8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: theudulf »

Bestialski_Brokuł pisze: Co do ranków kawalerii, myślę, że jest to zmiana niewiele wnosząca gdyż mało kto gra obecnie na wagonach kawalerii biorąc pod uwagę ile musi dać punktów za mizerne +1 CR.
Taa, superowy pomysł, szczególnie dla graczy bretką, którzy piechotę mają tak genialną że ja p..... A tak na poważnie to jeśli coś takiego wprowadzą, to bretonia będzie miała taki minus, że już nikt nią nie będzie chciał grać.
Z tego co Podesłał MUKER może wynikać, że GW ma zamiar zmienić politykę wfb na "pro piechota", dzięki temu gracze będą kupować więcej pudełek po 10 figurek piechoty których będzie trzeba kupić 2-3 na ładny oddział niż jedno pudło na mega drogą kawalerie, która na starcie będzie miała 4 punkty (licząc obecnie CRke 20 piechurów kontra 9 realmów bez + do ranka) w plecy przeciwko piechocie... Widać, że jak zwykle idzie im o kasę....
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Bestialski_Brokuł pisze:

Dodatkowo niepokoją mnie te wszystkie wieści związane z piechotą, scenariuszami, zajmowaniem objectivów itd.,a to z tego względu iż jedną z moich armii jest WE, które zawsze funkcjonowały trochę inaczej niż reszta. Wielokrotnie czytałem że, "tylko piechota RnF może zajmować cele".
Wtedy WFB zbliżyłą się do 40k, bo tam tylko piechota może zajmować objectivy. Przynajmniej z tego co pamiętam z mojej krótkiej przygody z tym systemem :wink:
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

theudulf pisze:
Taa, superowy pomysł, szczególnie dla graczy bretką, którzy piechotę mają tak genialną że ja p..... A tak na poważnie to jeśli coś takiego wprowadzą, to bretonia będzie miała taki minus, że już nikt nią nie będzie chciał grać.
Ja bym się tak specjalnie na to nie nastawiał, pewnie do B będą znów jakieś specjalne zasady kawaleryjskie, może nawet ranki.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Zaklinacz Kostek pisze:
Bestialski_Brokuł pisze:

Dodatkowo niepokoją mnie te wszystkie wieści związane z piechotą, scenariuszami, zajmowaniem objectivów itd.,a to z tego względu iż jedną z moich armii jest WE, które zawsze funkcjonowały trochę inaczej niż reszta. Wielokrotnie czytałem że, "tylko piechota RnF może zajmować cele".
Wtedy WFB zbliżyłą się do 40k, bo tam tylko piechota może zajmować objectivy. Przynajmniej z tego co pamiętam z mojej krótkiej przygody z tym systemem :wink:
Obecnie tylko piechota z kategorii Troops (40stkowy odpowiednik Core).

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Havelock pisze:
theudulf pisze:
Ja bym się tak specjalnie na to nie nastawiał, pewnie do B będą znów jakieś specjalne zasady kawaleryjskie, może nawet ranki.
Ale w tej chwili nasuwają mi się dwa pytania:
1. Czy bretka dostanie book jeszcze w 7mej edycji (z tego co słyszałem raczej nie), jesli tak to musiałby już mieć zasady 8mej, żeby nie powtórzyła się sytuacja resetujemy armie.
2. Jeśli wyjdzie 8ma edycja to w przypadku braku ranków dla kawalerii bretka będzie osłabiona przez pewien okres czasu, a i nie wiadomo w jakiej kolejności będą wydawane booki w 8mej edycji.

Ale zgadzam się z przypuszczeniami, że dla bretki zrobią wyjątek. Szkoda tylko, że zapowiadana 8ma edycja będzie pod flagą "kupujcie drogą piechotę, jest zajebista w pudełkach po 10 modeli", generalnie kupienie nowej armii opartej na nowej 10-cio piechocie np. beastmenów będzie nie lada kosztem.

