Walizki, torby modelarskie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chaoschild
Chuck Norris

Post autor: Chaoschild »

Shino przyznam ze przy odpowiednim doborze gabek mozesz tam taki uklad spokojnie wcisnac. Zajrzyj na strone i opcja Custom jak dobrze pamietam pozwala na wybor rodzaju i wysokosci gabek.
A na pewno przy uzyciu noza modelarskiego i rozpalnowania pojemnosci, moze spokojnie powycinac gabki wzgledem swoich potrzeb.
PARTY IN THE MOONLIGHT AND DANCE TO THE SUNRISE...

http://www.coolminiornot.com/artist/chaoschild

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Shino znajdzie sie - tylko musisz odpowiednie paletu wziac w tym wypadku pewnie 3 calowe... Ja mam 4xpalety 2xcalowe z przegrodami 35xm oraz jedna 3calowa z przegrodkami 25mm... Powycinam tak , ze bedzie pasowalo do mojej armii - np. 2xcale wysokosci - do jednej przegrodki wrzuce 2 skinki jeden na drugi - a pomiedzy nimi gabka :)

Awatar użytkownika
Chaoschild
Chuck Norris

Ziemko czyli jak chce np przeniesc sobie spokojnie oddzial piechoty z wloczniami to najlepiej zamowic gabke o parametrach wysokosci 3" czy to za duzo, czy moze 2" wystarczy?
A na kawalerie jaka bys polecal? Pytam gdyz masz juz ta torbe i mniej wiecej wiesz jak sytuacja wyglada i jak sie te gabki prezentuja.
pzdr

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

To wszystko zalezy jaka kawa - jesli masz speary , lance do gory to lepiej 3 calowe , a jak nie to do 2 calowych by sie nawet zmeiscily na stojaco... W 2 calowych odnosnie piechoty spokojnie wejda na stojaco sperameni... Kurde nadal zapominam , zeby powycinac sobie miejsca w gabkach dla kroxow , kawy i salek :roll:

Awatar użytkownika
Chaoschild
Chuck Norris

Czyli mowisz ze spokojnie dla spermanow mozna brac te 2' gabki, to spoko bo wtedy wiecej gabek mi wejdzie.
Co do kawalerii to chidzi mi cos kolo kawy Black Knights a kawaleria Bretonska, czyli lance i dosc duze sztandary. Wtedy chyba trzeba by wycinac gabki i w pozycji poziomej je lokowac, a wtedy chyba gabki nawet o wyskosci 1,75 czy nawet 1,5 cala by wystarczyly :?:

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Jak masz speary to nie zamawiasz 3" gąbki tylko 1"h/dł=35mm/szer20-25mm( taką jak w walizce GW) . i kładziesz je w poziomie. wtedy wystające speary leżą na piance i są usztywnione bo pewno włożysz jeszcze jedną piankę na to. To po pierwsze.
Torby intersponga są świetne, ale ja używam GW bo miałem kiedyś okazję kupić używaną taniej i w sumie też jestem zadowolony. Może na skaven to "trochę" za mała jest ale to tylko kwestia rozplanowania co, gdzie i jak leży.
Pianek samemu wycinać nie polecam( w sensie od początku, z jakiejś płachty etc.) bo zawsze będzie to zrobione krzywo i będziecie ostro kląć przy sklejaniu tego shitu. ( wiem z doświadczenia :wink: )

Oczywiście jak ktoś chce oszczędzać na kosztach to proponuje to samo co piszą wyżej. Albo skrzynka na narzędzia, albo magnesy( i to jest chyba w ogóle najlepsze rozwiązanie, ale sporo przy tym roboty jeśli grasz np: skavenami czy goblinami. Trzeba sie naklejić podstawek i zrobić traye z metalowymi listwami, no i pudełka kupić ale to już najmniejszy problem. Naprawdę dużym plusem tego rozwiązanie jest to, że przychodzisz na turniej i wyjmujesz już całe poukładane regimenty na stół....
....i potem masz 17:3 do przodu bo przeciwnik grał na czas ( za długo sie wystawiał) :D

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

a tu artykul kolegi z klubu o robieniu walizki samemu http://www.pwsz.webd.pl/ankieta/articles.php?id=1 :D powiem ze bardzo fajnie to wyszlo, a kosztowalo duzo mniej niz moja cytadelowa walizka.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Stachu ja nie mowie o wycinaniu pianek od zera tylko z tych interspongowskich , bo nie do wszystkiego mi pasuja te palaty , ktore mam...

