ZMIANY W REGULAMINIE LL

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Scimitar pisze:
Jankiel pisze:
LL działała najlepiej, gdy było tam około 10 osób. Wszystko szło sprawnie, a wypowiadały się tylko osoby znające sie na rzeczy i wnoszące w ligę jakiś wkład. A teraz? Głupiego regulaminu nie można od dwóch sezonów uchwalić, tylkojedzie się cały czas na prowizorce z bodajże 2005 r. Nie mówiąc już o wyborach do LS, gdy sezon skończył się dwa tygodnie temu, a do dziś nawet nie ma głosowania w tej sprawie. Tylko od czasu do czasu ktoś do nas napisze, byśmy się wstrzymali z publikacją uściśleń do nowych wyborów, bo skład się może zmienić. Gdybyśmy mieli czekać na LL, musielibyśmy zawiesić działalność na co najmniej dwa miesiące.
Jak pisałem na 2 tygodnie przed końcem ligi że trzeba JUŻ przegłosować mastery, LS i modów, to zostałem oskarżony o działania na chybcika, że się zdąży i do góra 10 maja wszystko będzie - na razie widać, że jak do MB nowa LS się ukonstytuuje to będzie dobrze.

Zgodzę się w tej dyskusji z jedną rzeczą - zbyt duża liczba decydujących obniża efektywność podejmowania decyzji. Kiedyś proponowałem utworzenie jakiegoś "zarządu ligi/prezydium", a LL miałaby podejmować decyzje tylko niezbędne do dalszego funkcjonowania. Niejako takim prezydium są Moderatorzy LL, ale aż tak wielkich uprawnień to nie mają.
Tak Scimi wszystko na hurrrra chciales , zeby glosowania wazne trwaly po 2-3 dni , 2 tygodnie obsuwy nie zrobi jakies masakry , a lepiej zeby wiecej osob zaglosowalo niz tylko tyle ile by zdazylo...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Miedzy 40-45 a 60-65 jest troche przepasc
widze ze nie zrozumiales o co mi chodzilo - w 1 poscie zaznaczyles o polowe osob za duzo, jakby wymogiem bylo zrobienie lokala na 40 osob to by byla troche inna rozmowa. ale tez nie byloby to zbyt obiektywne - u nas lokale na 50 osob nie sa niczym niezwyklym, niektore osrodki maja problem z lokalami na 20, i to nie ich wina ze nie maja graczy az tylu lokalnych.

opoznienia w pracy LL zawdzieczamy ziemkowi i temu ze wbrew logice porobwal z DMP zrobic nowy master - stad zanim go naprostowano to minelo troche czasu. ale to wina jednej osoby a nie calego organu, gdyby nie ten incydent to nie byloby tak zle wcale z tempepm prac.

I oczywiscie ze ta rozmowa powinna byc na LL prowadzona - po to masz swojego przedstawiciela, zeby podjal ten temat na LL w twoim imieniu.
A jesli nie masz przedstawiciela to znaczy ze za malo z siebie dajesz zeby moc czegokolwiek zadac, proste i logiczne

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

I oczywiscie ze ta rozmowa powinna byc na LL prowadzona - po to masz swojego przedstawiciela, zeby podjal ten temat na LL w twoim imieniu.
A jesli nie masz przedstawiciela to znaczy ze za malo z siebie dajesz zeby moc czegokolwiek zadac, proste i logiczne
przypomnij mi kto chcial na ll dyskutowac o uscisleniach wydawanych przez ls ? sakoro twoj pomysl byl wtedy dobry to nie powinienes kmentowac tego

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

dlatego ze LL wybiera LS.
za to LL nikt nie wybiera, tylko samemu sie do niej przystepuje - wiec jak komus zalezy na LL moze sam dolaczyc i ja uzdrowic od srodka

jestes zbyt inteligentny zeby nie dostrzegac tej diametralnej roznicy shino, wiec nie prowokuj prosze.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Furion pisze:
b_sk pisze:W poprzednim sezonie duże dwudniowe imprezy to były mastery(też nie wszystkie) i chyba nic ponadto.
tylko z mojego środowiska:
DMW w ostrowie
Urodziny Sterfy Zero
Pyrkon

frekwencja ok. 40-45 osób każdy
Aha czyli rozumiem, że ten pomysł ma spowodować, że zamiast 3 osób z róznych krańców Polski z miejscem na LL za lokale będą trzy osoby z Poznania z miejscem na LL za lokale?
Poza tym 40-45 to nie 65 z tego co się orientuję.