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

Bestialski_Brokuł pisze:

WE będzie miało na starcie w plecy w stosunku do reszty armii, bo rankowa piechota jest cała 1 czyli eternale ( no chyba że ktoś będzie desperatem i będzie biegał glade guardami w klockach :wink: ).
:wink:
Przecież 10 gg to tez piechota rankowa , a do trzymania obiektów pewnie będzie wystarczyło jak się ma US5 tak jak w obecnej edycji. Wiec nie potrzebnie panikujesz.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 11:15 przez Zbik666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

wg. Mnie jeżeli 8 edycja znacząco zmieni zasady battla GW będzie musiało wydać Revening Hordy

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Manfred pisze:wg. Mnie jeżeli 8 edycja znacząco zmieni zasady battla GW będzie musiało wydać Revening Hordy
chcialbym bardzo!
ale w takim wypadku po co wydaja bestie i tk tuz przed 8ed?

wydaje sie niemozliwe.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Jeżeli ma wyjść RH do wszystkiego to pewnie, po ostatnim AB bedzie rok/ 2 lata przerwy przed nowym RB. Trochę bez sensu dostawać booka na 3 miesiące tylko.
Jak było w poprzednich edycjach?
No chyba że napiszą, że skavy bestie itd. Zostają już przy tym co mają.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Aldean pisze:
Manfred pisze:wg. Mnie jeżeli 8 edycja znacząco zmieni zasady battla GW będzie musiało wydać Revening Hordy
chcialbym bardzo!
ale w takim wypadku po co wydaja bestie i tk tuz przed 8ed?

wydaje sie niemozliwe.
Chyba, że ich staty zostaną po prostu skopiowane w Ravening Hordes 2. Aczkolwiek też nie bardzo w to wierzę.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Nie będzie żadnego RH w ósmej edycji. Gw nie strzeliło by sobie w stopę , gdyż spadła by sprzedasz nowszych Ab, a wszak tracić kasy to grubi angole nie lubią.

Mogą jedynie przemodelować troszkę system. Zresztą, rewolucji pewnie nie będzie.

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Occ pisze:Nie będzie żadnego RH w ósmej edycji. Gw nie strzeliło by sobie w stopę , gdyż spadła by sprzedasz nowszych Ab, a wszak tracić kasy to grubi angole nie lubią.
Przecież zamiast nowszych AB ludzie musieliby kupić RH, które w dodatku mogłoby być droższe. Z każdej sytuacji jest wyjście :)

Varinastari
Masakrator

8ma ecyja to delegalizacja każdego poprzedniego Ab.
Sam rb do ósmej edycji raczej nie pokryje strat:)

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Occ pisze:8ma ecyja to delegalizacja każdego poprzedniego Ab.
Sam rb do ósmej edycji raczej nie pokryje strat:)
Ale wyjaśnij mi, jakich strat? Owszem, ci którzy ich jeszcze nie mają, nie kupią już starych RB. Ale jeśliby GW wpadło na pomysł, by wydać RH jako standardową książkę (nie jakąś wkładkę do WD), to wyjdą na takiej operacji na plus :)

Varinastari
Masakrator

Na plusie? Nowo wydane booki składowały by się w magazynach, popyt na nie spadł by drastycznie( jako dzieła nieaktualnie, skończyły by głównie w rękach kolekcjonerów). Zatem tu jest strata. Co więcej, wydanie osobnej listy Rh oznacza w wielu przypadkach niezadowolenie graczy, zwłaszcza tych armii, których Ab ukazały się zaraz przed nadejściem ósmej edycji. Innymi słowy, Gw w najlepszym przypadku straciło by sporo, o ile nie zajebiście dużo.
Poza tym, poziom Rh byłby drastycznie niższy od oddzielnych Ab, zatem spadła by jakość whfb jako systemu. Im gorsze, krótsze Ab, tym wszak gorsza gra.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Occ pisze:[...] zatem spadła by jakość whfb jako systemu. Im gorsze, krótsze Ab, tym wszak gorsza gra.
Zauważ, iż GW coraz mniej interesuje system, to jaki jest Dla nich liczy się kasa ;/

Varinastari
Masakrator

Tym bardziej nie chcą strat, a rh oznacza straty lub co najmniej radykalne rozwiązanie, które może spowodować potencjalny spadek zarobków.
Zatem 8ma edycja - raczej bez drastycznych zmian- imho.

