Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
Do podstawki to chyba jednak najlepiej klejem do plastiku (również polecam Revell Contacta - bardzo wygodny w użyciu), tylko poczekaj, aż się podstawka lekko nadtrawi. I również, jak poprzednik, zalecam pinowanie - stosuję w każdym przypadku, który budzi wątpliwości
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
- kudlaty960
- Mudżahedin
Znacie jakiś Polski sklep internetowy gdzie można kupić modele firmy Esci?
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
- Tiger Brown
- Kradziej
ESCI nie ma od jakichś fafnastu lat. Część ich dawnych modeli wydawane jest przez Italeri.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
- kudlaty960
- Mudżahedin
Czyli np. takiego zestawu http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=85 nie mam co szukać? Bo na tej stronie przekierowywuje mnie z figurek Italeri na Esci
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
- gerald_tarrant
- Masakrator
ja zawsze używam kropelki i nie ma jakich specjalnych trudności
Otoz pomalowalem plaszcz naprawde wieloma warstwami ale ze jest to tak naprawde poczatek to mam rzeczy do ktorych moge sie przyczepic a ktore chcialbym poprawic:
1. z bliska widac przejscia barw czy jest mozliwosc juz na gotowej figsie to poprawic nie wiem moze washem albo glazem i czy cos by to dalo (plaszcz jest czerwony)
2. wydaje mi sie poniekad ze moze za grubo kladlem farbe... rada zapewne rozwodnij bardziej i tu problem bo wydawalo mi sie ze malowalem rzadka a jak bardziej rozwodnilem to na zagieciach plaszcza farba wariowala i splywala jak wash w zaglebiebia
3. i ostatnie co mnie denerwuje to gladkosc powierzchni po pomalowaniu jak malowac zeby byla gladka jak przyslowiowa pupcia niemowlecia (wydawalo mi sie ze malowalem naprawde rozwodniona farba)
Z gory dziekuje uprzejmym ludziom tego forum
Pozdrawiam
PS. Jak skoncze to moze sie pokusze o pokazanie na forum swoich pierwszych prac.
1. z bliska widac przejscia barw czy jest mozliwosc juz na gotowej figsie to poprawic nie wiem moze washem albo glazem i czy cos by to dalo (plaszcz jest czerwony)
2. wydaje mi sie poniekad ze moze za grubo kladlem farbe... rada zapewne rozwodnij bardziej i tu problem bo wydawalo mi sie ze malowalem rzadka a jak bardziej rozwodnilem to na zagieciach plaszcza farba wariowala i splywala jak wash w zaglebiebia
3. i ostatnie co mnie denerwuje to gladkosc powierzchni po pomalowaniu jak malowac zeby byla gladka jak przyslowiowa pupcia niemowlecia (wydawalo mi sie ze malowalem naprawde rozwodniona farba)
Z gory dziekuje uprzejmym ludziom tego forum
Pozdrawiam
PS. Jak skoncze to moze sie pokusze o pokazanie na forum swoich pierwszych prac.
KUPIE FIGSY DO CHRONOPII -->oferty na priv
KUPIE DOGS of WAR PO ROZSADNEJ CENIE -->oferty na priv
Lubie sobie wysoko stawiac poprzeczke Wstawilbym ale poki co nie mam czasu i aparatu procz tego w tel wiec nie wiem czy bylby sens czyli nadal aktualne pytania.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Bez fotki nie da rady - tylko oszołom mógłby coś podpowiedzieć nie widząc figsa
- rudobrody79
- Falubaz
bez zdjęcia nawet nie wiadomo jak wysoko jest Twoja poprzeczka?czaros357 pisze:Lubie sobie wysoko stawiac poprzeczke Wstawilbym ale poki co nie mam czasu i aparatu procz tego w tel wiec nie wiem czy bylby sens czyli nadal aktualne pytania.
czy w ogóle do niej "doskakujesz" skoro ma by bardzo wysoko.
sądzę,że nie będzie więcej konkretnych odpowiedzi na Twoje pytania bez zdjęcia. musisz się postarac o nie, teraz bez nich nic nie zdziałasz.
W sumie po zrobieniu zdjec sam widze wiecej rzeczy ktore mi sie nie podobaja ale prosilbym co i jak poprawic szczegolnie te 3 rzeczy wyzej opisane.
Ponadto tak jak wczesniej pisalem to jest moja 1 figsa wiec prosze tez o wyrozumialosc.
http://img214.imageshack.us/i/23283066.jpg/
http://img401.imageshack.us/i/90923404.jpg/
Pozdrawiam
Ponadto tak jak wczesniej pisalem to jest moja 1 figsa wiec prosze tez o wyrozumialosc.
http://img214.imageshack.us/i/23283066.jpg/
http://img401.imageshack.us/i/90923404.jpg/
Pozdrawiam
Jako, że dla mnie systemy to i tak jedna magia, a figurantów kupuję, jak mi się podobają, polecałbym może coś z tej piątki:Paczek pisze:potrzebuje jakiegos ciekawego modelu do wh 40k, ktory bedzie sie fajnie malowac , a ze nie znam sie na tym systemie to zdaje sie na was, z góry dzieki ;p Model nie moze byc drozszy niz jakies 50zł
-Kroot Shaper
-Ork Boss Snikrot
-Chaos Raptor [którykolweik]
-Battle Sister Seraphim Superior
-Daemonhost[ten bez rogów ]
Wszystkie powinny [nawet po noworocznych podwyżkach ] być tańsze niż 50 złociszy.