Bez jaj. Ile jest ośrodków, które mają bazę stołową i terenową na zrobienie dużego turnieju i taki turniej zorganizują to wiadomo i tak coś mi sie wydaje, że ta lista jest dziwnie podobna do listy ośrodków organizujących mastery, więc zapis taki może spowodować tylko, że oprócz klubów organizujących mastery i może tych 3-4 dodatkowych (i to tylko pod warunkiem zmniejszenia limitu osób do tych 40) na LL co najwyżej mogą się pojawić nowe pączkujące twory bazujące na tej samej bazie terenowo-stołowo-graczowej co mastery.
Jeśli idea tego pomysłu ma być taka, że zamiast Koziej Wólki ma się pojawić 5 klubów z Warszawy i 4 z Poznania to ja serdecznie dziękuję za taką zmianę i jednak proponuję swój pomysł z grą na minimum jednym masterze co pół roku.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

TruePunk pisze:dlatego ze LL wybiera LS.
za to LL nikt nie wybiera, tylko samemu sie do niej przystepuje - wiec jak komus zalezy na LL moze sam dolaczyc i ja uzdrowic od srodka

jestes zbyt inteligentny zeby nie dostrzegac tej diametralnej roznicy shino, wiec nie prowokuj prosze.
alez ty wtedy mowiles, ze i tak ll bedzie zatwierdzac lub nie uscislenia co idee ls stawialo pod znakiem zapytania (skoro jedyne prawidlowe uscislenie to takie, ktore ll zaakceptuje to po co woglole ls) tu sie dzieje podobnie :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie ma co gadać, Trupank po prostu innymi slowami daje do zrozumienia, że nie lubi Ziemka. Próżno się tu doszukiwać innego sensu.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

nie lapiesz chyba naprawde.

LL wybiera LS. wiec jest moralnie odpowiedzialna - zdazylo mi sie na turnieju juz wysluchiwac narzekania/wysmiewania czesci rzeczy (vide jankielowy argument o dragon armourze 'bo za 5pkt to zbyt przepakowane') z dopowidzeniem: kto tych idiotowo wybral - czasem naprawde az wstyd sie robi za coponiektore dzialania LS.

z LL tak nie jest. nikt jej nie wybiera, wiec uczestnicza w niej osoby ktore chca uczestniczyc. jesli ktos chce (chocby po to zeby ja uzdrowic) - droga wolna.
jesli mu sie nie chce - to po co sie zajmuje czyms co go nie dotyczy? dla flejmu?

furion ma jakis kompleks zbawiania swiata. tu CSy, tu reformy, tu uzdrawianie kwestii zasad.. milion rzeczy, sam sobie FAQ zaklada, zadaje sobie pytania, odpowiada na nie.
a tak naprawde to za wiele on chyba dobrego nie zrobil (ile turniejow zorganizowal chociazby - dumnie sam mowi ze u niego sie nie odbywaja takowe) - wiec moze niech przystopuje chlopak, zajmie sie glodem w afryce czy cos, a chociaz LL odpusci?

