VC vs Steam Tank ?

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Pit w zasadach ma napisane, że działa na wszystko, bez względu na zasady specjalne tego czegoś. A ponieważ ST ma zasadę, że nie działa na niego żaden czar bez S, to jest konflikt zasad równorzędnych i rzucamy na 4+, żeby go rozstrzygnąć - każdorazowo.

Co do rozmontowywania czołgów - wiem, że to ciężkie. Najlepszym rozwiązaniem są eterycy, a rozwiązaniem rozmontowującym - blood knighci.

Warto przy tym pamiętać, iż:

Czołg nie może overrunować
Czołg można zablokować, jeśli nie będzie mógł pivotować. na przykład:

____FBFB
FB_____FB
FB_CC_FB
___CC
___CC
______
WWWWW

FB = fell baty,
W - wilki
C - Czołg

Wilki i bat są oddalone od czołgu o 1 cal.

Czołg nie może nigdzie wyjechać, może szarżować w wilki, ale nie overrunuje. Jeśli wrzucicie coś zabójczego dla czołgu na jego flance, to go złapiecie w następnej - nawet z działa nie strzeli.

ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Post autor: ZgnilyChlopiec »

Barb dzieki kurde jak to mowia najprostrze rozwiazania sa najlatwiejsze i najciezsze do skumania :D bede o tym pamietal :D
Paraszczak pisze:Wszyscy sapią na wymaxowane rozpiski, wszyscy się zarzekają, że ich to nie dotyczy, wszyscy walą na turnieje z jakimś syfem. A potem się okazuje, że g... prawda i na 30 VC, 29 ma BSB z Regeneracją, a ten ostatni to też miał, tylko nie dojechał.
Hipokryzja!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Barbarossa pisze:Pit w zasadach ma napisane, że działa na wszystko, bez względu na zasady specjalne tego czegoś. A ponieważ ST ma zasadę, że nie działa na niego żaden czar bez S, to jest konflikt zasad równorzędnych i rzucamy na 4+, żeby go rozstrzygnąć - każdorazowo.
? to uscislenia juz nie sa wazne?

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Ja do kwestii Pit Of Shades mam takie podejscie jak w prawie. Nowe zasady nadpisuja stare. Najpierw wyszedl Rulebook z opisem Pit Of Shades, pozniej dopiero armybook imperialny. Jesli mialby czolg byc podatny na pitke, byloby to zaznaczone w jego opisie, z jego opisu wyraznie wynika ze nie jest. Zasada nowsza ma pierwszenstwo nad starsza. W koncu tworzac nowe zasady GW jest swiadome starszych zasad, nie na odwrot, to nie "Powrot do przyszlosci". Tak samo jest z prawem.

ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Ale RuleBook jest podstawowa wykladnia :D zasad do warhammera :D Sadze ze moze to byc drazliwy temat i mozna by to jakos ustalic
Paraszczak pisze:Wszyscy sapią na wymaxowane rozpiski, wszyscy się zarzekają, że ich to nie dotyczy, wszyscy walą na turnieje z jakimś syfem. A potem się okazuje, że g... prawda i na 30 VC, 29 ma BSB z Regeneracją, a ten ostatni to też miał, tylko nie dojechał.
Hipokryzja!

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Z tego co wiem to było to już uściślone przez odpowiednich ludzi, wersją nadrzędną jest zapis w zasadach czołgu o tym, że czary bez podanej siły na niego nie działają.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

No pewnie ze tak jest. Barb, proponuje jeść mniej masełka, bo pamięć szwankuje -> dyskusja na ten temat była całkiem niedawno ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Shino, coś Ci się porąbało... W uściśleniach nie ma nic o PiTce, był hand of dust, ale wyparował wraz z nowym AB. Teksty o masełku proszę do Shina.

A co do reszty... uściśleń nie przeczytali, ale kwęczą. Nie zostało to uściślone i rozgrywa się to dokładnie tak, jak mówię :D

Co nie znaczy, że pitka jest skuteczna - 25% szans na zniszczenie czołgu, 75%, że nic nie zrobi. Lepsza kuźnia.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Barbarossa pisze:Shino, coś Ci się porąbało... W uściśleniach nie ma nic o PiTce, był hand of dust, ale wyparował wraz z nowym AB. Teksty o masełku proszę do Shina.
na pewno kiedys byla dyskusja o pitce bo sam ja amietam. Skonczylo sie jak zwykle (czolg olewa dzury w ziemi ;) ) ale fakt nie ma w uscisleniach. MOze bedzie trzeba zrobic glosowanie.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

WTF? Pitka działa na czołg ?? od kiedy?

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Kto pisal ze rulebook jest podstawowa wykladnia ma racje. Lecz uszczegolnieniem przypadkow ( i zasad ) sa army booki. Mozna by sie klocic w przypadku rulebooka do 7ed i armybooka do 6ed, ale jesli rulebook i armybook sa do tej samej edycji to jest to moim zdaniem nie na miejscu.

Awatar użytkownika
Dyd
Mudżahedin

Post autor: Dyd »

Pomijajac glupia dyskusje o PoS, na steam tanki najlepsza opcja w wampirach jest oddzial blood knightow. Przy szarzy masakra...

ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Jesli ktos ci da tym zaszarzowac:D
Hipokryzja!

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Blokujesz szarze zombiakami, wilkami, nietoperzami, czym chcesz, potem szarzujesz sam, wystarczy gwardia z dwurakami lub inny oddzial z mocnym uderzeniem, tudziez jakikolwiek z dwoma wampirami na pokladzie i czolg jest zalatwiony.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

a czy ktoś skusił się/odważył/postradał zmysły i zaatakował st czymś innym niż wspomnianym wcześniej?

ZgnilyChlopiec
Mudżahedin

Ja sie pokusilem szarza 8 bk + lord + BSB czolg spadl w drugiej turze:D
Hipokryzja!

Awatar użytkownika
Vakar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Vakar »

Wszystkie najlepsze sposoby juz wymienione.
Ja jednak doradzam w ogole go nie rozkladac. Te oddzialy co moga go uszkodzic swietnie sprawdza sie gdzie indziej, a rzadko kiedy sa tansze w pkt od ST.
-> Zombie sa tu idealna opcja - najlepiej stwarzane na bierzaco z pierwszego czaru domeny wampirow ;)
Wtedy to nawet nie kosztuje 80 pkt

Awatar użytkownika
Herkules
Mudżahedin

Post autor: Herkules »

Vampire Lord @ 575 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy
Balefire Spike [10]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
The Courtly: Walking Death [25]
The Martialle: Red Fury [50]
Walach's Bloody Hauberk [45]
Wristbands of Black Gold [30]
Abyssal Terror @ [135] Pts

Góra 2 tury i ST leży

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

Post autor: Monstroys »

ja zjadłem czołg 4 wraithami ( banshee nie liczę) w 3 tury walki

Awatar użytkownika
Madimiel
Mudżahedin

Post autor: Madimiel »

Bo nie bylo nie ma i raczej nie bedzie lepszego pomyslu na czolg jak wrathy poskladaja go na 100% przy zerowych stratach wlasnych (chyba ze cos biednemu steam tankowi pomoze)

ODPOWIEDZ