Widać, że mało udzielasz się turniejowo. Stąd nie rozumiesz skąd to wszystko się wzięło. Nie jest to tak, że Barb obudził się pewnego ranka i stwierdził, że tajne rozpiski są złe, a drugiego dnia wieczorem Jankiel doznał olśnienia i stwierdził, że zrobi rzut strona/zaczynanieembir82 pisze:Dlaczego od razu zamykać? Nie wiem czy wiesz ale jest wiele osób które zniechęcają obecne zasady obowiązujące w Polsce. Brak tajności rozpisek, wiadomo że ten kto wybiera połówkę oddaje drugiej stronie 1-szą turę, środek stołu może być zapaćkany terenami.... niektórym te i inne rzeczy nie odpowiadają. Ostatnio czytałem na tym forum wypowiedź, nie pamiętam już czyją, że środowisko ligowców WFB tapla się we własnym sosie... jeżeli ma być tak, że jakiekolwiek krytyczne uwagi ze strony graczy, nawet tak jak ja dośc rzadko udzielających się turniejowo (ale jednak udzielających się), będą ignorowane to nigdy nie dojdzie do zmian i ewolucji systemu, liga zamknie się i będzie dla zamkniętej grupy wtajemniczonych. Nie poruszyłem tego tematu żeby wywołać kłótnię ale żeby unaocznić, że nadgorliwe grzebanie przez sędziów w zasadach może doprowadzić do efektów sprzecznych z intencjami twórców gry.
Brak tajnych rozpisek jest dlatego, że na turniejach podobno zdarzało się omawianie rozpisek przeciwników z kumplami, co powodowało, że wszystkie tajne chytre combosy szły się walić.
Strona badź zaczynanie wzięło się zaś stąd, że często przegranie obu tych rzutów oznaczało, że od razu możesz spakować figurki do walizki i iść do domu. W obecnym systemie przegranie pierwszego rzutu wiąże się z konsekwencjami, ale nie oznacza na starcie przegranej. Gra turniejowa nie ma polegać na 'zrobiłem dwie maski bo wygrałem 2x oba rzuty' tylko na taktyce, szachach, blokach.
Co do zmian zasad: po pierwsze, gówno mnie obchodzą intencje twórców gry, skoro nie mogą ich skutecznie opisać. Stąd takie bugi jak gifty, walach bloody hauberk czy polowa pkt za steam tank.
Co do Steam tanków, zmień armie i pograj z imperium na 2 ST. Wbij im po 8-9 woundów, a potem dowiedz się, że przegrałeś 16:4. Gwarantuje, ze uczucie nie jest miłe.