Praktycznie to samo.HEREZJA!! Kropelka daje d**y Nienawidze jej ;] o niebo lepszy superglut:P
Kleje - jakich używać, a jakich nie itp.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
kazdy ma swoje gusta do mnie w kropelce przemawia wygodna tubka oraz to ze nie musze odcinac dziubka po kolejnych uzyciach kleju...Jagal pisze:HEREZJA!! Kropelka daje d**y Nienawidze jej ;] o niebo lepszy superglut:Pthurion pisze: metal-metal/ metal-plastik: kropelka, rowniez najlepsza, trzyma duzo lepiej od zwyklego s. gluta
bo jesli sie przyjzec skladnikom i wlasciwosciom to tak naprawde super glut = kropelka
Ja uzywam glownie super gluta
Czasem jak cos trzeba pozadnie skleic to poxipol ,a do np: styropianu czy styroduru to wikol (super glut rozpuszcza )
Czasem jak cos trzeba pozadnie skleic to poxipol ,a do np: styropianu czy styroduru to wikol (super glut rozpuszcza )
Do figsow super glue i metalowych i plastikowych... MA swoje minusy , ale od kropelki jest sporo lepszy... Natomiast podstawki - niezastapiony wikol - rewelacyjny klej !!
-
- Powergamer Rozpiskowy
ja tam usywam kleju o nazwie,,KLEJ MODELARSKI'' jest świetny bo"
1.lubie przerabiać figórki więc jak ja chcem odciąc kawałeczek np.ręki przyklejonej to no problem ( a jak dacie kropelke i chcecie oderwać cos to prędzej mdel rozwalicie!)
2.jest świetny bo jest dość wytrzymały i najważniejsze jest z igła i to bardzo ułatwia prace
3.jest taki kosztuje jakies (odkładnie dałem za niego 3,99 i był przy etc w gdańsku ale niekażdy mieszka w Gdansku:P wiec musi poszukac w prostych sklepach on zawsze tam jest
POZDro
1.lubie przerabiać figórki więc jak ja chcem odciąc kawałeczek np.ręki przyklejonej to no problem ( a jak dacie kropelke i chcecie oderwać cos to prędzej mdel rozwalicie!)
2.jest świetny bo jest dość wytrzymały i najważniejsze jest z igła i to bardzo ułatwia prace
3.jest taki kosztuje jakies (odkładnie dałem za niego 3,99 i był przy etc w gdańsku ale niekażdy mieszka w Gdansku:P wiec musi poszukac w prostych sklepach on zawsze tam jest
POZDro
Ja do wszystkiego używam kleju "repair epoxy universal" pattexa. Nie pamiętam ceny, ale był chyba tani . Jego największym plusem jest to że zasycha w ciągu 3 minut - nie trzeba długo czekac, a ja i tak zazwyczaj nie trzymam długo części w ścisku, bo najpierw czekam aż klej trochę zaschnie na jakiejś podkładce na której go mieszałem, a dopiero nakładam na części .
- Tiger Brown
- Kradziej
Od jakichś >15 lat nie kupiłem kleju do plastiku (a kleiłem b. dużo pancerki w 1:35)
Bo sam sobie robię:
do buteleczki wrzucam kawałeczki przezroczystego*) polistyrenu i zalewam rozpuszczalnikiem nitro. Na drugi dzień mam opakowanie pierwszorzędnego kleju do "plastiku". Zależnie od potrzeb mogę sobie zrobić rzadki - do zalewania głebokich spoin, lub gęsty - do wypełniania szerokich szczelin. Jak postoi i zgęstnieje, czy nawet zaschnie, to wystarczy dolać nitro i znowu cacy. Koszt - tyle co flaszka rozpuszczalnika, a starcza na hoho!.
*) ważne, kolorowy się nie nadaje! Rozejrzyjcie się po znajomych, czy któryś nie skleja samolotów i poproście o ramki pozostałe po częściach oszklenia kabin.
Bo sam sobie robię:
do buteleczki wrzucam kawałeczki przezroczystego*) polistyrenu i zalewam rozpuszczalnikiem nitro. Na drugi dzień mam opakowanie pierwszorzędnego kleju do "plastiku". Zależnie od potrzeb mogę sobie zrobić rzadki - do zalewania głebokich spoin, lub gęsty - do wypełniania szerokich szczelin. Jak postoi i zgęstnieje, czy nawet zaschnie, to wystarczy dolać nitro i znowu cacy. Koszt - tyle co flaszka rozpuszczalnika, a starcza na hoho!.