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Occ pisze:Na plusie? Nowo wydane booki składowały by się w magazynach, popyt na nie spadł by drastycznie( jako dzieła nieaktualnie, skończyły by głównie w rękach kolekcjonerów). Zatem tu jest strata. Co więcej, wydanie osobnej listy Rh oznacza w wielu przypadkach niezadowolenie graczy, zwłaszcza tych armii, których Ab ukazały się zaraz przed nadejściem ósmej edycji. Innymi słowy, Gw w najlepszym przypadku straciło by sporo, o ile nie zajebiście dużo.
Poza tym, poziom Rh byłby drastycznie niższy od oddzielnych Ab, zatem spadła by jakość whfb jako systemu. Im gorsze, krótsze Ab, tym wszak gorsza gra.
Po pierwsze: nie wiesz, jakimi nakładami oni tak naprawdę dysponują. Nie sądzę, by drukowali gigantyczne ilości kodeksów. Zresztą, nawet gdyby ponieśli jakieś straty na bestiach: odbiją je sobie przecież na graczach pozostałych armii, którzy w większości przynajmniej nowego booka kupią. On zresztą nie musiałby być mały: jeśliby dorzucili kompilacje fluffów armijnych, to wyszłaby pokaźna książeczka której cena spokojnie zadowoliłaby księgowych z Nottingham. Tym bardziej, że za kilka miesięcy wydaliby kolejną księgę z jakąś kampanią, a za pół roku zaczęliby wydawać kodeksy odświeżone. Co do niezadowolenia graczy, to chyba nie masz racji: wielu graczy tęskni za zasadami armijnymi pisanymi z jedną przyświecającą im wizją (na przykład ja). Co do właścicieli nowych booków (Beastmenów dajmy na to): to przecież wspomniałem już, że ich zasady zostałyby po prostu tam skopiowane, więc akurat oni martwić by się nie musieli. Jak dla mnie, to na tej operacji spokojnie GW mogłoby zarobić (ale pewnie im się nie chce).

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Generalnie GW robi dziwne rzeczy, wydaje kolejne podręczniki, które za kilka miesięcy mogą być już nieaktualne, właśnie dlatego ja zakładam, ze kolejną armię o ile będę zbierał kupię dopiero po pojawieniu się podręcznika do ósemki, nawet jeśli wcześniej wyjdzie podręcznik do bretki to nie wiem czy go kupie.

Varinastari
Masakrator

Po pierwsze: nie wiesz, jakimi nakładami oni tak naprawdę dysponują.
Dużymi, zważywszy na ich pozycję na rynku.
Nie sądzę, by drukowali gigantyczne ilości kodeksów.
Jak odwrócisz siódmoedycyjny kodeks, zobaczysz taką ładną adnotacje brzmiącą "Made in China". Koszty produkcji w tym kraju są o wiele niższe niż na zachodzie, zatem mogą sobie pozwolić na masówkę.
Co do niezadowolenia graczy, to chyba nie masz racji: wielu graczy tęskni za zasadami armijnymi pisanymi z jedną przyświecającą im wizją (na przykład ja).
Oboiście byłbym mocno wnerwiony, gdyby Gw najpierw wydało ab mojej armii, a następnie ogólne zasady systemu. Wolę wiedzieć, na czym stoję.
Jak dla mnie, to na tej operacji spokojnie GW mogłoby zarobić (ale pewnie im się nie chce).
Zgodzę się tutaj z Tobą w kwestii tego, iż im się nie chce. Co do zarobku..gdyby było to opłacalne, zaręczam, iż uczynili by to.

Nie wiem czy mam rację, lecz pozwolisz, iż spytam- jaką armią grasz? Odpowiedź na to pytanie generalnie było by wyznacznikiem twojego stosunku do polityki GW. Przyjmuję, iż szósto-edycyjną(ewentualnie siódmo-edycyjną) armią, prawda? Jeśli tak, to rozumiem chęć wyrównania poziomu AB( bo wszak do tego sprowadzało by się wydanie nowych RH). Jednak o wiele trafniejszym pomysłem było by coś na kształt Patchu do gier na kompa(brzmi jak BP? Aha). Do gier wydawane są łatki, ma miejsce naprawa błędów etc. Taki patch zarazem zmieniałby system na lepszy, usprawniał rozgrywkę i balansował armie. Gdyby Gw tylko troszkę pomyślało nad tym. Wszak erraty nie wystarczą, zwłaszcza, iż pisane są w odrwaniu od reszty systemu( no, poza RB).

ODPOWIEDZ