Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

mam pytanko czy Allure of Slaanesh działa na Steam Tanka? i jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jak jest z siren songiem dokładnie, bo w uściśleniach jest napisane ze jego ofiara musi być w zasięgu szarży do demona. To znaczy to że moge sobie zmieżyć szarże jednostek wroga? czy mam to na oko ocenić? Z góry dzięki za odp!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mam pytanko czy Allure of Slaanesh działa na Steam Tanka?
nie :)

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

A kb z flaiming attack na dragon armour ?:)

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

tez nie dziala i to w ogole ziomek moze se pomachac mieczykiem w powietrzu

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

to moze shino wrescie mi tez odpowie czy mozne sprzedac KB z sils 1 gosciowi z t6 ktorego normalnie nie ranimy i czy mozna KB eteryka sprzedac niemagiczna bronia :)

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

kb erotykowi niemagikiem nie mozna, co do kb z s1 na t5+ to nie mozna bo wg tabeli nie jestes w stanie go zranic, nawet jesli cos robisz automatycznie to jesli nie mozesz to nie mozesz. ostatecznie przy kb nie ma zadnego zapisu ze rani nawet jesli nie moze (co wynikaloby z sily) wiec nie ma podstaw do zmiany tej zasady.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

co do eterykow sie nie zgodze bo sprawdzalem przy nich masz napisane ze nie mozesz ich zranic a KB nie rani on zabija niezalezni ile masz ran savow regenk itd.

Co do malej sily w RB nie ma powiedziane ze KB musi zranic jedynie mowa o wyrzuceniu 6 w rzucie to wound.

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

ej a jak chcesz w ogole trafic w eteryka niemagiczna bronia? jest napisane "when rolling to wound" a nie mozesz zranic. wiec wszystko jasne, nie dziala w zadnym z przypadkow

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

rzucac nikt mi nie zabroni tak samo jak rzucasz altyreryjka nawet jak nie masz zasiegu z dziala zeby sprawdzic czy missfire nie ma. W RB przy KB nie ma zdania ze musisz zranic jedynie ze po wyrzuceniu 6 model jest zabity nie zwundowany ale wlasnie zabity. Przy HE i DA powiedzmy ze sie zgadzam bo tam chyba jest "any harm" ale przy reszcie?

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

cytat : "...no armour saves or regeneration saves are allowed against this wound,...." czyli dostajesz rane a to oznacza ze zranic musisz, strona 95 RB.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

hmm trzeba bedzie w domku rb sprawdzic :)

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Ja jestem za Gajowym, ale chłopaki z DL form doszli po długich dyskusjach do wniosku że i tak działa ;/ Ale jakby co to będą swoją linie oporu prowadził tak jak Gajowy :P

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Jeszcze mam pytanie dotyczące działania siren songa na jednostki ITP/unbreakable

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

w najnowszych uscisleniach masz odpowiedz- bezsensowna ale cos tam uscislajaca - wg LS jednostki ITP moga robic flee a unbreakable nie.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Pewnie pytanie już było, ale czy BSB Khorna, prócz wymienionych bannerów z listy przy sztandarowych może używać też np. skull totem standard - czy jakoś tak?

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Też gdzies to widziałem, ale nie umiem namierzyć.
Po prawdzie to nie wiem, ale skłaniałbym się ku opcji, że jednak nie może jako że te tańsze ikony nie są wymienione w tabelce dostępnych BSB-kowi ikon (str. 87 AB).

Natomiast przed chwilą Shino odpisał Kensiorkowi w tym temacie i można spodziewać się dyskusji, a może i wyjaśnienia (byle dyskusja nie poszła w tę stronę co dyskusja o master of sorcery :P ).

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Hmm no bo mamy dość ciekawą kolejną niedorzeczność.
Przy BSB w ramce są wypisane te 5 sztandarów?
Przy iconach na samym początku jest moze że bsb i sztadnarowi używają iconów...
W sumie sprawa wychodzi taka:
żaden oddział nie może używać bannerów za 50pkt.
Bsb według ramki moze używać za 50+pkt
Opisów iconów wskazuje że bsb może.
Należy więc się zastanowić czy ta ramka przy heraldach to czasem nei stwierdzenie, że BSb ma DOSTĘP jako JEDYNY do tych droższych bannerków. Ale z racji braku przed soba kodeksu nie mogę nic konkretnego powiedzieć.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

BOGINS pisze: Hmm no bo mamy dość ciekawą kolejną niedorzeczność.
Dla mnie to raczej koloryt armii. Bossior nosi duzą i drogą szmate, zwyklaki z małymi i tanimi, ale za to mnogo ich. ;)
BOGINS pisze:Przy BSB w ramce są wypisane te 5 sztandarów?
Tak, wraz z informacją, że herald może korzystać z ikon z tej listy.
BOGINS pisze:Przy iconach na samym początku jest moze że bsb i sztadnarowi używają iconów...
Na początku opisu ikon? To wygląda jak taka ogólna informacja, że mogą. A uszczegółowienie jest już odpowiedno w ramce z BSB oraz przy opcjach jednostek.
BOGINS pisze:żaden oddział nie może używać bannerów za 50pkt.
Tak wynika z opcji wyliczonych przy poszczególnych oddziałach. Za to można mieć kilka tych samych w armii.
I to by się wpisywało w tendecję, że oddziały core, jeśli już mogą nosić mag. sztandar (u nas ikonę) to najczęściej za 25 pkt.
BOGINS pisze:Bsb według ramki moze używać za 50+pkt
Tak, tak to wygląda z tekstu w ramce o BSB.
BOGINS pisze:Należy więc się zastanowić czy ta ramka przy heraldach to czasem nei stwierdzenie, że BSb ma DOSTĘP jako JEDYNY do tych droższych bannerków.
Na to wychodzi (i w sumie ja tak gram). :)

Ale można zapodać temat na KZ, jakby co.

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

1. Staff of Nurgle w opisie czytamy:
This rod can cast the Rancid Visitation spell once each Magic phase.
Rozumiem, że mogę rzucić również czar w turze przeciwnika.

2. Oddzial, w którym jest Herald Nurgla posiada Standard of Seeping Decay. Czy umożliwia on przerzut woundów z czarów Rancid Visitation i Shrivelling Pox oraz Stream of Bile.

3. Czy przeciwnik dostaje punkty za zabite Nurglingi przyzwane z Plague Winda oraz Nurgling Infestation?
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

RB w zasiegu wzroku niemam ale chyba czarowac mozesz tylko w swojej fazie

z czaru chyba 50 pk te z giftu chyba nic przeciwnikowi nie daja
Ostatnio zmieniony 3 lip 2008, o 11:54 przez Kensiorek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