Walizki, torby modelarskie
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Chaoschild
- Chuck Norris
Shino przyznam ze przy odpowiednim doborze gabek mozesz tam taki uklad spokojnie wcisnac. Zajrzyj na strone i opcja Custom jak dobrze pamietam pozwala na wybor rodzaju i wysokosci gabek.
A na pewno przy uzyciu noza modelarskiego i rozpalnowania pojemnosci, moze spokojnie powycinac gabki wzgledem swoich potrzeb.
A na pewno przy uzyciu noza modelarskiego i rozpalnowania pojemnosci, moze spokojnie powycinac gabki wzgledem swoich potrzeb.
Shino znajdzie sie - tylko musisz odpowiednie paletu wziac w tym wypadku pewnie 3 calowe... Ja mam 4xpalety 2xcalowe z przegrodami 35xm oraz jedna 3calowa z przegrodkami 25mm... Powycinam tak , ze bedzie pasowalo do mojej armii - np. 2xcale wysokosci - do jednej przegrodki wrzuce 2 skinki jeden na drugi - a pomiedzy nimi gabka
- Chaoschild
- Chuck Norris
Ziemko czyli jak chce np przeniesc sobie spokojnie oddzial piechoty z wloczniami to najlepiej zamowic gabke o parametrach wysokosci 3" czy to za duzo, czy moze 2" wystarczy?
A na kawalerie jaka bys polecal? Pytam gdyz masz juz ta torbe i mniej wiecej wiesz jak sytuacja wyglada i jak sie te gabki prezentuja.
pzdr
A na kawalerie jaka bys polecal? Pytam gdyz masz juz ta torbe i mniej wiecej wiesz jak sytuacja wyglada i jak sie te gabki prezentuja.
pzdr
To wszystko zalezy jaka kawa - jesli masz speary , lance do gory to lepiej 3 calowe , a jak nie to do 2 calowych by sie nawet zmeiscily na stojaco... W 2 calowych odnosnie piechoty spokojnie wejda na stojaco sperameni... Kurde nadal zapominam , zeby powycinac sobie miejsca w gabkach dla kroxow , kawy i salek
- Chaoschild
- Chuck Norris
Czyli mowisz ze spokojnie dla spermanow mozna brac te 2' gabki, to spoko bo wtedy wiecej gabek mi wejdzie.
Co do kawalerii to chidzi mi cos kolo kawy Black Knights a kawaleria Bretonska, czyli lance i dosc duze sztandary. Wtedy chyba trzeba by wycinac gabki i w pozycji poziomej je lokowac, a wtedy chyba gabki nawet o wyskosci 1,75 czy nawet 1,5 cala by wystarczyly
Co do kawalerii to chidzi mi cos kolo kawy Black Knights a kawaleria Bretonska, czyli lance i dosc duze sztandary. Wtedy chyba trzeba by wycinac gabki i w pozycji poziomej je lokowac, a wtedy chyba gabki nawet o wyskosci 1,75 czy nawet 1,5 cala by wystarczyly
Jak masz speary to nie zamawiasz 3" gąbki tylko 1"h/dł=35mm/szer20-25mm( taką jak w walizce GW) . i kładziesz je w poziomie. wtedy wystające speary leżą na piance i są usztywnione bo pewno włożysz jeszcze jedną piankę na to. To po pierwsze.
Torby intersponga są świetne, ale ja używam GW bo miałem kiedyś okazję kupić używaną taniej i w sumie też jestem zadowolony. Może na skaven to "trochę" za mała jest ale to tylko kwestia rozplanowania co, gdzie i jak leży.
