Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Tak. Łuki olewają modele swoich rozmiarów i mniejsze na potrzeby covera.
Cześć,
Mam pytanie do 8ed.
Czy armor piercing 1 jakoś wpływa na wynik savu Chaos Knighta który ma:
- chaos armor (4+)
- shield (6+)
- horse barding (5+)
Po zsumowaniu wychodzi, że armor save jest jakby na 1+ no ale na 1 to zawsze fail jeżeli chodzi o armor save.
Więc jeżeli Chaos Knighci robią armor save przeciw jednostce o sile 3 z armor pircem (1) to traca rane tylko na wynikach z jednym oczkiem?
Mam pytanie do 8ed.
Czy armor piercing 1 jakoś wpływa na wynik savu Chaos Knighta który ma:
- chaos armor (4+)
- shield (6+)
- horse barding (5+)
Po zsumowaniu wychodzi, że armor save jest jakby na 1+ no ale na 1 to zawsze fail jeżeli chodzi o armor save.
Więc jeżeli Chaos Knighci robią armor save przeciw jednostce o sile 3 z armor pircem (1) to traca rane tylko na wynikach z jednym oczkiem?
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane
Dzieki!Stan pisze:tak
Twardzi są skubańcy :p
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane
Kolejne pytania do 8ed
1. Czy las ogranicza widocznosc?
2. Czy jednostka ktora jest calkowicie w lesie moze szarzowac na jednostki poza lasem?
3. Czy jednostka poza lasem moze szarzowac na jednostke calkowicie w lesie?
1. Czy las ogranicza widocznosc?
2. Czy jednostka ktora jest calkowicie w lesie moze szarzowac na jednostki poza lasem?
3. Czy jednostka poza lasem moze szarzowac na jednostke calkowicie w lesie?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
1. Nie
2. Tak
3. Tak
2. Tak
3. Tak
Dziekuje!
Nie. Wózek daje regene na 6+, a nie +1 do regeny (+1 daje dodatkowo corom podczas 1 rundy combatu, ale do max 5+. które już osiągają z 1 wózkiem, drugi nic nie robi w tym przypadku).All R&F models in friendly units within 6” gain Fortitude (6+). Ghasts in friendly units within 6” gain Fortitude (4+)
instead.
Additionally, all R&F models in friendly units from Core within 6” of one or more Cadaver Wagons gain Fortitude (+1,
max 5+) during their first Round of Combat.
Siema,
Kolejne pytanie do 8ed mam
Jest oddział kawalerii. Jeźdźcy mają Frenzy. Czy konie też mają frenzy czyli +1 atak?
Kolejne pytanie do 8ed mam
Jest oddział kawalerii. Jeźdźcy mają Frenzy. Czy konie też mają frenzy czyli +1 atak?
Hej! To efekt czyszczenia zasad. Na 83 stronie podręcznika masz:Tirit pisze:Cześć, mam pytanie o random MV. Nie mogę znaleźć w RB zapisu o tym, że jak podczas fazy ruchu za pomocą random MV dotknę przeciwnika to liczy się jako szarza. Zostało to usunięte?
Kluczowe tutaj jest rules for Pursuing units Które masz na 56 stronieAt the end of step 2 of the Movement Phase Sequence
.
(after Rally Fleeing Units), the unit must move using the
rules for Pursuing units
.
, with the following exceptions (that only apply in the Movement Phase, unless specified
otherwise):
I cały misterny plan.....ech....Bela pisze:Nie, bo czar nie mówi 'oddział wykonuje RM' tylko 'oddział otrzymuje RM', wiec wykonuje go dopiero w swojej najbliższej fazie ruchu.
a czysto teoretycznie jak zarzucić 5tke i 1ke z witchcrafta to wtedy byłoby to możliwe?
Jeden mówi o wykonaniu magicznego ruchu odrazu
a drugi, że ma random MV.
ad 1. Tron nie jest Gigantic więc według tej zasady Distracting przenosi się na Tron:
ad 2. A dlaczego miałaby nie przekazywać oddziałowi, do którego jest dołączona skoro tak mówi zasada ?20.C Personal Protections
If at least one model part has a Personal Protection, the entire combined model follows the rules of the Personal
Protection, unless the model’s mount is of Gigantic Size (and therefore has the Universal Rule Massive Bulk).
In this case, only the mount’s Personal Protections are applied. For example, if a Character with Distracting mounts a horse
(Standard Size), the combined model is affected by Distracting. If the Character instead mounts a dragon (Gigantic
Size), the combined model is not affected by Distracting.
Takie dwie sytuacje:
1) Szarża na oddział - oddział znajduje się w odległości powiedzmy 5,1 cala od przyjaznego oddziału reakcja ucieczka - na kościach wypada 5. Teraz czy oddział zatrzymuje się 1 cal przed swoim sprzymierzonym oddziałem czy ucieka przez niego zatrzymując się za nim?
2) oddział szarżujący dopada uciekający oddział, który zostaje usunięty jako poległy - czy szarżujący w takiej sytuacji może wykonać najeżdżanie?
1) Szarża na oddział - oddział znajduje się w odległości powiedzmy 5,1 cala od przyjaznego oddziału reakcja ucieczka - na kościach wypada 5. Teraz czy oddział zatrzymuje się 1 cal przed swoim sprzymierzonym oddziałem czy ucieka przez niego zatrzymując się za nim?
2) oddział szarżujący dopada uciekający oddział, który zostaje usunięty jako poległy - czy szarżujący w takiej sytuacji może wykonać najeżdżanie?
1) przesuwasz oddział dalej (nie ważne czy to impas, wróg czy przyjaciel) aż znajdziesz się w legalnej pozycji.
2) najeżdzanie robisz po rozegranej turze combatu. Jak go zagonisz to nie było tego combatu. Możesz zrobić combat reformę po zdanym teście ld.
2) najeżdzanie robisz po rozegranej turze combatu. Jak go zagonisz to nie było tego combatu. Możesz zrobić combat reformę po zdanym teście ld.