PS. Jankiel, mowilem zebys zone ucalowal.
To juz chyba trzeci post dedykowany w calosci mojej osobie, co to, zalozyles sie z kims ze w ciagu tygodnia sobie postrank nabijesz o tysiac w gore? skad w tobie tyle nienawisci czlowieku
Zreszta nikt poza toba sie nie doszukiwal glebszego sensu. Nie masz jakis egzaminow na studia do zawalenia, czy cos? bys sie teraz pouczyl, na mastera pojechal za 2 tyg, zamiast na forum sie napinac.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

b_sk pisze:
Furion pisze:
b_sk pisze:W poprzednim sezonie duże dwudniowe imprezy to były mastery(też nie wszystkie) i chyba nic ponadto.
tylko z mojego środowiska:
DMW w ostrowie
Urodziny Sterfy Zero
Pyrkon

frekwencja ok. 40-45 osób każdy
Aha czyli rozumiem, że ...
Nie rozumiesz. Chciałem wykazać, że są różne dwudniowe imprezy które nie są masterami i też dają rade. Nic więcej. To co dalej napisałeś to jakieś insynuacje. Nie zależy mi na lobbowaniu mojego klubu.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

LL wybiera LS. wiec jest moralnie odpowiedzialna - zdazylo mi sie na turnieju juz wysluchiwac narzekania/wysmiewania czesci rzeczy (vide jankielowy argument o dragon armourze 'bo za 5pkt to zbyt przepakowane') z dopowidzeniem: kto tych idiotowo wybral - czasem naprawde az wstyd sie robi za coponiektore dzialania LS.
Ja ci współczuję, że musisz wysłuchiwać narzekań na tych idiotów z LS. Mnie takie przykrości na szczęście nie spotykają. A żeby na przyszłośc uniknąć podobnych sytuacji, wybierzcie takich członków LS, żeby wam nie było wstyd. W czym problem?
nikt jej nie wybiera, wiec uczestnicza w niej osoby ktore chca uczestniczyc. jesli ktos chce (chocby po to zeby ja uzdrowic) - droga wolna.
jesli mu sie nie chce - to po co sie zajmuje czyms co go nie dotyczy? dla flejmu?
Idąc dalej twoim tokiem rozumowania - po jaką cholerę wtrącasz sie w sprawy interpretacji zasad? Nie podobają ci się uściślenia? Droga wolna, przecież sam możesz je układać. Wystarczy sie zgłosić, właśnie są wybory. Członkowie LL z pewnością doceniliby twoją błyskotliwość, dowcip, bezstronność, rozeznanie w zasadach, wyobraźnię i umiejętność analitycznego myślenia. Ale skoro nie wystartowałeś, to nie powinieneś sie wtrącać w sprawy zasad :P
furion ma jakis kompleks zbawiania swiata. tu CSy, tu reformy, tu uzdrawianie kwestii zasad.. milion rzeczy, sam sobie FAQ zaklada, zadaje sobie pytania, odpowiada na nie.
a tak naprawde to za wiele on chyba dobrego nie zrobil (ile turniejow zorganizowal chociazby - dumnie sam mowi ze u niego sie nie odbywaja takowe) - wiec moze niech przystopuje chlopak, zajmie sie glodem w afryce czy cos, a chociaz LL odpusci?
Powiedział człowiek, który zrobił dwa lokale... Tylko członkowie LL mają prawo rozmawiać na temat zasad, jakie rządzą ligą?
To juz chyba trzeci post dedykowany w calosci mojej osobie,
Pochlebiasz sobie, pączusiu.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Ja chciałbym tylko powiedzieć, że klub idei furiona raczej nie popiera, a niektórzy (w tym niżej podpisany) uważaja wręcz, ze pomysl ten jest raczej głupi.

Ograniczyć liczebność LL - niekoniecznie, a jeśli nawet - na pewno nie tak drastycznie.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Furion pisze:Nie rozumiesz. Chciałem wykazać, że są różne dwudniowe imprezy które nie są masterami i też dają rade. Nic więcej. To co dalej napisałeś to jakieś insynuacje. Nie zależy mi na lobbowaniu mojego klubu.
No to mam pytanie. Na ilu dwudniowych imprezach na 40+ osób nie będących masterami byłeś albo słyszałeś o nich i jaki procent z nich zorganizowały ośrodki nie maczające swoich palców w organizowaniu mastera?

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Białystok. Macki wojny.
Ożarów Maz. Wielki Miecz.
Paradoxalia zimowe. Ale tylko 36 graczy ze wzgledu na brak miejsca.
Vendetta miała chyba 2 dniowego lokala na 60 osób.
...