Pianek samemu wycinać nie polecam( w sensie od początku, z jakiejś płachty etc.) bo zawsze będzie to zrobione krzywo i będziecie ostro kląć przy sklejaniu tego shitu. ( wiem z doświadczenia )
Oczywiście jak ktoś chce oszczędzać na kosztach to proponuje to samo co piszą wyżej. Albo skrzynka na narzędzia, albo magnesy( i to jest chyba w ogóle najlepsze rozwiązanie, ale sporo przy tym roboty jeśli grasz np: skavenami czy goblinami. Trzeba sie naklejić podstawek i zrobić traye z metalowymi listwami, no i pudełka kupić ale to już najmniejszy problem. Naprawdę dużym plusem tego rozwiązanie jest to, że przychodzisz na turniej i wyjmujesz już całe poukładane regimenty na stół....
....i potem masz 17:3 do przodu bo przeciwnik grał na czas ( za długo sie wystawiał)
Torby intersponga są świetne, ale ja używam GW bo miałem kiedyś okazję kupić używaną taniej i w sumie też jestem zadowolony. Może na skaven to "trochę" za mała jest ale to tylko kwestia rozplanowania co, gdzie i jak leży.
Pianek samemu wycinać nie polecam( w sensie od początku, z jakiejś płachty etc.) bo zawsze będzie to zrobione krzywo i będziecie ostro kląć przy sklejaniu tego shitu. ( wiem z doświadczenia )
Oczywiście jak ktoś chce oszczędzać na kosztach to proponuje to samo co piszą wyżej. Albo skrzynka na narzędzia, albo magnesy( i to jest chyba w ogóle najlepsze rozwiązanie, ale sporo przy tym roboty jeśli grasz np: skavenami czy goblinami. Trzeba sie naklejić podstawek i zrobić traye z metalowymi listwami, no i pudełka kupić ale to już najmniejszy problem. Naprawdę dużym plusem tego rozwiązanie jest to, że przychodzisz na turniej i wyjmujesz już całe poukładane regimenty na stół....
....i potem masz 17:3 do przodu bo przeciwnik grał na czas ( za długo sie wystawiał)
a tu artykul kolegi z klubu o robieniu walizki samemu http://www.pwsz.webd.pl/ankieta/articles.php?id=1 powiem ze bardzo fajnie to wyszlo, a kosztowalo duzo mniej niz moja cytadelowa walizka.
Stachu ja nie mowie o wycinaniu pianek od zera tylko z tych interspongowskich , bo nie do wszystkiego mi pasuja te palaty , ktore mam...
- Chaoschild
- Chuck Norris
Ziemko ma racje, mi tez chodzilo o "modelowanie" wlasnie tych gabek z intesponga.
Zadaje takie glupie pytania bo to jednak kupe kasy kosztuje, jednorazowy zakup musi byc a nie zeby pozniej nadplacac przy zamawianiu innych palet.
Tak wiec Ziemko jaka bys najlepiej z tych palet polecil na kawalerie pokroju VC badz Bretonii
Zadaje takie glupie pytania bo to jednak kupe kasy kosztuje, jednorazowy zakup musi byc a nie zeby pozniej nadplacac przy zamawianiu innych palet.
Tak wiec Ziemko jaka bys najlepiej z tych palet polecil na kawalerie pokroju VC badz Bretonii
Krasnoludy maja to do siebie ze im sie niema co łamaćBruenor Battlehammer pisze:ja mam z tej firmy i jest wręcz genialna jak dla mnie. Jeszcze ani jedna rzecz się w niej nie połamała, anie nie obtłukła ale o gustach się nie dyskutujeSauruS PoweR pisze:http://www.bard.pl/bard/index.php?site= ... e&id=27905
tego stanowczo nie polecam! javeliny mi sie łamią non stop!
musze sobie kupic dużą torbe cytadeli
Fajna jest duża torba feldherra z trzema gąbkami na 108 małych figurek i jedną grubą (jakieś 12 cm) za 199. Zamiast 12 cm można władować na samą górę kilka sztywnych pudełek o wysokości około 15 cm gdzie ładuje się większe rzeczy takie jak stwory, konie, maszyny. . .
Myślałem, że do tej torby wejdzie maks 2000 pkt, ale ostatnio upchnąłem tam jakieś 3300 Dark elfów (sic), ale bez smoka
No i fajnie wygląda.
