!.

*) ważne, kolorowy się nie nadaje! Rozejrzyjcie się po znajomych, czy któryś nie skleja samolotów i poproście o ramki pozostałe po częściach oszklenia kabin.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Wow :shock: To dopiero metoda prawdziwego modelarskiego hardcore'owca ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Ja aktualnie testuje kleje Games Workshop. Ten ich PVA jest calkiem niezly, jak zwykly wikol normalnie :P ale za to ten drugi niby-superglut to porazka na pelnej. Plastik-plastik jeszcze daje rade - tylko 1 na 10 modeli rozpada sie potem w rekach, wiec da rade przezyc, ale sprobujcie skleic tym metel-metal albo metal-plastik - zycze powodzenia i anielskiej cierpliwosci :D Chyba specjalnie tak zrobili ze jak 13 letnie dziecko sobie przyklei siusiaka do czola to zeby tatus z prawnikiem ich nie napadli. :D

MistrzOstrzy
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: MistrzOstrzy »

:P niesadze żeby dziecko miało takiego długiego śiuśiaka ale wszystko jest u nas możliwe w końcu to POLSKA:P.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

do metalu uzywam super glue, kropelki 0 co akurat mam pod reka. zaden nie daje gwarancji i lepiej wszystko sztyftowac.
do plastiku tylko klej do plastiku (uzywam tego co Thurion - jest rewelacyjny i starcza na bardzo dlugo). jest trwaly, bo rozpuszcza plastik i w ten sposob go wiaze. nie ma prawa sie rozleciec, co przy superglutach jest nagminne, zwlaszcza przy transporcie :roll:
do podstawek wikol.
z klejow tutaj nie wymienianych polecam klej polimerowy - rewelacyjnie sprawdza sie przy robieniu makiet. styropian, styrodur, drewno, plastik... wszystko klei. mozna tez z niego robic takie rzeczy, jak zbiorniki wodne czy sline. troche dlugo schnie, ale za to jest trwaly. dostepny jest w marketach budowlanych.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Ja odwołuje moje zachwyty co do tego kleju epoksydowego. Powód? Klej zrobił się gumowaty i wszystkie części się kręcą ("patrzcie na moje ręce, jak ja nimi kręcę!" :) ). Kropelka jest dużo lepsza (ale znó używam tego błyskawicznego pattexa :) )

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Trochę wskrzeszam temat, ale ostatnio zamiast kropelki zacząłem używać cyjanopanu (1,60 zł tubka) do połaczeń sztywnych i jak na razie to sobie bardzo chwalę. Bez większych stresów posklejałem giganta. (teraz jest stres, bo jedna noga jest jakieś 3 mm za wysoko. Za dużo na "naciągnięcie" modelu, ale mam już sztański plan. Jego uczestnikiem będzie prawdopodobnie piechur imperialny, ale jeszcze o tym nie wie.)
Ktoś ma jakieś opinie o cyjanopanie? Ja jak na razie jestemm bardzo zadowolony, wg mnie łapie lepiej niż kropelka.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

To wszystko są kleje cyjanoakrylowe, kropelka zresztą pewnie jest oparta na cyjanopanie.
Gorsze łączenie może być tylko kwestią konsystencji i rozprowadzenia kleju po klejonych powierzchniach.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Ja na początku kleiłem cyjanopanem. Zraziłem się do niego okrutnie bo jest bardzo rzadki i notorycznie się rozlewał po figurce nawet jak dawałem minimalne ilości. Teraz używam kropelki. Jest ok. Czasami się rozleje ale to już wtedy jak mi się za mocno pociśnie.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Ja do Plastiku używam "Klej Modelarski:"trzyma bardzo dobrze, a do metalu to zwykły z kiosku za 1,50zł-2zł "SuperGlue"

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

Esco pisze:Ja aktualnie testuje kleje Games Workshop. Ten ich PVA jest calkiem niezly, jak zwykly wikol normalnie :P
Bo to jest wikol, tylko czasami rzadszy.
Ruskie też tak nazywają wikol - PeWeA

ODPOWIEDZ