By pogrzebać to by znaleźć wiecej. :D
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

Awatar użytkownika
Jerzyn
Zły Dotyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyn »

ja jestem za ograniczeniem liczebnosci ll, ale nie tak drastycznym. predzej moznaby wprowadzic cos w stylu to co jest+ jeden na sezon lokal dwudniowy o frekwencji powiedzmy 35+ i posiadanie wlasnej bazy terenowej. no i za mastera tez miejsce. mysle ze ll zmniejszyla by sie o te 10 - 15 osob, co by znacznie poprawilo jej dzialanie.
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Macki Wojny jedynie masterowe miały 40+ graczy. Wielki Miecz ostatni w Ożarowie to się dwa lata temu odbył. Paradoxalia to typowy przykład pierdyliona miejsc na LL dla Warszawy i zostaje Śląsk i Białystok, czyli jedyne ośrodki o których wiadomo, że dałyby radę zrobić tego dużego lokala. Możliwe też jeszcze, że Płock by dał radę jakby się postarał ale ponadto to każdy lokal na 40+ graczy w miejscu, które mastera nie ma obawiam się, że byłby tylko przejawem zwyczajowej chorej polityki na LL mającej na celu pączkowanie ośrodków w miastach pobliskich w celu przepychania własnego punktu widzenia na LL. Tak czy inaczej syf i stagnacja, a chyba nie o to w tej lidze chodzi.

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

b_sk pisze:Paradoxalia to typowy przykład pierdyliona miejsc na LL dla Warszawy.
NIE!!! Turniej w Paradoxie organizuje Czarek Lasocki i Tomek Jantos. Przedstawiciele Chimery, której na LL nie ma. Chłopaki napewno nie robią turnieji by zdobyć miejsce na LL.

Więc za przeproszeniem Bartku nie piernicz że Paradox to przykład pierdyliarda miejsca na LL.
b_sk pisze:pierdyliona miejsc na LL dla Warszawy .
Och. Całe 2 miejsca za lokale. :wink: Dadaj 1 za WI + 1 pomiechówek + 1 legionowo. Normalnie zalewamy LL.

Awatar użytkownika
Jerzyn
Zły Dotyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyn »

imo wymog posiadania wlasnej bazy terenowej ogranicza wawe do ok 3 miejsc na ll+master, wcale nie tak wiele, biorac pod uwage, ze reprezentuja najsilniejszy licznebnosciowo (liczac osoby jezdzace na mastery) okreg battlowy w polsce.
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

U nas na pomorzu nie pamiętam, żeby udało się zrobić lokala nawet choćby na 40 osób, a wy tu wyskakujecie nie wiadomo z jaką liczbą. A bazy terenowe to każdy ośrodek ma swoje.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Jerzyn pisze:imo wymog posiadania wlasnej bazy terenowej ogranicza wawe do ok 3 miejsc na ll+master, .
NIc nas nie ogranicza. Zarówno bastion, jak Kult, Legionowo i Pomiechówek dysponują oddzielną bazą terenową.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

To było takie uogólnienie na potrzeby Furionowego pomysłu. :wink: Chodzi tu o to, że Warszawa ma od cholery ludzi grających w WFB i nawet gdyby się nagle podzieliła na tysionc pińcet klubów to każdy miałby szansę na frekwencję 40+ bo po prostu tak to wygląda, że jest to miejsce w którym na małej powierzchni skupione jest dużo graczy. Zupełnie inaczej jest w mniejszych miastach bo tam nie zawsze każdy ma czas, przyjezdni muszą jechać po 100 i więcej kilometrów i zrobienie lokala na 40+ osób to nie jest byle pierdnięcie w stylu kołujemy salę i stoły, a chętni sami się zjawią. Pomysł Furiona zabija właśnie takie ośrodki, a promuje pączkowanie klubów w Warszawie, czy Poznaniu co dla mnie jest bezsensowne.

Teraz mam nadzieję, że się w sposób bardziej czytelny wypowiedziałem. :)

ODPOWIEDZ