Myślałem, że do tej torby wejdzie maks 2000 pkt, ale ostatnio upchnąłem tam jakieś 3300 Dark elfów (sic), ale bez smoka
No i fajnie wygląda.
Obejrzałem sobie tę torbę feldherra i całkiem, całkiem chociaż ta opcja którą bard ma w swojej ofercie mi średnio odpowiada. Znajomi którzy ją maja też sobie chwalą. Sprawdziłem sobie na stronce producenta http://www.figurecase.com/ i wychodzi 45 euro za torbe na 180 modeli. Problem jest tylko z przesyłka bo do Polski trzeba doliczyć 13 eurosów. Co i tak w porównaniu z bardem nie wychodzi tak źle bo jakieś 210zł do 199zł + przesyłka w bardzie, a kombinacji gąbek znacznie więcej. Narazie próbuje przekonać znajomego, że też jej potrzebuje bo przy zamówieniu na 60+ euro przesyłka spada do 8 na dwóch wiec na wyjdzie taniej niż w bardzie.
Jeszcze na stronce http://wargamer.pl/index.php?id=10516 można dostać tę torbę chociaż też nieco dziwne te gąbki
Jeszcze na stronce http://wargamer.pl/index.php?id=10516 można dostać tę torbę chociaż też nieco dziwne te gąbki
mysle poważnie nad zmianą walizki do figurek. przeglądałem ostatnio różne produkty i najciekwsza wydala mi się walizka firmy Intersponge ( m.in. z uwagi na sposób ułożenia gąbek względem uchwytu torby)
jest co prawda cholernie droga i jest problem z transportem - leci z azji, ale ma to czego oczekiwałbym od torby na moje figurki. mam w związku z tym pytanie, czy jest tu może jakiś szczęśliwy posiadacz takowej i czy zechciałby powiedzieć, czy ta torba da radę pomieścić w sobie na raz: 3 large targety (typu czołgi), 20 modeli konnych i 50 pieszych i 2-4 maszyn?
jest co prawda cholernie droga i jest problem z transportem - leci z azji, ale ma to czego oczekiwałbym od torby na moje figurki. mam w związku z tym pytanie, czy jest tu może jakiś szczęśliwy posiadacz takowej i czy zechciałby powiedzieć, czy ta torba da radę pomieścić w sobie na raz: 3 large targety (typu czołgi), 20 modeli konnych i 50 pieszych i 2-4 maszyn?
Ja mam intersponga i jestem z niej bardzo zadowolony.
Mieszcze do niej duzo bo: Lorda na Carnosaurze , 2xEnginy , Bsb na Co , 54 skinki , 8 terradonow i 5xKawalerie. Swoja sciagalem z Niemiec z Berlina blizej niz Azja
Mieszcze do niej duzo bo: Lorda na Carnosaurze , 2xEnginy , Bsb na Co , 54 skinki , 8 terradonow i 5xKawalerie. Swoja sciagalem z Niemiec z Berlina blizej niz Azja
Witam!
Czy istnieje możliwość zakupu gdzieś na terenie kraju takich gąbek z przegródkami jak te znajdujące się w walizkach produkcji GW/Cytadeli? Jeśli tak to gdzie i w jakiej cenie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli pytanie już było to przepraszam i proszę o odesłanie w stosowne miejsce
Czy istnieje możliwość zakupu gdzieś na terenie kraju takich gąbek z przegródkami jak te znajdujące się w walizkach produkcji GW/Cytadeli? Jeśli tak to gdzie i w jakiej cenie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli pytanie już było to przepraszam i proszę o odesłanie w stosowne miejsce
Tu masz link http://www.bard.pl/37,PokazProdukty.htm
Sądzę, że w każdym bardzie będą mieli chociaż kilka różnych...
Sądzę, że w każdym bardzie będą mieli chociaż kilka różnych...
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
gąbki można kupić na allegro. 5 zł za kawałek (0,5 x 0,5 m).
a dziury powycinać można samemu
a dziury powycinać można samemu