*) ważne, kolorowy się nie nadaje! Rozejrzyjcie się po znajomych, czy któryś nie skleja samolotów i poproście o ramki pozostałe po częściach oszklenia kabin.
Wow To dopiero metoda prawdziwego modelarskiego hardcore'owca
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ja aktualnie testuje kleje Games Workshop. Ten ich PVA jest calkiem niezly, jak zwykly wikol normalnie ale za to ten drugi niby-superglut to porazka na pelnej. Plastik-plastik jeszcze daje rade - tylko 1 na 10 modeli rozpada sie potem w rekach, wiec da rade przezyc, ale sprobujcie skleic tym metel-metal albo metal-plastik - zycze powodzenia i anielskiej cierpliwosci Chyba specjalnie tak zrobili ze jak 13 letnie dziecko sobie przyklei siusiaka do czola to zeby tatus z prawnikiem ich nie napadli.
-
- Powergamer Rozpiskowy
niesadze żeby dziecko miało takiego długiego śiuśiaka ale wszystko jest u nas możliwe w końcu to POLSKA:P.
do metalu uzywam super glue, kropelki 0 co akurat mam pod reka. zaden nie daje gwarancji i lepiej wszystko sztyftowac.
do plastiku tylko klej do plastiku (uzywam tego co Thurion - jest rewelacyjny i starcza na bardzo dlugo). jest trwaly, bo rozpuszcza plastik i w ten sposob go wiaze. nie ma prawa sie rozleciec, co przy superglutach jest nagminne, zwlaszcza przy transporcie
do podstawek wikol.
z klejow tutaj nie wymienianych polecam klej polimerowy - rewelacyjnie sprawdza sie przy robieniu makiet. styropian, styrodur, drewno, plastik... wszystko klei. mozna tez z niego robic takie rzeczy, jak zbiorniki wodne czy sline. troche dlugo schnie, ale za to jest trwaly. dostepny jest w marketach budowlanych.
do plastiku tylko klej do plastiku (uzywam tego co Thurion - jest rewelacyjny i starcza na bardzo dlugo). jest trwaly, bo rozpuszcza plastik i w ten sposob go wiaze. nie ma prawa sie rozleciec, co przy superglutach jest nagminne, zwlaszcza przy transporcie
do podstawek wikol.
z klejow tutaj nie wymienianych polecam klej polimerowy - rewelacyjnie sprawdza sie przy robieniu makiet. styropian, styrodur, drewno, plastik... wszystko klei. mozna tez z niego robic takie rzeczy, jak zbiorniki wodne czy sline. troche dlugo schnie, ale za to jest trwaly. dostepny jest w marketach budowlanych.
"I fart in your general direction"
Ja odwołuje moje zachwyty co do tego kleju epoksydowego. Powód? Klej zrobił się gumowaty i wszystkie części się kręcą ("patrzcie na moje ręce, jak ja nimi kręcę!" ). Kropelka jest dużo lepsza (ale znó używam tego błyskawicznego pattexa )
Trochę wskrzeszam temat, ale ostatnio zamiast kropelki zacząłem używać cyjanopanu (1,60 zł tubka) do połaczeń sztywnych i jak na razie to sobie bardzo chwalę. Bez większych stresów posklejałem giganta. (teraz jest stres, bo jedna noga jest jakieś 3 mm za wysoko. Za dużo na "naciągnięcie" modelu, ale mam już sztański plan. Jego uczestnikiem będzie prawdopodobnie piechur imperialny, ale jeszcze o tym nie wie.)
Ktoś ma jakieś opinie o cyjanopanie? Ja jak na razie jestemm bardzo zadowolony, wg mnie łapie lepiej niż kropelka.
Ktoś ma jakieś opinie o cyjanopanie? Ja jak na razie jestemm bardzo zadowolony, wg mnie łapie lepiej niż kropelka.
To wszystko są kleje cyjanoakrylowe, kropelka zresztą pewnie jest oparta na cyjanopanie.
Gorsze łączenie może być tylko kwestią konsystencji i rozprowadzenia kleju po klejonych powierzchniach.
Gorsze łączenie może być tylko kwestią konsystencji i rozprowadzenia kleju po klejonych powierzchniach.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
Ja na początku kleiłem cyjanopanem. Zraziłem się do niego okrutnie bo jest bardzo rzadki i notorycznie się rozlewał po figurce nawet jak dawałem minimalne ilości. Teraz używam kropelki. Jest ok. Czasami się rozleje ale to już wtedy jak mi się za mocno pociśnie.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Ja do Plastiku używam "Klej Modelarski:"trzyma bardzo dobrze, a do metalu to zwykły z kiosku za 1,50zł-2zł "SuperGlue"