Awatar użytkownika
Chaoschild
Chuck Norris

Ziemko ma racje, mi tez chodzilo o "modelowanie" wlasnie tych gabek z intesponga.
Zadaje takie glupie pytania bo to jednak kupe kasy kosztuje, jednorazowy zakup musi byc a nie zeby pozniej nadplacac przy zamawianiu innych palet.
Tak wiec Ziemko jaka bys najlepiej z tych palet polecil na kawalerie pokroju VC badz Bretonii :?:

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

Bruenor Battlehammer pisze:
SauruS PoweR pisze:http://www.bard.pl/bard/index.php?site= ... e&id=27905

tego stanowczo nie polecam! javeliny mi sie łamią non stop!
musze sobie kupic dużą torbe cytadeli :?
ja mam z tej firmy i jest wręcz genialna jak dla mnie. Jeszcze ani jedna rzecz się w niej nie połamała, anie nie obtłukła :) ale o gustach się nie dyskutuje :wink:
Krasnoludy maja to do siebie ze im sie niema co łamać :wink:

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

Fajna jest duża torba feldherra z trzema gąbkami na 108 małych figurek i jedną grubą (jakieś 12 cm) za 199. Zamiast 12 cm można władować na samą górę kilka sztywnych pudełek o wysokości około 15 cm gdzie ładuje się większe rzeczy takie jak stwory, konie, maszyny. . .

Myślałem, że do tej torby wejdzie maks 2000 pkt, ale ostatnio upchnąłem tam jakieś 3300 Dark elfów (sic), ale bez smoka :P

No i fajnie wygląda.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Obejrzałem sobie tę torbę feldherra i całkiem, całkiem chociaż ta opcja którą bard ma w swojej ofercie mi średnio odpowiada. Znajomi którzy ją maja też sobie chwalą. Sprawdziłem sobie na stronce producenta http://www.figurecase.com/ i wychodzi 45 euro za torbe na 180 modeli. Problem jest tylko z przesyłka bo do Polski trzeba doliczyć 13 eurosów. Co i tak w porównaniu z bardem nie wychodzi tak źle bo jakieś 210zł do 199zł + przesyłka w bardzie, a kombinacji gąbek znacznie więcej. Narazie próbuje przekonać znajomego, że też jej potrzebuje :P bo przy zamówieniu na 60+ euro przesyłka spada do 8 na dwóch wiec na wyjdzie taniej niż w bardzie.
Jeszcze na stronce http://wargamer.pl/index.php?id=10516 można dostać tę torbę chociaż też nieco dziwne te gąbki :)

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

mysle poważnie nad zmianą walizki do figurek. przeglądałem ostatnio różne produkty i najciekwsza wydala mi się walizka firmy Intersponge ( m.in. z uwagi na sposób ułożenia gąbek względem uchwytu torby)
jest co prawda cholernie droga i jest problem z transportem - leci z azji, ale ma to czego oczekiwałbym od torby na moje figurki. mam w związku z tym pytanie, czy jest tu może jakiś szczęśliwy posiadacz takowej i czy zechciałby powiedzieć, czy ta torba da radę pomieścić w sobie na raz: 3 large targety (typu czołgi), 20 modeli konnych i 50 pieszych i 2-4 maszyn?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ja mam intersponga i jestem z niej bardzo zadowolony.

Mieszcze do niej duzo bo: Lorda na Carnosaurze , 2xEnginy , Bsb na Co , 54 skinki , 8 terradonow i 5xKawalerie. Swoja sciagalem z Niemiec z Berlina blizej niz Azja ;)

Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

Post autor: Bonczek »

Witam!

Czy istnieje możliwość zakupu gdzieś na terenie kraju takich gąbek z przegródkami jak te znajdujące się w walizkach produkcji GW/Cytadeli? Jeśli tak to gdzie i w jakiej cenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Jeśli pytanie już było to przepraszam i proszę o odesłanie w stosowne miejsce ;)

Awatar użytkownika
kamelot
Kradziej

Post autor: kamelot »

Tu masz link http://www.bard.pl/37,PokazProdukty.htm
Sądzę, że w każdym bardzie będą mieli chociaż kilka różnych... :wink:
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

gąbki można kupić na allegro. 5 zł za kawałek (0,5 x 0,5 m).
a dziury powycinać można samemu :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

ja używam takiej skrzyneczki rozkładanej takiej na nici... :mrgreen:
"JOIN OR DIE"

smigol
Wałkarz

Post autor: smigol »

Torba SŚ rullezz... :mrgreen: .
Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum - Dewiza Joannitów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A pod jaką frazą szukać takich na allegro? Oczywko, że nie mówię o jakiejś cytadelowej czy coś, bo one są drogie. Chodzi mi o coś tańszego, właśnie z takiego allegro.

ODPOWIEDZ