Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Mac »

Ostatnio na forum było głosowanie na temat zmiany moderatora, lecz nie zauważyłem zmian. Czy już weszły one w życie i thronebearerzy noszą na swych barkach nowego krasnoludzkiego króla?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

A czegoż to się spodziewałeś ? Na nowo przekutego każdego posta na naszym forum czy może łyk krzepkiego krasnoludzkiego trunku dla każdego dwarfowego forumowicza dziennie? Chociaż dodanie nowego moda do wielkiej księgi modów by się przydał .

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Grunaldi pisze:A czegoż to się spodziewałeś ?
No cóż np. w podpisie moderatorzy napisane "Rakso the Slayer", albo oznajmienia "tak teraz mogę wam kasować/modyfikować/odgrywać krasnoludzkiego boga, wedle własnej woli <śmiech szaleńca>", no cóż ale to chyba pobożne życzenia :D

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Kozi już złożył wniosek w temacie moderatorów - póki co cisza (może żaden admin nie obczaił albi nie miał czasu się tym jeszcze zająć)

Awatar użytkownika
Flo
Wałkarz

Post autor: Flo »

---DDDD
---DDDD--
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
----------HHHHH
----------HHHHH
----------HHHHH

sytuacja: Ironbreakerzy ( I ) są w walce z Treemanem ( D ) i Wardancerami (W ) z flanki.
Hammerzy wjeżdżają wardancerom w ich flankę.

Pytanie : czy wynik walki liczy się jeden i czy sztandar hammererów doliczy się do walki Ironów z drzewcem. mój koleszka kłócił sie ze nie.

Pytanie 2 : czy jezeli pojedynczy lord walczy z regimentem i jest pojedynek z postacią w regimencie to w wyniku walki normalnie dolicza sie punkty za sztandary, liczbe szeregów i przewagę liczebną ? Tutaj mój koleszka mówił ze nie dolicza sie żadnych bonusów bo sztandar nie walczy i coś tam .. nie wiem nie chciało mi sie go słuchać za bardzo

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Ad 1.
wynik walki liczy się jeden. Czyli sumuje się US i kto ma większy dostaje bonus, liczy się bonusy za sztandar, runiczne sztandary, BSB, szeregi. Wszystko.

Ad 2. Liczy się normalnie wynik walki. Czyli znów szeregi, sztandary, przewaga liczebna etc.

Nie słuchaj kolegi ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

AD. Pyt.1
- Liczysz jeden combat resolution.
- Liczysz tylko jeden sztandar oddziałowy i jeden sztandar BSB (jeśli takowe masz) do tego combat resolution, niezależnie od tego czy sztandarów oddziałowych jest więcej.
- Bonus za flankę otrzymuje tylko ta strona, która ma oddział o większym unit strength na flance - w tym przypadku to krasnoludy będą miały +1 za flankę, a elfy takiego bonusu nie otrzymają.
- Bonus za outnumber idzie do strony, której całkowity US wszystkich oddziałów jest większy od przeciwnika (najprawdopodobniej krasnolud).
- Bonus za szeregi obliczasz tylko z oddziału, który ma ich najwięcej (jeśli Wardancerzy na koniec walki wciąż mieli US 5 i więcej, to bonus za szeregi krasnoludy powinni podliczać z hammererów, jako, że Ironbreakerzy swój tracą).
- Bonus za wzniesienie w przypadku wielo-odziałowej walki, otrzymuje ta stron, której szereg walczący jest najwyżej.

AD. Pyt.2
- Sztandar oddziałowy musi być w pierwszym szeregu, żeby dawać bonus +1CR. Nie musi walczyć.
- Sztandar BSB musi walczyć w walce do której obliczasz combat resolution, żeby dawał +1CR bonus.
- Szeregi, przewagę liczebną, flankę/rear, wzniesienia - wszystko to jest liczone normalnie