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Ad 1. Można spróbować washa baal red.czaros357 pisze:
Ad2. Za dużo farby na tym figsie. Z tego co piszesz wnioskuję, że malując nabierasz na pędzel zbyt dużą ilość farby i jej nadmiar spływa.Brać mniej farby.
Ad3. Myślę, że odpowiedź masz wyżej - mniej farby, cieńsze warstwy - gładkość. Oczywiście sama farba ma jakąś strukturę, więc ideału nie ma , ale można do niego dążyć
Pozdrawiam.
Kładziesz zbyt grube warstwy farby, rozwadniaj ją. Widać warstw bo farba jest gęsta i grubo kładziona. Do tego, wygląda jak w połowie roboty. Rozjaśniłeś do czerowonego, który jako najcieńsza warstwa powinien stanowić tylko kreski, a jest go za dużo, zajmuje zbyt dużą powierzchnię.
Pomiędzy czerwonym ciemnym, a czerwonym jasnym przydałaby się dwie lub trzy warstwy mieszanki dla łagodniejszego przejścia. Żeby farba była gładka musisz nakładać dużo cienkich warstw, uważając przy tym, żeby nie zasychała, ani żeby nie dostały się tam żadne paprochy. Jeśli rozcieńczasz farbę i zaczyna się rozlewać, to znaczy, że prawdopodobnie masz jej za dużo na pędzlu. Szczerze mówiąc, możesz malować praktycznie samą wodą, o ile znajduje się ona na tylko i wyłącznie włosiu i nie formuje się kropelka. W tym celu możesz dotknąć pędzlem szmatę, chusteczkę, ręcznik papierowy itp. aby pozbyć się nadmiaru wody, to co ma być zostanie we włosiu, byle nie za długo, bo możesz wydrenować go całkowicie.
Dzieki za rady i juz po pierwszej radzie wzialem sie do roboty i sprobowalem to poprawic i zgadzam sie w 100% ze za gesto mialem farbe(malowalem na mokrej palecie ale byc moze papier byl zly choc byl od naklejki) i tym razem robilem tak jak kiedys przeczytalem: farba na czubek tylko i nie moze tworzyc sie kropla czyli rozwodnilem i pilnowalem na palecie tym razem zwyklej zeby ciagle miala dobra konsystencje. Troche udalo sie poprawic( czarny wash a potem ze 3 odcienie czerwieni) jednak jak wczesniej bylo za grubo to i tak to widac ale coz trzeba cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc.
Teraz wiem jak juz to wszystko zrobic zeby mialo rece i nogi i zeby nie popelnic takich bledow.
Moze wstawie jedno zdjecie dla porownania za duzo jeszcze czerwonego czystego chociaz wczoraj mialem jeszcze w zamiarze rozjanic go troche do pomaranczowego ciemnego na krawedziach wtedy mniej tej czystej czerwieni by bylo ale przysnalem ok.1
http://img338.imageshack.us/i/61376734.jpg/
Najbardziej podobaja mi sie przejscia po prawej stronie plaszcza reszta ma sie troche gorzej:) ale nastepnym razem pomaluje juz cala i wrzuce do galerii a plaszcz zaczne od nowa.
Dziekuje za rady i pozdrawiam
Teraz wiem jak juz to wszystko zrobic zeby mialo rece i nogi i zeby nie popelnic takich bledow.
Moze wstawie jedno zdjecie dla porownania za duzo jeszcze czerwonego czystego chociaz wczoraj mialem jeszcze w zamiarze rozjanic go troche do pomaranczowego ciemnego na krawedziach wtedy mniej tej czystej czerwieni by bylo ale przysnalem ok.1
http://img338.imageshack.us/i/61376734.jpg/
Najbardziej podobaja mi sie przejscia po prawej stronie plaszcza reszta ma sie troche gorzej:) ale nastepnym razem pomaluje juz cala i wrzuce do galerii a plaszcz zaczne od nowa.
Dziekuje za rady i pozdrawiam
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Dużo więcej ciemnych odcieni w głębszych partiach płaszcza. Jeśli teraz rozjaśnisz pomarańczowym płaszcz będzie jasny, jeśli ostatecznym rozjaśnieniem będzie czerwień
z ciemniejszymi warstwami płaszcz będzie ciemniejszy, ale w kolorze czerwonym.
Zatem widzisz już jak to wygląda, ostatecznie nikt nie mówił, że będzie łatwo ...
Powodzenia.
z ciemniejszymi warstwami płaszcz będzie ciemniejszy, ale w kolorze czerwonym.
Zatem widzisz już jak to wygląda, ostatecznie nikt nie mówił, że będzie łatwo ...
Powodzenia.