Jednym słowem mówiąc - Twój kumpel Cię wałował :P

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

wardancerzy to skirmish - nie zbijają ranków

Awatar użytkownika
Flo
Wałkarz

Post autor: Flo »

wiedziałem ;]
ale nie chciało mi sie tego słuchac co on mówi wiec już sie z nim zgodziłem :D
ale z tym pojedynkiem to mnei zdziwił na prawde...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Flo pisze:---DDDD
---DDDD--
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
----------HHHHH
----------HHHHH
----------HHHHH

sytuacja: Ironbreakerzy ( I ) są w walce z Treemanem ( D ) i Wardancerami (W ) z flanki.
hmm... mam tez pytanko odnosnie tej sytuacji.
zalozmy, ze dwarfy wygraly combata. i niech hammererzy maja wieksza sile jednostki niz ironi.
z tego co wiem to powinno sie uciekac od tych ktorzy maja US najwyzszy. jesli wiec ironami bedziemy chcieli gonic wardancerow, to powinno ich sie (podobno) dostawic do flanki hammererow i od ich frontu powinno sie odliczyc zasieg na jaki gonilismy.
a jak w tym momencie ucieka treeman? tez od hamkow?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Czy legalna jest taka akcja:
1. klocek 30 hammererów, w tym lord na tarczy, robi ze strollaza reform - ustawiając się w linię w przód i w tył, z lordem na przedzie - czyli sięga na wstępie 12 cali poza strefę wystawienia,
potem maszeruje w ramach ruchów, a potem z rune of chellange wciąga smoka/ hydrę/ coś innego?

2. Albo to samo na longach - czy mogę wtedy rzucić chellange i obrzucić 30 toporkami smoka - jest LT - mimo, że ostatni model stoi około 24 cali od frontu jedopstki?

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

andmiz pisze:Czy legalna jest taka akcja:
1. klocek 30 hammererów, w tym lord na tarczy, robi ze strollaza reform - ustawiając się w linię w przód i w tył, z lordem na przedzie - czyli sięga na wstępie 12 cali poza strefę wystawienia,
potem maszeruje w ramach ruchów, a potem z rune of chellange wciąga smoka/ hydrę/ coś innego?
niby legalne ale dziwnie to by musiało wyglądać :D
andmiz pisze:2. Albo to samo na longach - czy mogę wtedy rzucić chellange i obrzucić 30 toporkami smoka - jest LT - mimo, że ostatni model stoi około 24 cali od frontu jedopstki?
teoretycznie stand and shoot robi sie w momencie gdy wszystkie modele z jednostki mają zasięg do ostrzeliwanego oddziału/modelu, a w tym wypadku wszyscy nie będą mieli zasięgu nigdy, więc imo nie mogą ostrzelać szarży

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

2. Albo to samo na longach - czy mogę wtedy rzucić chellange i obrzucić 30 toporkami smoka - jest LT - mimo, że ostatni model stoi około 24 cali od frontu jedopstki?
podczas reforma żaden krasnolud w oddziale nie może ruszyć się więcej niż 6 cali nieszczęsne więc taki myk raczej Ci nie wyjdzie.
Morsereg pisze:
Flo pisze:---DDDD
---DDDD--
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
--IIIIIIIIIIIW
----------HHHHH
----------HHHHH
----------HHHHH

hmm... mam tez pytanko odnosnie tej sytuacji.
zalozmy, ze dwarfy wygraly combata. i niech hammererzy maja wieksza sile jednostki niz ironi.
z tego co wiem to powinno sie uciekac od tych ktorzy maja US najwyzszy. jesli wiec ironami bedziemy chcieli gonic wardancerow, to powinno ich sie (podobno) dostawic do flanki hammererow i od ich frontu powinno sie odliczyc zasieg na jaki gonilismy.
a jak w tym momencie ucieka treeman? tez od hamkow?
nic nie przestawiasz. Rzucasz uciekającym jednostką na uciekanie (po linii wytyczonej między środkiem hammererów w podanym przykładzie a środkiem uciekającej jednostki) a potem rzucasz na pogoń. Jeśli rzuciłeś więcej niż przeciwnik to zjadłeś. Jeśli nie to przestawia się uciekających o tyle cali ile było na kościach a następnie przesuwasz swoje jednostki.
Jeśli w tym wypadku będzie tak, że Ironi "weszli by" na uciekający oddział to zatrzymujesz ich cal za tym oddziałem. Nie możesz go zjeść jeśli w teście pogoni miałeś mniejszy wynik.

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Reformem ma ograniczenie które mówi ze nie może żaden model przebyć więcej niż podwojoną wartość mova czyli w wypadku hammków 6 cali .

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

w kazdym razie ta pierwsza sytuacja andmiza z hamkami jest mozliwa bo zaden hammerer nie robi ruchu wiekszego niz 6" ;]

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

(...) czyli sięga na wstępie 12 cali poza strefę wystawienia(...)
No chyba jednak nie . Ze strollaza nie zrobisz takiego reforma aby być na 12 cali od strefy wystawiania . Jak każdy Hammeres stoi na 12 calu i może max o 6 cali zmienić położenie na 24 calu się nie znajdzie (jednym ruchem).

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

ahh dobra... nie wiem czemu ale zrozumiałem, że 12" ma cały oddział... w ogóle mając lorda na tarczy da się zrobić 1 model w szeregu? jak dla mnie dziwnie to by wyglądało... w 1 szeregu szerokość 4cm, a dalej juz tylko 2...

Awatar użytkownika
Yogo95
Wałkarz

Post autor: Yogo95 »

Cześć
Jestem nowy na forum i w WFB też jako że decyzja kim grać zajęła mi ok miesiąca ale wybrałem krasnoludy to teraz mam do was pytanie w jaki sposób rozwijać armię posiadam
Thana
Działko ze sklull pasa
I podręcznik
Moje fundusze jak narazie nie są jakieś zadziwiające bo tylko 300zł powiedzcie mi co kupić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

No coz... sa metody latwe i trudniejsze...

Mozesz albo kupic caly zestaw skull passa... ale bedziesz mial mnostwo bezuzytecznych goblinow do pozbycia sie i marnej jakosci figurki krasnoludzkie... ja kupilem i troche zaluje. Plusem jest maly podrecznik z zasadami.

Mozesz kupic batalion, tam sa lepsze figurki, i skoro posiadasz juz dzialo, to bedziesz mial tez organki... tylko ze w batalionie sa "dziwne" ilosci wojownikow jak na poczatek... ni w 5 ni w 10... ale da sie przezyc.

Najlepsa opcja jest ostre sledzenie allegro i ebaya...

Najbardziej bedziesz potrzebowal na poczatek wojownikow/kusznikow/thundersow... dalej maszyny, katapulte/ balisty/ organy (w pasujacej tobie kolejnosci) i jakiegos dodatkowego bohatera, preferencyjnie runesmitha... nad oddzialami specjalnymi, to zastanowisz sie przy nastepnych 300zl i odrobinie doswiadczenia (na poczatku i tak bedziesz proxowal, zeby sie ograc i zapoznac zasadami...)...

Zreszta jak poszperasz, to tego typu tematow bylo juz sporo, wiec mnostwo rad mozesz tu znalesc...

Najwazniejsze, to znajdz swoj UNIKATOWY styl grania i graj dla przyjemnosci! 8)

pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Cześć
Jestem nowy na forum i w WFB też jako że decyzja kim grać zajęła mi ok miesiąca ale wybrałem krasnoludy to teraz mam do was pytanie w jaki sposób rozwijać armię posiadam
Thana
Działko ze sklull pasa
I podręcznik
Moje fundusze jak narazie nie są jakieś zadziwiające bo tylko 300zł powiedzcie mi co kupić?
po pierwsze przejrzyj oferty na naszym forum w dziale sprzedam, ewentualnie allegro.
moim zdaniem Twoim priorytetem na teraz są dwa oddziały piechoty po 20 i jakieś maszynki. masz już armatę, to git, ale trzeba jeszcze czegoś, najlepiej katapulty i organek.

następny punkt to strzelcy, kusznicy albo thunderersi.

kadra dowódcza wpadnie pewnie gdzieś po drodze

dodam jeszcze że nie musisz wszystkiego od razu kupować np. doborowych oddziałów, wpierw poproksuj, zobacz czym najlepiej się gra. i pamiętaj o potędze konwersji. na mój gust armie, których właściciele mieli niski budżet i musieli główkować mieli jedne z najlepiej wyglądających armii

Zablokowany